Yıl: 2010 Cilt: 26 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 25 - 31 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması

Öz:
Balpetek D, Gürbüz Ü. Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian J Vet Sci, 2010, 26, 1, 25- 31 Amaç: Tüketime sunulan bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Konya ilinde faaliyet gösteren market, kasap ve diğer satış noktalarından satın alınan sucuk, sosis, hamburger, İnegöl köfte, pastırma, kıyma ve kanatlı göğüs ve but etleri kullanıldı. Toplam 173 numune koliform bakteri, E. coli ve E. coli O157:H7 yönünden incelendi. Bulgular: Araştırmada analize alınan dondurulmuş ve soğutulmuş hamburger ve inegöl köfteler ile sucuk, sosis, salam, kanatlı göğüs, but etleri ile kıymalarda ortalama olarak sırasıyla 3.13;3.75;4.44; 5.10; 3.44; 1.85; 3.11; 3.14 ve 4.28 log10 kob/g koliform bakterisi tespit edildi. Analize alınan numunelerde E.coli bakteri sayısı 1.15-3.17 $log_{10}$ kob/g arasında bulunmuş ve istatistiksel açıdan önemli düzeyde farklılıklar (p<0.05) tespit edilmiştir. Sosis, salam ve pastırma numunelerinde ise üreme tespit edilememiştir. En düşük değerlere kanatlı but numunelerinin (1.15 $log_{10}$ kob/g), en yüksek değerlere ise kıyma numunelerinin (3.17 $log_{10}$ kob/g) sahip olduğu gözlemlendi. Bu araştırmada analize alınan örneklerden, kıymaların 4 tanesinde E. coli O157 (%11.1), 2 tanesinde E. coli O157:H7 (%8.1) ve soğutulmuş hamburger köftelerinin bir tanesinde E. coli O157 ve E. coli O157:H7 (%4.34) üremesi tespit edildi. Öneri: Kıyma ve soğutulmuş hamburger köftelerinde E. coli O157 ve E. coli O157:H7’nin belirlenmesi bu ürünlerin mikrobiyolojik nitelikler yönünden düşük kalitede olduğu ve halk sağlığını tehdit edebileceği kanaatine varıldı.
Anahtar Kelime: et ürünleri mikrobiyal bulaşıklık Escherichia coli O157:H7 mikrobiyolojik kalite Escherichia coli

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

31 Investigations on the presence of E. coli O157:H7 in some meat products

Öz:
Balpetek D, Gurbuz U. Investigations on the presence of E.coli O157:H7 in some meat products. Eurasian J Vet Sci, 2010, 26, 1, 25-31 Aim: Presence of E. coli 0157:H7 was investigated in some meat products. Materials and Methods: Sausage, salami, hamburger meat, Inegöl meat ball, pastrami, minced meat and brisket and haunch of poultry collected from different meat sellers in Konya were used as materials. Totally 173 samples were assessed for coliform bacteria E. coli, E.coli O157 and E. coli O157:H7. Results: The average amount of coliform bacteria in frozen and refrigerated hamburger and Inegöl meatballs and sucuk, sausage, brisket and haunch meat from poultry are determined as 13;3.75;4.44; 5.10; 3.44; 1.85; 3.11; 3.14 and 4.28 log10 cfu/g, respectively. The number of E. coli bacteria in analyzed samples was found between 1.15 and 3.17 $log_{10}$ cfu/g and found statistically significant (p<0.05). No proliferation was determined in sausage, salami and pastrami samples. It was found that the lowest values were in poultry haunch samples (1.15 $log_{10}$ cfu/g), the highest levels were in minced meat (3.17 log10 cfu/g). In four of the minced meat samples analyzed in this study, E.coli O157 (11.1%) was determined, in two of them E.coli O157:H7 (8.1%) and in one refrigerated hamburger meat ball sample E.coli O157 and E.coli O157:H7 (4.34%) were determined. Conclusion: The presence of E.coli O157 and E.coli O157:H7 in minced meat and refrigerated hamburger meat indicates that, these products have low microbiological quality and threaten public health.
Anahtar Kelime: Escherichia coli O157:H7 microbiological quality Escherichia coli meat products microbial contamination

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BALPETEK KÜLCÜ D, GÜRBÜZ Ü (2010). Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. , 25 - 31.
Chicago BALPETEK KÜLCÜ DUYGU,GÜRBÜZ Ümit Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. (2010): 25 - 31.
MLA BALPETEK KÜLCÜ DUYGU,GÜRBÜZ Ümit Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. , 2010, ss.25 - 31.
AMA BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. . 2010; 25 - 31.
Vancouver BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. . 2010; 25 - 31.
IEEE BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü "Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması." , ss.25 - 31, 2010.
ISNAD BALPETEK KÜLCÜ, DUYGU - GÜRBÜZ, Ümit. "Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması". (2010), 25-31.
APA BALPETEK KÜLCÜ D, GÜRBÜZ Ü (2010). Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 26(1), 25 - 31.
Chicago BALPETEK KÜLCÜ DUYGU,GÜRBÜZ Ümit Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 26, no.1 (2010): 25 - 31.
MLA BALPETEK KÜLCÜ DUYGU,GÜRBÜZ Ümit Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.26, no.1, 2010, ss.25 - 31.
AMA BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2010; 26(1): 25 - 31.
Vancouver BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2010; 26(1): 25 - 31.
IEEE BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü "Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması." Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 26, ss.25 - 31, 2010.
ISNAD BALPETEK KÜLCÜ, DUYGU - GÜRBÜZ, Ümit. "Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması". Eurasian Journal of Veterinary Sciences 26/1 (2010), 25-31.