Yıl: 2015 Cilt: 12 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 82 - 99 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi

Öz:
Bu çalışma 2007-2008 yıllarında ülkemizin ve Marmara Bölgesinin önemli bir bağcılık merkezi olan Tekirdağ iline bağlı Şarköy ilçesinde, hafif alkalin ve kireçli toprak koşullarında yetiştirilen Merlot şaraplık üzüm çeşidi üzerinde yürütülmüştür. K, Mg ve Mikro elementlerin (Fe, Zn, Cu ve Mn) 3er farklı dozları asma bitkisi gelişiminin 2 değişik fizyolojik döneminde yaprak gübresi olarak uygulanmıştır. Çalışmada yaprak gübresi uygulamalarının üzümlerin şıralarında kalite kriterleri olarak bilinen; pH, suda çözülebilir kuru madde miktarı %, alkol miktarı %, toplam şeker %, titre edilebilir asit miktarı g/L, toplam fenolik bileşik miktarı mg/kg, toplam antosiyan miktarı mg/kg ve tanen mg/kg miktarlarına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. İki yıllık denemeden sonra, Merlot üzüm çeşidinde uygulama zamanı, uygulama dozları ve üçlü interaksiyonları; pH, suda çözülebilir kuru madde miktarı, alkol miktarı, toplam şeker, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik bileşik miktarı, toplam antosiyan miktarı ve tanen (mg/kg) değişimine etkisi istatistik olarak % 1 düzeyinde önemli bulunmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ziraat, Toprak Bilimi

Effects on The Yield and Quality of Grape Juice in Merlot Grape Varieties Foliar Fertilizer Application

Öz:
Experiments were carried out in Şarköy-Tekirdağ, one of the prominent centers of viticulture in the Marmara Region of Turkey on the cultivars Merlot, grapevine cultivar grown on slightly basic soils containing also lime, were used in the experiments at 2007-2008. The K, Mg and the micro elements (Fe, Zn, Cu and Mn) were combined in three different concentrations on development of grape fern applied as foliar fertilizers at two development stages. In the study, it is aimed to investigate foliar fertilizer applications of the grape must quality criteria which are pH, amount of soluble dry solids %, alcohol percentage %, total sugar %, titratable acid content g/L, total phenolic content, total anthocynanins mg/kg and tannens mg/kg. At the end of a two-year of trial, the effect of variations on pH, soluble dry solids, alcohol concentration, total sugar content, titretable acidity, total phenolic compounds, total anthocyanin and tannens were appeared to be statistically significant at 1 % level on the study of time of application, fertilizer concentrations and the triple interaction of merlot grapevine cultivar.
Anahtar Kelime:

