Yıl: 2010 Cilt: 47 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 161 - 169 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi

Öz:
Bu çalışmada, İzmir ilinde farklı noktalardan alınan sokak sütlerinin mikrobiyolojik fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tespiti, ayrıca bu sokak sütlerinin kalitesinin orta ve büyük ölçekli süt üretim çiftliklerinden elde edilen sütlerin kalitesi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. İzmir ilinde satılan sokak sütleri ile İzmir ili ve civarındaki büyük ve orta ölçekli süt üretim çiftliklerinden elde edilen sütlerin kaliteleri belirlenmiş ve bunların mikrobiyolojik açıdan değerlendirilerek farklılıkları ortaya konulmuştur. Sonuçlara göre İzmir ili ve çevresinde farklı kaynaklardan toplanan çiğ süt örneklerinin kaliteleri yeterli düzeyde değildir, önemli bir kısmı Türk Gıda Kodeksi Çiğ ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’ne uymamaktadır. İncelenen sokak sütü örneklerinin yaklaşık % 91’inin mikrobiyal kalite bakımından yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bu rakam orta ve küçük ölçekli süt çiftliklerinde % 50’ye kadar düşmektedir.
Anahtar Kelime: İzmir süt bileşimi kimyasal bileşim süt üretimi inek süt kalitesi süt işletmeleri Türkiye süt sığırı süt süt ineği

Konular: Ziraat Mühendisliği

Determination of milk quality produced from middle and large scale dairy farms and informal/street milk quality sold in izmir

Öz:
In this research it was aimed to determine the microbiological, chemical and physical properties of street milk samples sold in different parts of İzmir and to compare these samples quality with milk samples produced from middle and large scale dairy farms. Mainly the microbiological differences between samples were researched, after detecting the quality of milk samples from those sources. According to results, quality of raw milk samples collected from different resources was not adequate and significant part is not met the requirements in Turkish Food Codex. The street raw milk samples of 91 % was insufficient in point of microbiological quality however, this figure declined to 50 % in samples from middle and large scale dairy farms.
Anahtar Kelime: dairy farms Turkey dairy cattle milk dairy cows Izmir milk composition chemical composition milk production cows milk quality

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bakırcı, I., 2001. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in milk and milk products produced in Van province of Turkey, Food Control, 12 (1): 47-51.
  • Eyduran., E., 2002. Süt Sığırlarında Somatik Hücre Sayısının Belirlenmesi. AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Y.Lisans Tezi. Ankara.
  • Ergüllü, E., 1982. Çiğ sütte koliform grubu bakteri florası üzerinde araştırmalar, Gıda Dergisi, 6: 263-266.
  • Gürgün, V., Halkman, A. K., 2005. Mikroskobik Sayım Yöntemleri. http://www. mikrobiyoloji.org/dokgoster.asp?dosya=110030200.
  • Kavas, G., N., Akbulut, 1993a. İzmir İlinde Satılan Sokak Sütlerinin Fiziksel-Kimyasal Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (1-2) :81-88.
  • Kavas, G., N., Akbulut, 1993b. İzmir İlinde Satılan Sokak Sütlerinin Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (1-2) :89-96.
  • Kesenkas, H., Ö., Kınık, N., Akbulut, H., Uysal, 2000. Somatik Hücre Sayısı ve Çiğ Süt Kalitesi, VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, 22-23 Mayıs, Tekirdağ.
  • Köşker, Ö. ve N. Tunail, 1985. Süt ve Mamulleri Mikrobiyolojisi ve Hijyeni Uygulama Kılavuzu. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 985, Uygulama Kılavuzu No: 217, Ankara.
  • Metin, M., 1996, Süt Teknolojisi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:33. Bornova, İzmir.
  • Oysun, G., 2001, Süt ve Ürünlerinde Analiz Yöntemleri. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 504, Ege Üniv. Zir. Fak. Ofset Atölyesi, Bornova, İzmir, 306s.
  • Tekinşen, C., 1996. Süt Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniv. Veteriner Fak., Konya.
  • Tetrapak, 2008, Güvenli süt tüketimi raporu. http://www.tetrapak.com.tr/pdf/guvenli. pdf. Erişim: Aralık 2008.
  • Topcu, S. Ö., 2006. Ankara Sokak Sütü ve Peynir Örneklerinden Maya İzolasyonu, Sütlerden Aflatoksin M1 Tayini.
  • Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Tükel, Ç, Doğan, H.B., 2000. Staphylococcus aureus, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yayını, 357-366.
  • Üzüm, M., 2006. Ankara Yöresinde Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Salmonella-Shigella ve Bazı Patojenlerin İzolasyonu. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
APA KESENKAŞ H, AKBULUT N (2010). İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. , 161 - 169.
Chicago KESENKAŞ Harun,AKBULUT Necati İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. (2010): 161 - 169.
MLA KESENKAŞ Harun,AKBULUT Necati İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. , 2010, ss.161 - 169.
AMA KESENKAŞ H,AKBULUT N İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. . 2010; 161 - 169.
Vancouver KESENKAŞ H,AKBULUT N İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. . 2010; 161 - 169.
IEEE KESENKAŞ H,AKBULUT N "İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi." , ss.161 - 169, 2010.
ISNAD KESENKAŞ, Harun - AKBULUT, Necati. "İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi". (2010), 161-169.
APA KESENKAŞ H, AKBULUT N (2010). İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2), 161 - 169.
Chicago KESENKAŞ Harun,AKBULUT Necati İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47, no.2 (2010): 161 - 169.
MLA KESENKAŞ Harun,AKBULUT Necati İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.47, no.2, 2010, ss.161 - 169.
AMA KESENKAŞ H,AKBULUT N İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010; 47(2): 161 - 169.
Vancouver KESENKAŞ H,AKBULUT N İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010; 47(2): 161 - 169.
IEEE KESENKAŞ H,AKBULUT N "İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47, ss.161 - 169, 2010.
ISNAD KESENKAŞ, Harun - AKBULUT, Necati. "İzmir İlinde Satılan sokak sütleri ile orta ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütlerin özelliklerinin belirlenmesi". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47/2 (2010), 161-169.