KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 16 Sayfa Aralığı: 1178 - 1193 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-01-2020

KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Öz:
Turizmin önemli paydaşlarından biri olan konaklama işletmelerinin sayısı her geçen günartmaktadır. Buna paralel olarak mutfak departmanlarının sayısı da artmaktadır. Budepartmanda kullanılan ürünlere olan ihtiyacın niceliği ve niteliği önemli olmakla birlikte insanlartarafından titizlikle takip edilen bir konu haline gelmiştir. Güvenilir ürüne olan ihtiyaç, insanlarınsağlıklı ve hijyenik ürün ve hizmetleri talep etmesi, ürün sayısının ve çeşidinin sürekli artmasınazemin hazırlamıştır. Bu işletmelere ürün sağlayan tedarikçiler de bu durumun farkına vararakürün yelpazelerini sürekli genişletmektedirler. Bu bağlamda hem işletmeler açısından hem detüketiciler açısından önemli bir konu olan hazır gıda kullanımı önemli bir araştırma konusuolarak bu araştırmada ele alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Marmaris destinasyonunda yeralan konaklama işletmeleri mutfak departmanları yöneticilerinin hazır gıda kullanımı tercihleri ileilgili düşüncülerinin ortaya konmasıdır. Ayrıca hazır gıda ürünlerini tercih etme sebeplerininbelirlenmesi ve hazır gıda ürünleri hakkında şeflerin düşüncelerinin tespiti çalışmanın altamaçlarını oluşturmaktadır. Nitel araştırma yönteminin uygulandığı çalışmada, verilerin eldeedilmesinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Çalışma sonucunda Marmarisdestinasyonunda yer alan konaklama işletmeleri mutfak departmanları yöneticilerinin hazır gıdakullanma sebepleri olarak zaman tasarrufu sağlaması, personel sayısından kar edilmesi, kalifiyepersonelin olmaması ya da istenilen özellikte personele ulaşılamaması, ekonomik sebepler,hazır gıdaların pratik olması, raf ömrünün uzun olması, ürün çeşitliliği sunması ve standartüretime imkan sağlaması tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda ilgili çevrelerebirtakım önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm

A QUALITATIVE RESEARCH ON THE EVALUATION OF READY FOOD AND CONVENIENCE FOOD USE IN THE KITCHEN DEPARTMENT

Öz:
The number of accommodation establishments, which is one of the important stakeholders of tourism, is increasing day by day. In parallel, the number of kitchen departments is increasing. Although the quantity and quality of the products used in this department is important, it has become a subject that has been meticulously followed by people. The need for reliable products, people demanding healthy and hygienic products and services, has prepared the ground for a continuous increase in the number and number of products. Suppliers who provide products to these enterprises are also aware of this situation and expand their product range continuously. In this context, ready-to-use food, which is an important issue for both businesses and consumers, is considered as an important research subject in this research.The purpose of this study is to reveal the opinions of the managers of the kitchen departments in the Marmaris destination about the preferences of the food management. In addition, determining the reasons of preference for ready-to-use food products and determining the opinions of the chefs about prepared food and convenience food products constitute the sub-objectives of the study. In this study, where qualitative research method was applied, semi-structured interview technique was applied to obtain the data. As a result of the study, it is expected that the kitchen managers in Marmaris will save time as the reasons of ready-to-use food, profit from the number of personnel, lack of qualified personnel or not be able to reach qualified personnel, economic reasons, practical use of prepared foods, long shelf life, offering a variety of products and standard production facilities. As a result of the research, some suggestions were made to the related fields.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Kurnaz A (2019). KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. , 1178 - 1193.
Chicago Kurnaz Alper KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. (2019): 1178 - 1193.
MLA Kurnaz Alper KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. , 2019, ss.1178 - 1193.
AMA Kurnaz A KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. . 2019; 1178 - 1193.
Vancouver Kurnaz A KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. . 2019; 1178 - 1193.
IEEE Kurnaz A "KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA." , ss.1178 - 1193, 2019.
ISNAD Kurnaz, Alper. "KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA". (2019), 1178-1193.
APA Kurnaz A (2019). KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7(16), 1178 - 1193.
Chicago Kurnaz Alper KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 7, no.16 (2019): 1178 - 1193.
MLA Kurnaz Alper KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, vol.7, no.16, 2019, ss.1178 - 1193.
AMA Kurnaz A KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2019; 7(16): 1178 - 1193.
Vancouver Kurnaz A KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2019; 7(16): 1178 - 1193.
IEEE Kurnaz A "KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7, ss.1178 - 1193, 2019.
ISNAD Kurnaz, Alper. "KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUTFAK DEPARTMANINDA HAZIR GIDA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA". Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 7/16 (2019), 1178-1193.