Yıl: 2009 Cilt: 50 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 60 - 65 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Etlik beç tavuklarının beslenmesi

Öz:
Afrika kıtasının bir çok ülkesinde yabani formda yaşayan, kırsal alanda, kurak koşullarda, birçok olumsuz doğa şartlarına rağmen canlı kalabilen beç tavukları son yıllarda organik tarım nedeniyle ilgi odağı olmaya başlamışlardır. Islah yöntemleri ile verimlerinin artmakta olması da üretilme gerekçelerini desteklemektedir. Bu ve benzeri nedenlerle özellikle bazı Avrupa ülkelerinde üretimleri gittikçe yaygınlaşmaktadır. Ülkemiz için de aynı amaçlarla ve gen kaynağı olarak kullanılabilecek olan bu hayvanların beslenmesi bu makalede incelenmiş, etlik beç tavuklarının temel besin madde ihtiyaçları ve bazı beslenme özellikleri üzerinde durulmuştur.
Anahtar Kelime: ham protein beç tavuğu amino asitler besin maddesi gereksinimi organik tarım beslenme tavuk beslenmesi mineral alımı vitaminler

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Nutrition of Guinea fowl

Öz:
The Guinea fowls are wild animals where live in arid rural areas in many African countries become very considerable in recent year with improving organic agriculture. Because of its productivity improving with amendment methods, their productions are increased. With this and the other reasons, its breeding is expanded especially in some European countries. In accordance with same aim and its senior importance can be used for genes resource also in our country. In this review, same aim and importance the raising of Guinea fowl, energy and nutrient requirements of growing type Guinea fowl are summarized.
Anahtar Kelime: mineral uptake vitamins crude protein guineafowls amino acids nutrient requirements organic farming nutrition fowl feeding

