Yıl: 2006 Cilt: 3 Sayı: 9 Sayfa Aralığı: 205 - 245 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar

Öz:
Modernleşme süreçleri ile birlikte, geçmişte olmadığı kadar yaşamın farklı boyutlarında bir standartlaşmanın gerçekleştiği, bununla birlikte kültürün bu süreçlerden daha bağımsız kaldığı söylenebilir. Bu çalışmada, ekonomik, politik ve teknolojik olarak benzer teknik, kurum ve kuralları kullanmakla birlikte, kültürel olarak farklı kompartmanlar biçiminde yaşayan toplumların, bu far­klılıklarını sürdürebilme potansiyellerinin küreselleşme ile gelişen süreçlerle birlikte çok daha azaldığı vurgulanarak kültürel alanda yaşanan ve yaşanacak gelişmelerin küreselleşmenin belki de önceki dönemlerden temel farklı yönünü oluşturacağına değinilmekte, kültürel alana ilişkin tartışmaların ve tezlerin temel siyasa yapıcı ulusal organ olarak TBMM üyelerince nasıl algılandığı ve yorumlandığı araştırılmaktadır. Kültürel küreselleşme alanında TBMM üyelerince sergilenen yaklaşımların, AK Parti ve CHP temelinde ve diğer da­ğılımlarda, genel olarak farklılaşmasına rağmen, bu farklılaşmanın genel kuramsal tartışmalardan çok fazla ayrışmadığı, ilgili tartışmaların Türkiye’ye özgü değil, ama Türkiye’de de yapılmakta olduğu belirtilebilir.
Anahtar Kelime: küreselleşme Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)

Konular: Siyasi Bilimler Uluslararası İlişkiler

Globalization of Culture and Change of Established Political Positions

Öz:
This article argues that the modernization process has created standardization in different areas of life, while culture has been relatively and independently preserved during this process. Nevertheless, it is difficult for societies to sustain independent compartments in the cultural area while employing standardized techniques, institutions, and principles in the areas of economics, politics, and technology. This article explores the reflections of members of the Turkish Grand National Assembly (TGNA) on cultural globalization, since the TGNA is the main policy maker in Turkey. Although the perceptions of TGNA members generally differ, according to whether they are members of the AKP (Justice and Development Party) the CHP (Republican People’s Party), their approaches do not depart greatly from that expected from general theoretical discussions. The approaches of the members of parliament (MPs) do not pertain to Turkey only.
Anahtar Kelime: Republican People’s Party Justice and Development Party (JDP) globalization The Grand National Assembly of Turkey (GNAT)

