Yıl: 2011 Cilt: 25 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 1 - 5 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi

Öz:
Bu çalışmada, Domateste Kurşuni küf hastalığının kimyasal ve biyolojik kontrolü üzerine borun etkisini saptamak için, bor ele-mentinin üç farklı dozunun (O, 30, 60, 90 ppm) hastalığı engelleyici etkisi test edilmiştir. In vitro 'da bor-fungusit kombinasyonu-nun Botrytis cinerea 'nın miselyal gelişimi üzerine etkisini tespit etmek için, her bir bor dozu fungusitlerden Iminoctadine (450 ppm), Fenhexamide (1 ppm) ve Cyprodinil (%37).+ Fludioxonil (%25) (600 ppm) ile birlikte kombine bir biçimde uygulanmıştır. Ayrıca borun tek başına B. cinerea 'nın gelişimi üzerine etkisini belirmek amacıyla üç farklı doz denenmiş (30, 60 ve 90 ppm) ve fungusun miselyal gelişiminin 90 ppm'de kontrole göre % 36.47 oranında engellendiği tespit edilmiştir. 90 ppm Bor içeren or-tamda ise Bacillus subtilis Y 1336'nin B. cinerea'ye karşı antibiyozis etkinliğinin arttığı saptanmıştır. Fenhexamide ve Cyprodinil (%37).+ Fludioxonil (%25)'in %25 azaltılmış ticari dozları ile 90 ppm bor uygulaması sonucu, doğal olarak hastalıkla bulaşık seralarda enfeksiyon oranın fungusitlerin tek başına uygulandığı kontrole göre, istatistiksel derecede önemli bir düşüş olduğu belirlenmiştir. B. subtilis Y 1336'ın 90ppm bor ile kombine uygulanması sonucu enfeksiyonun biyolojik ajanı bakterinin tek başı-na uygulandığı kontrole göre daha düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: biyolojik kontrol bor kimyasal kontrol bitki hastalıkları seralar domates mantar hastalıkları Botrytis cinerea sera koşulları

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Enhancer effect of boron on biological and chemical control of gray mold disease in tomato greenhouses

Öz:
Gray mold disease caused by Botyritis cinerea is a pathogen of which control is possible by frequently spraying of chemicals in tomato greenhouses. In the present study, the inhibitory effect of boron by three different doses (0, 30, 60, 90 ppm) was tested to determine the chemical and biological control of Gray Mold disease on tomato. Each boron dose was tested with iminoctadine (450 ppm), fenhexamide (1 ppm) and cyprodinil (%37). + fludioxonil (%25) (600ppm) in vitro conditions in order to determine the effect of boron-fungicide combination on mycelium growth of the pathogen. Furthermore, the effect of three different boron doses (30, 60 ve 90 ppm) alone was also tested to evaluate the effect on B. cinerea growth and a siginificantly inhibition by 36.47%, resulted from 90 ppm application, on mycelium growth was determined, compared to control. An ascending inhibitory effect resulted from Bacillus subtilis Y 1336 in medium containing boron by 90 ppm to pathogen was also observed. The doses decreased up to 25% of Fenhexamide and Cyprodinil (%37).+ Fludioxonil (%25) by combination with 90 ppm boron resulted in statistically significant less infection ratio in naturally infected greenhouses than control plots where the fungicides were sprayed alone. Moreover, combinationofB. subtilis Y1336 and 90 ppm of boron resulted in significantly lower infection ratio than that of control plots where the biological control agent were applied alone in greenhouses where the infection was not also observed.
Anahtar Kelime: Botrytis cinerea greenhouse conditions biological control boron chemical control plant diseases greenhouses tomatoes fungal diseases

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Agrios N.G., 2005. Plant Pathology (fifth ed). Elsevier, Academic Press, Amsterdam, New York p. 635.
  • Bessey E.A., 1950. Morphology and taxonomy of the fungi. The Blakeston Co., Philadelphia. 791 p.
