Yıl: 2008 Cilt: 24 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 69 - 75 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri

Öz:
Araştırmada, Konya'da üretilen dokuz farklı markaya ait 45 süzme yoğurt numunesi, Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği çerçevesinde, mikrobiyolojik (koliform bakteri, E. coli, maya, küf) ve Gıda Maddeleri Tüzüğü'ndeki hükümler bakımından da kimyasal (kuru madde, yağ, titre edilebilir asidite, tuz) özellikleri yönünden incelendi. Numunelerde, koliform bakteri, E. coli, maya ve küf sayılarının sırasıyla, <3-150, <3-11 EMS/g, <10-6.5x105 ve <10-2.4x104 kob/g arasında değiştiği ve incelenen dokuz markadan iki tanesinin koliform bakteri, E. coli, tüm markaların maya ve küf sayıları bakımından ilgili tebliğde belirtilen kriterlere uymadığı tespit edildi. Numunelerin yüzde kuru madde, yağ ve laktik asit cinsinden asidite değerlerinin, sırasıyla % 19.06-32.54, % 7.0-16.2 ve 1.53-2.25 l.a arasında değiştiği, hiçbirinin mutfak tuzu içermediği, tamamı yağlı sınıfta yer alan numunelerin kimyasal özellikler bakımından Gıda Maddeleri Tüzüğü'ne uygun olduğu belirlendi. Sonuç olarak, Konya'da üretilen süzme yoğurtların özelliklerinin oldukça geniş sınırlar içinde değiştiği, bir kısım firmalar tarafından üretilen süzme yoğurtların halk sağlığı açısından tehlike arz edebileceği ve bazı işletmelerin hijyenik koşullara sahip olmadığı kanısına varıldı.
Anahtar Kelime: kimyasal özellikler halk sağlığı mikrobiyal bulaşıklık Konya mikrobiyolojik kalite yoğurt süzme yoğurt

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Some microbiological and chemical characteristics of strained (pouch) yoğurt produced in Konya

Öz:
In this research, forty five strained yogurt samples belonging to nine different trademark produced in Konya were analysed for the microbiological characteristics (coliform bacteria, E. coli, yeast, mould) with respect to the Turkish Food Codex Communique on Fermented Milk and for the chemical characteristics (dry matter, fat, titratable lactic acid, saltUvith respect to the Alimentary Products Law. Coliform bacteria, E. coli, yeast and mould counts were <3-150, <3-11 MPN/g, <10-6.5x105 and <10-2.4x104 cfu/g in the samples, respectively and two trademarks for coliform bacteria and E. coli counts, all trademarks for yeast and mould counts were not suitable in the Communique on Fermented Milk criteria. Values of dry matter, fat and lactic acid content of the samples were 19.06-32.54, 7.0-16.2 and 1.53-2.25 percent respectively and none of the samples were contained salt. All of the samples were taken for fat category and were suitable for the Alimentary Products Law. In conclusion, the results indicate that characteristics of strained yogurt produced in Konya were varied in quite wide range and strained yogurt produced from some company possesses a risk for public health and some company has not been possessed of hygienic conditions.
Anahtar Kelime: Konya microbiological quality yoghurt strained yoghurt chemical properties public health microbial contamination

