Yıl: 2006 Cilt: 16 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 90 - 93 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi

Öz:
Bu araştırmada gıda maddesi olarak değerlendirilemeyen asma yapraklarının bitkisel boyacılıkta kullanılarak atık olmaktan çıkarılması ve verdikleri renklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada şaraplık üaim çeşitlerinden Pinot noir ve Kalecik Karası'nın olgun ve genç yapraklan, Alicante Bouschet'in ise dökülmeye yakın kırmızılaşmış yapraklan ile Amerikan Asma anaçlanndan SO4 (oppenheim)'ün olgun ve genç yapraklan kullanılmıştır. %3 mordan kullanılarak ön mordanlama yöntemi ile toplam 35 adet boyama yapılmış ve elde edilen renkler sübjektif ve objektif yöntemle değerlendirilmiştir. Sübjektif değerlendirme sonucunda bej, sarı ve kahverengi gibi renkler ele edilmiştir. Objektif değerlendirme sonucunda ise dE değerleri 17.048 ile 78.354 arasında belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Malzeme Bilimleri, Tekstil

Subjective and objective evaluation of colors obtained from grape leaves ( Vitis vinifera L.)

Öz:
In this experiment, use of grape leaves for wool carpet threads' dyeing, which can not be considered as food, in order to eliminate its waste position and its subjective and objective evaluation was planned. In this experiment, mature and young leaves of Pinot noir and Kalecik Karası, which are grape species for wine, red leaves of Bouschet, which are about to be shed and mature and young leaves of SO4 (oppenheim), which are matured leaves of American grape, are used as materials. Totally 35 dyeing are realized with mordanted dyeing method (pre-mordanting method) by using 3 % of mordant. Colors obtained from dyeing were evaluated subjectively and objectively. When it was evaluated subjectively was obtained colors like bej, yellow, brown. When it was evaluated objectively, dE (Color difference), was found between 17.048 and 78.354.
Anahtar Kelime:

Konular: Malzeme Bilimleri, Tekstil
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1.Anonim, 1991. Bitkilerden Elde Edilen Boyalarla Yün Liflerinin Boyanması. T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • 2.Anonim, 2002. Sodexim 1866 Tristimulus Colorimeter Kullanma Kılavuzu.
  • 3.Baytop, T. 1984. Türkiye'de Bitkiler ile Tedavi. İstanbul Üniversitesi Yayınları No: 40, Saral Matbaacılık. İstanbul.
  • 4.Baytop, T. 1994. Türkçe Bitki adları Sözlüğü. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu. Türk Dil Kurumu Yayınları: 578 Türk Tarih Kurumu Basımevi. Ankara.
  • 5.Harmancıoğlu, M., 1955. Türkiye'de Bulunan Önemli Bitki Boyalarından Elde Olunan Renklerin Çeşitli Müessirlere Karşı Yün Üzerindeki Haslık Dereceleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 77. Ankara Üniversitesi Basımevi. Ankara.
APA KAYABAŞI N, Etikan S (2006). Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. , 90 - 93.
Chicago KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. (2006): 90 - 93.
MLA KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. , 2006, ss.90 - 93.
AMA KAYABAŞI N,Etikan S Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. . 2006; 90 - 93.
Vancouver KAYABAŞI N,Etikan S Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. . 2006; 90 - 93.
IEEE KAYABAŞI N,Etikan S "Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi." , ss.90 - 93, 2006.
ISNAD KAYABAŞI, Nuran - Etikan, Sema. "Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi". (2006), 90-93.
APA KAYABAŞI N, Etikan S (2006). Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon, 16(2), 90 - 93.
Chicago KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon 16, no.2 (2006): 90 - 93.
MLA KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon, vol.16, no.2, 2006, ss.90 - 93.
AMA KAYABAŞI N,Etikan S Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon. 2006; 16(2): 90 - 93.
Vancouver KAYABAŞI N,Etikan S Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon. 2006; 16(2): 90 - 93.
IEEE KAYABAŞI N,Etikan S "Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi." Tekstil ve Konfeksiyon, 16, ss.90 - 93, 2006.
ISNAD KAYABAŞI, Nuran - Etikan, Sema. "Asma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesi". Tekstil ve Konfeksiyon 16/2 (2006), 90-93.