Yıl: 2008 Cilt: 49 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 7 - 14 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, sütün rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası, titrasyon asitliği, yoğunluk ve pH’ın tespiti ve bunlar üzerine etkin çevresel faktörlerin araştırılmasıdır. Ilıkpınar Köyünde 5 işletmede 2004 Haziran-2005 Eylül periyodunda buzağılayan 53 manda ineğinden Haziran, Eylül, Aralık, Mart aylarında laktasyonlarının 30±15, 60±15, 90±15, 120±15, 150±15, 180±15, 210±15, 240±15 ve 270±15 günlerinde olanlardan, sabah sağımlarında toplam 110 süt örneği toplanmıştır. Örnekler muhtelif süt özellikleri açısından analiz edilmiştir. Süt pıhtılaşma süresi, üre, protein ve yağ içerikleri sırasıyla Berridge, Fotometric, Formol Titrasyon ve Gerber metotları kullanılarak belirlenmiştir. Veriler şöyle sınıflandırılmıştır; Laktasyon dönemi: 30±15, 60±15 ve 90±15 gün: 1.; 120±15, 150±15 ve 180±15: 2.; 210±15, 240±15 ve 270±15: 3.; Verim ayı (örnek alma ayı): Haziran: 1, Eylül: 2, Aralık: 3, Mart: 4. İncelenen her özellik üzerine ayrı ayrı çevresel faktör etkileri variyans analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Günlük süt verimi; kül, yağ, TKM, protein, asitlik oranları; yoğunluk, pH, rennet pıhtılaşma süresi ve üre içerik ortalamaları sırası ile 2.6±1.42 lt., %0.47, %7.67, %17.55, %5.28, %0.17; 1.028, 6.61, 68.43 sn ve 3.78 mg/100ml olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: süt bileşimi sığır pH pıhtılaşma süt verimi süt hayvanları inek kül manda Anadolu Mandası rennet manda sütü çevresel faktörler asitlik üre süt proteini

Konular: Ziraat Mühendisliği

Milk composition, rennet coagulation time, urea content and environmental factors affecting them in anatolian buffaloes

Öz:
The objectives of this study were to investigate determining environmental factors on composition, renneting time, urea concentration, acidity, density and pH of Anatolian Buffaloes milk. As a total of 110 milk samples from 53 cows that were calved from 2004 June to 2005 September period in 5 units of Ilıkpınar Village were collected in morning milkings in June, September, December and March. The cows were on their lactation days 30±15, 60±15, 90±15, 120±15, 150±15, 180±15, 210±15, 240±15 and 270±15. The milk samples were analysed for various milk characteristics. Rennet coagulation time, urea, protein and fat contents were determined using Berridge, photometric, formol titration and Gerber methods, respectively. Data were classified as follows; lactation stages: 1 (30±15, 60±15, 90±15 days): 2 (120±15, 150±15, 180±15): 3 (210±15, 240±15, 270±15); month of samples collection: 1 (June), 2 (September), 3 (December), 4 (March). Effects of environmental factors on each variable were investigated separately and analysed using analysis of variance. The averages of daily milk yield; ash, total dry matter (TDM), protein, titratable acidity rates; density, pH, rennet coagulation time and urea content were determined as 2.6±1.42 lt., 0.47%, 7.67%, 17.55%, 5.28%, 0.17%; 1.028, 6,61, 68.43 seconds and 3.78 mg/100ml respectively.
Anahtar Kelime: Anatolian buffalo rennet buffalo milk environmental factors acidity urea milk protein milk composition cattle pH coagulation milk yield milk yielding animals cows ash buffaloes

