Yıl: 2008 Cilt: 14 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 47 - 54 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği

Öz:
Bu çalısmada, Erzurum Ili Ispir IlçesiKırık Bucagı'nda meydana gelen agır ve ileri düzeydeki göçün nedenleri ve tarıma olan etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıstır. Bu amaçla, göç olgusunun teorik temelleri, dünyadaki ve Türkiye'deki göçle ilgili örneklere yönelik çalısmalar ve bölgeyle ilgili yayınlanan bilgi ve veriler kullanılarak, öncelikli olarak çalısmanın altyapısı olusturulmustur. Bölgedeki göçün nedenlerini ve etkilerini belirlemek için, 26 köyün tamamında tabakalı örnekleme yöntemiyle 91 hane reisiyle yapılan anket sonuçları kullanılmıstır. Göçün nedenlerini belirlemek için, anket sonucu elde edilen veriler kullanılarak probit yöntemiyle Sınırlı Bagımlı Degisken Regresyon modeli Limdep Programı'nda tahmin edilmistir. Göçün tarıma etkisini belirlemek için, crosstab yöntemiyle tablolar olusturularak deskriptif analizler yapılmıstır. Regresyon modeli sonuçlarına göre göçü; hanelerin köy dısında okuyan çocugunun olması, hane reislerinin sosyal güvenceye sahip olmaması, göç eden akraba sayısı ve hanede birisinin gurbete çıkması gibi faktörler göçü tetiklemis; sahip olunan çayır arazisi miktarı, baskasına ait arazi kullanımı, isletmelerde besicilik yapılması ve büyükbas hayvan sayısı ise engellemistir. Bu göçün tarıma etkileri ise; hayvan sayısının azalması, hayvan basına düsen çayır vemera arazisi miktarının artması, tahıl üretiminin tamamen bitme noktasına gelmesi, yonca ve korunga gibi yem bitkileri ekim alanlarının azalması seklinde olmustur. Göçü önlemek için, model sonuçlarında da açıkça görüldügü gibi; mevcut ve alternatif tarımsal faaliyetlerin iyilestirilerek arttırılması ile ilgili tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu tedbirler alındıgında, tarıma olumsuz etki eden, isletmelerin küçük ve dagınık olması, piyasa ile iliskilerinin zayıf olması, verimsiz yerli ırklarla yapılan hayvancılık faaliyeti, degerlendirilemeyen çayır ve mera arazileri, çiftçiler arasındaki yetersiz isbirligi ve kooperatiflesmegibi olumsuz unsurlar ortadan kalkmıs olacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği

A Survey on the Causes of Rural Migration and its Effects on Agriculture: An Example Kırık County, Ispir, Erzurum

