Kılıç balığı, üst çenesindeki kılıca benzer keskin ve çok uzun uzantıdan dolayı adını rostrumundan
(gaga) almıştır. Görünüşü ile son derece tehlikeli ve yırtıcı bir özellik gösterir. Tehlike anında
kullandığı tek silahı kılıcıdır. Bu kılıçla 30 cm kalınlığındaki ahşabı delebilen kılıç balığı, teknelere
rahatlıkla saldırabilir. Kılıç balığı üzerine yapılan birçok araştırmanın derlenmesinden oluşturulan
bu çalışma, kılıç balıklarının bazı ilginç davranışlarını sunmaktadır. Bunlar arasında, yatay-dikey
hareketleri, beslenme, saldırı, güneşlenme ve kur yapma davranışları üzerinde durulmuştur.
|
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün 2030 gündeminde ekonomik, sosyal ve
çevresel açıdan sürdürülebilir tarımsal kalkınmayı sağlamak amacıyla su ürünleri sektörünün
geliştirilmesi yer almaktadır. Küresel ticarette de potansiyel ülkelere sürekli ve yüksek getirili bir
pazar avantajı sağlayan ve uluslararası rekabetçiliği yüksek olan su ürünleri sektörü Türkiye için de
öncelikli sektörlerden biridir. Coğrafik konumu ve biyoçeşitlilik avantajı ile sektörde avantaj
sağlayan Türkiye su ürünleri sektörünün uluslararası rekabetçiliğinin sürdürülmesi için farklı kilit
faktörlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı Türkiye su ürünleri
sektörünün yapısal ve kurumsal kilit faktörlerinin mevcut durumunu analiz ederek, sektörün
uluslararası rekabet gücünü destekleyici politikalara vurgu yapmaktır. Bu anlamda analiz için
Michael E. Porter tarafından geliştirilen ve sektörlerin uluslararası rekabetçiliğini ülkelerin sahip
olduğu ulusal koşullar ile değerlendiren Elmas Modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre;
Türkiye su ürünleri sektörünün rekabet pozisyonu, 5 üzerinden 3,23 olarak tespit edilmiştir. Bu
sonuç Türkiye için kabul edilebilir olsa da rekabet gücünü arttırmak ve sürdürülebilir rekabeti
sağlamak için bazı önemli eksikliklerin giderilmesine yönelik adımların atılması gerekmektedir.
|
Kübra KURAN, Hatice TORCU KOÇ, Zeliha ERDOĞAN, Mehmet Cemal OĞUZ
Kübra KURAN, Hatice TORCU KOÇ, Zeliha ERDOĞAN, Mehmet Cemal OĞUZ
A total of 120 bogues and 180 sardines were obtained from commercial fishermen in coast of Ayvalık,
Edremit Bay fishing ground between September 2014 and 2015 and their intestines were examined
parasitologically. It was observed that 74 of 300 fish were infected with endoparasites. A total of 130
nematodes were detected from the intestines of fishes. Here, some morphological characters of
Anisakid parasites (Anisakis simplex, Hysterothylacium aduncum and Pseodoterranova decipiens)
are given. A. simplex, H. aduncum, and P.decipiens as nematod parasites represent a public health
risk in consumption of raw or inadequately cooked fishery products. Besides, this paper presents the
first record of P.decipiens in Boops boops in Turkish Seas.
|
Bu çalışmada C. antalyensis’in (Antalya sarı balığı) dumanlama teknolojisi ile işlenmesiyle elde
edilen ürünün beğeni düzeyinin belirlenmesi ve pazarlamaya uygunluğunun çalışılması hedeflendi.
Ürünün pazar potansiyelini belirlemeye yönelik anket formunun birinci bölümünde cinsiyet, yaş
aralığı, eğitim düzeyi, aylık gelir düzeyi, balık yeme davranışı ve daha önce füme balık yemeyememe durumu gibi ankete katılanların sosyo ekonomik yapısının ortaya konması amaçlandı.
İkinci bölümde ürünün ambalaj, tuz oranı, duman oranı/is kokusu/tadı, çiğneme kolaylığı, su oranı,
lezzet ve ürünü satınalma düşüncelerini ortaya koymaya yönelik olarak hazırlanan sorular vardı.