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 2005. Urea in Milk. http://photometry.Merck.de/servlet/PB/menu/1169740_ePRJ-MERCK-EN-pcontent_12/content.html (15 Eylül 2005).
  • Ariota, B., Campanile, G., Potena, A., Napolano, R., Gasparrini, B., Neglia, G.L., DiPalo, R. 2007. Ca and P in buffalo milk: curd yield and milk clotting parametters. Ital.J.Anim.Sci. 6(6)(Suppl 1): 497-499.
  • Baker, L.D., Ferguson, J.D., W. Chalupa, W. 1995. Responses in urea and true protein of milk to different protein feeding schemes for dairy cows. J. Dairy Sci.78: 2424-2434.
  • Foltys, V., Pazmova, J., Chobotova, E., Zatopkova, V. 1995. Influence of season on composition of bulk milk in relation to its technological processing. EAAP 46th Meeting European Association for Animal Production, Prague. 1995 s.210.
  • Hojman, D., Kroll, O., Adin, G., Gips, M., Hanochi, B., Ezra, E. 2004. Relationships between milk urea and production, nutrition, and fertility traits in Israeli Herds. J. Dairy Sci. 87: 1001-1011.
  • Hojman, D., Adin, G., Gips, M., Ezra, E. 2005. Association between live body weight and milk urea concentration in Holstein cows. J. Dairy Sci. 88: 580-584.
  • Ikoneen, T. 2000. Possibilities of genetic improvement of milk coagulation properties of dairy cows. Academic Dissetation, Univ. of Helsinki, Dept. Anim. Sci. Publications, No: 49.
  • James, C.S.1998. Analytical chemistry of foods. Elsevier Publisher, New York.
  • Kreuzer, M., Schulz, J.P., Fry, C., Abel, H. 1996. Rennet coagulation properties of milk from cows at three stages of lactation supplied with graded levels of an antimicrobial feed supplement. Milchwissenchaft 51: 243-247.
  • Koçak, C., Devrim, H. 1994. Keçi sütünün koagülasyon kaabiliyeti üzerine ısı işleminin etkisi. Gıda 19: 125-129.
  • Kurt, A. 1984. Süt ve süt ürünleri analiz metotları rehberi. Atatürk Üniversitesi Yayınları, No: 18. Ders kitabı No: 252, Erzurum.
  • Piironen, T., Ojala, M., Niini, T., Syvaoja, E.L., Setala, J. 1992. Effects of milk protein genetic variants and lactation stage on renneting properties of bovine milk. 43rd EAAP Meeting, Madrid. s. 1-12.
  • Povinelli, M., Marcomini, D., Zotto, R.D., Gaiarin, G., Gallo, L., Carnier, P., Casandro, M.2003. Sources of variation of milk rennet-coagulation ability of five dairy cattle breeds reared in Trento Province. IX. World Animal Prod. Cong., 06.06.2003, Porto Alegre.
  • Roseler, D.K., Ferguson, J.D., Sniffen, C.J., Herrema, J. 1993. Dietary protein degradability effects on plasma and milk urea nitrogen and milk nonprotein nitrogen in Holstein cows. J. Dairy Sci. 76: 525-534.
  • Roy, B., Mehlar, K., Sirohi, S.K. 2003. Influence of milk yield, parity, stage of lactation and body weight on urea and protein concentration in milk of Murrah buffaloes. Asian-Aaustralian J.of Anim. Sci.16 (9): 1285-1290.
  • Sarfarz, A., Gaucher, I., Rousseau, F., Beaucher, E., Piot, M., Grongnet, J.F., Gaucheron, F. 2008. Effect of acidification on physico-chemical characteristics of buffalo milk: A comparison with cow’s milk Food Chemistry 106 (1): 11-17.
  • Sethi, R.K., Khatkar, M.S. Kala, S.N., Tripathi, V.N. 1994. Effect of pregnancy on milk constituents during later stages of lactation in Murrah Buffaloes. Proc. 4th World Buffalo Cong. 1994, San Paolo.
  • Şekerden, Ö., Erdem, H., Kankurdan, B., Özlü, B. 1999a. Anadolu mandalarında süt kompozisyonunu etkileyen faktörler ve laktasyon dönemi ile süt kompozisyonundaki değişiklikler. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 23: 505-509.
  • Şekerden, Ö., Tapkı, İ., Kaya, Ş. 1999b. Anadolu mandalarında Hatay ili köy şartlarında verim mevsimi ve laktasyon dönemi ile süt verimi ve kompozisyonundaki değişiklikler. Atatürk Universitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 30: 161-168.
  • Waldner, D.N., Stokes, S.R., Jordan, E.R., Looper, M.L. 2002. Managing milk composition: Normal sources of variation. http://www.osuextra.okstate.edu/pdfs/F-4016web.pdf (05.06.2003).
  • Yadav, S.B.C., Yadav, A.S., Yadav, M.S. 1991. Seasonal fluctations in milk yield composition at various stages of lactation in crossbred dairy cattle. Indian J. Dairy Sci. 44: 33-36.
APA SEKERDEN Ö, AVŞAR Y (2008). Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. , 7 - 14.
Chicago SEKERDEN Özel,AVŞAR Yahya Kemal Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. (2008): 7 - 14.
MLA SEKERDEN Özel,AVŞAR Yahya Kemal Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. , 2008, ss.7 - 14.
AMA SEKERDEN Ö,AVŞAR Y Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. . 2008; 7 - 14.
Vancouver SEKERDEN Ö,AVŞAR Y Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. . 2008; 7 - 14.
IEEE SEKERDEN Ö,AVŞAR Y "Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri." , ss.7 - 14, 2008.
ISNAD SEKERDEN, Özel - AVŞAR, Yahya Kemal. "Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri". (2008), 7-14.
APA SEKERDEN Ö, AVŞAR Y (2008). Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. Hayvansal Üretim, 49(2), 7 - 14.
Chicago SEKERDEN Özel,AVŞAR Yahya Kemal Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. Hayvansal Üretim 49, no.2 (2008): 7 - 14.
MLA SEKERDEN Özel,AVŞAR Yahya Kemal Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. Hayvansal Üretim, vol.49, no.2, 2008, ss.7 - 14.
AMA SEKERDEN Ö,AVŞAR Y Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. Hayvansal Üretim. 2008; 49(2): 7 - 14.
Vancouver SEKERDEN Ö,AVŞAR Y Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri. Hayvansal Üretim. 2008; 49(2): 7 - 14.
IEEE SEKERDEN Ö,AVŞAR Y "Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri." Hayvansal Üretim, 49, ss.7 - 14, 2008.
ISNAD SEKERDEN, Özel - AVŞAR, Yahya Kemal. "Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası ve bunları etkileyen çevre faktörleri". Hayvansal Üretim 49/2 (2008), 7-14.