Yıl: 2017 Cilt: 21 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 50 - 55 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.15511/tahd.17.00250 İndeks Tarihi: 19-06-2019

Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi

Öz:
Amaç: Bu çalışmanın amacı İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin Göztepe ve Maltepe kampüslerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri ve çalışanlarının beslenme alışkanlıkları, obezite prevalansı ve diyabet risklerini değerlendirmektir.Materyal ve metot: Çalışmaya 13 – 14 Kasım 2013 tarihlerinde 200’ü üniversite öğrencisi ve 157’si üniversite çalışanı olmak üzere toplam 357 kişi katılmıştır. Çalışma verileri katılımcılarla yüz yüze uygulanan anketler ve ölçümlerle elde edilmiştir.Bulgular: Çalışma sonunda katılımcıların %30,8’inin kilolu veya obez olduğu ve düzenli egzersiz yapma oranlarının ise %54,3 düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin %14,0’ü ve üniversite çalışanlarının %31,8’i sigara içmektedir. Diyabet risk değerlendirmesi sonucunda öğrencilerin %37,5’inde, çalışanların ise %61’inde diyabet riski olduğu belirlenmiştir. Tüketilen gıda türü ile diyabet riski arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Üniversite öğrencilerinin%36,5’i haftada birden fazla fast-food tüketirken, öğrencilerin çok büyük bir kısmı (%82,5) haftada en az bir defa gazlı içecek tüketmektedir. Her gün gazlı içecek tüketen öğrencilerin oranı ise %62’dir.Sonuç: Genç popülasyonda önemli oranda diyabet riski mevcuttur. Bu gruba yönelik yapılacak hayat tarzı değişikliği ve eğitimin bu riski azaltabileceği düşünmekteyiz.
Anahtar Kelime: Tip 2 Diyabetes Mellitus, Beden kitle indeksi, Diyabet riski

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Evaluation of diabetes risk and eating habits of university students and personnel

Öz:
Aim: The aim of this study was to assess the eating habits, pre- valence of obesity and diabetes risk of university students and employees in Istanbul Medeniyet University Goztepe and Maltepe campuses. Material and method: Three hundred and fifty seven people comprising 200 students and 157 employees of university were included to the study between 13 and 14 November 2013. Study data were obtained via face to face applied questionnaires and measurements. Results: As a result, 30.8% of participants were overweight or obese and only 54.3% were regularly doing exercise. Fourteen percent of students and 31.8% of employees were smoking. The diabetes risk assessment showed that 37.5% of students and 61.1% of employees had diabetes risk. There was no relationship between consumed food products and diabete srisk. Fast-food consuming more than once a week were 36.5% in students and most of the students (82.5%) were consuming at least one fizzy drink a week. The rate of students having every day fizzy drinks was 62%. Conclusion: Diabetes risk is considerable in young population. We think that changing life style and education for this group can reduce that risk.
Anahtar Kelime: Type 2 Diabetes Mellitus, Body Mass Index, Diabetes risk