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 1983. Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Yöntemleri Kitabı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları No, 68. Aktan, N. ve H.Kalkan,2000. Şarap Teknolojisi. Ege Ünv. Müh. Fak. Gıda Müh. Böl. Kavaklıdere Eğitim Yayınları, 2000, sayfa; 4-91-92-126. A.O.A.C., 1990. Official Methods of Analysis of The Associotion on of Officall Analytical Chemists.USA. Aras, Ö., 2006. Üzüm ve Üzüm Ürünlerinin Toplam Karbonhidrat, Protein, Mineral Madde ve Fenolik Bileşik İçeriklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 67s. Blady, M.W., 1997. The University Wine Course. A Wine Appreciation Text And Self Tutarial. The Wine Appreciation Guild, South San Fransisco. California. Bozdoğanı, A. ve A. Canbaş, 2006. Üzümlerin Antosiyan Bileşiminin Şarapçılık Açısından Önemi. Dünya Gıda Dergisi, 63-71. Boz Y., Ö. Altındişli, F. Yayla, C. Özer, A. Gündüz, G. Avcı, S. Soyergin ve T. Özen, 2005. Trakya Bölgesinde Organik Şaraplık Üzüm Yetiştiriciliği. Türkiye 6.Bağcılık Sempozyumu. Tekirdağ, 19-23 Eylül 2005. Bremner J. M., 1965. Nitrogen Availability Indexes C.A. Black Methods of Soil Analysis Part; 2, P; 1324, 1345 USA. Buhurcu, H., 2004. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Gelişme Dönemlerinde Tanelerdeki Organik Asit Dağılımı, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 33s. Canbaş, A., 2006. Şarap Teknolojisi Ders Notları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Adana. Çelik, S., 1998. Bağcılık Cilt.1. Trakya Ünv. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. 207,389-399s. Di Stefano, R. and M. C.Cravero, 1991. Metodi per lo studio dei Polifenoli dell’uva. Rivista di Viticoltura e di Enologia, 2: 37-45. Hızalan, E. ve H. Ünal, 1965. Toprakta Kimyasal Analizler. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, 273, Ankara. İbrikçi, H., K.Y. Gülüt ve N. Güzel 1994. Gübrelemede Bitki Analiz Teknikleri, Ç. Ü. Ziraat Fak. Genel Yayın No: 95, Ders Kitapları Yayın No :8, S:16-17, Adana. İbrikçi, H., K.Y. Gülüt ve N. Güzel ve G. Büyük, 2004. Türkiye 3. Ulusal Gübre Konya Tarım- Sanayi –Çevre Sempozyumu,11-13 Ekim 2004 Tokat. S; 1187-1189. Jackson, M. L., 1962, Soil Chemical Analysis, Constable and Company Ld., London, England. Jones J B J, R. L. Large, D. B. Pfleiderer and H.S. Klosky, 1971. How To Properly Sample For A Plant Analysis. Crop Soils 23; 15-18. Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Bitki Analizleri. A. Ü. Z. F. Yayın No:453. Ankara Kacar, B., 1995. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri: III Toprak Analizleri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:3, Ankara, 705s. Kacar, B. ve V. Katkat, 2006. Bitki Besleme, Nobel Yayınları, Ankara, 659 s. Kacar, B. ve V. Katkat, 2007. Gübreler ve Gübreleme Tekniği, Nobel Yayınları, Ankara, 1119 s. Kannellis, A. K. and K.A. Roubelakis Angelakis, 1993. Biochemistry of Früit Ripenning. Chapman and Hall, London. pp 189-234 Kara, F., Y. Boz, ve T. Uysal, 2003. Tekirdağ Koşullarında Bazı Siyah Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Teknolojik Oluşum Safhasında Fenolik Maddelerin Değişimi. Proje No; TAGEM/GT/01/11/3.2/054. Tekirdağ,9-10s. Kızılet, E., 2006. Yabancı Kökenli Üzüm Çeşitlerinden Üretilen Kırmızı Şaraplarda Bazı Fenolik Bileşenlerin Belirlenmesi. Y. Lisans, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara. Lindsay W.L. and W.A. Norvell, 1978. Development of DTPA soil test for zinc, iron, manganese and copper. Soil Sci. Soc. Am. J., 42: 421-428. Mazza, G., 1995. Anthocyanins İn Grapes And Grape Products. Crit. Rev. Food Sci.Nutr. 35, 341–371. Olsen S R, V. Cole, F.S. Watanabe and L.A. Dean, 1954. Estimation of Available Phosphorus in Soils by Extraction with Sodium Bicarbonate. U.S. Dept. of Agric., 939. Washington D.C. Reyner, A., 1986. Manuel De Viticulture. Lavorisier Tec. Et Dog. 4 Editions. Paris Codex. Singleton, V.L., C.F.L. Timberlake, and A.G.H. Kea, 1978. The Phenolic Cinnemotes Of White Grapes And Wine. J.Sci. Agric.Food Chem. 29 403. Smith, H. W. and M. D. Weldon, 1941. A Comparasion of Some Methods for The Determination of Soil Organic Matter. Soils Sci. Soc. Amer., Proc., 5: 177 – 182. Uzun, H. İ. ,2004. Bağcılık El Kitabı, Hasat Dergisi, İstanbul. Yavaş, İ. ve I. Fidan, 1986. Şarapçılık Sempozyumu 8-10 Temmuz Lefkoşe- Kıbrıs. Yıldırım, F., M. Yıldız, N.A. Kılınç, M. Tutam, İ. Derman, K. Aksu, D. Sayman ve B. Develi, 2005. Pratik Bağcılık Kitabı. Manisa Çiftçi Eğitim ve Yayın Şube Müdürlüğü, 100.106 s. Tüzüner, A., 1990. Toprak ve Su Analiz Laboratuvarları El Kitabı, T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
APA ÖNER N, TOK H, SAĞLAM T (2015). Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. , 82 - 99.
Chicago ÖNER N.,TOK H.,SAĞLAM T. Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. (2015): 82 - 99.
MLA ÖNER N.,TOK H.,SAĞLAM T. Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. , 2015, ss.82 - 99.
AMA ÖNER N,TOK H,SAĞLAM T Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. . 2015; 82 - 99.
Vancouver ÖNER N,TOK H,SAĞLAM T Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. . 2015; 82 - 99.
IEEE ÖNER N,TOK H,SAĞLAM T "Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi." , ss.82 - 99, 2015.
ISNAD ÖNER, N. vd. "Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi". (2015), 82-99.
APA ÖNER N, TOK H, SAĞLAM T (2015). Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(3), 82 - 99.
Chicago ÖNER N.,TOK H.,SAĞLAM T. Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 12, no.3 (2015): 82 - 99.
MLA ÖNER N.,TOK H.,SAĞLAM T. Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.12, no.3, 2015, ss.82 - 99.
AMA ÖNER N,TOK H,SAĞLAM T Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015; 12(3): 82 - 99.
Vancouver ÖNER N,TOK H,SAĞLAM T Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015; 12(3): 82 - 99.
IEEE ÖNER N,TOK H,SAĞLAM T "Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 12, ss.82 - 99, 2015.
ISNAD ÖNER, N. vd. "Merlot Üzüm Çeşidinde Yaprak Gübresi Uygulamasının Verim ve Şıra Kalitesi Üzerine Etkisi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 12/3 (2015), 82-99.