Yıl: 2007 Cilt: 2 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 129 - 133 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması

Öz:
Araştırmada, Konya piyasasından temin edilen hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin (C. jejuni, C. coli, C. lari) insidensi araştırıldı. Campylobacter türlerinin izolasyon ve identifikasyonunda FDA (Food Drug Administration) tarafından önerilen metot kullanıldı. Araştırmada 55 adet hindi karkas parçaları (but, göğüs, kanat, gerdan), 52 adet hindi eti ürünü (köfte, burger, döner, sucuk, salam, sosis, jambon) ve 10 adet yenilebilir iç organ(5 adet karaciğer, 5 adet kalp) incelendi. incelenen toplam 117 numuneden 25’inde Campylobacter izole edildi. Bunların 6 adedinin C. jejuni (%5.12), 10 adedinin C. coli (%8.54), ve 9 adedinin de C. lari (%7.69) olduğu belirlendi. Hindi eti ürünlerinde ise Campylobacter türlerine rastlanılmadı. Sonuç olarak hindi karkas parçalarında ve iç organlarda önemli düzeyde Campylobacter türleri tespit edildi. Halk sağlığı açısından hindi karkaslarının risk oluşturabileceği, fakat hindi eti ürünlerinin güvenle tüketilebileceği sonucuna varıldı.
Anahtar Kelime: halk sağlığı kümes hayvanları mikrobiyal bulaşıklık gıda bulaşıklılığı gıda güvenirliği kampilobakteriozis hindi eti Campylobacter hindi

Konular: Biyoloji

Investigations on thermophilic Campylobacter spp. in Turkey meat and products

Öz:
In this study, totallly 117 turkey meat and turkey meat product samples obtained from Konya retail markets were investigated for presence of Campylobacter ssp. For isolation and identification of Campylobacter spp., the method recommended by FDA was used. In the study, 55 turkey meat samples, 52 turkey meat product samples and 10 edible offal samples (5 liver and 5 heart) were investigated. Campylobacter spp. were isolated from 25 samples of totally 117 samples( 21,36%) while 6 of them (5.12%) were identified as C. jejuni, 10 of them (8.54%) were identified as C. coli and 9 of them (7.69%) were identified as C. lari. Campylobacter spp. were not found in turkey meat products. As a result, Campylobacter spp. were isolated from turkey meat and edible offals at important levels. It was concluded that turkey meat carcasses have a potential risk to human health.
Anahtar Kelime: turkey meat Campylobacter turkeys public health poultry microbial contamination food contamination food safety campylobacteriosis