  • Bolanos A.L, Cebriân M., Redondo-Nieto R., Rivilla I., Bonilla I., 2001. Lectin-like glycoprotein PsNLEC-1 is not correctly glycosylated and targeted in boron-deficient pea nodules. Mo I Plant-Microbe Interact. 14: 663-670.
  • Chen X., Schauder S., Potier A.N., Dorsselaer A.V., Bassler, B.L., Hughson F.M.,. 2002. Structural identification of a bacterial quorum-sensing signal containing boron. Nature 415: 545-549.
  • Cook R.J., 1993. Making greater use of introduced microorganisms for biological control of plant pathogens. Annu Rev Phytopathol 31: 53-80
  • Elad Y., Freeman S., 2002. Biological control of fungal pathogens. In: Kempken, F. (Ed.), The Mycota, A comprehensive treats on fungi as experimental sys tems for basic ana applied research. Vol. VI. Agricultural Applications, Springer, Heidelberg, Germany, pp. 93-109.
  • Fenton A.M., Stephens P.M., Crowley J., O'Callaghan M., O'Gara F., 1992. Exploitation of gene(s) involved in 2,4-diacetylphloroglucinol biosynthesis to confer a new biocontrol capability to a Pseudomonas strain. Appl Environ Microbiol 58: 3873-3878
  • Gerald S.M., White S.D., Dickinson A.A., Goldman B., 2003. A survey of Sigatoka leaf disease {Mycos-phaerella musicola Leach) of banana and soil calcium levels in North Queensland. Australian J Experimental Agriculture 43 (9) 1157 - 1161
  • Graham D.R., Webb M J., 1991. Micronutrients and disease resistance and tolerance in plants. In: Mort-vedt, J.J., F.R. Cox, L.M. Shuman and R.M. Welch, (Eds.), Micronutrients in Agriculture (second ed), Soil Science Society of America, Inc., Madison, WI, USA, pp. 329-370.
  • Greenwood N.N., Earnshaw A., 1984. Chemistry of the Elements, Pergamon Press, NewYork, 1984.
  • Hans R.K., Shyam S., 2006. Effect of micronutrients on the efficacy of fungicides against Rhizoctonia solani on cowpea seedlings. J. Pestic. Sci. 16 (5):453-456.
  • Huber M.D., 1996. Introduction. In: Engelhard, W.A. (Ed.), Management of Diseases with Macro and Microelements, APS Press, Minneapolis, USA, p. 217.
  • Keel C., Schnider U., Maurhofer M., Voisard C., Laville J., Burger U., Wirthner P., Haas D., Defago G., 1992. Suppression of root diseases by Pseudomonas fluorescens CHA0: importance of the bacterial secondary metabolite 2,4-diacetylphloroglucinol. Mol. Plant-Microbe Interact 5 —13
  • Kolte S.J., Sharma S.R., Awastiu R.P., Vishvanath K.,1998. Integrated control of Alternaria blight of oilseed rape and mustard: Role of plant nutrients and judicious use of fungicides. 7th International Congress of Plant Pathology, 9-16th August 1998, Edinburgh, Scotland. http://www.bspp.org.Uk/icpp98/4.9/12.html
  • Kostas B.S., Dordas C., 2006. Effect of foliar applied boron, manganese and zinc on tan spot in winter durum wheat. Crop Prot. 25:7, 657-663.
  • Krauss A., 1999. Balanced nutrition and biotic stress. IF A Agricultural Conference on Managing Plant Nutrition, 29 June -2 July 1999, Barcelona, Spain. Marschner H., 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants (second ed). Academic Press, London p. 889.
  • Matoh T., 1997. Boron in plant cell walls. Plant Soil 193: 59-70.
