Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali
Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1206 - 1221 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2020.604 İndeks Tarihi: 22-10-2020
Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali
Öz: Araştırmanın amacı, Datça Badem Çiçeği Festivali’ne katılan ziyaretçilerin Datçadestinasyonuna ait sürdürülebilirlik algılarını ortaya çıkarmak, sürdürülebilirlik algıları ilefestival memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme niyeti arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Nicelaraştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada, veri toplama aracı olarak anketkullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların çoğunlukla internet-sosyal medyakanallarıyla, aile-arkadaşlar vasıtasıyla festivalden haberdar oldukları anlaşılmıştır.Katılımcıların yaklaşık yarısının festivale tekrar katılmak istemedikleri ve üçte birindenfazlasının ise kararsız oldukları görülmüştür. Sürdürülebilirlik algılarına ilişkin üç boyuttespit edilmiş ve bu boyutlar; sosyo-ekonomik koşullar, yönetsel koşullar ve çevreselkoşullar olarak adlandırılmışlardır. Katılımcıların sürdürülebilirlik algıları, festivalmemnuniyetleri ve destinasyonu tekrar ziyaret etme niyetleri arasında pozitif yönlü ilişkiolduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: Datça Almond Festival within The Scope of Sustainable Tourism
Öz: The aim of the study is to reveal the perception of sustainability of the visitors attending the Datça Almond Flower Festival, to determine the relationship between the perception of sustainability, the festival satisfaction and revisit intention. In the research carried out using the quantitative research method, the questionnaire was used as a data collection tool. As a result of the research, it was understood that the participants were mostly aware of the festival through internet-social media channels and family friends. It was observed that approximately half of the participants did not want to revisit the festival again and more than one third of them were undecided. Three dimensions regarding perceptions of sustainability were identified and these dimensions were named as socio-economic conditions, administrative conditions and environmental conditions. It was determined that there was a positive relationship between the participants’ perceptions of sustainability, festival satisfaction and revisit intention.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Ambrósio, V., Manuel, L. & Faria, T. (2011). Events and destination management – car launch in lisbon. International Journal of Management Cases, 13 (4), 331–337.
- Atasoy, B. (2019). Alternatif turizm kapsamında sultan sazlığı ziyaretçilerinin memnuniyet düzeylerinin incelenmesi. II. Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi, 10 Ekim 2019, Kayseri/Türkiye.
- Avcıkurt, C. (2009). Turizm sosyolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Cottrell, S. P., Vaske, J. J., Shen, F. & Ritter, P. (2007) Resident perceptions of sustainable tourism in
- Chongdugou, China, Society and Natural Resources, 20, 6, 511-525,
- Çatır, O. & Şimşek, A. (2019). Festival çevre atmosferi, ziyaretçi memnuniyeti ve bağlılığı: Ulubey kanyon kültür ve turizm festivali örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (1), 132-154.
- Çoban, M. & Süer, S. (2018). Destinasyon markalaşmasında festival turizminin rolü: Alaçatı ot festivali üzerine bir çalışma. International Journal of Contemporary TourismResearch 1, 58 – 67.
- Çoğalmış, İ. (2019). Yerel halkın sürdürülebilir turizm algılarının sürdürülebilir destinasyon yönetimi tutumları üzerine etkisi: Ayder üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli.
- Çulha, O. (2008). Kültür turizmi kapsamında destekleyici turistik ürün olarak deve güreşi festivalleri üzerine bir alan çalışması, Journal of Yasar University, 3(12), 1827-1852.
- Deng, J. & Bender, M. Y. (2007, April). Visitors’ perceptions of tourism development in West Virginia. In Proceedings of the 2007 Northeastern Recreation Research Symposium. GTR-NRS-P-23, 181-188.
- Doğan, M. & Gümüş, M. (2014). Sürdürülebilir destinasyon yönetimi, sürdürülebilir Bozcaada: Bir model önerisi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 11 (3), 6-25.
- Doğan O. & Yağmur, Y. (2017). Yabancı turistlerin sürdürülebilir destinasyon algıları:Kemer destinasyonuna yönelik bir araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13 (2), 487-506.
- Erdem, Ö., Mızrak, M. & Aratoğlu, C. (2018). Festivallerin bölge turizmine katkıları ve sürdürülebilirliği: Uluslararası mengen aşçılık ve turizm festivali örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (1), 228- 245.
- Karagöz, D. (2006). Etkinlik Turizmi ve etkinlik turizmi bağlamında yabancı ziyaretçi harcamalarının ekonomiye etkisi: Formula 1 2005 Türkiye grand prix örneği, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Ankara.
- Kernel, P. (2005). Creating and implementing a model for sustainable development in tourism enterprises. Journal Cleaner Production, 13, 151- 164.
