Yıl: 2013 Cilt: 3 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 55 - 61 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları

Öz:
Dünya nüfusunun gıda gereksinimlerini karşılamada önemli bir yer tutan su ürünlerine talep artmaktadır. Su ürünleri üretiminde %40'lık bir yer tutan su ürünleri yetiştiriciliğinde de balık besleme büyük öneme sahiptir. Balık beslemede, temel hammadde kaynağını balık unu ve balık yağı bileşenleri oluşturmaktadır. Balık yağı, insan tüketiminde ve karasal hayvanların yemlerinde de kullanılmasından dolayı ve yıllık eldesi avcılığa bağlı olduğundan yemlerde maliyeti arttıran bir hammaddedir. Bunun yanında, balık yağı omega-3 yağ asitleri bakımından, rasyonlar için mükemmel bir yağ kaynağıdır. Sürdürülebilir ve ekonomik yetiştiricilik faaliyetleri için balık yağına alternatif, balığın besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yağ kaynaklarının bulunması zorunludur. Bu amaçla, son yıllarda balık besleme üzerine yapılan çalışmalarda temini kolay, ekonomik, üretim miktarları değişim göstermeyen ve doymamış yağ asitlerince zengin bitkisel yağ kaynaklarının kullanılması üzerinde yoğunlaşılmıştır. Deniz ve tatlısu balıklarında büyüme ve yem değerlendirmeyi olumsuz yönde etkilemeden balık yağının kısmen veya tamamen bitkisel yağ kaynakları ile değiştirilebileceği belirtilmiştir. Bu çalışmada, ekonomik öneme sahip üç balık türünün yemlerinde kullanılan farklı bitkisel yağ kaynaklarının etkileri yapılan güncel araştırmalar doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Balıkçılık Zooloji

Vegetable oils as alternative lipid diet for Rainbow trout, European seabass and Seabream

Öz:
The importance of aquaculture increases together with the rising demand for food for the continuously growing world population. Aquafeed is of great importance in aquaculture which has a 40% share in fisheries. The primarily raw materials of aquafeed are fish meal and fish oil. Due to its consumption by human beings and its use in feed for terrestrial animals as well as its dependency on annual fishery yields, fish oil is a raw material with rising costs. Besides, fish oil is an excellent lipid source due to its omega-3 fatty acid content. In order to provide sustainability and economic benefits it is obligatory for the aquafeed industry to find suitable substitutes for fish oil that meet the requirements of the fish. For this purpose recent research on aquafeed was focused on easy to obtain, economic and standardized unsaturated fatty acids rich for supply of vegetable oil sources. It was indicated that fish oil can be replaced partially or totally by vegetable oils without any negative impact on growth performance and feed evaluation of marine or freshwater fish. In this study the effects of different vegetable oil sources in fish diet on three economically important species have been evaluated with regard to recent research.
Anahtar Kelime:

Konular: Balıkçılık Zooloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Babin, P.J., Vernier, J.M., 1989. Plasma lipoproteins in fish. Journal of Lipid Research, 30(4):467-489.
  • Bell, J.G., Koppe, W., 2011. Lipids in aquafeeds. In: Fish Oil Replacement and Alternative Lipid Sources in Aquaculture Feeds CRC Press London, pp. 21-59
  • Caballero, M. J., Obach, A., Rosenlund, G., Montero, D., Gisvold, M., Izquierdo, M. S., 2002. Impact of different dietary lipid sources on growth, lipid digestibility, tissue fatty acid composition and histology of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture, 214(1:4), 253-271.
  • Chamberlain, A., 2011. Fishmeal and Fish Oil- The Facts Figures, Trends and IFFO's Responsible Supply Standard, International Fishmeal & Fish Oil Organization
  • De la Higuerra M., 2001 Effects of nutritional factor and feed characteristics on feed intake. In: Houlihan D, Boujard T, Jobling M (eds) Food Intake in Fish, 250:268. Blackwell Publishing, Oxford.
  • Denstadli, V., Vegusdal, A., Krogdahl, A., Bakke-McKellep, A.M., Berge, G.M., Holm, H., Hillestad, M., Ruyter, B., 2004. Lipid absorption in different segments of the gastrointestinal tract of Atlantic salmon (Salmo salar L.). Aquaculture, 240(1-4): 385-398.
