Yıl: 2016 Cilt: 14 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 81 - 87 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri

Öz:
Giriş: Çalışmada beslenme ve diyet uzman ve öğrencilerinin besin allerjisi ile ilgili bilgi düzeyleri değerlendirilmiştir. Gereç ve yöntem: Diyetisyenler ve diyet bölümü öğrencilerinin besin allerjisi yönetimi konusunda bilgileri bir anket yoluyla incelenmiştir.Bulgular: Dağıtılan 150 anketin, 122'si geçerli anket olarak döndü. Yanıtlama oranı %81.3 idi. Tüm katılımcıların %51.4'ü hastanede çalışmaktaydı. Katılımcıların yaklaşık %60'ı kendilerini besin allerjisinin bazı klinik belirtilerini ayırt etme, eliminasyon diyetleri geliştirme, allerjenlerden sakınma eğitim bilgilerini ve inek sütü allerjili çocukların diyet yönetimi konusundaki bilgi düzeylerini orta derece olarak değerlendirmişti. Katılımcıların sadece %72.1'i besinlerin anafilaksiye neden olabileceğini doğru cevaplandırdı. Katılımcıların yaklaşık %40'ı gıda allerjenlerinin bıçak ve kaşıklar gibi servis araçları vasıtasıyla iletilebileceğini bilmiyordu ve pişirilirken gıda buharının allerjik reaksiyonlara neden olmayacağını düşünmüştü. Katılımcıların yaklaşık %60'ı da gıdalara dokunmanın asla allerjik reaksiyonlara neden olmadığını düşünmüştü. İnek sütü allerjili çocuklar için tüm katılımcıların sadece %18.9'u aminoasit bazlı formüla, %23 tam hidrolize formüla, %39.3 laktoz içermeyen formüla verilebileceğini önermişti.Conclusion: This study revealed that there are some gaps in the knowledge of dietitians about food allergy. Dietitians should be given training on this subject and there should be a re-evaluation of health policies with a wider global perspective.Sonuç: Çalışma, besin allerjisi konusunda diyetisyenlerin bilgisinde bazı eksiksiklikler olduğunu ortaya koymuştur. Diyetisyenlere bu konuda eğitim verilmeli ve daha geniş bir küresel bakış açısı ile sağlık politikaları yeniden değerlendirilmelidir.
Anahtar Kelime:

Konular: İmmünoloji

The Level of Knowledge of Dietitians About Dietary Management of Children with Food Allergy

Öz:
Objective: The aim of this study was to evaluate the knowledge ofdietitians and dietetic students about food allergy in order to developsuggestions for educational activities.Materials and Methods: Dietitians and dietetics students weresurveyed via a questionnaire aimed to document their knowledgeabout food allergy management.Results: Of the 150 questionnaires distributed, 122 validquestionnaires were returned. The response rate was 81.3%. Of allthe respondents, 51.4% were working in a hospital. About sixtypercent of respondents rated themselves 'moderate' for identifyingsome clinical manifestations of FA, developing elimination diets,providing avoidance education, managing the dietary needs ofchildren with cows' milk allergy (CMA). Only 72.1% of respondentsanswered the questions about foods that can cause anaphylaxiscorrectly. About forty percent of respondents did not recognize thatfood allergens could be transmitted by means of tools used for servicesuch as knives and spoons and thought that smoke of the cookingfood does not cause allergy. About sixty percent of respondents alsothought that touching the food never causes allergic reactions. Ofall the respondents, only about 18.9% suggested amino acid basedformulas for children with CMA, 23% suggested fully hydrolizedformulas and 39.3% thought that lactose free formulas can be givento patients with CMA. Conclusion: This study revealed that there are some gaps in theknowledge of dietitians about food allergy. Dietitians should begiven training on this subject and there should be a re-evaluation ofhealth policies with a wider global perspective.
Anahtar Kelime:

