Yıl: 2005 Cilt: 42 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 203 - 212 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi

Öz:
Farklı kalsiyum kaynaklarının karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Tarla denemesi şeklinde kurulan denemede temel gübre olarak 15:15:15 kompoze gübre uygulanmış, çiçeklenme döneminden önce de NH4NO3 verilmiştir. Calne $[Ca(OH)_2+CaCO_3]$ , fide dikimi öncesinde 100,150,200,250 kg/da dozlarında toprağa uygulanıp karıştırılmış, Kalsiyum Nitrat $[Ca(NO_3)_2]$ ise çiçeklenme döneminden başlayarak % 1, 2, 3 dozlarında 15'er gün arayla 3 kez yapraktan uygulanmıştır. Calne ve Kalsiyum Nitrat uygulamalarına bağlı olarak yaprak örneklerinin N, K ve Ca kapsamları artmış, P ve mikro element kapsamları azalmıştır.Verim ve SÇKM (brix) değerleri acısından en iyi sonuçlar 200 kg/da Calne ve 2% Kalsiyum Nitrat uygulamalarıyla elde edilmiştir.Kalsiyum uygulamaları, dozlara göre değişmekle beraber karpuz bitkisinde verim, SÇKM (brix) ve kabuk kalınlığı kriterlerini değişik seviyelerde etkilemiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular; yapraktan ve topraktan uygulanan farklı çeşit ve dozlarda kalsiyum bileşiklerinin, karpuz bitkisinde verim, kalite ve beslenme durumu üzerine etkili olduğu yönündedir.
Anahtar Kelime: verim karpuz kompoze gübreler bitki beslenmesi kalsiyum Citrullus lanatus

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği

Effect of different calcium compounds on the fruit yield, Nutrition and some quality properties of watermelon (Citrullus lanatus) plant

Öz:
It was investigated the effects of various calcium compounds on the fruit yield, nutrition and some quality parameters of watermelon (Citrullus lanatus). In this experiment designed in the field, composed fertilizer (15:15:15) was applied as a base dressing. Before blooming a further $NH_4NO_3$ was applied. Calne $[Ca(OH)_2+CaCO_3]$, was mixed into soil at the 100,150,200,250 kg/da rates before seedling -stage. Calcium Nitrate $[Ca(NO_3)_2]$, was also sprayed to leaves from blooming stage at the 1, 2 and 3% rates up to day 15 once a two-week period and 3 times in total. Increasing Calne and Calcium Nitrate rates enhanced the concentrations of N, K and Ca in leaves but reduced leaf P and micronutrients contents. Calne at the rates of 200 kg/da and 2% Calcium Nitrate produced the highest fruit yield and brix values. Calcium treatments affected the fruit yield, brix and bark thickness depending on the application rates. It can be concluded that calcium forms and rates can affect the fruit yield, quality and nutrition of watermelon.
Anahtar Kelime: plant nutrition calcium Citrullus lanatus yields watermelons compound fertilizers