  • E. Fountoulaki, A., Vasilaki, R., Hurtado, K., Grigorakis, I., Karacostas, I,. Nengas, G., Rigos, Y., Kotzamanis, B., Venou, Alexis, M.N., 2009. Fish oil substitution by vegetable oils in commercial diets for gilthead sea bream (Sparus aurata L.); effects on growth performance, flesh quality and fillet fatty acid profile Recovery of fatty acid profiles by a fish oil finishing diet under fluctuating water temperatures. Aquaculture, 289:317-326.
  • Earnest, C.P., Mikus, C.R., Lemieux, I., Arsenault, B.J., Church, T.S., 2007. Examination of encapsulated phytosterol ester supplementation on lipid indices associated with cardiovascular disease. Nutrition, 23(9):625-633. FAO (Food and Agriculture Organization), 2012. Fish Statistics. FAO, Rome, Italy.
  • Figueiredo-Silva, A., Rocha, E., Dias, J., Silva, P., Rema, P., Gomes, E., 2005. Partial replacement of fish oil by soybean oil on lipid distribution and liver histology in European sea bass (Dicentrarchus labrax) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles. Aquaculture Nutrition, 11(2):147-155.
  • Fonseca-Madrigal J, Karalazos V, Campbell PJ, Bell J.G., Tocher, D.R., 2005. Influence of dietary palm oil on growth and tissue fatty acid compositions, and fatty acid metabolism in liver and intestine in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture Nutrition, 11:241-250.
  • Glencross, B.D., Turchini G. M., 2011. Fish Oil Replacement and Alternative Lipid Sources in Aquaculture Feeds, CRC Press London, pp.373-404.
  • Güler, M., Yıldız, M., 2011. Effects of dietary fish oil replacement by cottonseed oil on growth performance and fatty acid composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Turkish Journal of Veterinarian Animal Science, 35(3): 157-167
  • Higgs, D.A., Dosanjh, B.S., Uin, L.M., Himick, B.A., Eales, J.G., 1992. Effects of dietary lipid and carbohydrate levels and chronic 3,5,30-triiodo-L-thyronine treatment on growth, appetite, food and protein utilization and body composition of immature rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, at low temperature. Aquaculture, 105: 175-190 . Izquierdo M.S., Obach A., Arantzamendi L., Montero D., Robaina L., Rosenlund, G., 2003. Dietary lipid sources for seabream and seabass: growth performance, tissue composition and flesh quality. Aquaculture Nutrition, 9: 397-407.
  • Izquierdo, M. S., Montero, D., Robaina, L., Caballero, M. J., Rosenlund, G., Ginés, R., 2005. Alterations in fillet fatty acid profile and flesh quality in gilthead seabream (Sparus aurata) fed vegetable oils for a long term period. Recovery of fatty acid profiles by fish oil feeding. Aquaculture, 250(1:2): 431-444.
  • Jensen, C., Birk, E., Jokumsen, A., Skibsted, L.H., Bertelsen, G., 1998. Effect of dietary levels of fat, alpha-tocopherol and astaxanthin on colour and lipid oxidation during storage of frozen rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and during chill storage of smoked trout. Zeitschrift Fur Lebensmittel-Untersuchung Und-Forschung a-Food Research and Technology, 207(3):189-196.
  • Kamal-Eldin, A., 2005. Minor components of vegetable oils. In: Shahidi, F. (Ed.) Bailey´s Industrial Oil and Fat Products. Sussex, UK,: John Wiley & Sons Inc.III). pp. 483-523.
  • Martins, D.A., Gomes, E., Rema, P., Dias J., Ozório ROA., Valente, L.M.P., 2006. Growth, digestibility and nutrient utilization of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles fed different dietary soybean oil levels. Aquaculture International, 14: 285-295.
  • Menoyo, D., Izquierdo, M. S., Robaina, L., Ginés, R., Lopez-Bote, C.J., Bautista, J.M., 2004. Adaptation of lipid metabolism, tissue composition and flesh quality in gilthead seabream (Sparus aurata) to the replacement of dietary fish oil by linseed and soyabean oils. British Journal of Nutrition, 92:41-52.
  • Montero, D. Robaina, L., Caballero, R., Gines, R., Izquierdo, M.S., 2005. Growth, feed utilization and flesh quality of European sea bass (Dicentrarchus labrax) fed diets containing vegetable oils: a time-course study on the effect of a re-feeding period with a 100% fish oil diet. Aquaculture, 248: 121-134.
