Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması

Yıl: 2009 Cilt: 15 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 188 - 195 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması

Öz:
Bu çalışmada, adi yonca, düğmeli yonca, tüylü yonca, hint yoncası, sarı taş yoncası, ak taş yoncası, korunga, tüylü fiğ ve gazal boynuzu gibi bazı baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri, in vitro gaz üretimleri, metabolik enerji (ME), organik madde sindirimi (OMS) ve nispi yem değerleri (NYD) karşılaştırılmıştır. Gaz ölçümleri 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat aralıklarla yapılmış ve gaz değerleri y=a+b(1-$e^{-ct}$) eşitliği kullanılarak saptanmıştır. Baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri arasında önemli farklılıklar saptanmıştır (P<0.05). Baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri ham protein için %14.89-19.11; ham yağ için %1.08-3.07; ham kül için %5.75-8.05; nötr deterjan lif (NDF) için %38.27-46.19, asit deterjan lif (ADF) için %28.39-37.79 ve asit deterjan lignin (ADL) için %8.03-15.14 arasında değişmiştir. Kimyasal bileşim, gaz üretim kinetiğini ve belirlenen parametreleri önemli bir şekilde etkilemiştir (P<0.05). Toplam gaz üretimi 67.6-76.7 ml/200 mg KM, ME değeri 9.3-11.1 MJ/kg KM, organik madde sindirimi (OMS) %65.5-78.3, nispi yem değeri (NYD) ise 120.3-159.9 arasında değişmiştir. Araştırma sonucunda tüylü fiğ ve tüylü yoncanın toplam gaz üretimi, ME, OMS ve NYD içeriği diğer baklagil kaba yemlerinden önemli düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05).
Anahtar Kelime: yem değeri kimyasal bileşim in vitro sindirilebilirlik besin değeri gaz üretimi enerji içeriği bitkisel yem metabolize olabilir enerji yem baklagilleri

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Çevre Mühendisliği

Comparison of in vitro Gas production, organic matter digestibility, relative feed value and metabolizable energy contents of some legume forages

Öz:
The aim of this study was to compare the chemical composition, in vitro gas production, metabolizable energy (ME) organic matter digestibility (OMD), relative feed values (RFV) of the legume forages from alfalfa, blackdisk medick, burr medic, yellow sour-clover, yellow sweet-clover, white sweet-clover, sainfoin, hairy vetch and birdsfoot trefoil. Gas production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h and their kinetics were described using the equation y=a+b(1-$e^{-ct}$). There were significant differences among legume grains in terms of chemical composition (P<0.05). The crude protein content of legume forages ranged from 14.89 to 19.11%; ether extract from 1.08 to 3.07%; crude ash from 5.75 to 8.05%; neutral detergent fiber (NDF) from 38.27 to 46.19%; acid detergent fiber (ADF) from 28.39 to 37.79% and acid detergent lignin (ADL) from 8.03 to 15.14%. Chemical composition had a significant effect on the gas production kinetics and estimated parameters (P<0.05). Total gas production ranged from 67.6 to 76.7 ml/200 mg DM, ME from 9.3 to 11.1 MJ/kg DM, organic matter digestibility (OMD) from 65.5 to 78.3% and relative feed values (RFV) from 120.3 to 159.9. As a result of research it has been determined that the total gas production, ME, OMD and RFV of hairy vetch and burr medic were significantly higher than the other legume forages (P<0.05).
Anahtar Kelime: energy content forage metabolizable energy fodder legumes feed value chemical composition in vitro digestibility nutritive value gas production