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Acuff, G.R., Vanderzant, C., Hana, M.O., Ehlers, J.G. and Gardner, F.A. 1986. Effects of handling and preparation of turkey products on the survival of Campylobacter jejuni. J Food Prot. 49, 627-631.
  • Addis, P.B. 1986. Poultry muscle as food. In: “Muscle as Food” Ed.,Bechtel, P.J., Academic Press Inc., London.
  • Altekruse, S. F., Stern, N.J., Fields, P.I. and Swerdlow D.L. 1999. Campylobacter jejuni-An emerging foodborne pathogen. Emerg. Infect. Dis. 5 (1), 28-35.
  • Anonymous, 1998. In: Hald T,Wegener HC, Jorgensen BB/ed), Animal Report on Zoonoses in Denmark 1997, Danish Veterinary Laboratory, Copenhagen, pp1-20.
  • Anonymous, 2001. Bacteriological Analytical Manual, Campylobacter. Chapter 7 FDA.
  • Anonymous 2002. Report of the join FAO/WHO expert consultation on risk assesment of Campylobacter spp. in broiler chickens and Vibrio spp. in seafood. Bangkok, Tailand, August . 5-9, 2002.
  • Anonymous 2004. Trends and sources of zoonotic agents in animal, feedstuffs, food and man in the European Union and Norway in 2002 to the European Commission in accordance with article 5 of the directive 92/117/ EEC, prepared by thecommunity reference labarotory on the epidemiology of zoonoses. BgVV, Berlin.
  • Arda, M., Minbay, A. ve Aydın, N. 1982. Özel Mikrobiyoloji ve Bakteriyel İnfeksiyöz Hastalıklar. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayın No : 386, Ankara.
  • Aşkın, O. ve Acar, J. 1986. Campylobacter jejuni’nin özellikleri, gıdalarda taĢınması ve izolasyon yöntemleri, Hacettepe Üniv. Müh. Fak. Gıda. Müh. Böl. Gıda Derg., 4, 187-193.
  • Atanassova, V. and Ring, C. 1999. Prevalence of Campylobacter spp. in poultry meat in Germany, Int. J. Food Microbiol. 51, 187-190.
  • Baker, R.C., Paredes, M.D.C. and Qureshi, R.A. 1986. Prevalence of Campylobacter jejuni in eggs and poultry meat in New York state. Poultry Sci. 66, 1766-1770.
  • Barot, M.S., Mosenthal, A.C. and Bokkenheuser, V.D. 1983. Location of Campylobacter jejuni in infected chicken livers. J. Clin. Microbiol. 17, 921-922.
  • Baysal, T. ve Güler, L. 1992. Konya Bölgesi’ndeki tavuklardan Campylobacter etkenlerinin izolasyonu. Veterinarium 3 (1), 6-11.
  • Blaser, M.J. and Reler, B.L. 1981. Campylobacter enteritis. N. Eng. J. Med. 305, 1444-1452.
  • Bodwel, C.E. and Anderson, B.A. 1986. Nutritional composition and value of meat and meat products. In: “Muscle as Food.” Ed., Bechtel, P.J., Academic Press, Inc., London.
  • Borck, B., Pederson, K. and Madsen, M. 2002. Prevalence of thermophylic Campylobacter spp. in Danish turkeys at slaugte. In: Food safety assurence and veterinary public health, Volume1: Food safety assurence in the preharvest phase. Eds. Smulders FJM and Collins JD, Wageningen Academic Publishers, Netherlands.
  • Braun, P. 2001. Turkey Slaughter. Safety as a result of high standarts of hygiene. Bacterial contamination as a risk source in turkey meat and turkey meat prodocts. Fleischwirtschaft, 81 (7),17-18.
  • Cloak, O.M., Duffy, G., Sheridan, J.J., Blair, I.S. and McDowell, D.A. 2001. A survey on the incidence of Campylobacter spp. and the development of a surface adhesion polymerase chain reaction (SA- PCR) assay for he detection of Campylobacter jejuni in retail meat products. Food Microbiol., 18,287-294.
  • Diker, K.S. 1984. Çeşitli hayvanlardan izole edilen Campylobacter türlerinin biyokimyasal ve serolojik özellikleri üzerinde çalışmalar. Doktora Tezi. Ankara Üniv. Sağl. Bil. Enst., Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara.
  • Dizgah, D.G. 1996. İstanbul piyasasında satışa sunulan çeşitli kanatlı eti ve ürünlerinde Campylobacter jejuni’nin varlığı üzerine araştırmalar. Doktora Tezi, Ġstanbul Üniv. Sağl. Bil. Enst., Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Ġstanbul.
  • Elmalı, M., Yaman, H., Ulukanlı, Z. ve Gençtav, K. 2004. Kaz karkası, kloakası, altlığı ile kaz, tavuk ve bıldırcın yumurtalarından Campylobacter jejuni’nin izolasyon ve idendifikasyonu. Vet. Bil. Derg. 20, 4, 47-52.
  • Franco, D.A. 1988. Campylobacter species: Consideration for controlling a foodborne pathogen. J. Food Prot. 51, 145-153.
  • Genigeorgis, C., Hassuneh, M. and Collins, P. 1986. Campylobacter jejuni infection on poultry farms and its effect on poultry meat contamination during slaughtering. J. Food. Prot. 49, 895-903.
  • Hariharan, H., Murphy, G.A. and Kempf, I. 2004. Campylobacter jejuni: Public health hazards and potential control methods in poultry. Vet. Med.- Czech. 49, 441-446.
  • Hartung, M. 2002. Bericht über die epidemiologisch situation der zoonosen in Deutschland für 2001. Übersicht de Meldungen Bundeslander BfR, Berlin.
  • Hasçelik, G., Akyön, Y., Hayran, M., Yurdakök, K. and Berkman, E. 1991. Campylobacter as a cause of acute enteritis in Turkey. Therapy of Infect. Dis. 6 (3/4), 288-292.
