Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma

Yıl: 2012 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 6 - 16 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma

Öz:
Turizm sektörü yapısı itibariyle, müşteri değerini artırmak ve işletmeleri rakiplerinden farklılaştırmak için geniş ürün ve hizmet tekliflerinin tasarlanmasını zorunlu hale getiren bir sektördür. Hazcı (hedonik) tüketimin giderek arttığı 21. yüzyılda artık turistler, gerek seyahat acentelerinin ve/veya tur operatörlerinin kataloglarından gerekse bilgisayar başında internetten gidecekleri tatil destinasyonunu ve konaklama yapacakları işletmeleri seçerken ekonomik kriterlerin yanı sıra özellikle tasarım gibi çekici faktörleri de ön planda tutmaktadırlar. Bu bağlamda, bu araştırmanın amacı, farklı tema ve konsept uygulamalarının giderek yaygınlaştığı turizm sektöründe kullandıkları tasarımların duygusal değer yaratma ve hatırlanabilirlik etkisi yaratma durumunun analiz edilmesidir. Konaklama işletmelerinde kullanılan tasarım faktörünün, müşteriler üzerinde yarattığı etki aracılığıyla tatil deneyimlerinin hatırlanabilir bir deneyime dönüşümü yapısal eşitlik yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda tasarım faktörünün müşteriler üzerinde duygusal değer yarattığı ve taklit edilemez bu duygusal değer neticesinde bütünsel tatil deneyimiyle hatırlanabilirlik arasında anlamlı bir ilişki olduğu keşfedilmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme Finans

A Research on the Effects of Design Factor as a Competitive Tool Creating Memorability through Emotions

Öz:
Because of its nature, the tourism sector makes it mandatory to design the offerings of product and services in a wide range in order to maximize the customer value and differentiate the business’ from its competitors. Hedonistic consumption increasing at the 21 Century, tourists reserve the forefront pulling factors such as design as well as economic criteria when choosing the holiday destination or accommodation business from the travel agencies’ and / or tour operators’ catalogs or from the internet. The purpose of this research is to analyze the effect of the accommodation business’ designs creating emotional value and rememberability, in the tourism industry in which practice of using theme and concept getting increasingly widespread. The impact of transformation of the designs’ creating emotional effects in to unforgettable holiday experience was analyzed with structural equation method. It has been founded that the design factor creates emotional value on tourist and there is the significant relationship between the inimitable emotional effects and rememberability.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Ballantine, P. W.,Jack, R,Parsons,A.G. (2010).‘Atmospheric Cues and Their Effect On The Hedonic Retail Experience’, International Journal of Retail & Distribution Management, 38(8), ss. 641-653.
  • Baş, T. (2001). Anket, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Bowie, D. ve Buttle, F. (2009). Hospitality Marketing An Introduction, Elsevier Ltd. Publication, USA.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K. Akgün, Ö. E.
  • Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Pegem Yayıncılık, Ankara. Cramer, D. (2003). Advanced Quatitative Data Analysis, Open UniversityPress, USA.
  • Çelik, S. (2009). Hazsal ve Faydacı Tüketim, Derin Yayınları, İstanbul.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik: SPSS ve LISREL Uygulamaları, Pegem Akademi, Ankara.
  • Desmet, P. M. A. ve Hekkert, P. (2007).
  • Framework of Product Experience, International Journal of Design,1 (1), ss. 57-66.
  • Gomez J. L.,Garcıa, J. S. M. ve Huyze, C. B. H. (1999). ‘A Model of Tourism Experience and Attitude Change’, Annals of Tourism Research, 26 (4), ss. 1024–27.
  • Hosany, S. ve Gilbert, D. (2009).
  • ‘MeasuringTourists' Emotional Experiences Toward Hedonic Holiday Destinations’, Journal of Travel Research, XX(X), ss. 1-14.
  • Hosany, S. ve Wıtham, M. (2009).
  • ‘Dimensions of Cruisers’ Experiences, Satisfaction and Intention to Recommend’, Working Paper Series, School of Management, Royal Holloway University of London, SoMWP– 0905.
  • Huang, S. ve Hsu, C. H. C. (2010). ‘The Impact of Customer-to-CustomerInteraction on Cruise Experience and Vacation Satisfaction’, Journal of Travel Research, 49 (1), ss. 79–92.
  • Jarrett, P. E. M., Wallace, M. Jarret, M. E. D. ve Keeling, H. J. (1996).‘Experience of a Hospital Hotel’, AmbulatorySurgery, 4(1), ss. 1-3.