Konular: İmmünoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Sicherer SH, Sampson HA. Food allergy: Epidemiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. J Allergy Clin Immunol 2014;133:291-307.
  • 2. Savage JH, Kaeding AJ, Matsui EC, Wood RA. The natural history of soy allergy. J Allergy Clin Immunol 2010;125: 683-6.
  • 3. Savage JH, Matsui EC, Skripak JM, Wood RA. The natural history of egg allergy. J Allergy Clin Immunol 2007;120: 1413-7. 4. Wood RA. The natural history of food allergy. Pediatrics 2003;111:1631-7.
  • 5. Joshi P, Mofidi S, Sicherer SH. Interpretation of commercial food ingredient labels by parents of food-allergic children. J Allergy Clin Immunol 2002;109:1019-21.
  • 6. Ahuja R, Sicherer SH. Food-allergy management from the perspective of restaurant and food establishment personnel. Ann Allergy Asthma Immunol 2007; 98:344-8.
  • 7. Altschul AS, Scherrer DL, Munoz-Furlong A, Sicherer SH. Manufacturing and labeling issues for commercial products: Relevance to food allergy. J Allergy Clin Immunol 2001;108;468.
  • 8. Sicherer SH, Furlong TJ, Munoz-Furlong A, Burks AW, Sampson HA. A voluntary registry for peanut and tree nut allergy: Characteristics of the first 5149 registrants. J Allergy Clin Immunol 2001;108: 128-32.
  • 9. Mofidi S. Nutritional management of pediatric food hypersensitivity. Pediatrics 2003;111:1645-53.
  • 10. Christie L, Hine RJ, Parker JG, Burks W. Food allergies in children affect nutrient intake and growth. J Am Diet Assoc 2002;102: 1648-51.
  • 11. Flammarion S, Santos C, Guimber D, et al. Diet and nutritional status of children with food allergies. Pediatr Allergy Immunol 2011;22:161-5.
  • 12. Cho HN, Hong S, Lee SH, Yum HY. Nutritional status according to sensitized food allergens in children with atopic dermatitis. Allergy Asthma Immunol Res 2011;3: 53-7.
  • 13. Gupta RS, Springston EE, Kim JS, et al. Food allergy knowledge, attitudes, and beliefs of primary care physicians. Pediatrics 2010;125: 126-32.
  • 14. Lack G. Clinical practice. Food allergy. N Engl J Med 2008;359:1252-60.
  • 15. Plaut M, Sawyer RT, Fenton MJ. Summary of the 2008 National Institute of Allergy and Infectious Diseases-US Food and Drug Administration Workshop on Food Allergy Clinical Trial Design. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2009;124:671-78.
  • 16. Fiocchi A, Brozek J, Schünemann H, Bahna SL, von Berg A, Beyer K, et al. World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow's Milk Allergy (DRACMA) Guidelines. World Allergy Organ J 2010;3:57-161.
  • 17. Walsh J, O'Flynn N. Diagnosis and assessment of food allergy in children and young people in primary care and community settings: NICE clinical guideline. Br J Gen Pract 2011; 61:473-5.
  • 18. Berni Canani R, Leone L, D'Auria E, et al. The effects of dietary counseling on children with food allergy: A prospective, multicenter intervention study. J Acad Nutr Diet 2014;114: 1432-9.
  • 19. Maslin K, Meyer R, Reeves L, Mackenzie H, Swain A, StuartSmith W, et al. Food allergy competencies of dietitians in the United Kingdom, Australia and United States of America. Clin Transl Allergy 2014;4:37.
  • 20. Stear GIJ, Labadarios D, Motala C. Management of food allergies in children in South Africa - determining aspects of the knowledge and practices of dietitians and medical practitioners. Curr Allergy Clin Im 2011; 24: 145-55.
  • 21. Gern JE, Yang E, Evrard HM, Sampson HA. Allergic reactions to milk-contaminated "nondairy" products. N Engl J Med 1991;324:976-9.
  • 22. Cantani A. Hidden presence of cow's milk proteins in foods. J Investig Allergol Clin Immunol 1999; 9:141-5.
