Yıl: 2017 Cilt: 31 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 89 - 102 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi

Öz:
Bu araştırmada, Isparta ve Burdur illerinde yetiştiriciliği yapılan buğday genotiplerinde genetik çeşitliliğinin belirlenmesi, ümitvar olanların germplazm kaynağı olarak korunması ve ıslah programlarına alınması hedeflenmiştir. Isparta ve Burdur illerine bağlı ilçe ve köylere gidilerek yörede yetiştiriciliği yapılan tescilli buğday çeşit ve buğday köy çeşitleri ile ilgili üreticilere yönelik anket formu düzenlenmiştir. Çalışmada yaklaşık 104 köye gidilmiş ve 45 farklı lokasyonda anket uygulanmıştır. Anket sonucuna göre;buğdayın % 73.61'i kıraç, % 13.89'u taban arazide yetiştirildiği, kılçıklı buğdayı tercih ettikleri (% 93'), sertifikasız tohumluk kullandıkları (% 65), her yıl tohumluğu yenilemediği ve ankete katılanların yaklaşık %50'sinde verimin 200 kg/da altında olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca, Kırmızı buğday, Çavdar + arı buğday, Ziraat buğdayı, Koca buğday, Rumeli, Yerli kırmızı buğday, Aydın, Sarı misli (Gökala), Kaymakam, Akça, Gövela, Karakılçık, Kara kaşık, Sarı kılçık ve Mor kılçık isimlerle yerel buğday genotiplerinin yetiştirildiği belirlenmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği

Evaluation in Terms of Wheat Growing of Isparta and Burdur District

Öz:
In this study, aimed to determine the genetic diversity, protect as germplasm resources with promising and it will be brought to the breeding program that cultivate wheat in Isparta and Burdur province. Questionnaire was designed for producers by visiting villages that cultivate wheat in Isparta and Burdur province.In this study, 104 villages were visited and surveyed in 45 different locations. According to the survey results; wheat % 73.61 dryland, % 13.89 highland have been grown in the field, they prefer to awned wheat (93%), they use uncertified seed (65%), every year the seed can not be refurbishment and Approximately 50% of the respondents, yield was found to be less than 200 kg. In addition, it was determined that training of local wheat and wheat genotypes with Red wheat, Rye + purified wheat, Agriculture wheat, Kocabuğday, Rumeli, Indigenous red wheat, Aydın, Sarımisli (Gökala), Kaymakam, Akça, Gövela, Karakılçık, Karakaşık, Sarıkılçık ve Morkılçık name
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Altındal, D. ve İ. Akgün. 2015. Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1) : 147-153.
  • Altındal, D. 2014. Göller Yöresinde Yetiştirilen Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin/Populasyonlarının Genetik Uzaklıklarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Doktora Tezi, 200 sayfa, Isparta.
  • Anonim 2015. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu http://www.tuik.gov.tr. (15.11.2015).
  • Feldman, M., F.G.H. Lipton ve T.E. Miller, 1995. Wheats. Triticum spp. (Gramineae-Triticineae). Smartt, J., Simmonds, N.W (eds). Evolution of crop plants. Longman Science and Technology, London, 184-192.
  • Feldman, M. ve E.R. Sears. 1981. The wild gene resources of wheat. Scientific American, 244, 102- 112.
  • Kün, E. 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ankara .
  • Reif, J.C., Zhang, P., Dreisigacker, S., Warburton, M.L., van Ginkel, M., Hoisington, D., M. Bohn, ve A.E. Melchinger. 2005. Wheat genetic diversity trends during domestication and breeding. Theoretical and Applied Genetics, 110, 859-864.
  • Yeşbek, A. 2007. T. dicoccoides ve T. dicoccon Türler Arasındaki Genetik Çeşitliliğin RAPD-PCR Tekniğiyle Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 87 s, Ankara.
APA ALTINDAL D, AKGÜN İ (2017). Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. , 89 - 102.
Chicago ALTINDAL Demet,AKGÜN İLKNUR Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. (2017): 89 - 102.
MLA ALTINDAL Demet,AKGÜN İLKNUR Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. , 2017, ss.89 - 102.
AMA ALTINDAL D,AKGÜN İ Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. . 2017; 89 - 102.
Vancouver ALTINDAL D,AKGÜN İ Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. . 2017; 89 - 102.
IEEE ALTINDAL D,AKGÜN İ "Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi." , ss.89 - 102, 2017.
ISNAD ALTINDAL, Demet - AKGÜN, İLKNUR. "Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi". (2017), 89-102.
APA ALTINDAL D, AKGÜN İ (2017). Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(1), 89 - 102.
Chicago ALTINDAL Demet,AKGÜN İLKNUR Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31, no.1 (2017): 89 - 102.
MLA ALTINDAL Demet,AKGÜN İLKNUR Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.31, no.1, 2017, ss.89 - 102.
AMA ALTINDAL D,AKGÜN İ Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 31(1): 89 - 102.
Vancouver ALTINDAL D,AKGÜN İ Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 31(1): 89 - 102.
IEEE ALTINDAL D,AKGÜN İ "Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi." Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31, ss.89 - 102, 2017.
ISNAD ALTINDAL, Demet - AKGÜN, İLKNUR. "Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31/1 (2017), 89-102.