  • Jayanti, R. ve Ghosh, A. (1996). ‘Service Value Determination: An IntegrativePerspective’, Journal Of HospitalityAndLeisure Marketing, 3(4), ss. 5-25.
  • Johnston, R. ve Clark, G. (2001). Service Operation Management, Prentice-Hall, London. Kalaycı, Ş. (2008), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayıncılık, Ankara.
  • Kaygan, H. (2008). ‘Marketable Emotions Or Engaging Experiences: Towards A Conquest of EmotionalityIn Design’, METU JFA, 25(1), ss. 177-190.
  • Kamel, A. J. N.,Melo, A. M. De Souza, B. M. L. Lima, J. M. B. ve De Lopes,P. H. M. (2008).
  • ‘Experience Economy’, IV Congresso Nacional De Excelêncıa Em Gestão, Brasil, 1-1 Küçükgüçlü, Ö., Esen, A. ve Yener, G.(2009).
  • ‘Bakımverenlerin Yükü Envanterinin Türk Toplumu için Geçerlik ve Güvenirliğinin İncelenmesi’, Journal of Neurological Sciences, 26:(1), ss. 060-073.
  • Kotler, P.,Bowen, J. T. ve Makens, J. C. (2006). Marketing For Hospitality and Tourism, Pearson Prentice Hall, Pearson International Edition, USA.
  • Kozak, N. (2008). Turizm Pazarlaması, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Lasalle, D. veBrıtton, T. A. (2003). Priceless: Turning Ordinary Products into Extraordinary Experiences, Harvard Business School Pres, USA.
  • Limon, S. ve Geniş, M. A. (2011). ‘Turizm Sektöründe Simülasyon Uygulamaları: Temalı Oteller’, Uluslararası IV. Ulusal Eğirdir Turizm Sempozyumu ve Göller Bölgesi Değerleri Çalıştayı, ‘Turizmde Yeni Ufuklar’ Bildiriler Kitabı, 1-4 Aralık, ss. 7-18.
  • Lin, Y. I., (2004).‘Evaluating A Servicescape: The Effect of Cognition and Emotion’, Hospitality Management, 23, ss. 163–178.
  • Lin, K. M., (2006). An Examination of The Relationship Between Experiential Marketing Strategy and Guests’ Leisure Behavior In Twiwan Hot Spring Hotels, Doctor of Philosophy Thesis, United States Sports Academy, Alabama.
  • Oh, S. (2008). The Dimensions of Customer Experience and the Effect of Customers' Channel Choice on Customer Experience, Purdue University, West Lafayette, Indiana. Otto, J. E. ve Rıtchıe,J. R.(1996). ‘The Service Experience in Tourism’, Tourism Management, 17(3), ss. 165-74.
  • Özgüner, H. (2004). ‘Doğal Peyzajın İnsanların Psikolojik ve Fiziksel Sağlığı Üzerine Etkileri’, Süleyman Demirel Üniversitesi, Orman Fakültesi Dergisi, A(2), ss. 97-107.
  • Papatya, N.,(2007). Sürdürülebilir Rekabetçi Üstünlük Sağlamada Stratejik Yönetim ve Pazarlama Odağı Kaynak Tabanlı Görüş - Kavramsal ve Kuramsal Yaklaşım, Asil Yayıncılık, Ankara.
  • Penz, E. ve Hogg, M. K. (2011). ‘The Role Of Mixed EmotionsIn Consumer Behaviour’, EuropeanJournal of Marketing, 45(1/2), ss. 104- 132.
  • Pine, B. J. ve Gilmore, J. H. (1999). İş Hayatı Bir Tiyatro ve de Her Şirket Bir Sahne, Harvard Business School Press, Çeviren: Levent
  • Cinemre, Boyner Holding Yayınları, İstanbul.
  • Sencan, H. (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenirlilik ve Geçerlilik, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Sheth, J. N.,Newman,B. I. ve Gross,B. L. (1991a). ‘Why We Buy What We Buy: A Theory Of Consumption Values’, Journal of Business Research, 22, ss. 159-170.
  • Skogland I. ve Siguaw, J. A. (2004). ‘AreYourSatisfiedCustomersLoyal’, Cornell Hotel andRestaurant Administration Quarterly, 45(3), ss. 221-234.
