Yıl: 2016 Cilt: 13 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 44 - 51 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri

Öz:
Deneme Tekirdağ koşullarında üretimi yapılanan Gelibolu, Enola, ZA-75, Krasunya ve Nina buğday çeşitlerinde kurulmuştur. Üreticimizin toprağa uyguladığı klasik taban ve üst gübresi uygulamasına ilave olarak farklı fenolojik dönemlerde alınan yaprak örneklerinde eksik olan elementlerin iki farklı dönem ve iki farklı dozda yaprak gübresi olarak uygulanmıştır. Yapılan uygulamanın buğday verimi ile birlikte unun kalite özelliklerini belirleyen protein miktarı, gluten oranı, gluten indeksi, normal sedim ve beklemeli sedim özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek verim Nina çeşidinde, protein, gluten, normal ve beklemeli sedimantasyon değerleri Krasunia Odes'ka çeşidinde, gluten indeksinde ise Za-75 çeşidinde en yüksek değer bulunmuştur. İki farklı dozda yapılan yaprak gübresi uygulamasında II. doz uygulaması verimde, I doz uygulaması ise protein, gluten, gluten indeksi, normal ve beklemeli sedimantasyon değerlerinde kontrole göre daha yüksek ve istatistiki olarak önemli düzeyde farklı bulunmuştur
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Effects on Yield and Quality of Foliar Application of Wheat with the Determination of Deficient Nutrients Leaf Analyses

Öz:
This trial was carried out with Gelibolu, Enola, ZA-75, krasunya and Nina wheat varieties. In addition to classical base and ground fertilizer application to soil by producer, it was applied to foliar samples, which were obtained in different phenological periods, as foliar fertilizer of the deficient nutrients on two different periods and dosages. The effect of this application was investigated on wheat yield along with quality criteria of flour as protein content, gluten ratio, gluten index, normal sementation and suspended sedimentation properties. According to results of research, highest yield in Nina variety, highest protein, gluten, normal and suspended sedimentation values in Krasunia Odes'ka variety, and highest gluten index in ZA-75 variety were determined. In the application of two different dosages of foliar fertilizer, II. dosage application in yield, I. dosage application in protein, gluten, gluten index, normal and suspended sedimentation values were found higher level than control and statistically significant
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AACC, 2000. Method 38-10, Method 38-12, Method 56- 81B. Third Edition. American Association of Cereal Chemists, ine, St. Paul, Minnesota, USA .
  • Anonim-a, 2012. http://www.ttae.gov.tr/yenittae/index.php/ur un-cesitleri/bugday/gelibolu.
  • Anonim-b, 2012. Marmara Tohum Geliştirme A. Ş. Broşürü.
  • Başer, İ., 2010. Buğdayda Kalite ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Tekirdağ.
  • Boyacıoğlu, H., 1994. Ekmeklik ve Makarnalık Buğday Kalitesi, Un ve Buğday Kalite Kontrol Cihazları, Un Katkı Maddeleri Değirmencilik Eğitim Seminer Notları, İ.T.Ü. Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.
  • Elgün, A., F. Ertugay, Z., M. Certel, ve H.G. Kotancılar, 2002. Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu (Düzeltilmiş 3. Baskı). Atatürk Üniversitesi Yayın No: 867, Ziraat Fakültesi Yayın No: 335, Ders Kitapları Serisi No: 82, Erzurum, 245s.
  • Erekul, O., F. Oncan, A. Erekul, İ. Yava, B. Engün ve Y.O. Koca, 2005. İleri Ekmeklik Buğday Hatlarında Verim Ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya Cilt 1, Sayfa 111-116.
  • Greenaway, W., M.H. Neustadt and L. Zeleny, 1965. Communication to the Editör: A Test for Stink Bug Damage in Wheat. Cereal Chemistry, 42:577- 579.
  • İbrikçi, H, K. Y., Gülüt ve N. Güzel, 1994. Gübrelemede Bitki Analiz Teknikleri, Ç.Ü. Ziraat Fak. Genel Yayın No: 95, Ders Kitapları Yayın No: 8, Adana.
  • İbrikçi, H, K. Y., Gülüt, N. Güzel ve G. Büyük, 2004. Türkiye 3. Ulusal Gübre Konya Tarım- Sanayi - Çevre Sempozyumu,11-13 Ekim 2004 Tokat. S; 1187-1189.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Bitki Analizleri. A.Ü.Z.F.Yayın No:453. Ankara.
  • Peterson, C. J., R.A. Graybosch, P.S. Boenziger and A. W. Grambacher, 1992. Genotype and Environment Efîects on Quality Characteristics of Hard Red Winter Wheal. Crop Science, 32,98-103.
  • Schofield, J.D., 1994. Wheat proteins: structure and fiınctionality in milling and breadmaking. In Wheat production, properties and quality (ed. W. Bushuk & V. F. Rasper). pp. 72-106. London: Chapman & Hail.
  • Simonne. A.H., E.H. Simonne, R. R. Eitenmiller, H.A. Mills and C. P. Cresman, 1996. Could the Duınas Method Replace the Kjeldahl Digestion for Determinations in Foods Journal of the Science of Food and Agriculture, 73 (1), 39-45.
  • Uluöz, M., 1965. Buğday, Un ve Ekmek Analiz Metotları. E. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No. 29, İzmir, 91 s. .
APA ÖNER N, BAŞER I, ÖNER F, SARIBAŞ Ö (2016). Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. , 44 - 51.
Chicago ÖNER N.,BAŞER I.,ÖNER F.,SARIBAŞ Ö Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. (2016): 44 - 51.
MLA ÖNER N.,BAŞER I.,ÖNER F.,SARIBAŞ Ö Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. , 2016, ss.44 - 51.
AMA ÖNER N,BAŞER I,ÖNER F,SARIBAŞ Ö Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. . 2016; 44 - 51.
Vancouver ÖNER N,BAŞER I,ÖNER F,SARIBAŞ Ö Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. . 2016; 44 - 51.
IEEE ÖNER N,BAŞER I,ÖNER F,SARIBAŞ Ö "Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri." , ss.44 - 51, 2016.
ISNAD ÖNER, N. vd. "Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri". (2016), 44-51.
APA ÖNER N, BAŞER I, ÖNER F, SARIBAŞ Ö (2016). Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 44 - 51.
Chicago ÖNER N.,BAŞER I.,ÖNER F.,SARIBAŞ Ö Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13, no.1 (2016): 44 - 51.
MLA ÖNER N.,BAŞER I.,ÖNER F.,SARIBAŞ Ö Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.13, no.1, 2016, ss.44 - 51.
AMA ÖNER N,BAŞER I,ÖNER F,SARIBAŞ Ö Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 13(1): 44 - 51.
Vancouver ÖNER N,BAŞER I,ÖNER F,SARIBAŞ Ö Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 13(1): 44 - 51.
IEEE ÖNER N,BAŞER I,ÖNER F,SARIBAŞ Ö "Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13, ss.44 - 51, 2016.
ISNAD ÖNER, N. vd. "Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13/1 (2016), 44-51.