Yıl: 2007 Cilt: 1 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 26 - 33 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti

Öz:
Bu çalışmada piyasada satılan karideslerdeki sodium metabisülfit kalıntı miktarını FAO/WHO’ nun belirlediği günlük makul vücuda alınabilir miktarı ile karşılaştırmak ve böylece hali hazırda uygulanan konsantrasyonun halk sağlığını ne düzeyde tehdit ettiği, balıkçının gereksiz yere ne kadar kimyasal kullandığı ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma sırasında İstanbul’da satışa sunulan karideslerde Sodyum metabisülfitin kalıntı analizi yapılmış ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlardan ürünlerin Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi, Su Ürünleri Yönetmeliği sınır değerlerinin altında kalıntı ihtiva ettiği tespit edilmiş. Bu değer çiğ materyalin yenilebilir kısmında 36.00-350.00 mg/kg, pişmiş materyalin yenilebilir kısmında 8.80-281.23 mg/kg arasında tespit edilirken, haşlanan 36 örnekten sadece ikisinde Sodyum metabisülfitin miktarı limitlerin üzerinde bulunmuştur. Genel olarak ürünlerin güven içinde tüketilebileceği tespit edilirken, koruyucu katkı kullanımındaki eğitim çalışmalarının da hayati önem taşıdığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: pigmentasyon bozuklukları İstanbul Türkiye sodyum metabisülfit karides

Konular: Balıkçılık

Determination of the total sodium metabisulphide level of shrimps sold in Istanbul

Öz:
In this study; total sulphite resude amounts of shrimps sold at the local markets were analyzed to com- pare with the tolerable daily intake amounts published by FAO/WHO and also the study aimed to de- termine how public health got affected by the amounts of chemicals used by retailers. Throughout the study sodium metabisulphide resude analysis of the shrimps sold in Istanbul was determined and evaluated statistically. According to the results of this study, residues of total sulphite in shrimps were determined lower than the limit levels established by Europe Union and Turkish Nutritional Codex and Seafood Regulations. While this value was determined in raw edible material and cooked edible material as 36.00-350.00 mg/kg, 8.80-281.23 mg/kg respectively, sodium metabisulphide residue amounts were found higher than the limit values in only 2 samples of the total 36 samples. The products can be consumed safely according to the results of our study. It is vital to commence educational programs on preservative usage.
Anahtar Kelime: Istanbul Turkey sodium metabisulfite shrimps pigmentation disorders