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Çevre Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 182. VIPAŞ A.Ş. Yayın No: 58, 584 s. Bursa.
  • Adesogan, A.T., L.E. Sollenberger and J.E. Moore. 2006. Forage Quality. In: Florida forages handbook. (Ed. C.G. Chambliss and M. B. Adjei) Univ. of Florida. Cooperative Extension Services.
  • AOAC, 1990. Association of Official Analytical Chemists. Official Method of Analysis. 15th.ed. Washington, DC. USA. pp. 66-88.
  • Avcıoğlu, R., E. Açıkgöz, H. Soya ve A. Tan. 2000. Yem Bitkileri Üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği, V. Teknik Kongresi. Cilt (I): 567-585. 17-21 Ocak 2000, Ankara.
  • Aydın, R., A. Kamalak and O. Canbolat. 2007. Effect of maturity on the potential nutritive value of Bur Medic (Medicago polymorha) hay. Journal of Biological Sciences 7 (2): 300-304.
  • Ball, D. M., C. S. Hoveland and G. D. Lacefield. 1996. Forage Quality. In: Southern Forages (2nd edition). p. 124-132. Potash & Phosphate Institute and Foundation for Agronomic Research, Norcross, GA.
  • Blümmel, M. and E.R. Ørskov. 1993. Comparison of in vitro gas production and nylon bag degradability of roughages in predicting of food intake in cattle. Animal Feed Science and Technology 40: 109-119.
  • Blümmel, M., A. Karsli and J.R. Russell. 2003. Influence of diet on growth yields of rumen micro-organisms in vitro and in vivo: influence on growth yield of variable carbon fluxes to fermentation products. British Journal of Nutrition 90: 625–634.
  • Bruno Soares, A.M., J.M.F. Abreu, C.V.M. Guedes and A.A. Dias da Silva. 2000. Chemical composition, DM and NDF degradation kinetics in rumen of seven legume straws. Animal Feed Science and Technology 83: 75-80
  • Canbolat, O., A. Kamalak, C. O. Özkan, A. Erol, M. Şahin, E. Karakaş and E. Özkose. 2006. Prediction of relative feed value of alfalfa hays harvested at different maturity stages using in vitro gas production. Livestock Research for Rural Development. Volume 18, Article #27. Retrieved February 17, 2006, from http://www.cipav.org.co/lrrd/lrrd18/2/canb18027.htm
  • Cone, J.W. and A.H. Van Gelder. 1999. Influence of protein fermentation on gas production profiles. Animal Feed Science and Technology 76: 251-256.
  • Ensminger, M.E., J.E. Oldfield and W.W. Heinemann. 1990. Feeds and Nutrition (2nd edition). 1544 p. Ensminger Publishing Co., Clovis, CA.
  • Figueiredo, R., A.L. Rodrigues and M.D. Ceu Costa. 2007. Volatile composition of red clover (Trifolium pratense L.) forages in Portugal: The influence of ripening stage and ensilage. Food Chemistry 104: 1445-1453.
  • Filya, I., A. Karabulut, O. Canbolat, T. Degirmencioglu ve H. Kalkan. 2002. Bursa bölgesinde yetiştirilen yem hammaddelerinin besleme değeri ve hayvansal organizmada optimum değerlendirme koşullarının in vivo ve in vitro yöntemlerle saptanması üzerinde araştırmalar. U.Ü. Ziraat Fakültesi Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Serisi. No:25, Bursa, 1-16.
  • Fulkerson, W.J., J.S. Neal, C.F. Clark, A. Horadagoda, K.S. Nandra and I. Barchia. 2007. Nutritive value of forage species grown in the warm temperate climate of Australia for dairy cows: Grasses and legumes. Livestock Science 107: 253–264.
  • Kamalak A, O. Canbolat, A. Erol, C. Kilinc, M. Kizilsimsek, C.O. Ozkan and E. Ozkose. 2005. Effect of variety on chemical composition, in vitro gas production, metobolizable energy and organic matter digestibility of alfalfa hays. Volume 17, Article #77. Retrieved July 2, 2005, from. http://www.cipav.org.co/lrrd/lrrd17/7/kama17077.htm
  • Karabulut, A., O. Canbolat and A. Kamalak. 2006. Effect of maturity stage on the nutritive value of birdsfoot trefoil (Lotus corniculatus L) hays. Lotus Newsletter 36 (1): 11-21.
  • Karabulut, A., O. Canbolat, H. Kalkan, F. Gurbuzol, E. Sucu and I. Filya. 2007. Comparison of in vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 20(4): 517-522.
  • Khazaal, K., M.T. Dentinho, J. M. Ribeiro and E. R. Ørskov. 1993. A comparison of gas production during incubation with rumen contents in vitro and nylon bag degradability as predictors of apparent digestibility in vivo and the voluntary intake of hats. Animal Production 57: 105-112.
