Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: Ergonomi 2016 Sayfa Aralığı: 247 - 256 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)

Öz:
Bu çalışmada; Ege Bölgesi'nin kıyı ve iç kesimi restoranlarının karşılaştırması yapılmaya çalışılmıştır. Bu sebeple Ege Bölgesi'nin en kalabalık şehirleri olan İzmir ve Denizli illeri örnek olarak seçilmiş, bu illerin şehir merkezlerinde bulunan yeme-içme mekânları (restoranlar) tasarım kriterleri açısından incelenmiştir. Bu amaçla, İzmir ve Denizli'de bulunan (20x2=40) toplam 40 adet yeme-içme mekânı (restoran) değerlendirilmek üzere incelemeye alınmıştır. Çalışma kapsamında incelenen yeme-içme mekânlarında fotoğraflama işlemleri yapılmış, bazı donatı elemanlarının ölçüleri alınmış ve ergonomik kriterlere uygunluğu incelenmiş, toplam 25 sorudan oluşan bir anket uygulanarak yeme-içme mekanlarına ait bilgiler ve tasarım kriterleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda incelenen yeme-içme mekânlarında ergonomik olmayan mobilya ve donatı elemanlarının kullanımının kullanıcılarda bazı sağlık sorunları oluşturabileceği ve olumsuz psikolojik etkilere sebep olabileceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu mekânlarda yeme-içme gereksinimlerini gidermek isteyen kullanıcıların daha rahat bir ortamda ve daha işlevsel donatı elemanlarıyla bu ihtiyaçlarını giderebilmeleri için öneriler ortaya konulmuştur
Anahtar Kelime:

INVESTIGATION OF ERGONOMIC DESIGN CRITERIAS IN THE RESTAUTANTS BASED IN AEGEAN REGION

Öz:
In this study, restaurants were investigated with design criteria. For this purpose, totally 40 restaurants were investigated for assessment in İzmir and Denizli. Within the scope of study, some members measurement and photographs were taken and investigated to acceptable for ergomic criteria or not. However, 25question survey was carried out and, informations and design criterias of restaurans were evaluated. At the end of the study, it was established that some of furnitures and members which are not ergonomics could be a reason of physiological and psychological healthy problems. As a result, consumers should be more relax places and use functional members for these activities
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akın, G.,2013. Ergonomi, Alter Yay. Rek. Org. Tic. Ltd. Şti, Yayıncı Sertifika No:11.483, Ankara
  • Akın, G.; Gültekin, T., 2014, İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Ergonomi, Ankara Üniversitesi Yayınları No:443, Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü Fizik Antropoloji Anabilim Dalı Yayınları No: 412, Ankara
  • Akın, G; Tekdemir, E; Gültekin, T; Erol, E; Bektaş, Y, 2013, Antropometri ve Spor, Alter Yay, Rek, Org, Tic,Ltd. Şti. Yayıncı Sertifika No:11483, Ankara
  • Bhatia, Anubhuti, “Effects of Interior Environment on the Dining Experience and Design of Prototype Seafood Restaurant”, Master Theses, Florida State University, 2003.
  • Bilal, Ç, 2014, Turizm sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusunda güncel sorunlar ve çözüm yolları, VII. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı, 5-7 Mayıs 2014,İstanbul
  • Bozdayı, Ayşe. Müge, “İç Mekân ve insan”, Ajans Matbaacılık, Ankara, Kasım, 2004.
  • Curaoğlu, Füsun, “Konut Dışında Yeme İşlevli Mekânlarda İç Mekân ile Mobilya ve Donatının Değişen Kültürel ve Sosyal Yapı Paralelinde Etkileşimi”, Sanatta Yeterlik Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 2000.
  • Gürsoy, Deniz, “Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi”, SOFRA Yemek Üretim ve Hizmet A. Ş., Kuruş Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., İstanbul, Kasım, 1995.
  • Heide, M., Gronhaug, K., “Atmosphere: Conceptual Issues and Implications for Hospitality Management, Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism”, Volume 6, Issue 4, pp. 271-286, 2006.
  • Mennel, Stephen, Murcott, Anne, Van Otterloo, Anneke, “The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture”, Sage Publication: London, 1992.
APA DIZEL T, KUŞKUN T, EFE H, KASAL A (2017). EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). , 247 - 256.
Chicago DIZEL TANER,KUŞKUN Tolga,EFE HACI HASAN,KASAL ALI EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). (2017): 247 - 256.
MLA DIZEL TANER,KUŞKUN Tolga,EFE HACI HASAN,KASAL ALI EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). , 2017, ss.247 - 256.
AMA DIZEL T,KUŞKUN T,EFE H,KASAL A EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). . 2017; 247 - 256.
Vancouver DIZEL T,KUŞKUN T,EFE H,KASAL A EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). . 2017; 247 - 256.
IEEE DIZEL T,KUŞKUN T,EFE H,KASAL A "EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)." , ss.247 - 256, 2017.
ISNAD DIZEL, TANER vd. "EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)". (2017), 247-256.
APA DIZEL T, KUŞKUN T, EFE H, KASAL A (2017). EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 5(Ergonomi 2016), 247 - 256.
Chicago DIZEL TANER,KUŞKUN Tolga,EFE HACI HASAN,KASAL ALI EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 5, no.Ergonomi 2016 (2017): 247 - 256.
MLA DIZEL TANER,KUŞKUN Tolga,EFE HACI HASAN,KASAL ALI EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, vol.5, no.Ergonomi 2016, 2017, ss.247 - 256.
AMA DIZEL T,KUŞKUN T,EFE H,KASAL A EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi. 2017; 5(Ergonomi 2016): 247 - 256.
Vancouver DIZEL T,KUŞKUN T,EFE H,KASAL A EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ). Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi. 2017; 5(Ergonomi 2016): 247 - 256.
IEEE DIZEL T,KUŞKUN T,EFE H,KASAL A "EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 5, ss.247 - 256, 2017.
ISNAD DIZEL, TANER vd. "EGE BÖLGESİ’NDE BULUNAN RESTORANLARIN ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-DENİZLİ ÖRNEĞİ)". Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 5/Ergonomi 2016 (2017), 247-256.