Yıl: 2018 Cilt: 16 Sayı: 32 Sayfa Aralığı: 379 - 396 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-06-2019

ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Öz:
Organik tarım ve organik üretim tarihsel süreç içerisinde büyük gelişmeler göstermişve bugün yeni bir aşamaya gelinmiştir. Bu yeni aşamanın adı “Organik 3.0” olarakbelirlenmiştir. Organik üretimin tüm devletlerin ana politik hedeflerinden biri halinegelmesi, globalleşen dünyada organik üretim söz konusu olduğunda ağların kurulmasıamaçlanmaktadır. İnsan sağlığının korunması, hayvan refahının sağlanması, çevreninkorunması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi, tarım uygulamalarınınsürdürülebilir hale gelmesi gibi ortak küresel amaçlar doğrultusundahareket edilmesi gerektiğini savunur. Temel hedef gezegenimiz üzerinde yaşayan tümvarlıkların ve doğal kaynakların korunmasıdır.Organik tarımın ve organik üretimin tarihsel süreç içindeki bu gelişimine web ortamındakigelişmeler gibi organik 1.0, organik 2.0 ve organik 3.0 olarak isimlendirilmiştir.Bu çalışmada organik tarım ve organik üretimin tarihsel süreçleri, Organik 1.0, organik2.0, organik 3.0 olarak el alınmakta ve organik 3.0 sürecinin oluşturması beklenenetkiler açıklanmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Uluslararası İlişkiler

