Yıl: 2010 Cilt: 51 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 57 - 63 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı

Öz:
Uzun yıllardır, kanatlı hayvanlarda gelişmeyi teşvik etmek amacıyla verim artırıcı olarak kullanılan antibiyotiklerin insan sağlığı üzerinde risk oluşturması nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinde ve ülkemizde antibiyotik kullanımı yasaklanmıştır. Bununla birlikte, son yıllarda, tüm dünyada organik tarıma yöneliş söz konusu olmuş, hayvancılık sektöründe de doğal maddelerden yararlanma öncelik kazanmıştır. Kanatlı sektöründe neredeyse vazgeçilmez duruma gelen antibiyotiklerin yasaklanmasıyla bu maddelerin yerini tutabilecek doğal büyütme faktörleri arayışı gündeme gelmiştir. Bu doğrultuda da uzun yıllardır yararlı etkileri bilinen tıbbi ve aromatik bitkilerin etkileri araştırılmaya başlanmış ve yapılan çalışmalarda bitkilerden elde edilen esensiyel yağların ve bunların aktif bileşenlerinin antimikrobiyal, antioksidan, antilipidemik, antifungal, antivirütik, sindirim sistemi uyarıcı vb. özelliklerinin olduğu ve bu özelliklerine ek olarak performans artırıcı, yemden yararlanma ile yaşama gücünü iyileştirici etkilerinin de olduğu bildirilmiştir. Bu derlemede tıbbi ve aromatik bitkilerin genel yararları, aromatik bitkiler ve genel özellikleri, etki şekilleri ve etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı konusunda bilgi verilmiştir.
Anahtar Kelime: aromatik bileşikler kimyasal bileşim kümes hayvanları yem katkı maddeleri hayvan besleme etlik piliç uçucu yağ bitkileri

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Use of aromatic plants in broiler nutrition

Öz:
Due to hazard posed on human health, European Union and Turkey banned antibiotics that to be used for long time as growth promoters. However, recently there has been a trend toward organic agriculture and use of natural substances in animal production gained importance. With the ban of antibiotics that have become irreplaceable in poultry sector, search of new natural growth promoters became a current issue. In this direction, research has been conducted on medicinal and aromatic plants and was found that oil essence and active component of these oil essences had antimicrobial, antioxidant, antilipidemic, antifungal, antivirutic and stimulative effect on digestive tract and in addition they had positive effect on growth, feed efficiency and survival rate. In this review, information on general benefits of aromatic plants, general characteristics of plants, mode of action and use of aromatic plants in poultry nutrition is provided.
Anahtar Kelime: animal nutrition broilers essential oil plants aromatic compounds chemical composition poultry feed additives