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • World Health Organization. Obesity and overweight. http://www.who.int/topics/obesity/en/ adresinden 12/05/2015 tarihinde erişilmiştir.
  • Noel MN, Thompson M, Wadland WC, Holtrop JS. Diet in Prevention and Management of Major Disease. Textbook of Family Practice’de. Ed. Rakel RE. 8. Baskı. Philadelphia, Elsevier Saunders, 2011; 831-5.
  • Kaya A. Obezite ve hipertansiyon. Turkish Journal of Endocrinology and Metabolism 2003;2:13-21.
  • Velasco Mondragon HE, Charlton RW, Peart T, Burguete-Garcia AI et al. Diabetes Risk Assessment in Mexicans and Mexicans Americans. Diabetes Care 2010;33: 2260-5.
  • Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Kronik Hastalıklar Daire Başkanlığı. http://beslenme.gov.tr/ adresinden 25/01/ 2016 tarihinde erişilmiştir.
  • Lindström J, Tuomilehto J. The diabetes rsik score A practical tool to predict type 2 diabetes risk. Diabetes Care 2003;26(3):725-31. DOI:doi.org/10.2337/diacare.26.3.725
  • Type 2 diabetes risk assesment form. http://www.diabetes.fi/files/502/eRiskitestilomake.pdf. adresinden 17/12/2016 tarihinde erişilmiştir.
  • Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010. Ankara, Sağlık Bakanlığı Yayınları, 2010: 445-95.
  • Satman I, Alagöl F, Ömer B et al. TURDEP-II Sonuçları. Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması II. http://www.turkendokrin.org/files/file/TURDEP_II_2011.pdf adresinden 12/05/2015 tarihinde erişilmiştir.
  • Garipağaoğlu M, Budak N, Öner N, Sağlam Ö, Nişli K. Üç farklı üniversitede öğrenim gören kız öğrencilerin beslenme durumları ve vücut ağırlıklarının değerlendirilmesi. Journal of Health Sciences 2006;15:173-80.
  • Avşar P, Kazan EE, Pınar G. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ile obezite ve kronik hastalıklara ilişkin risk faktörlerinin incelenmesi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hemşirelik E- Dergisi 2013;1:38-46.
  • Anderson ML, Quinn TA, Glanz K et al. The effectiveness of worksite nutrition and physical activity interventions for controlling employee overweight and obesity: A systematic Review. Am J Prev Med 2009; 37(4): 340-57.
  • Schulte PA, Wagner GR, Ostry A et al. Work, obesity, and occupational safety and health. Am J Public Health 2004; 97 (3); 428–36.
  • Luckhaupt SE, Cohen MA, Calvert GM. Prevalence of Obesity Among U.S. Workers and Associations with Occupational Factors. Am J Prev Med 2014;46(3):237–48.
  • Güleç M, Yabancı N, Göçgeldi E, Bakır B. Ankara’da iki kız öğrenci yurdunda kalan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları. Gülhane Tıp Dergisi 2008;50: 102-9.
  • Her C, Mundt M. Risk prevalence for type 2 diabetes mellitus in adult hmong in Wisconsin: a pilot study. Wisconsin Medical Journal 2005;104 (5):70-7.
  • American Diabetes Association: Standards of medical care in diabetes. Diabetes Care 2010;33:11-61.
APA DOĞAN B, YÖRÜK N, Öner C, YAVUZ G, Oguz A (2017). Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. , 50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
Chicago DOĞAN Burcu,YÖRÜK Nurdan,Öner Can,YAVUZ Gülcan,Oguz Aytekin Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. (2017): 50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
MLA DOĞAN Burcu,YÖRÜK Nurdan,Öner Can,YAVUZ Gülcan,Oguz Aytekin Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. , 2017, ss.50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
AMA DOĞAN B,YÖRÜK N,Öner C,YAVUZ G,Oguz A Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. . 2017; 50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
Vancouver DOĞAN B,YÖRÜK N,Öner C,YAVUZ G,Oguz A Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. . 2017; 50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
IEEE DOĞAN B,YÖRÜK N,Öner C,YAVUZ G,Oguz A "Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi." , ss.50 - 55, 2017. 10.15511/tahd.17.00250
ISNAD DOĞAN, Burcu vd. "Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi". (2017), 50-55. https://doi.org/10.15511/tahd.17.00250
APA DOĞAN B, YÖRÜK N, Öner C, YAVUZ G, Oguz A (2017). Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 21(2), 50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
Chicago DOĞAN Burcu,YÖRÜK Nurdan,Öner Can,YAVUZ Gülcan,Oguz Aytekin Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi 21, no.2 (2017): 50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
MLA DOĞAN Burcu,YÖRÜK Nurdan,Öner Can,YAVUZ Gülcan,Oguz Aytekin Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, vol.21, no.2, 2017, ss.50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
AMA DOĞAN B,YÖRÜK N,Öner C,YAVUZ G,Oguz A Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi. 2017; 21(2): 50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
Vancouver DOĞAN B,YÖRÜK N,Öner C,YAVUZ G,Oguz A Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi. 2017; 21(2): 50 - 55. 10.15511/tahd.17.00250
IEEE DOĞAN B,YÖRÜK N,Öner C,YAVUZ G,Oguz A "Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi." Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 21, ss.50 - 55, 2017. 10.15511/tahd.17.00250
ISNAD DOĞAN, Burcu vd. "Üniversite öğrenci ve çalışanlarının diyabet riski ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi". Türkiye Aile Hekimliği Dergisi 21/2 (2017), 50-55. https://doi.org/10.15511/tahd.17.00250