  • Slatten, T., Mehmetoğlu, M. Svensson, G. ve Svaeri, S. (2009). ‘Atmospheric Experiences That Emotionally Touch Customers A Case Study From A Winter Park’, Managing Service Quality, 19(6), ss. 721-746.
  • Schmitt, B. H. (1999). Experiential Marketing: How to Get Customersto Sense, Fell, Think, Act, Relate to Your Companyand Brands,The Free Press, USA.
  • Schumacker, R. E. ve Lomax, R. G. (2004). A Beginner's Guide toStructuralEquationModeling, NJ: Lawrence ErlbaumAss. Publishers, Mahwah,
  • Aktaran; Walls, A. (2009). An Examınatıon of Consumer ExperıenceAndRelatıveEffects On Consumer Values, Doctor of PhilosophyThesis, University of Central Florida Orlando, Florida. Shaw, C.,(2005). Revolutionize Your Customer Experience, Palgrave Macmillian Publishers, USA.
  • Thusy, A. ve Morris, L. (2004). From CRM to Customer Experience: A New Realm For Innovation, Business Digest, Paris.
  • Tronvoll, B. (2011). ‘Negative Emotions and Their Effect On Customer Complaint Behaviour’, Journal of Service Management, 22(1), 111-134.
  • Uzunoğlu, E. (2007). ‘Müşteri Odaklı Pazarlama Anlayışına Göre Değer Yaratma: Bir Model Olarak Değer İletim Sistemi’, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İİBF Dergisi, 2(1), 11- 29.
  • Walls, A. (2009). ‘An Examination of Consumer Experience and Relative Effects on Consumer Values’, Doctor of PhilosophyThesis, University of Central Florida Orlando, Florida. Williams, A. (2006). ‘Tourism and Hospitality Marketing: Fantasy, Feeling and Fun’, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 18 (6), pp. 482-495.
  • Wu, C. H. J. ve Da Liang, R. (2009). ‘Effect of Experiental Value on Customer Satisfaction With Service Encounters in Luxury – Hotel Restaurants’, International Journal of Hosiptality Management, 28, 586-593.
  • Volo, S. (2010). ‘Conceptualizing Experince: A Tourist Based Approach, Marketing of Tourism Experince’, İçinde Scott, N., E. Laws, P.
  • Boksberger, Marketing of Tourism Experiences, Routledge Publication, USA.
  • Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2007). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yılmaz, V. (2004). ‘Lisrel İle Yapısal Eşitlik Modelleri: Tüketici Şikâyetlerine Uygulanması’, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (1), 77-90.
  • Yücenur, G. N.,Çetin, D. N. , Ceylan, C. ve Demirel, T.(2011). ‘Hizmet Değerinin Müşterilerin Davranışsal Niyetleri Üzerindeki Etkisinin Yapısal Eşitlik Modeli İle Ölçülmesi’,Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12(1), 156-168.
  • Zeithaml, V. A. (1988). ‘Consumer Perceptions of Price, Qualityand Value: A MeanEnd Model andSynthesis of Evidence’,Journal of Marketing, (52) 3, 2-22.
  • Zhang, J. (2008). ‘Brand Experıential Value Scales For Limited-Service Hotels’, Doctor of Philosophy Thesis, Purdue Unıversıty West Lafayette, Indiana.
APA Güzel Ö (2012). Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. , 6 - 16.
Chicago Güzel Özlem Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. (2012): 6 - 16.
MLA Güzel Özlem Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. , 2012, ss.6 - 16.
AMA Güzel Ö Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. . 2012; 6 - 16.
Vancouver Güzel Ö Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. . 2012; 6 - 16.
IEEE Güzel Ö "Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma." , ss.6 - 16, 2012.
ISNAD Güzel, Özlem. "Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma". (2012), 6-16.
APA Güzel Ö (2012). Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 9(2), 6 - 16.
Chicago Güzel Özlem Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi 9, no.2 (2012): 6 - 16.
MLA Güzel Özlem Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, vol.9, no.2, 2012, ss.6 - 16.
AMA Güzel Ö Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi. 2012; 9(2): 6 - 16.
Vancouver Güzel Ö Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi. 2012; 9(2): 6 - 16.
IEEE Güzel Ö "Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma." Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 9, ss.6 - 16, 2012.
ISNAD Güzel, Özlem. "Rekabet Aracı Olarak Tasarım Faktörünün Duygu Aracılığıyla Hatırlanabilirlik Yaratma Etkisine Yönelik Bir Araştırma". Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi 9/2 (2012), 6-16.