Elde edilen bulguların tamamı göz önünde bulundurulduğunda ürünün oldukça yüksek bir pazar
payının olduğu görüldü. Bunun yanında ürünün duman içeriğinin arttırılması ile bu potansiyelin
arttırılabileceği de sonuçlara yansıdı.
|
Gökhan ARSLAN, Pınar OĞUZHAN YILDIZ
Gökhan ARSLAN, Pınar OĞUZHAN YILDIZ
Su ürünleri sektörü ülkemiz açısından ekonomik anlamda önemli gelir kaynağı olmasının yanında,
hayvansal protein kaynağı olarak da sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Dünya Sağlık Örgütü obezite ile mücadelede iyi bir hayvansal protein kaynağı olarak özellikle balık
ve su ürünlerine vurgu yapmaktadır. Ancak kişi başı tüketim verileri incelendiğinde ülkemizde su
ürünleri tüketim alışkanlığının ne yazık ki gelişmemiş ülkelerin bile gerisinde yer aldığı
görülmektedir. Bu durum sektörün gelişimi ve bireylerin sağlıklı beslenmeleri açısından son derece
önemlidir. Ülkemiz mevcut su kaynakları potansiyeli de düşünüldüğünde su ürünleri sektörünün
gelişimi ve bu duruma paralel olarak su ürünleri tüketiminin üst seviyelerde olması gelişen dünya
açısından önemlidir. Bu bağlamda tanıtıcı ve tüketimi özendirici faaliyetlerde bulunularak tüketimi
artırmaya yönelik çalışmaların yapılması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca Dünyada ve
Türkiye’de aşırı ve bilinçsiz avcılık, çevre kirliliği, küresel ısınma ve daha birçok faktör su ürünleri
üretimini olumsuz yönde etkilenmektedir. Avcılık politikaları oluşturulurken denizler ve iç suların
her türlü kirlenme ve bozulmadan korunması birinci öncelik olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
Bununla birlikte, su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi yıllar geçtikçe artmaktadır. FAO’ya göre son 10
yılda dünya genelinde en fazla gelişim gösteren gıda sektörü su ürünleri yetiştiricilik sektörüdür. Su
ürünleri yetiştiriciliğinin gelecekte mevcut gıda tedariki noktasında önemli bir alternatif potansiyel
olduğu kabul edilmektedir. Bu derlemede, Türkiye su ürünleri sektörüne genel bir bakış yapılmıştır.
|
The aim of this study is to determine the structure of bibliometric post-graduate thesis in the field of
Aquatic Products at universities in Turkey between the years 1979-2020. For this purpose, a total of
3819 theses including 2861 master and 958 doctoral on "Aquatic Products" in the Higher Education
Council (YÖK) Thesis Center were examined. Studies have shown that a total of 52 universities
have post-graduate studies in the field of aquatic products, and 35 universities have both master and
doctoral studies. The topics aquaculture, fish biology, fish diseases and fishing were determined to
be the most studied subjects in master and doctoral dissertations. It was observed that 60.2% (n =
2.298) of the thesis studies were performed by men and 39.8% (n = 1521) were women, and the top
five universities where the master and doctoral studies were completed respectively are; Ege (19.3%,
n = 737), İstanbul (9.1%, n = 347), Çukurova (8.4%, n = 319), Fırat (6.1%, n = 233) and Çanakkale
Onsekiz Mart University (5.3%, n = 204). While the number of foreign students is 30 for master
students, the number for PhD is 19 students. It was also determined that the first three countries
where the most foreign students come from are Libya (19), Iraq (7) and Iran (4).