TRANSFORMİNG FROM ORGANİC 1.0 TO ORGANİC 3.0 İN THE PROCESS OF ORGANİC PRODUCTİON AND ITS FUNDAMENTAL CHARACTERİSTİCS

Öz:
Organic agriculture and organic production have shown great progress in the historical process and today they have come to a new stage. The name of this new step is called “Organic 3.0”. The fact that organic production is one of the main political goals of all states which aimed to establish networks in the globalizing world. This movement focus on a number of important issues such as moving with common global goals; protecting human health, ensuring animal welfare, protecting the environment, encouraging the use of renewable energy, sustainable agricultural practices and preparing an innovative infrastructure. The main goal is to protect all living things and natural resources on our planet. This development of organic agriculture and organic production in the historical process has been called organic 1.0, organic 2.0 and organic 3.0, like the developments on the web. In this study, the historical processes of organic farming and organic production, Organic 1.0, Organic 2.0, Organic 3.0 processes were taken and the expected impacts of organic 3.0 process are defined as descriptive.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arbenz, Marcus; Gould, David; Stopes, Christopher, Organic 3.0 - The Vision Of The Global Organic Movement And The Need For Scientific Support, Organic Agriculture Journal Of The International Society Of Organic Agriculture Research, Vol. 07, No.03, Eylül 2016, S.199-07.
  • Building a world of resilient communities Page, http://www.resilience.org/stories/2014-02-25/bhaskar-save-the-gandhi-of-natural-farming, (Erişim Tarihi: 3 Mart 2018).
  • FIBL Research Institute of Organic Agriculture Page, www.fibl.org/en/themes/organic-farming-statistics.html, (Erişim Tarihi: 22 Şubat 2018).
  • Fukuoka Masanobu, The One-Straw Revolution, (First Impression 1978), Other India Press, India, 2017.
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sayfası, www.tarim.gov.tr/konular/bitkisel-uretim/organik-tarim/genel-bilgiler, (Erişim Tarihi: 17 Mart 2018).
  • Heckman J. R., A History Of Organic Farming: Transitions From Sir Albert Howard’s War İn The Soil To USDA National Organic Program, Renewable Agriculture And Food Systems, Vol: 21, No:03, Eylül 2006, S.143- 50.
  • Howard, Sir Albert, The Soil And Health, A Study Of Organic Agriculture, (First Impression 1947), Banyan Tree, India, 2013.
  • Lady Eve Balfour, Pioneer Organic Farmer, Founder Of The Soil Association Page, www.ladyevebalfour.org, (Erişim Tarihi:1 Şubat 2018).
  • Mansata, Bharat, The Great Agriculturel Challenge, Veteran Natural Farmer, Bhaskar Save’s Open Letters To M.S. Swaminathan, National Commission On Farmers, (First Impression 2008), Earthcare Books, India, 2016.
  • Masanobu Fukuoka’s book Page by Larry Corn, www.onestrawrevolution.net/one_ straw_revolution/massanobu_fukuoka.html, (Erişim Tarihi: 05 Şubat 2018).
  • Özbağ, Başak, Canan, Türkiye’de Organik Tarımın Ekonomik Analizi, ( Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 2010).
  • Rahmann, Gerold , Going Towards Organic 3.0, NJF Seminar 495- 4th Organic Conference: Organics For Tomorrow’s Food Systems, Finland, Vol.13, No.1, Haziran 2017, s. 30-31.
  • Rahmann, Gerold; Zanoli, Raffaele; Ardakani, M. Reza; Von Fragstein, Peter Und Niemsclorff; Wenliang, Wu; Bärberi, Paolo; Wivstad, Maria; Boehm, Herwart; Wibe, Atle; Canali, Stefano; Chander, Mahesh; Wahyudi, David; Nuutila, Jaakko Tapani; Dengel, Lucas; Erisman, Jan Willem; Galvis-Martinez, Ana C.; Hamm, Ulrich; Kahl, Johannes; Tashi, Sonam; Köpke, Ulrich; Uddin, Nazim ; Kühne, Stefan; Shade, Jessica; Lee, S.B.; Lees, Anne-Kristin; Moos, Jann Hendrik; Neuhof, Daniel; Olowe, Victor; Oppermann, Rainer; Rembiaikowska, Ewa; Riddle, Jim; Rasmussen, Ilse A.; Sohn, Sang Mok; Tadesse, Mekuria; Thatcher, Alan, Organic Agriculture 3.0 Is Innovation With Research, Organic Agriculture Journal Of The International Society Of Organic Agriculture Research, Vol.07, No.03, Eylül 2016, s. 169-97.
  • Shiva, Vandana, Monocultures Of The Mind, Perspectives On Biodiversity And Biotechnology, Natraj Publishers, India, 2012.
  • Tarım, Gastronomi, Turizm, Sağlık, Kültür, Yaşam Dergisi, www.apelasyon.com/ yazi/754-rudolf-steiner-antroposofi-ve-biyolojik-dinamik-tarim, (Erişim Tarihi: 04 Mart 2018)
  • Website of IFOAM- Organics International & Its Action Group, https://www.ifoam. bio/en/jerome-irving-rodale, (Erişim Tarihi: 01 Nisan 2018).
  • Website of IFOAM- Organics International & Its Action Group, https://www.ifoam. bio/en/sir-albert-howard, (Erişim Tarihi: 14 Nisan 2018).
  • Website of IFOAM- Organics International & Its Action Group, https://www.ifoam.bio/en/news/2015/10/26/bhaskar-save-acclaimed-gandhi-natural-farming-has-passed-away, (Erişim Tarihi: 16 Mart 2018).
  • Website of IFOAM- Organics International & Its Action Group, https://www.ifoam. bio/en/rudolf-steiner, (Erişim Tarihi: 25 Mart 2018).
  • Website of IFOAM- Organics International & Its Action Group, https://www.ifoam. bio/en/masanobu-fukuoka, (Erişim Tarihi: 30 Mart 2018).
  • Website of IFOAM- Organics International & Its Action Group, www.ifoam.bio/en/ organic-landmarks/principles-organic-agriculture, (Erişim Tarihi: 05 Ocak 2018).
  • Website of IFOAM- Organics International & Its Action Group, www.ifoam.bio/en/ about-us/history, (Erişim Tarihi:13 Mayıs 2018).
APA MARANGOZ M, KUMCU E (2018). ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. , 379 - 396.
Chicago MARANGOZ MEHMET,KUMCU ELİF HASRET ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. (2018): 379 - 396.
MLA MARANGOZ MEHMET,KUMCU ELİF HASRET ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. , 2018, ss.379 - 396.
AMA MARANGOZ M,KUMCU E ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. . 2018; 379 - 396.
Vancouver MARANGOZ M,KUMCU E ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. . 2018; 379 - 396.
IEEE MARANGOZ M,KUMCU E "ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ." , ss.379 - 396, 2018.
ISNAD MARANGOZ, MEHMET - KUMCU, ELİF HASRET. "ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ". (2018), 379-396.
APA MARANGOZ M, KUMCU E (2018). ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi, 16(32), 379 - 396.
Chicago MARANGOZ MEHMET,KUMCU ELİF HASRET ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi 16, no.32 (2018): 379 - 396.
MLA MARANGOZ MEHMET,KUMCU ELİF HASRET ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi, vol.16, no.32, 2018, ss.379 - 396.
AMA MARANGOZ M,KUMCU E ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi. 2018; 16(32): 379 - 396.
Vancouver MARANGOZ M,KUMCU E ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi. 2018; 16(32): 379 - 396.
IEEE MARANGOZ M,KUMCU E "ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ." Yönetim Bilimleri Dergisi, 16, ss.379 - 396, 2018.
ISNAD MARANGOZ, MEHMET - KUMCU, ELİF HASRET. "ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ". Yönetim Bilimleri Dergisi 16/32 (2018), 379-396.