  • 23. Kocabas CN, Sekerel BE. Cow's milk allergic patients should be informed of the sources of caseinate. Turk J Pediatr 2003;45:165- 6.
  • 24. Anibarro B, Seoane FJ, Mugica MV. Involvement of hidden allergens in food allergic reactions. J Investig Allergol Clin Immunol 2007;17:168-72.
  • 25. Lifschitz C, Szajewska H. Cow's milk allergy: Evidence-based diagnosis and management for the practitioner. Eur J Pediatr 2015;174:141-50.
  • 26. Luyt D, Ball H, Makwana N, et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of cow's milk allergy. Clin Exp Allergy 2014; 44:642-72.
  • 27. Stark CM, Graham-Kiefer ML, Devine CM, Dollahite JS, Olson CM. Online course increases nutrition professionals' knowledge, skills, and self-efficacy in using an ecological approach to prevent childhood obesity. J Nutr Educ Behav 2011; 43:316-22.
  • 28. Stark CM, Pope J. Massive open online courses: how registered dietitians use MOOCs for nutrition education. J Acad Nutr Diet 2014;114:1147-55.
  • 29. INDANA, "International Network for Diet and Nutrition in Allergy (INDANA)," 2012, http://www.indana-allergynetwork. org
  • 30. Venter C, Laitinen K, Vlieg-Boerstra B. Nutritional aspects in diagnosis and management of food hypersensitivity-the dietitians role. J Allergy (Cairo) 2012;2012:269376.
APA GİNİŞ T, Koç N, Guvenir H, ÇETİN C, TOYRAN M, CİVELEK E, KOCABAŞ C (2016). Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. , 81 - 87.
Chicago GİNİŞ Tayfur,Koç Nevra,Guvenir Hakan,ÇETİN CANSU,TOYRAN Müge,CİVELEK Ersoy,KOCABAŞ CAN NACİ Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. (2016): 81 - 87.
MLA GİNİŞ Tayfur,Koç Nevra,Guvenir Hakan,ÇETİN CANSU,TOYRAN Müge,CİVELEK Ersoy,KOCABAŞ CAN NACİ Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. , 2016, ss.81 - 87.
AMA GİNİŞ T,Koç N,Guvenir H,ÇETİN C,TOYRAN M,CİVELEK E,KOCABAŞ C Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. . 2016; 81 - 87.
Vancouver GİNİŞ T,Koç N,Guvenir H,ÇETİN C,TOYRAN M,CİVELEK E,KOCABAŞ C Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. . 2016; 81 - 87.
IEEE GİNİŞ T,Koç N,Guvenir H,ÇETİN C,TOYRAN M,CİVELEK E,KOCABAŞ C "Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri." , ss.81 - 87, 2016.
ISNAD GİNİŞ, Tayfur vd. "Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri". (2016), 81-87.
APA GİNİŞ T, Koç N, Guvenir H, ÇETİN C, TOYRAN M, CİVELEK E, KOCABAŞ C (2016). Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. Astım Allerji İmmünoloji, 14(2), 81 - 87.
Chicago GİNİŞ Tayfur,Koç Nevra,Guvenir Hakan,ÇETİN CANSU,TOYRAN Müge,CİVELEK Ersoy,KOCABAŞ CAN NACİ Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. Astım Allerji İmmünoloji 14, no.2 (2016): 81 - 87.
MLA GİNİŞ Tayfur,Koç Nevra,Guvenir Hakan,ÇETİN CANSU,TOYRAN Müge,CİVELEK Ersoy,KOCABAŞ CAN NACİ Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. Astım Allerji İmmünoloji, vol.14, no.2, 2016, ss.81 - 87.
AMA GİNİŞ T,Koç N,Guvenir H,ÇETİN C,TOYRAN M,CİVELEK E,KOCABAŞ C Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. Astım Allerji İmmünoloji. 2016; 14(2): 81 - 87.
Vancouver GİNİŞ T,Koç N,Guvenir H,ÇETİN C,TOYRAN M,CİVELEK E,KOCABAŞ C Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri. Astım Allerji İmmünoloji. 2016; 14(2): 81 - 87.
IEEE GİNİŞ T,Koç N,Guvenir H,ÇETİN C,TOYRAN M,CİVELEK E,KOCABAŞ C "Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri." Astım Allerji İmmünoloji, 14, ss.81 - 87, 2016.
ISNAD GİNİŞ, Tayfur vd. "Besin Allerjisi Bulunan Çocukların Diyet Yönetimi Hakkında Diyetisyenlerin Bilgi Düzeyleri". Astım Allerji İmmünoloji 14/2 (2016), 81-87.