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkgöz, N., Akkaş, M.E., Moghaddam, A., Özcan, K. 1994. TARİST, PC'ler için veritabam esaslı Türkçe istatistik paketi. I. Tarla bitkileri kongresi, 24- 28.04.1994, E.Ü.Z.F. Ofset Basımevi Bornova, izmir, s.264-267.
  • Anonim. 2003. T.C. Başbakanlık D.İ.E. Tarımsal yapı, üretim ve tarım istatistikleri yıllığı, Ankara.
  • Aydemir, O. ve ince, F.1988. Bitki Besleme. Dicle Üniv. Eğitim Fak. Yay.2, s.486, Diyarbakır.
  • Bergmann, W. 1992. Nutritional Disorders of Plants - Development, visual and analytical diagnosis. G. Fischer, N.Y.Verlag, Jena. P.351
  • Bremner, J.M. 1965. Total nitrogen. Editor C.A. Black: Methods of soil analysis. Part 2. Amer. Soc.of Agron. Inc. Publ. Madisson. Wisconsin, U.S.A. 1149-1178.
  • Brown,G.S., Kitchener, A.E., McGlasson, W.B., Barnes, S. 1996. The effects of copper and calcium foliar sprays on cherry and apple fruit quality. Scientia Horticulturae. 67(3-4): 219-227.
  • Candilo, M., Silvestri, GP.,Candilo., M., Bieche, BJ. 1994. Sulphur, calcium and magnesium in processing tomatoes grown in sub-alkaline or sub-acid soils. Acta-Horticulturae 376:207-214
  • Clough, G.H. 1994.Potato tuber yield, mineral concencration, and quality after calcium fertilization, Journal of the Amer. Soc.for Horticultural Science. 119(2): 175-179.
  • Conway, W.S., Sams, C.E., Watada, A.E., Hyodo, H. 1995. Relationship between total and cell wall bound calcium in apples following postharvest pressure infiltration of calcium chloride. Acta Horticulturae 398:31-39.
  • Fageria, V. D. 2001. Nutrient Interactions In Crop Plants. Journal of Plant Nutrition. 24(8): 1269-1290.
  • Hickey, K.D., Conway, W.S., Sams, C.E. 1995. Effect of calcium sprays and cultivar resistance on fruit decay development on apple. Pennsylvania fruit news 75(2): 37-40
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri II. Bitki Analizleri. AÜZF. Yayınları, 453, Ankara.
  • Kacar., B. 1995. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri. Toprak Analizleri. A.Ü.Ziraat Fak. Eğitim Araş.ve Geliştirme Vakfı yay.3,Ankara
  • Kaya, C, and Higgs, D. 2002. Calcium Nitrate As a Remedy For Salt-Stressed Cucumber Plants. Journal of Plant Nutrition. 25 (4):861 - 871.
  • Kılınç, R. ve Tuna, A.L. 1997. Sanayi domatesi yetiştiriciliğinde Kalsiyum Nitrat uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkileri. Hasat. 12(140): 33-38.
  • Lindsay, W.L. and Norvell, D.W. 1978. Development of a DTPA soil test for Zinc, Iron, Manganese and Copper. Soil Sci. Soc. Of Amer. Journal. 42: 421-428.
  • Locascio, S.J., Bartz, J.A., Weingartner, D.P. 1992. Calcium and potassium fertilization of potatoes grown in North Florida. I.Effect on potato yield and tissue Ca and K concentrations. American Potato Journal. 69(2): 95-104.
  • Marsehner, H.1995. Mineral nutrition of higher plants, Acad. Pres., 2nd.ed., London.
  • Navarro, J.M., Botella, M.A., Martinez, V. 1999. Yield and fruit quality of melon plants grown under saline conditions in relation to phosphate and calcium nutrition. Journal-of-Horticultural-Science-and Biotechnology. 74(5): 573-578
  • Oktay, M., Akdemir, H., İrget, E., Erdem, E., Çavuşgil, V. 1997. Effect of Calcium Nitrate fertilization on yield and some quality attributes of potatoes. Turkish J. Of Field Crops. 2(2): 36-42.
  • Oktay, M., Çakıcı, H., Özeker, H., Çavuşgil, V., Ülker, A. 1997. Farklı seviyelerde uygulanan kalsiyum nitrat gübresinin çilek bitkisinde verim ve kaliteye etkisi. E.Ü.Ziraat Fakültesi Dergisi. 34(3): 176-179.
  • Raese, J.T. 1996. Winter hardiness increased with calcium treatments. Goof Fruit Grower. 47(4): 41-48.
  • Rengel, Z. 2002. Calcium. Encyclopedia of Soil Science. 135 - 138.
  • Shanmugasundaram, R., Nanjan, K. 1993. Effect of application of lime and dolomite on soil pH, exchangeable calcium and potato tuber yield. Journal of the Indian Potato Assoc.20(2): 176-178.
  • Sidiqui, S. and Bangerth, F. 1995. Differential effect of calcium and strontium on flesh firmness and properties of cell walls in apples. J. of Horticultural Science. 70(6): 949-953.
  • Taylor, M.D. and Locascio, S.J. 2004. Blossom-End Rot: A Calcium Deficiency. Journal of Plant Nutrition. 27 (1): 123-129.
  • Wojcik, P. 2001. Dabrowicka Prune Fruit Quality As Influenced By Calcium Spraying. Journal of Plant Nutrition. 24 (8): 1229 - 1241.
  • Zhengyi, H., Herfried, R., Gerd, S., Ewald, S. 2004. Physiological and Biochemical Effects of Rare Earth Elements on Plants and Their Agricultural Significance: A Review. Journal of Plant Nutrition,27( 1): 183-220.
APA TUNA A, ÖZER Ö (2005). Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. , 203 - 212.
Chicago TUNA A.Levent,ÖZER ÖMER Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. (2005): 203 - 212.
MLA TUNA A.Levent,ÖZER ÖMER Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. , 2005, ss.203 - 212.
AMA TUNA A,ÖZER Ö Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. . 2005; 203 - 212.
Vancouver TUNA A,ÖZER Ö Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. . 2005; 203 - 212.
IEEE TUNA A,ÖZER Ö "Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi." , ss.203 - 212, 2005.
ISNAD TUNA, A.Levent - ÖZER, ÖMER. "Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi". (2005), 203-212.
APA TUNA A, ÖZER Ö (2005). Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(1), 203 - 212.
Chicago TUNA A.Levent,ÖZER ÖMER Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42, no.1 (2005): 203 - 212.
MLA TUNA A.Levent,ÖZER ÖMER Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.42, no.1, 2005, ss.203 - 212.
AMA TUNA A,ÖZER Ö Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2005; 42(1): 203 - 212.
Vancouver TUNA A,ÖZER Ö Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2005; 42(1): 203 - 212.
IEEE TUNA A,ÖZER Ö "Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42, ss.203 - 212, 2005.
ISNAD TUNA, A.Levent - ÖZER, ÖMER. "Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42/1 (2005), 203-212.