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Agwunobi, L.N. and Ekpenyong, T.E. 1991. Protein And Energy-Requirements For Starting and Finishing Broiler Guinea-Fowl (Numida-Meleagris) in the Tropics. Journal of the Science of Food and Agriculture 55(2): 207-213.
  • Anonymous, 2001. Avis de mise en consultation d’un cahier des charges de certification de conformité concernant de la pintade de chair. http://www.minefi.gouv.fr/fonds_documentaire/dgcc rf/boccrf/01_16/a0160033.htm. Erişim: 05.04.2005
  • Baeza, E., Juin, H., Rebours, G., Constantin, P., Marche, G., Leterrier, C. 2001. Effect of genotype, sex and rearing temperature on carcase and meat quality of guinea fowl. British Poultry Sci. 42: 470- 476.
  • Blum J.C., Guillaume J., Leclercq B. 1975. Studies of the energy and protein requirements of the growing guinea-fowl. Br. Poult. Sci. 16(2): 157-168.
  • Blum, J.C. and Leclercq, B. 1976. Besoins du pintadeau de chair en lysine et en acides aminés soufrés pendant les périodes de croissance et de finition. Ann. Zootech. 25: 397-406.
  • Blum, J.C. and Leclercq, B. 1979. Influence du niveau énergétique et de la granulation du régime sur les performances de croissance et l’engraissement du pintadeau. Comparaison avec le poulet. Ann. Zootech. 28: 261-269.
  • Blum, J.C. 1979. Les besoins alimentaires et la composition corporelle du pintadeau. L’élevage de la pintade. Session ITAVI.
  • Blum, J.C., Leclercq, B. 1979. Influence Of Energy- Level And Pelleting Of Diets On Growth And Fattening Performances Of Guinea Fowl As Compared With Chicken. Annales de Zootechnie 28(3): 261-269.
  • Bougon, M., 1975. Influence du sodium et du chlore sur la croissance des pintadeaux. Bull. D’information (de la station expérimentale d’aviculture) de Ploufragan 15(4): 147-150.
  • Champagne, J. 2003. Evolution de la Filiere Pintade en France. Journée Nationale Des Professionels de la Pintade. ITAVI-CIP, Angers/France. 15 Mai, 1-14.
  • Fuentes, M.F., Zapata, J.F., Espindola, G.B., Freitas, E.R., Santos, M.G., Sousa, F.M. 1998. Sodium bicarbonate supplementation in diets for guinea fowl raised at high environmental temperatures. Poultry Sci. 77(5): 714-717.
  • INRA, 1989. L’alimentation des volailles. Le pintadeau de chair. INRA (L’institut National de la Recherche Agronomique) éd. Station de recherches avicoles, 37380, Monnaie, France.
  • Le Coz-Douin, J. 1992. L’élevage de la Pintade. Editions du Point Vétérinaire, Maisons-Alfort, France, pp 119-138.
  • Leclercq, B., Larbier, M., Blum, J.C. 1975. Emploi de la DL méthionine et de la L-lysine HCl pour réduire l’apport alimentaire de protéines chez le pintadeau de chair. Ann. Zootechn. 24: 229-235.
  • Lopes, I.R.V., Fuentes, M.D.F.F., DeSousa, F.M., Espindola, G.B., Neto, J.L.V. 1996. Energy and protein levels in initial diets for guinea fowl (Numida meleagris). Pesquisa Agropecuaria Brasileira 31(2): 83-87.
  • Mandal, A.B., Pathak, N.N., Singh, H. 1999. Determination of energy and protein requirements of growing guinea fowl during cold season. Indian Journal of Animal Sci. 69(5): 342-346.
  • Muğlalı, H. 2001. Kanatlı Beslenme Dinamiği ve Biyogüvenlik. Ondokuz Mayıs Üniv. Vet. Fak. Samsun, s: 346-351.
  • Pandey, N.K., Sunder, G.S., Sadagopan, V.R. 1987. Carcass characteristics, yields, quality, composition and acceptability of guinea-fowls fed varying levels of protein and energy. Indian Journal of Animal Sci. 57: 751–757.
  • Sarıca, M., Camcı, Selçuk, E. 2003. Bıldırcın, Sülün, Etçi Güvercin, Beç Tavuğu, ve Devekuşu Yetiştiriciliği. Ondokuz Mayıs Üniv. Zir. Fak. Ders Kitabı. 4. Baskı, Samsun.
APA Yıldırım A (2009). Etlik beç tavuklarının beslenmesi. , 60 - 65.
Chicago Yıldırım Arda Etlik beç tavuklarının beslenmesi. (2009): 60 - 65.
MLA Yıldırım Arda Etlik beç tavuklarının beslenmesi. , 2009, ss.60 - 65.
AMA Yıldırım A Etlik beç tavuklarının beslenmesi. . 2009; 60 - 65.
Vancouver Yıldırım A Etlik beç tavuklarının beslenmesi. . 2009; 60 - 65.
IEEE Yıldırım A "Etlik beç tavuklarının beslenmesi." , ss.60 - 65, 2009.
ISNAD Yıldırım, Arda. "Etlik beç tavuklarının beslenmesi". (2009), 60-65.
APA Yıldırım A (2009). Etlik beç tavuklarının beslenmesi. Hayvansal Üretim, 50(2), 60 - 65.
Chicago Yıldırım Arda Etlik beç tavuklarının beslenmesi. Hayvansal Üretim 50, no.2 (2009): 60 - 65.
MLA Yıldırım Arda Etlik beç tavuklarının beslenmesi. Hayvansal Üretim, vol.50, no.2, 2009, ss.60 - 65.
AMA Yıldırım A Etlik beç tavuklarının beslenmesi. Hayvansal Üretim. 2009; 50(2): 60 - 65.
Vancouver Yıldırım A Etlik beç tavuklarının beslenmesi. Hayvansal Üretim. 2009; 50(2): 60 - 65.
IEEE Yıldırım A "Etlik beç tavuklarının beslenmesi." Hayvansal Üretim, 50, ss.60 - 65, 2009.
ISNAD Yıldırım, Arda. "Etlik beç tavuklarının beslenmesi". Hayvansal Üretim 50/2 (2009), 60-65.