  • Maurhofer M., Keel C., Haas D., Defago G., 1995. Influence of plant species on disease suppression by Pseudomonas fluorescens strain CHA0 with enhanced antibiotic production. Plant Pathol. 44: 40-50
  • Moshe R., Agapov V., Reuveni R., 1997. A foliar spray of micronutrient solutions induces local and systemic protection against powdery mildew (Sphaerotheca fuliginia) in cucumber plants. Eur. J. Plant Pathol 103:581-588.
  • O'Neill M.A., Eberhard S., Albersheim, P., Darvill A.G., 2001. Requirement of borate cross-linking of cell wall rhamnogalacturonan II for Arabidopsis growth. Science 294: 846-849.
  • Reddi, T.K.K, Khudyakov Y.P., Borovkov A.V., 1969. Pseudomonas fluorescens strain 26-0, a producer of phytotoxic substances. Mikrobiologiya 38 : 909-913
  • Reuveni R., Reuveni M., 1998. Foliar-fertilizer therapy, a concept in integrated pest management. Crop Prot. 17:111-118.
  • Rolshausen P. E., Gubler W.D., 2005. Use of boron for the control of Eutypa dieback of grapevines. Plant Dis., 89 (7): 734-738.
  • Russo A., Moenne-Loccoz Y., Fedi- S., Higgins P., Fenton A., Dowling D.N., O'Regan, M., O'Gara F., 1996. Improved delivery of biocontrol Pseudomonas and their antifungal metabolites using alginate polymers. Appl Microbiol Biotechnol 44: 740-745
  • Shanahan P., O'Sullivan D.J., Simpson P., Glennon J.D., O'Gara F., 1992. Isolation of 2,4-diacetylphloroglucinol from a fluorescent pseudomonad and investigation of physiological parameters influencing its production. Appl Environ Microbiol 58:353-358
  • Shtienberg D„ Elad, Y., 1997. Incorporation of weather forecasting in integrated, biological-chemical management of Botrytis cinerea. Phytopathology 87: 332-340.
  • Yıldız F., Yıldız M., Delen N., Coşkuntuna A., Kmay P., Türküsay H., 2007. The Effects of biological and chemical treatment on gray mold Disease in tomatoes grown under greenhouse conditions. Turk. J. Agric. For., 31: 319-325.
APA YİĞİT F, BAYSAL Ö, ÖZKAN Y (2011). Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. , 1 - 5.
Chicago YİĞİT FAHRİ,BAYSAL Ömer,ÖZKAN Yasemin Y. Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. (2011): 1 - 5.
MLA YİĞİT FAHRİ,BAYSAL Ömer,ÖZKAN Yasemin Y. Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. , 2011, ss.1 - 5.
AMA YİĞİT F,BAYSAL Ö,ÖZKAN Y Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. . 2011; 1 - 5.
Vancouver YİĞİT F,BAYSAL Ö,ÖZKAN Y Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. . 2011; 1 - 5.
IEEE YİĞİT F,BAYSAL Ö,ÖZKAN Y "Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi." , ss.1 - 5, 2011.
ISNAD YİĞİT, FAHRİ vd. "Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi". (2011), 1-5.
APA YİĞİT F, BAYSAL Ö, ÖZKAN Y (2011). Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(4), 1 - 5.
Chicago YİĞİT FAHRİ,BAYSAL Ömer,ÖZKAN Yasemin Y. Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25, no.4 (2011): 1 - 5.
MLA YİĞİT FAHRİ,BAYSAL Ömer,ÖZKAN Yasemin Y. Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol.25, no.4, 2011, ss.1 - 5.
AMA YİĞİT F,BAYSAL Ö,ÖZKAN Y Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2011; 25(4): 1 - 5.
Vancouver YİĞİT F,BAYSAL Ö,ÖZKAN Y Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2011; 25(4): 1 - 5.
IEEE YİĞİT F,BAYSAL Ö,ÖZKAN Y "Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi." Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25, ss.1 - 5, 2011.
ISNAD YİĞİT, FAHRİ vd. "Domates seralarında kurşuni küf hastalığının biyolojik ve kimyasal kontrolünde borun arttırıcı etkisi". Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25/4 (2011), 1-5.