  • Izat, A.L. and Gardner, F.A. 1988. Incidence of Campylobacter jejuni in processed egg products. Poultry Sci, 67, 1431-1435.
  • Jacops-Reistma, W. 2000. Campylobacter in the food supply, In: Campylobacter, 2nd edition, Eds., Nachamkin, I. And Blaser, M, J. ASM Pres. Washington, D.C., pp. 467-481.
  • Jones, F.T., Axtell, R.C., Rives, D.V., Scheideler, S.E., Tarver, F.R., Walker, R.L. and Winwland, M.J. 1991. A survey of Campylobacter jejuni contamination in modern broiler production and processing systems. J. Food. Prot., 54, 256-262.
  • Keener, K.M., Bashor, M.P., Curtis, P.A., Sheldon, B.W. and Kathariou, S. 2004. Comprehensive review of Campylobacter and polutry processing. Comprehensive Reviews in Food Sci. and Food Safety 3,105-116.
  • Koç, F. 1990. Normal ve hepatitisli tavuklardan Campylobacter izolasyonu üzerine çalışmalar. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Etlik Hay Hast. AraĢt. Enst., Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Kwiatek, K., Wojton, B. and Stern, N.J. 1990. Prevalence and distribution of Campylobacter spp. on poultry and selected red meat carcasses in Poland. J. Food Prot., 53, 127-130.
  • Lammerding, A.M., Garcia, M.M., Mann, E.D., Robinson, Y., Dorward, W.J., Truscott, R.B. and Tittiger, F. 1988. Prevalence of Salmonella and thermophilic Campylobacter in fresh pork, beef, veal and poultry in Canada. J. Food Prot., 51, 47-52.
  • Logue, C.M., Sherwood, J.S., Elijah. L.M., Olah, P.A. and Dockter, M.R. 2003. The incidence of Campylobacter spp. on processed turkey from processing plants in the Midwestern United States. J. Appl. Microbiol. 95, 234-241.
  • Luechtefeld, N. and Wang, W.L.L. 1981. Campylobacter fetus subsp. jejuni in a turkey processing plant. J. Clin. Microbiol. 30, 1528-1534.
  • Meldrum, R.J. and Riberio, C.D. 2003. Campylobacter in ready-to-eat foods:The result of 15 month survey. J. Food Prot. 66, 2135-2137.
  • Moore, J.E., Caldweld, P.S., Millar, B.C. and Murphy, P.G. 2002. Prevalence of thermophlic Campylobacter spp. in ready-toeat foods and raw poultry in Northen Ireland. J. Food Prot., 65 (8),1326-1328.
  • Nielsen, E.M. and Nielsen, N.L. 1999. Serotypes and typeability of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from poultryproducts. Int. J. Food Microbiol. 46, 199-205.
  • Schrot, S. 1990. Vorkommen und verbreitung thermophiler Campylobacter spezies bei puten in Baden- Württemberg. München, Tierartztl. Fakultat d. Ludwig-Maximilians- Univ., DFiss.
  • Shane, S.M. 1991. Campylobacteriosis. In: Diseases of Poultry. Eds., Calnec BW, Barnes HJ, Beard CW, Reid WM, Yoder HW, 9th ed., Iowa State Univ., Press, Iowa.
  • Skirrow, M.B. 1990. Foodborne İllness, Campylobacter. The Lancet, 336, 921-923.
  • Wartes, W.M. and Arbutnott, J.P., 1991. Foodborne illness. (A lancet reviews), 1st Ed., Edward Arnold, Great Britain.
  • Yusufu, H.I., Genigeorgis, C., Farver, T.B. and Wempe, J.M., 1983. Prevalence of Campylobacter jejuni at different sampling sites in two Californian turkey processing plants. J. Food Prot. 46, 868-872.
APA UÇAR G, KELEŞ A, GÜNER A, DOĞRUER Y, Ardic M (2007). Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. , 129 - 133.
Chicago UÇAR Gürkan,KELEŞ Abdullah,GÜNER AHMET,DOĞRUER Yusuf,Ardic Mustafa Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. (2007): 129 - 133.
MLA UÇAR Gürkan,KELEŞ Abdullah,GÜNER AHMET,DOĞRUER Yusuf,Ardic Mustafa Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. , 2007, ss.129 - 133.
AMA UÇAR G,KELEŞ A,GÜNER A,DOĞRUER Y,Ardic M Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. . 2007; 129 - 133.
Vancouver UÇAR G,KELEŞ A,GÜNER A,DOĞRUER Y,Ardic M Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. . 2007; 129 - 133.
IEEE UÇAR G,KELEŞ A,GÜNER A,DOĞRUER Y,Ardic M "Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması." , ss.129 - 133, 2007.
ISNAD UÇAR, Gürkan vd. "Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması". (2007), 129-133.
APA UÇAR G, KELEŞ A, GÜNER A, DOĞRUER Y, Ardic M (2007). Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2(4), 129 - 133.
Chicago UÇAR Gürkan,KELEŞ Abdullah,GÜNER AHMET,DOĞRUER Yusuf,Ardic Mustafa Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2, no.4 (2007): 129 - 133.
MLA UÇAR Gürkan,KELEŞ Abdullah,GÜNER AHMET,DOĞRUER Yusuf,Ardic Mustafa Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol.2, no.4, 2007, ss.129 - 133.
AMA UÇAR G,KELEŞ A,GÜNER A,DOĞRUER Y,Ardic M Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2007; 2(4): 129 - 133.
Vancouver UÇAR G,KELEŞ A,GÜNER A,DOĞRUER Y,Ardic M Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2007; 2(4): 129 - 133.
IEEE UÇAR G,KELEŞ A,GÜNER A,DOĞRUER Y,Ardic M "Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması." Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2, ss.129 - 133, 2007.
ISNAD UÇAR, Gürkan vd. "Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması". Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2/4 (2007), 129-133.