|
Artificial reefs (ARs) are one of the most popular and important management approaches to enhance fishery production, especially in overfished areas. However, poor site selection and lack of monitoring to some AR projects are common to this matter. Hence, in this paper, a case study was conducted to determine the effectiveness and impact of the AR project in Tigbauan, Iloilo, Philippines, through a qualitative field survey research approach. ARs used in the study are jackstone-type designs made-up of concrete that were constructed by the local fishers. Findings revealed that while other fishers reported that AR improved longline catch, on the contrary, fishers who used gill nets did not experience any catch changes; rather, it sometimes entangled and damaged their nets. Despite initial monitoring showing the presence of benthic organisms like sponges and soft corals after 6 months of installation and gradually attracting fish to aggregate, lack of followups to the present date brings the AR project impact imperative. While most respondents claimed that water quality in the installed site was maintained after 4 years, the targeted objective to increase fish species abundance was not achieved. Furthermore, some respondents reported that installed ARs were buried due to natural calamities. Thus, this study suggests that the AR project in the installed site did not meet the expected output due to a lack of monitoring and poor site selection.
|
Microalgae are known as a source of valuable biomolecules which are used in various industrial fields such as aquaculture, food, feed, pharmaceuticals, bio-fertilizers and bioenergy. Chlorella sp. is one of the common microalgae, cultured in the world. In this study, it was examined that growth rate and pigment contents of Chlorella sp. in lab-scale tubular photobioreactor at in-door conditions. Highest cell number and highest specific growth rate were determined as 155 x 106 cells.mL-1 and 0.79, respectively. Highest dry weight was measured as 4.19±0.059 g.L-1 and mean dry weight was found as 3.56±0.079 g.L-1 . Highest chlorophyll-a content was found at 40th day as 106.7±0.079 µg.mL-1 . Highest total carotenoids was 15.87±0.033 µg.mL-1 at the day 22. Also, 983.8 g of total biomass was harvested in last 45 days, after the exponential phase. According to the results of this study, in-door production of Chlorella sp. Was provided more reliable sustainability. Also, Chlorella sp. is photoautotrophically producible at high amounts throughout the year.
|
Aquaculture, which is very important in many regions of the world, attracts attention as the fastest
growing sector in the livestock sector in our country. The share of our country's aquaculture
production in the production of total aquatic products is increasing day by day. Studies have been
carried out to solve feed problems and importance has been attached to additives that reduce cost
and feed conversion ratio (FCR) to contribute to feed quality. Zeolites came to the forefront as feed
additives. Due to the gap between 20 and 50 % in the structure, the molecules can be taken into the
structures and they are named as molecular sieves. Zeolites are used for purposes such as controlling
the pollution in pools in the aquaculture sector, increasing the growth parameters of the fish by
incubation, fish transport and removal of nitrogen compounds from aquarium water, increasing
ambient oxygen in aquarium and fish transport, and as feed additive. In Turkey, billions of tons of
zeolite have been detected and clinoptilolite type zeolite is found mostly in the beds of AnkaraPolatlı-Mülk-Oğlakçı Region and Bigadiç, Şaphane, Gediz, Emet and Gördes Districts. We believe
that the use of zeolites produced in Turkey as a local and natural product as feed additive substance
in the aquaculture industry in the aquaculture sector will contribute to the production of lower cost
fish as well as contribute to the development of 2 different sectors (aquaculture and mining) in
interaction with each other.
|
Clinostomum species a digenean trematoda belonging to the Clinostomidae family have a complex
life cycle and can infect freshwater fish . These parasites are important for fish health and aquatic
ecosystems. Those who use freshwater snails as the first host can follow the steps of these parasite
species of nutrients followed by freshwater fish as hosts, the species of parasites as swarm hosts, and
even birds that feed them with infected fish. They are seen as subcutaneous infections of the head,
abdomen, and tail of freshwater fish. Birds feeding on infected fish by the parasite and their
esophagus can be seen there have been reported in the literature studies. Clinostomum's first case
report on human infection was seen in 1995 in Korea, was considered zoonotic parasite which is
called as yellow groups diseases, they can be passed on to humans in places where raw fish meat.
This parasite species in recent years, Japan, China, Iran to the west, Taiwan, Turkey began to be
reported from countries in countries. Attention is drawn to identifying the types of Clinostomum that
terminates for public health. In addition to morphological properties, molecular identification
features are identified and differentiated from other parasite species. Here, the geographical
distribution of Clinostomum species and infected fish species was reported. It was assessed that this
parasite can migrate to other countries from the places reported in the literature in the generation of
international fishes and migrants and may cause these parasites.
|