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Atamer, M., Sezgin, E. ve Yetişmeyen, A. (1988). Torba yoğurtların bazı niteliklerinin araştırılması. Gıda, 13(4), 283-288.
  • Atamer, M., Yetişmeyen, A. ve Ergül, E. (1990). Torba yoğurdu üretiminde kuru madde ve bileşenlerinin torbada tutulma ve serumdaki kayıpları üzerine bir araştırma. Gıda, 15(1), 35-39.
  • Atay, N. (1979). Ege Bölgesindeki Torba Yoğurtların Özellikleri ve Bileşimi Üzerine İncelemeler. Diploma Tezi. Ege Üniv. Zir. Fak. Zir. Tekn. Böl., İzmir.
  • Çağlar, A., Ceylan, Z.G. ve Kökosmanlı, M. (1997). Torba yoğurtların kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Gıda, 22(3), 209-215.
  • Eralp, M. (1953). "Torba Yoğurdu". Nur Matbaası, Ankara.
  • Food and Drug Administration (FDA). (2002). Chapter 4 Enumeration of Escherichia coli and the Coliform Bacteria. "Bacteriological Analytical Manual". Revised September 2002. The Center for Food Safety & Applied Nutrition, USA.
  • Harrigan, W.F. (1998). "Laboratory Methods in Food Microbiology". Academic Press, San Diego.
  • Karabıyık, S. (2006). Süzme Yoğurt Prosesinde Mikrobiyolojik Kritik Kontrol Noktalarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Kayıkçılar, E. (1971). İzmirde Torba Yoğurdun Yapılışı ve Özellikleri Üzerine İncelemeler. Mezuniyet Tezi. Ege Üniv. Zir. Fak., Süt Tekn. Bölümü, İzmir.
  • Kırdar, S. ve Gün, İ. (2002). Burdur'da tüketilen süzme yoğurtların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Gıda, 27(1), 59-64.
  • Köseoğlu, İ.E., Gürbüz, Ü. ve Nizamlıoğlu, M. (2007). Türkiye'de ve Konya'da süt sanayinin durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Konya'da Tarım ve Tarımsal Sanayi Sorunlarının Tesbiti Sempozyumu. "Bildiri Kitabı". 25-26 Mayıs, 537-544, Unimat Ofset, Konya.
  • Metin, F. (1979). Ankara'da İmal Edilen Yoğurtların Kalite Sorunları Üzerinde Araştırma. Gıda İşleri Gene!Müdürlüğü Yayın No: 821, Ankara.
  • Özdamar, K. (1997). "Paket Programlar İle İstatikse! Veri Analizi 1". Anadolu Üniv., Yayınları No: 1001, Fen Fakültesi Yayınlan: No:11, Eskişehir.
  • Özer, B. (2006). Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti., Çankaya - İzmir.
  • Parlak, Y. (2002). Koruyucu Kültür Kullanımının Süzme (Torba) Yoğurdun Bazı Niteliklerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Seçkin, A.K. (1996). Süzme Yoğurt Üretimi Sırasında Yoğurttaki Besin Öğelerinde Meydana Gelen Kayıplar Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Celal Bayar Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
  • Tatlı, F. (1984). Süzme Yoğurtların Yapılışı ve Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Mezuniyet Tezi. Ege Üniv. Zir. Fak. Süt Tekn. Bölümü, İzmir.
  • Tekinşen, O.C., Atasever, M., Keleş, A. ve Tekinşen, K.K. (2002). "Süt, Yoğurt, Tereyağı, Peynir Üretim Kontrol". I. Baskı, Selçuk Üniv. Basımevi, Konya.
  • Tekinşen, O.C. ve Tekinşen, K.K. (2005). "Süt ve Süt Ürünleri: Temel Bilgiler, Teknoloji, Kalite Kontrolü". Selçuk Üniv. Basımevi, Konya.
  • Tekinşen, K.K. ve Bayar, N. (2008). Geleneksel ürün süzme (torba) yoğurt. Süt Dünyası, 3(13), 54-57.
  • Töral, A.R., Tekbıyık, L. ve İldeş Z. (1985). Denizli ve bölgesi torba yoğurtları üzerine kimyasal ve teknolojik araştırmalar. Pendik Vet. Mikr. Entst. Derg., 17(1-2), 23-34.
  • Türk Gıda Kodeksi. (2001). Fermente Sütler Tebliği (Tebliğ No: 2001/21). İlk Yayın, Resmi Gazete Tarih: 03. 09. 2001, Sayı: 24512.
  • Türk Standartları Enstitüsü (1999). Yoğurt. TS 1330, Ankara.
  • Uğur, A. (1994). Torba Yoğurtların Yapılışı ve Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Mezuniyet Tezi. Ege Üniv. Zir. Fak. Süt Tekn. Bölümü, İzmir.
  • Uysal, H.R. (1993). Vakum ve Ultrafiltrasyonla Koyulaştırılan Sütlerden Torba Yoğurdu Yapımı ve Klasik Yöntemle Karşılaştırılması Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi. Ege Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova-İzmir.
  • Unsal, A. (2007). "Silivrim Kaymak! Türkiye'nin Yoğurtları". I. Baskı, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Ticaret A. Ş., Mas Matbaacılık A. Ş., İstanbul.
  • Yaygın, H. (1999). "Yoğurt Teknolojisi". Akdeniz Üniv. Yayın No: 75. Akdeniz Üniv. Basımevi, Antalya.
APA TEKİNŞEN K, NİZAMLIOĞLU M, BAYAR N, TELLİ N, KÖSEOĞLU İ (2008). Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. , 69 - 75.
Chicago TEKİNŞEN K. Kaan,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA,BAYAR Nazif,TELLİ NİHAT,KÖSEOĞLU İ. Erim Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. (2008): 69 - 75.
MLA TEKİNŞEN K. Kaan,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA,BAYAR Nazif,TELLİ NİHAT,KÖSEOĞLU İ. Erim Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. , 2008, ss.69 - 75.
AMA TEKİNŞEN K,NİZAMLIOĞLU M,BAYAR N,TELLİ N,KÖSEOĞLU İ Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. . 2008; 69 - 75.
Vancouver TEKİNŞEN K,NİZAMLIOĞLU M,BAYAR N,TELLİ N,KÖSEOĞLU İ Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. . 2008; 69 - 75.
IEEE TEKİNŞEN K,NİZAMLIOĞLU M,BAYAR N,TELLİ N,KÖSEOĞLU İ "Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri." , ss.69 - 75, 2008.
ISNAD TEKİNŞEN, K. Kaan vd. "Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri". (2008), 69-75.
APA TEKİNŞEN K, NİZAMLIOĞLU M, BAYAR N, TELLİ N, KÖSEOĞLU İ (2008). Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 24(1), 69 - 75.
Chicago TEKİNŞEN K. Kaan,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA,BAYAR Nazif,TELLİ NİHAT,KÖSEOĞLU İ. Erim Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 24, no.1 (2008): 69 - 75.
MLA TEKİNŞEN K. Kaan,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA,BAYAR Nazif,TELLİ NİHAT,KÖSEOĞLU İ. Erim Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.24, no.1, 2008, ss.69 - 75.
AMA TEKİNŞEN K,NİZAMLIOĞLU M,BAYAR N,TELLİ N,KÖSEOĞLU İ Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2008; 24(1): 69 - 75.
Vancouver TEKİNŞEN K,NİZAMLIOĞLU M,BAYAR N,TELLİ N,KÖSEOĞLU İ Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2008; 24(1): 69 - 75.
IEEE TEKİNŞEN K,NİZAMLIOĞLU M,BAYAR N,TELLİ N,KÖSEOĞLU İ "Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri." Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 24, ss.69 - 75, 2008.
ISNAD TEKİNŞEN, K. Kaan vd. "Konya'da üretilen süzme (torba) yoğurtların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri". Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 24/1 (2008), 69-75.