Yıl: 2017 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 29 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği

Öz:
Sürdürülebilir turizm, son yıllarda sıklıkla incelenen önemli bir konudur. Turizm sektöründe, arzı oluşturan unsurlar arasında doğal, kültürel ve ekonomik kaynaklar yer almaktadır. Paket tur kavramı ve her şey dahil sistem ile birlikte yoğunlaşan ve artış gösteren talep, beraberinde birtakım olumsuzluklar getirmektedir. Bu bağlamda doğal, kültürel ve ekonomik kaynakların hızla tüketildiği görülmektedir. Turizm sektöründeki yoğun talep nedeniyle oluşan tüketim biçimi, söz konusu kaynaklar ile üretilen ürünlerin de son bulması anlamına gelecek ve belki de turizm sektörü açısından tehlikeli bir durum oluşacaktır. Kaynakların yok olmasının engellenmesi ve turizmin mümkün olduğunca daha geniş süreçlere yayılması için, turizmin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Bir bölgenin sahip olduğu bütün kaynakların (özellikle deniz, kum ve güneş kaynağı) kıt ve tükenebilir olduğu düşünüldüğünde, turistleri seyahate yönlendiren amaçların veya isteklerin değiştirilmesi suretiyle turistik ürünlerde çeşitlendirmeye gidilmesi bir yönüyle zorunluluk olmaktadır. Turizmin sürdürülebilir olması için, sektörün içinde yer alan bütün paydaşların katılımı sağlanmalıdır. Yöre halkı, turistler ve turizm çalışanları, turizm bölgelerinde sürdürülebilirlikte baş aktör konumundadırlar. Dolayısıyla paydaşların konu ile ilgili düşünceleri, tutumları ve algıları belirleyici durumdadır. Çalışmanın amacı da Marmaris gibi doğal güzelliklerin fazla olduğu turistik bölgede, uygulanması gereken alternatif turizm ürünlerini ortaya koymak, söz konusu alternatif turizm türlerine yönelik, turizm paydaşlarının (turistler, yöre halkı ve sektör çalışanları) düşüncelerini belirleyebilmektir
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Coğrafya