Öz:
In this study, we aimed to determine the causes for the high migration and their effects to the agriculture in Kırık County, Ispir, Erzurum. For this reason, we established the basis of the study by using the data and publications related to the regional and global migration. To determine the reasons for the regional migrations, we used the results from the survey applied to the 91 residents by using the stratified sampling method in 26 villages. For this purpose, we used Limdep software with Probit Estimation Procedure to estimate Limited Dependent Regression Model using the data from the survey. To determine the effect of migration to the agriculture, we established an analysis with tables formed by Cross tabbing. According to the result from regression model factors such as having children being educated out of the village, having social security, the number of the migrant relatives, and people living in foreign countries from the household provoked migration. The factors such as possessing more land renting more land, livestock fattening and the number of the cows owned block migration. The effect of this migration on agriculture was that the number of livestock decreased, the amount of grass and pasture land per animal increased, production of cereals was almost diminished, and the amount of the lands which can be used for forage crop farming was decreased.As it was seen in the regression results, to block migration, some precautions related to current and alternative agricultural activities should be taken. On the condition that these precautions are taken, factors affecting profitable agriculture negatively such as small and partitioned farms, weak market relationships, animal husbandry on non-productive native species, unutilized grass lands, insufficient unification cooperation among the farmers could be eliminated.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abramitzky, R., 2007. Testing self-selection in migration : Evidence from the Israeli Kibbutz. http:// economics.huji.ac.il/seminars/2007/abramitzki.pdf (06.07.2007).
  • Aksoy, M., 2007. Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgeleri'nde terörün neden ve sonuçları. http://ecografya. com/siyasi/teror.html. (10.07.2007).
  • Aslan, M. ve Boz, I., 2004. Kırsal alandan kentlere göçü etkileyen faktörler: Adana örnegi. Türkiye VI. Tarım Ekonomisi Kongresi,Tokat.
  • Ayyıldız, T., 1992. Tarım Politikası Genel Politikalar ve Türkiye'de Durum. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 620, 283 s, Erzurum.
  • Beauchemin, C. and Schoumaker, B; 2005. Migration to cities in Burkina Faso : Does the level of development in sending areas matter?. World Development Vol. 33 (7), 11291152.
  • Büyükbas Hayvan Islahı Projesi (2007). Büyükbas Hayvan Islahı Projesi Çiftçi El Kitapçıgı. 40 s, Erzurum.
  • Cornwell, K. ad Inder, B., 2007. Migration and employment in South Africa : When motivation surpases the theory. http:// ideas.repec.org/p/msh/ebswps/2004-2.html (05.07.2007).
  • Çakmakçı, R., 2004.Yok olan mirasımız.Yesil Ispir Dergisi, Sayı: 4, 1617.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Arastırma ve ÖrneklemeYöntemleri. Gazi Osman Pasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12, 117 s, Tokat.
  • Doganay, H; 1994. Türkiye Beseri Cografyası. Gazi Büro Kitabevi, 510 s,Ankara.
  • GAP Bölgesi'nde Büyükbas Hayvan Sayısı. (2007) www.gap.gov.tr/Turkish/Sss/c20.html. (10.07.2007).
  • Genel Nüfus Sayımı Sonuçları.(2000). http://tuik.gov.tr/nufus sayimi.htm. (11.04.2007).
  • Gounder, N., 2005. Rural urban migration in Fiji : Causes and Consequences. USPEC Working Paper. No: 2005/12.
  • Gök, Y., 2006, Horasan Ilçesinde nüfus hareketleri. Dogu Cografya Dergisi, Sayı: 16, Çizgi Kitap Evi, Konya
  • Gökçe, O.,1994. Türkiye'de göç sorunsalına yeni yaklasımlar. Türkiye 1. Tarım Ekonomisi Kongresi, Izmir.
  • Haas, H., 2006. Migration, remittances and regional development in Souther Morocco. Geoforum (37), 565580.
  • Handbook in Economics 18. (2001). Handbook of Agricultural Economic. Value 1A, Human Capital : Migration and Rural Population Change 741 p, 457 -503
  • Hosgör, S., 1997. Türkiye'de kantitatif yöntemlerle dolaylı göç tahminleri, sorunlar ve yaklasımlar. Türkiye'de Iç Göç, Sorunsal Alanları ve Arastırma Yöntemleri Konferansı, Bolu.
  • Keles, R., 1990. Kırdan kente göçün tarihi ve Türkiye'nin durumu.TarımOrman ve Köy Dergisi, Sayı: 57, 67.
  • Lu, Z. and Song, S., 2006. Rural urban migration and wage determination : The case of Tianjin, China. China Economic Review (17), 337 345.
  • Mberu, M. U., 2005. Who moves and who stays ? Rural out migration ın Nigeria. Journal of Population Research. Vol. 22, No. 2.
  • Örnekleme ve Anket. (Anonim 1999). Sorularla Istatistikler Dizisi.DIE Yayınları, 46 s,Ankara.
  • Silveria, J. J., Espindola,A. L. and Pena, T. J. P., 2006.Agent based model to rural urban migration analysis. Physica A(364), 445 456.
  • SSK Yıllıgı., (2001)Yıllık Istatistik Bilgisi www.ssk.gov.tr (08.07.2007).
  • Yavuz, F., Aksoy, A., Topçu, Y. ve Erem, T., 2004. Kuzeydogu Anadolu Bölgesi'nde kırsal alandan göç etme egilimini etkileyen faktörlerin analizi. Türkiye VI.TarımEkonomisi Kongresi,Tokat.
  • Yavuz, O. , 1996. Gelismekte olan ülkelerde kooperatifçiligin toplum kalkınmasında ve demokratiklesmedeki yeri. Türk Kooperatifçilik Kurumu, Karınca Kooperatif Postası, Sayı: 712, 2123.
  • Quisumbing, A. R. and McNiven, S., 2005. Migration and the rural urban continuum : Evidence from the Rural Philippines. Discussion Paper BRIEFS, Food Consumption and Nutrition Division of the International Food Policy Research Insititute. No: 197.
APA Güreşci E, YURTTAŞ Z (2008). Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. , 47 - 54.
Chicago Güreşci Ertuğrul,YURTTAŞ Ziya Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. (2008): 47 - 54.
MLA Güreşci Ertuğrul,YURTTAŞ Ziya Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. , 2008, ss.47 - 54.
AMA Güreşci E,YURTTAŞ Z Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. . 2008; 47 - 54.
Vancouver Güreşci E,YURTTAŞ Z Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. . 2008; 47 - 54.
IEEE Güreşci E,YURTTAŞ Z "Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği." , ss.47 - 54, 2008.
ISNAD Güreşci, Ertuğrul - YURTTAŞ, Ziya. "Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği". (2008), 47-54.
APA Güreşci E, YURTTAŞ Z (2008). Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 14(1-2), 47 - 54.
Chicago Güreşci Ertuğrul,YURTTAŞ Ziya Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 14, no.1-2 (2008): 47 - 54.
MLA Güreşci Ertuğrul,YURTTAŞ Ziya Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, vol.14, no.1-2, 2008, ss.47 - 54.
AMA Güreşci E,YURTTAŞ Z Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2008; 14(1-2): 47 - 54.
Vancouver Güreşci E,YURTTAŞ Z Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2008; 14(1-2): 47 - 54.
IEEE Güreşci E,YURTTAŞ Z "Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği." Tarım Ekonomisi Dergisi, 14, ss.47 - 54, 2008.
ISNAD Güreşci, Ertuğrul - YURTTAŞ, Ziya. "Kırsal Göçün Nedenleri ve Tarıma Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli İspir İlçesi Kırık Bucağı Örneği". Tarım Ekonomisi Dergisi 14/1-2 (2008), 47-54.