- Khuong, M. N. & Ha, H. T. T. (2014). The Influences of push and pull factors on the ınternational leisure tourists' return ıntention to Ho Chi Minh city, Vietnam-A mediation analysis of destination satisfaction. International Journal of Trade, Economics and Finance, 5(6), 490-496.
- Lee, J., Kyle, G. & Scott, D. (2012). The mediating effect of place attachment on the relationship between festival satisfaction and loyalty to the festival hosting destination. Journal of Travel Research, 51 (6), 754-767.
- Lee, Y., Lee, C., Lee, S. & Babin, B. J. (2008). Festivalscapes and patrons’ emotions, satisfaction and loyalty. Journal os Business Research, 61, 56-64.
- Mazilu, M. (2012). Sustainable Tourism of destination, ımperative triangle among: Competitiveness, effective management and proper financing. In book: Sustainable Development-Policy and Urban DevelopmentTourism, Life Science, Management and Environment, ss.85-117, DOI: 10.5772/28062, Erişim Tarihi:25.02.2020
- Ön Esen, F. & Yılmaz, E. (2016). Ot festivali ala bir çatı oluşturabilir mi? 3. Uluslararası Çin’den Adriyatik’e Sosyal Bilimler Kongresi, 27-30 Ekim 2016, ss.171-183, Antalya/Türkiye.
- Özkan, Ç. & Aydın, Ş. (2018). Yerel yiyecekler aracılığı ile sürdürülebilir destinasyonlar: Ayvacık örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (1), 335-349.
- Peterson, R. A. (1994). A meta-analysis of Cronbach's coefficient alpha. Journal of Consumer Research, 21(2), 381-391.
- Tanford, S. ve Jung, S. (2017). Festival attributes and perceptions: A meta-analysis of relationships with satisfaction and loyalty. Tourism Management, 61, 209-220.
- Taştan, H., Soylu, A. G. & Demir, Ş. (2018). Adana lezzet festivaline katılan bireylerin festival algılarının belirlenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (71), 334-349.
- Tayfun, A. & Arslan, E. (2013). Festival turizmi kapsamında yerli turistlerin Ankara alışveriş festivali’nden memnuniyetleri üzerine bir araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 5 (2), 191-206.
- Ünal, İ. (2016). Özel ilgi turizm çeşitleri. İçinde A. Yaylı ve Ö. Sürücü (Ed.). Özel İlgi Turizmi (ss. 89-116). Ankara: Detay Yayıncılık.
- Wan, Y. K. P. & Li, X. (2013). Sustainability of tourism development in Macao, China, International Journal of Tourism Research, 15, 52-65.
- Yılmaz, E. & Ön Esen, F. (2017). Muğla’da şenlik var: Geleneksel Yörük-Türkmen şenliği örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5 (47), 564-582.
- Yüksel, F. & Kılıç, B. (2016). Elektronik ağızdan kulağa iletişimin (e-WoM) turistik destinasyon seçimi üzerine etkisi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9 (46), 893-903.
APA | ÖN ESEN F, YÜKSEL F, KILIÇ B (2020). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. , 1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
Chicago | ÖN ESEN FUNDA,YÜKSEL Faruk,KILIÇ BURHAN Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. (2020): 1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
MLA | ÖN ESEN FUNDA,YÜKSEL Faruk,KILIÇ BURHAN Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. , 2020, ss.1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
AMA | ÖN ESEN F,YÜKSEL F,KILIÇ B Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. . 2020; 1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
Vancouver | ÖN ESEN F,YÜKSEL F,KILIÇ B Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. . 2020; 1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
IEEE | ÖN ESEN F,YÜKSEL F,KILIÇ B "Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali." , ss.1206 - 1221, 2020. 10.21325/jotags.2020.604 |
ISNAD | ÖN ESEN, FUNDA vd. "Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali". (2020), 1206-1221. https://doi.org/10.21325/jotags.2020.604 |
APA | ÖN ESEN F, YÜKSEL F, KILIÇ B (2020). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(2), 1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
Chicago | ÖN ESEN FUNDA,YÜKSEL Faruk,KILIÇ BURHAN Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 8, no.2 (2020): 1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
MLA | ÖN ESEN FUNDA,YÜKSEL Faruk,KILIÇ BURHAN Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.8, no.2, 2020, ss.1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
AMA | ÖN ESEN F,YÜKSEL F,KILIÇ B Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2020; 8(2): 1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
Vancouver | ÖN ESEN F,YÜKSEL F,KILIÇ B Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2020; 8(2): 1206 - 1221. 10.21325/jotags.2020.604 |
IEEE | ÖN ESEN F,YÜKSEL F,KILIÇ B "Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8, ss.1206 - 1221, 2020. 10.21325/jotags.2020.604 |
ISNAD | ÖN ESEN, FUNDA vd. "Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Datça Badem Çiçeği Festivali". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 8/2 (2020), 1206-1221. https://doi.org/10.21325/jotags.2020.604 |