The Alternative Tourism Approach to Sustainable Tourism: The Case of Marmaris

Öz:
Sustainable tourism is an issue being studied quite often in recent years. In tourism sector; natural, cultural and economic sources exist among the constituents ingendering the supply. The demand increasing and intensifying together with the all inclusive system and the concept of package tour bring some negativism with themselves. In this regard; the natural, cultural and economic sources are seen to be consumed rapidly. The way of consumption because of the intensive demand in tourism sector will also mean the end of the productions generated by the aferomentioned sources and probably form a risky situation in terms of tourism. The prevention of disappearance of the sources and spreading tourism into wider processes require obtaining the sustainability of tourism. Seeing that the sources of a region (particularly the sources such as sea, sand and sun) are scarce and expendable, it has been a must in a way to try diversifying the kinds of touristic product and services by changing the aims and wants which direct tourists to travelling. The contribution of all partners in the sector must for the sustainability of tourism. The local people, tourists and workers in the sector are the leading actors in the sustainability in tourism regions. Therefore, the opinions, attitudes and perceptions of the partners related to the issue are in a determinant position. The aim of the this study is to be able to determine the ideas of tourism partners (tourists, local people and sector workers) towards aforementioned alternative tourism varieties and to reveal the alternative tourism productions that needs to be implemented in the touristic cities such as Marmaris which is full of natural beauties
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Coğrafya
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Acır, E. (2010). Türkiye’de Gençlik Turizmi Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Çözüm Önerileri. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara: Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi.
  • Angelkova, T., Koteski, C., Jakovlev, Z. & Mitrevska, E. (2012). Sustainability and Competitiveness of Tourism, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 44: 221-227.
  • Balcı, A. (2011). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler. Ankara, Pegem Akademi Yayınları.
  • Biçici, F. (2013). Datça Yerel Halkının Sürdürülebilir Turizm Gelişimine ve Turizm İşletmelerine Yönelik Tutumları. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 19-36.
  • Caira, S. & Ferranti, P. (2016). Innovation for Sustainable Agricultureand Food Production, Reference Module in Food Science, Italy.
  • Cottrell, S.P., Vaske, J.J. & Roemer, J.M. (2013). Resident Satisfaction with sustainable tourism: The Case of Frankenwald Nature Park, Germany. Tourism Management Perspectives, 8: 42-48.
  • Çeken, H., Karadağ, L. & Dalgın, T. (2007). Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yaklaşım Kırsal Turizm ve Türkiye’ye Yönelik Teorik Bir Çalışma. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 8(1): 1-14.
  • Duman, T., Kozak, M. & Uysal, M. S. (2007). Turizmde Ürün Çeşitliliği Yoluyla Ürün Değeri Oluşturma: Türkiye’deki Arz Kaynakları Üzerine Bir İnceleme. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(2): 206-214.
  • Gartner, W. C. (1996). Tourism Development: Principles, Processes, Policies. New York: Van Nostrand Reinhold.
  • Ghaderi, Z. & Henderson, J.C. (2012). Sustainable Rural Tourism in Iran: A Perspective From Hawraman Village. Tourism Management Perspectives,2-3: 47-54.
  • Hacıoğlu, N. & Avcıkurt, C. (2008). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Hwan-Suk, C. C. & Sırakaya, E. (2005). Measuring Residents’ Attitude toward Sustainable Tourism: Development of Sustainable Tourism Attitude Scale. Journal of Travel Research, 380-394.
  • Kılıç, B. & Kurnaz, A. (2010). Alternatif Turizm ve Ürün Çeşitliliği Oluşturmada Ekolojik Çiftlikler: Pastoral Vadi Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 2(4): 39-56.
  • Novas,N., Gázquez, J.A., MacLennan, J., García, R.M., Fernández-Ros, M. & Agugliaro, F. M. (2017). A Real Time Underground Environment Monitoring System for Sustainable Tourism of Caves. Journal of Cleaner Production, (142)4: 2707-2721.
  • Özdemir, D. (2003). Yeniden Canlandırma Projelerinde Kültür, Turizm ve Emlak Piyasaları Üzerine Kurulu Stratejilerin, Başarı(sız)lıkları Koşullarının İncelenmesi. Kentsel Dönüşüm Sempozyumu, 11-13 Haziran. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Özer, Ö. (2012). Destinasyon Tercihinde Pazarlama Karmasi Bileşenlerinin Rolü: Dalyan Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 163-182.
  • Stronza, A. & Pegas, F. (2008). Ecotourism and Conservation: Two Cases from Brazil and Peru, Human Dimensions of Wildlife, 13 (4): 263-279.
  • Yalçın, Z. (2016). Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yeşil Ekonomi Düşüncesi ve Mali Politikalar, Çankırı Karatekin Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, 6(1): 769-775.
  • You, H. & Zhang, X. (2017). Sustainable Livelihoods And Rural Sustainability İn China: Ecologically Secure, Economically Efficient Or Socially Equitable?. Resources, Conservation and Recycling,(120): 1-13.
  • Yürik, E.Ö. (1999). Türk Turizminin Dünya Turizmine Entegrasyonunda Turistik Ürün Politikaları, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • www.tuik.gov.tr, Erişim Tarihi: 10.02.2017.
APA MARANGOZ M, Karadağ L (2017). Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. , 29 - 40.
Chicago MARANGOZ MEHMET,Karadağ Levent Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. (2017): 29 - 40.
MLA MARANGOZ MEHMET,Karadağ Levent Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. , 2017, ss.29 - 40.
AMA MARANGOZ M,Karadağ L Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. . 2017; 29 - 40.
Vancouver MARANGOZ M,Karadağ L Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. . 2017; 29 - 40.
IEEE MARANGOZ M,Karadağ L "Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği." , ss.29 - 40, 2017.
ISNAD MARANGOZ, MEHMET - Karadağ, Levent. "Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği". (2017), 29-40.
APA MARANGOZ M, Karadağ L (2017). Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. Turizm Akademik Dergisi, 4(2), 29 - 40.
Chicago MARANGOZ MEHMET,Karadağ Levent Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. Turizm Akademik Dergisi 4, no.2 (2017): 29 - 40.
MLA MARANGOZ MEHMET,Karadağ Levent Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. Turizm Akademik Dergisi, vol.4, no.2, 2017, ss.29 - 40.
AMA MARANGOZ M,Karadağ L Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. Turizm Akademik Dergisi. 2017; 4(2): 29 - 40.
Vancouver MARANGOZ M,Karadağ L Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği. Turizm Akademik Dergisi. 2017; 4(2): 29 - 40.
IEEE MARANGOZ M,Karadağ L "Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği." Turizm Akademik Dergisi, 4, ss.29 - 40, 2017.
ISNAD MARANGOZ, MEHMET - Karadağ, Levent. "Sürdürülebilir Turizm Açısından Alternatif Turizmin Önemi: Marmaris Örneği". Turizm Akademik Dergisi 4/2 (2017), 29-40.