  • Menke, K.H., L. Raab, A. Salewski, H. Steingass, D. Fritz and W. Schneider. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. Journal of Agricultural Science 93: 217–222.
  • Menke, K.H. and H. Steingass. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development 28: 7-55.
  • Moore, J. E. and D. J. Undersander. 2002. Relative forage quality: Alternative to relative feed value and quality Index. Proceedings 13th Annual Florida Ruminant Nutrition Symposium, p.16 -32.
  • Ørskov, E.R. and P. McDonald. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighed according to rate of passage. Journal of Agricultural Science 92: 499-503.
  • Ozturk, D., M. Kizilsimsek, A. Kamalak, O. Canbolat and C.O. Ozkan. 2006. Effects of ensiling alfalfa with whole maize crop on the chemical composition and nutritive value of silage mixtures. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 19(4): 526–532.
  • Özyiğit,Y. ve M. Bilgen. 2006. Bazı baklagil yem bitkilerinde farklı biçim dönemlerinin bazı kalite faktörleri üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19 (1): 29-34.
  • Polat, M., Y. Şayan, H. Özkul ve S. Soycan Önenç. 2007. Kaba Yemlerin çeşitli inkübasyon periyotlarındaki in vitro gaz oluşumları ve farklı regresyon eşitlikleri ile tahminlenen in vitro metabolik enerji değerleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 44 (1): 113-122.
  • Redfearn D, H. Zhang and J. Caddel. 2006. Forage quality interpretations. Oklahoma Cooperative Extension Service F-2117. http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-2557/F-2117web.pdf (Erişim Tarihi: Mart 2009).
  • Rohweder, D. A, Barnes, R. F. and N. Jorgensen. 1978. Proposed hay grading standards based on laboratory analyses for evaluating quality. Journal of Animal Science 47: 747-759.
  • Snedecor, G.W. and W. Cochran. 1976. Statistical Methods. The Iowa State Univ. Pres. Amer. IA. USA.
  • Statistica, 1993. Statistica for Windows (Release 4.3), Sat Soft, Inc. Tulsa. OK.
  • Ullrey, D. E. 1997. Hay quality evaluation. Nutrition Advisory Group Handbook Fact Sheet 001: 1–10.
  • Van Dyke, N. J. and P. M. Anderson. 2000. Interpreting a forage analysis. Alabama cooperative extension. Circular ANR-890.
  • Van Soest, P.J., J.D. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal Nutrition. Journal of Dairy Science 74: 3583–3597.
  • Van Soest, P. J. 1994. Nutritional Ecology of the Ruminant (2nd Ed.). p. 528. Cornell University Press. Ithaca, N.Y.
  • Yavuz, M. 2005. Bazı ruminant yemlerinin nispi yem değeri ve in vitro sindirim değerlerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 (1): 97-101.
APA CANBOLAT O, KARAMAN Ş (2009). Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. , 188 - 195.
Chicago CANBOLAT Onder,KARAMAN Şadıman Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. (2009): 188 - 195.
MLA CANBOLAT Onder,KARAMAN Şadıman Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. , 2009, ss.188 - 195.
AMA CANBOLAT O,KARAMAN Ş Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. . 2009; 188 - 195.
Vancouver CANBOLAT O,KARAMAN Ş Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. . 2009; 188 - 195.
IEEE CANBOLAT O,KARAMAN Ş "Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması." , ss.188 - 195, 2009.
ISNAD CANBOLAT, Onder - KARAMAN, Şadıman. "Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması". (2009), 188-195.
APA CANBOLAT O, KARAMAN Ş (2009). Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 15(2), 188 - 195.
Chicago CANBOLAT Onder,KARAMAN Şadıman Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi 15, no.2 (2009): 188 - 195.
MLA CANBOLAT Onder,KARAMAN Şadıman Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.15, no.2, 2009, ss.188 - 195.
AMA CANBOLAT O,KARAMAN Ş Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2009; 15(2): 188 - 195.
Vancouver CANBOLAT O,KARAMAN Ş Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2009; 15(2): 188 - 195.
IEEE CANBOLAT O,KARAMAN Ş "Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması." Tarım Bilimleri Dergisi, 15, ss.188 - 195, 2009.
ISNAD CANBOLAT, Onder - KARAMAN, Şadıman. "Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması". Tarım Bilimleri Dergisi 15/2 (2009), 188-195.