Konular: Siyasi Bilimler Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Appadurai, Arjun, Modernity at Large, Cultural Dimensions of Globalization, Minneapolis, Londra, University of Minnesota Press, 1996.
  • Baban, Feyzi, Public Sphere, National Identity and Globalization: Reflections on Turkey's Uneasy Modernization, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Department of Political Science, Ottawa/Ontario, Carleton University, 1999.
  • Barber, Benjamin R., Jihad versus MacWorld, USA, Times Books, 1995.
  • Bauman, Zygmunt, Küreselleşme, Toplumsal Sonuçlan, çev. Abdullah Yılmaz, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1999.
  • Bülbül, Kudret, Küreselleşme, Kültür ve Siyaset: Türk Düşünsel ve Siyasal Yaşamında Küreselleşme Yaklaşımları, Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi (Siyaset Bilimi) Anabilim Dalı, 2004.
  • Bülbül, Kudret, "Küreselleşme ve Değişim: Yeni ve Farklı Olan Nedir?", Muhafazakar Düşünce, No 4,2005.
  • Bülbül, Kudret, " 'Hazmetmeye' Ne Kadar Hazırız: TBMM Üyelerinin AB Perspektifleri Üzerine Bir Araştırma", Liberal Düşünce, No 40,2005.
  • Derksen, Jeff, Globalism and the Role of the Cultural: "Multiculturalism" and Articulated Locals, Doktora tezi, Department of English, Calgary/Alberta/Kanada, University of Calgary, 2000.
  • Don, Kalb, Land; Marco Van Der; Staring Richard (der.), The Ends of Globalization, Bringing Society Back In, New York, Oxford, Rowman & Littiefield Publishers, 2000.
  • Falk, Richard, Yırtıcı Küreselleşme, Bir Eleştiri, çev. Ali Çaksu, İstanbul, Küre Yayınları, 2001.
  • Featherstone, Mike, Undoing Culture, Globalization, Postmodernism and Identity, London: Sage Publications, 1995.
  • Fukuyama, Francis, "Economic Globalization and Culture-A Discussion with Dr. Francis Fukuyama", http://www.ml.com/woml/forum/global.htm (28 Ocak 2001).
  • Giddens, Anthony, "Anthony Giddens ile Söyleşi", Surhan Çam ve Nadir Sugur, Mürekkep, 1995.
  • Giddens, Anthony,, Elimizden Kaçıp Giden Dünya, Küreselleşme Hayatımızı Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?, çev. Osman Akınhay, İstanbul, Alfa, 2000.
  • Hall, Stuart, "Eski ve Kimlikler, Eski ve Yeni Etnikler", Anthony D. King, Çev: Gülcan Seçkin, Ümit Hüsrev Yolsal (der.), Kültür, Küreselleşme ve Dünya-Sistemi, Ankara, Bilim ve Sanat Yayınlan, 1998.
  • Hirst, Paul ve Thampson Graham, Küreselleşme Sorgulanıyor, çev. Çağla Erdem ve Elif Yücel, Ankara, Dost Kitabevi, 1998.
  • Hobsbawm, Eric J., 1780'den Günümüze Milletler ve Milliyetçilik, çev. Osman Akınhay, İstanbul, Ayrıntı Yayınlan, 1995.
  • Holton, Robert J., Globalization and the Nation State, Londra, Mcmillan Press, New York: St. Martin's Press Inc, 1998.
  • Huntington, Samuel P., "The Clash of Civilizations?", Foreign Affairs, Yaz 2003; Aynı makale için bkz. Agenda 1994, Critical Issues in Foreign Policy, New York, Foreign Affairs, 1993.
  • Keyman, Fuat; Özbudun Ergün, "Kültürel Küreselleşme", Peter L, Berger, Samuel Huntington (der.), Bir Küre, Bin Bir Küreselleşme, İstanbul, Kitap Yayınları, 2003.
  • King, D. Anthony, "Önsöz", Anthony D. King (der.), Kültür, Küreselleşme ve Dünya-Sistemi, çev. Gülcan Seçkin, Ümit Hüsrev Yolsal, Ankara, Bilim ve Sanat Yayınları, 1998.
  • Pieterse, Jan Nederveen, "Globalization as Hydridization", Mike Featherstone, Scott Lash, Roland Robertson (der.), Global Modernities, Londra, New Delhi, Thousand Oaks, Sage Publications, 1995.
  • Ritzer, George, The McDonaldization of Society, Thousand Oaks (California), Londra, New Delhi, Pine Force Press, 2000.
  • Robertson, Roland, "Glokalleşme: Zaman-Mekan, Homojenlik-Heterojenlik", Abdullah Topçuoğlu ve Yasin Aktay (der.), Postmodernizm ve İslam, Küreselleşme ve Oryantalizm, Ankara, Vadi Yayınları, 1996.
  • Robertson, Roland,, "Toplum Kuramı, Kültürel Görecelik ve Küresellik Sorunu", Anthony D. King (der.), çev. Gülcan Seçkin, Ümit Hüsrev Yolsal, Kültür, Küreselleşme ve Dünya-Sistemi, Ankara, Bilim ve Sanat Yayınları, 1998.
  • Skalli, Loubna H., Articulating the Local and the Global: A Case Study in Moroccan Women's Magazines, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Graduate School of Pennslvania State University, Graduate Program in Mass Communication, 2000.
  • Smith, Anthony D., Milli Kimlik, Çev: Bahadır Sina Şener, İstanbul: İletişim Yayınları, 1994.
  • Smith, Anthony D., Nations and Nationalism in A Global Era, Cambridge: Polity Press, 1996.
  • TBMM, http://www.tbmm.gov.tr (19 Eylül, 2005)
  • Tomlinson, John, Globalization and Culture, Chicago, The University of Chicago Press, 1999.
  • Turner, Bryan S., "Benlik ve Düşünümsel Modernlik", Abdullah Topçuoğlu ve Yasin Aktay (der.), Postmodernizm ve İslam Küreselleşme ve Oryantalizm, Ankara, Vadi Yayınları, 1996.
  • Waters, M, Globalization, London, New York, Routledge, 1995.
  • Wiseman, John, Global Nation? Australia and the Politics of Globalization, Cambridge: Cambridge University Press, 1998.
  • Zachary, Pascal, The Global Me, New Cosmopolitans and the Competitive Edge, New York, Public Affairs, 2000.
APA BÜLBÜL K (2006). Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. , 205 - 245.
Chicago BÜLBÜL Kudret Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. (2006): 205 - 245.
MLA BÜLBÜL Kudret Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. , 2006, ss.205 - 245.
AMA BÜLBÜL K Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. . 2006; 205 - 245.
Vancouver BÜLBÜL K Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. . 2006; 205 - 245.
IEEE BÜLBÜL K "Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar." , ss.205 - 245, 2006.
ISNAD BÜLBÜL, Kudret. "Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar". (2006), 205-245.
APA BÜLBÜL K (2006). Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. Uluslararası İlişkiler, 3(9), 205 - 245.
Chicago BÜLBÜL Kudret Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. Uluslararası İlişkiler 3, no.9 (2006): 205 - 245.
MLA BÜLBÜL Kudret Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. Uluslararası İlişkiler, vol.3, no.9, 2006, ss.205 - 245.
AMA BÜLBÜL K Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. Uluslararası İlişkiler. 2006; 3(9): 205 - 245.
Vancouver BÜLBÜL K Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar. Uluslararası İlişkiler. 2006; 3(9): 205 - 245.
IEEE BÜLBÜL K "Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar." Uluslararası İlişkiler, 3, ss.205 - 245, 2006.
ISNAD BÜLBÜL, Kudret. "Küreselleşen Kültür ve Değişen Yerleşik Siyasal Konumlar". Uluslararası İlişkiler 3/9 (2006), 205-245.