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alçiçek, A., Bozkurt, M., Çabuk, M. 2003. The effect of essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science 33(2): 89–94.
  • Anonim, 2006. Herbs and spices. http://www.healtyherbs.com (10 Mart 2008). Bassett, R. 2000. Oregano’s positive impact on poultry production. World Poultry 16: 31–34.
  • Botsoglou, N.A., Florou-Paner, P., Christaki, E., Fletouris, D.J. and Spais, A.B. 2002. Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. British Poultry Science 43: 223- 230.
  • Ceylan, A. 1996. Tıbbi bitkiler II (Uçucu yağ bitkileri). Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir.
  • Çabuk, M., Alçiçek, A., Bozkurt, M., İmre, N. 2003 Aromatik bitkilerden elde edilen esans yağların antimikrobiyel özellikleri ve alternatif yem katkı maddesi olarak kullanım imkanı. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 18–20 Eylül 2003, s. 184–187
  • Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Konya. Çabuk, M., Bozkurt, M., Alçiçek, A., Akbaş, Y., Küçükyılmaz, K. 2006. Effect of a herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broilers from young and old breeder flocks. South African Journal of Animal Science 36(2): 135–141
  • Çiftçi, M., Güler, T., Dalkılıç, B., Ertaş, N. 2005. The effect of anise oil (Pimpinella anisum L.) on broiler performance. International Journal of Poultry Science 4 (11): 851–855.
  • Dalkılıç, B., Güler, T., Ertaş, O.N., Çiftci, M. 2005. Broyler rasyonlarına katılan kekik ve anason yağları ile antibiyotiğin toplam sekal koliform bakteri sayısı üzerine etkileri. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7–10 Eylül 2005, s. 378–382 Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana.
  • Dorman, H.J., Deans, S.G. 2000. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Journal Applied Microbiology 88: 308–316.
  • Erener, G., Ocak, N., Ak, B,F., Altop, A. 2005. Nane (mentol) veya kekik (karvakrol) esans yağı ilave edilen karmalar ile yemlenen etlik piliçlerin performansları. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7–10 Eylül 2005, s. 58–62 Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana.
  • Guynot, M, E., Marin, S., Seto, L., Sanchis, V., Ramos, A, J. 2005. Screening for antifungal activity of some essential oils against common spoilage fungi of bakery products. Food Science Technology International 11(1): 25–32.
  • Halle, I., Thomann, R., Bauermann, U., Henning, M., Kohler, P. 2004. Effects of a graded supplementation of herbs and essential oils in broiler feed on growth and carcass traits. Landbauforschung Volkenrode 54: 219-229.
  • Hammer, K.A., Carson, C.F., Riley, T.V. 1999. Antimicrobial activity of essential oils and other plants extracts. Journal Applied Microbiology 86: 985-990.
  • Hernandez F., Madrid J., Garcia V., Orengo J., Megias M.D. 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance digestibility and digestive organ size. Poultry Science 83: 169–174.
  • İlçim, A., Dığrak, M., Bağcı, E. 1998. Bazı Bitki Ekstraktlarının antimikrobiyal etkilerinin araştırılması. Turkish Journal of Biology 22: 119– 125.
  • Jamroz D,. Kamel C. 2002. Plant extracts enhance broiler performance. In non ruminant nutrition: Antimicrobial agents and plant extracts on immunity, health and performance. Journal of Animal Science 80(s1): 41.
  • Jamroz, D., Wiliczkiewicz, A., Wertelecki, T., Orda, J., Skorupin’ska, J. 2005. Use of active substances of plant origin in chicken diets based on maize and locally grown cereals. British Poultry Science 46(4): 485–498.
  • Kamel, C. 2000. A novel look at a classic approach of plant extracts. Feed Mix Special s:19–21.
  • Lambert, R.J.W., Skandamis, P. N., Coote, P.J., Nychas, G.-J.E. 2001. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. Journal of Applied Microbiology 91: 453-462.
  • Langhout, P. 2000. New additives for broiler chickens. World Poultry 16: 22–27.
  • Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R., Beynen, A.C. 2003. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science 44(3): 450–457.
  • Lewis, M, N., Rose, S.P., Mackenzıe, A.M., Tucker, L.A. 2003. Effects of dietary inclusion of plant extracts on the growth performance of male broiler chickens. Spring Meetingof the WPSA UK Branch- Posters s. 43–44.
  • Nir, İ., Şenköylü, N. 2000. Kanatlılar için sindirimi destekleyen yem katkı maddeleri. Trakya Üniv. Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tekirdağ. Özkan, K., Açıkgöz, Z., 2007. Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi. 1.Baskı, Hasad Yayıncılık, İstanbul.
  • Paster, N., Menasherov, M., Ravid, U., Juven, B. 1995. Antifungal activity of oregano and thyme essential oils applied as fumigants against attacking stored grain. Journal of Food Protection 58: 81–85.Rauha, J-P., Remes, S., Heinonen, M., Hopia, A.,
  • Kahkönen, M., Kujala, T., Pihlaja, K., Vuorela, H., Vuerola, P. 2000. Antimicrobial effects of finnish plant extracts containing flavonoids and other phenolic compounds. International Journal of Food Microbiology 56(1): 3–12.
  • Svoboda, P, K., Hampson, B, J. 1999. Bioactivity of essential oils of selected temperate aromatic plants: antibacterial, antioxidant, antiinflammatory and other related pharmacological activities. Aromatopia 35: 50–54.
  • Tucker, L., 2002. Botanical broilers: Plant extracts enhance broiler performance. Feed International 23(9): 26–29
  • Türküsay, H., Onoğur, E. 1996. Bazı bitki ekstraktlarının antifungal etkileri üzerine araştırmalar. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 22: 267–271.
APA ADIYAMAN E, AYHAN V (2010). Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. , 57 - 63.
Chicago ADIYAMAN Elif,AYHAN Veysel Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. (2010): 57 - 63.
MLA ADIYAMAN Elif,AYHAN Veysel Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. , 2010, ss.57 - 63.
AMA ADIYAMAN E,AYHAN V Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. . 2010; 57 - 63.
Vancouver ADIYAMAN E,AYHAN V Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. . 2010; 57 - 63.
IEEE ADIYAMAN E,AYHAN V "Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı." , ss.57 - 63, 2010.
ISNAD ADIYAMAN, Elif - AYHAN, Veysel. "Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı". (2010), 57-63.
APA ADIYAMAN E, AYHAN V (2010). Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. Hayvansal Üretim, 51(1), 57 - 63.
Chicago ADIYAMAN Elif,AYHAN Veysel Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. Hayvansal Üretim 51, no.1 (2010): 57 - 63.
MLA ADIYAMAN Elif,AYHAN Veysel Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. Hayvansal Üretim, vol.51, no.1, 2010, ss.57 - 63.
AMA ADIYAMAN E,AYHAN V Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. Hayvansal Üretim. 2010; 51(1): 57 - 63.
Vancouver ADIYAMAN E,AYHAN V Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. Hayvansal Üretim. 2010; 51(1): 57 - 63.
IEEE ADIYAMAN E,AYHAN V "Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı." Hayvansal Üretim, 51, ss.57 - 63, 2010.
ISNAD ADIYAMAN, Elif - AYHAN, Veysel. "Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı". Hayvansal Üretim 51/1 (2010), 57-63.