Konular: Balıkçılık
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alper, Z. (2004): Astim Bronşiyale, http://aile- hekimligi.uludag.edu.tr/sem11.html
  • Armentia-Alvarez, A., Garcia Moreno, C., Pena- Egido, M. J. (1994). Residual levels of sulphite in raw and boiled frozen shrimp: Variability, distribution and losses, Journal of Food Protection, 57 (1): 66-69.
  • DİE (2006): Su Ürünleri İstatistikleri 2004 Fish- eries Statistics, T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, http://www.tuik.gov.tr
  • Hardisson, A., Rubio, C., Frias, I., Rodriguez, I. ve Reguera, I. J. (2002). Content of sulphite in frozen prawns and schrimps, Food Control, 13 (4-5): 275-279.
  • Marschall, M. ve Otwell, S. W. (1986). Influence of Washing and Cooking on Sulfite Residuals on Treated Shrimp, Proceedings of the 11th Annual Tropical and Subtropical Fisheries Technological Conference of the Americas January 13-16, 1986 Tampa, Florida, http://sst.ifas.ufl.edu/11tham.html
  • Otwell, W. S. ve Marshall, M. (1986). Screening Alternatives to sulfiting agents to control shrimp melonosis. Evaluation of alternatives to sulfiting agents as Melanosis inhibitors in raw shrimp, Procedings of the 11th Annual Tropical and Subtropical Fisheries Technological Conference of the Americas January13-16, 1986 Tampa, Florida, http://sst.ifas.ufl.edu/11tham.html
  • Türk Gıda Kodeksi (2003). Su Ürünleri Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarihi Sayısı Değişiklik Açıklaması, İlk Yayın 10.03.1995 22223, Değişiklik 14.11.2002 24936 Ek 7, Ek 8, Ek 9.
  • TSE (1991). Sodyum Metabisülfit- Gıdalarda Kullanılan. Türk Standartları TS 9558/Kasım 1991, UDK 664.099.4:546.332.24, Brinci Baskı G.T.İ.P. 2832.10, Türk Standartları Enstitüsü, Necatibey Caddesi 112 Bakanlıklar-Ankara.
  • Roos-Hudak, M., Wood, J., B. ve Carey, J. (1986). Screning of Sodium Bisulfite on Shrimp: A Modified Monier-Williams Approach, Proceedings of the 11th Annual Tropical and Subtropical Fisheries Technological Conference of the Americas January 13-16, 1986 Tampa, Florida, http://sst.ifas.ufl.edu/11tham.html
  • Sümbüloğlu K. ve Sümbüloğlu V. (2002), Biyoistatistik, Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic. Ltd. Şti. ISBN: 975-7527-12-2. 10. Baskı, Ankara.
  • Varlık, C., Uğur, M., Gökoğlu, N. ve Gün, H. (1993). Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:17. İstanbul.
  • Wegner, T. ve Finne, G. (1986). Evaluation of alternatives to sulfiting agents as Melanosis inhibitors in raw shrimp, Procedings of the 11th Annual Tropical and Subtropical Fisheries Technological Conference of the Americas January 13-16, 1986 Tampa, Florida, http://sst.ifas.ufl.edu/11tham.html
  • Weingartner, E., K.; Koburger, J. ve Oblinger, L. ve Knapp, W., F. (1977). Residual Bisulfite in Iced Paneus Shrimp, Journal of Food Protection, 40 (4): 234-235.
APA ERKAN ÖZDEN N, ÖZDEN Ö, ÜÇOK ALAKAVUK D, TOSUN Ş, VARLIK C, BAYGAR T (2007). İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. , 26 - 33.
Chicago ERKAN ÖZDEN NURAY,ÖZDEN Özkan,ÜÇOK ALAKAVUK DIDEM,TOSUN Ş. Yasemin,VARLIK Candan,BAYGAR TAÇNUR İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. (2007): 26 - 33.
MLA ERKAN ÖZDEN NURAY,ÖZDEN Özkan,ÜÇOK ALAKAVUK DIDEM,TOSUN Ş. Yasemin,VARLIK Candan,BAYGAR TAÇNUR İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. , 2007, ss.26 - 33.
AMA ERKAN ÖZDEN N,ÖZDEN Ö,ÜÇOK ALAKAVUK D,TOSUN Ş,VARLIK C,BAYGAR T İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. . 2007; 26 - 33.
Vancouver ERKAN ÖZDEN N,ÖZDEN Ö,ÜÇOK ALAKAVUK D,TOSUN Ş,VARLIK C,BAYGAR T İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. . 2007; 26 - 33.
IEEE ERKAN ÖZDEN N,ÖZDEN Ö,ÜÇOK ALAKAVUK D,TOSUN Ş,VARLIK C,BAYGAR T "İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti." , ss.26 - 33, 2007.
ISNAD ERKAN ÖZDEN, NURAY vd. "İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti". (2007), 26-33.
APA ERKAN ÖZDEN N, ÖZDEN Ö, ÜÇOK ALAKAVUK D, TOSUN Ş, VARLIK C, BAYGAR T (2007). İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. Journal of FisheriesSciences.com, 1(1), 26 - 33.
Chicago ERKAN ÖZDEN NURAY,ÖZDEN Özkan,ÜÇOK ALAKAVUK DIDEM,TOSUN Ş. Yasemin,VARLIK Candan,BAYGAR TAÇNUR İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. Journal of FisheriesSciences.com 1, no.1 (2007): 26 - 33.
MLA ERKAN ÖZDEN NURAY,ÖZDEN Özkan,ÜÇOK ALAKAVUK DIDEM,TOSUN Ş. Yasemin,VARLIK Candan,BAYGAR TAÇNUR İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. Journal of FisheriesSciences.com, vol.1, no.1, 2007, ss.26 - 33.
AMA ERKAN ÖZDEN N,ÖZDEN Ö,ÜÇOK ALAKAVUK D,TOSUN Ş,VARLIK C,BAYGAR T İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. Journal of FisheriesSciences.com. 2007; 1(1): 26 - 33.
Vancouver ERKAN ÖZDEN N,ÖZDEN Ö,ÜÇOK ALAKAVUK D,TOSUN Ş,VARLIK C,BAYGAR T İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti. Journal of FisheriesSciences.com. 2007; 1(1): 26 - 33.
IEEE ERKAN ÖZDEN N,ÖZDEN Ö,ÜÇOK ALAKAVUK D,TOSUN Ş,VARLIK C,BAYGAR T "İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti." Journal of FisheriesSciences.com, 1, ss.26 - 33, 2007.
ISNAD ERKAN ÖZDEN, NURAY vd. "İstanbul' da satılan karideslerin sodyum metabisülfit düzeyinin tespiti". Journal of FisheriesSciences.com 1/1 (2007), 26-33.