  • Mourente, G., Bell, J.G., 2006. Partial replacement of dietary fish oil with blends of vegetable oils (rapeseed, linseed and palm oils) in diets for European sea bass (Dicentrarchus labrax L.) over a long term growth study: effects on muscle and liver fatty acid composition and effectiveness of a fish oil finishing diet. Comparative Biochemistry and Physiology Bullettin, 145:389-399
  • NRC (National Research Council), 1993. Nutrient requirements of fish. National Academy Pres, Washington, DC, USA, 114p. Parpoura, A.C.R., Alexis, M.N., 2001. Effects of different dietary oils in sea bass (Dicantrarchus labrax) nutrition. Aquaculture International, 9: 463-476.
  • Pettersson, A., Pickova, J., Brännäs, E., 2009. Effects of crude rapeseed oil on lipid composition in Arctic charr (Salvelinus alpinus). Journal of Fish Biology, 75: 1446-1458.
  • Pettersson, A., Pickova, J., Brännäs, E., 2010. Swimming performance at different temperatures and fatty acid composition of Arctic charr (Salvelinus alpinus) fed rapeseed and palm oils. Aquaculture, 300:176-181.
  • Rosenlund, G., 2001. Effect of alternative lipid sources on longterm growth performance and quality of Atlantic salmon (Salmo salar L.). Aquaculture Research, 32:323-328.
  • Şener E., Yıldız M., 2003. Effect of the Different Oil on Growth Performance and Body Composition of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss W., 1792) Juveniles. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 3: 111-116
  • Tacon, A.G.J., Hasan, M.R., Subasinghe, R.P., 2006. Use of fishery resources as feed inputs to aquaculture development: trends and policy implications. FAO Fisheries Circular No. 1018. FAO Fisheries Department, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
  • Tocher, D.R., 2003. Metabolism and functions of lipids and fatty acids in teleost fish. Reviews in Fisheries Science, 11(2):107- 184.
  • Turchini, G.M. & Francis, D.S. (2009) Fatty acid metabolism (desaturation, elongation and b-oxidation) in rainbow trout fed fish oil- or linseed oil-based diets. British Journal of Nutrition, 102, 60-68.
  • Turchini, G.M., Torstensen, B.E., Ng, W.K., 2009. Fish oil replacement in finfish nutrition. Reviews in Aquaculture, 1:10-57.
  • Watanabe, T., 1982. Lipid nutrition in fish. Comparative Biochemistry and Physiology Part B:Biochemistry and
  • Molecular Biology, 273:3-15.
  • Yıldırım, Ö. 2011. Türkiye balık yemi sektörünün mevcut durumu ve sürdürülebilirliği, XVI. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 25-27 Ekim 2011, Antalya.
APA YILDIRIM Ö, Acar Ü (2013). Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. , 55 - 61.
Chicago YILDIRIM Önder,Acar Ümit Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. (2013): 55 - 61.
MLA YILDIRIM Önder,Acar Ümit Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. , 2013, ss.55 - 61.
AMA YILDIRIM Ö,Acar Ü Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. . 2013; 55 - 61.
Vancouver YILDIRIM Ö,Acar Ü Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. . 2013; 55 - 61.
IEEE YILDIRIM Ö,Acar Ü "Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları." , ss.55 - 61, 2013.
ISNAD YILDIRIM, Önder - Acar, Ümit. "Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları". (2013), 55-61.
APA YILDIRIM Ö, Acar Ü (2013). Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 55 - 61.
Chicago YILDIRIM Önder,Acar Ümit Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3, no.2 (2013): 55 - 61.
MLA YILDIRIM Önder,Acar Ümit Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.3, no.2, 2013, ss.55 - 61.
AMA YILDIRIM Ö,Acar Ü Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2013; 3(2): 55 - 61.
Vancouver YILDIRIM Ö,Acar Ü Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2013; 3(2): 55 - 61.
IEEE YILDIRIM Ö,Acar Ü "Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3, ss.55 - 61, 2013.
ISNAD YILDIRIM, Önder - Acar, Ümit. "Gökkuşağı Alabalığı, Avrupa Deniz Levreği ve Çipura İçin Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları". Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/2 (2013), 55-61.