Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması
Yıl: 2010 Cilt: 26 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 25 - 31 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması
Öz: Balpetek D, Gürbüz Ü. Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian J Vet Sci, 2010, 26, 1, 25- 31 Amaç: Tüketime sunulan bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Konya ilinde faaliyet gösteren market, kasap ve diğer satış noktalarından satın alınan sucuk, sosis, hamburger, İnegöl köfte, pastırma, kıyma ve kanatlı göğüs ve but etleri kullanıldı. Toplam 173 numune koliform bakteri, E. coli ve E. coli O157:H7 yönünden incelendi. Bulgular: Araştırmada analize alınan dondurulmuş ve soğutulmuş hamburger ve inegöl köfteler ile sucuk, sosis, salam, kanatlı göğüs, but etleri ile kıymalarda ortalama olarak sırasıyla 3.13;3.75;4.44; 5.10; 3.44; 1.85; 3.11; 3.14 ve 4.28 log10 kob/g koliform bakterisi tespit edildi. Analize alınan numunelerde E.coli bakteri sayısı 1.15-3.17 $log_{10}$ kob/g arasında bulunmuş ve istatistiksel açıdan önemli düzeyde farklılıklar (p<0.05) tespit edilmiştir. Sosis, salam ve pastırma numunelerinde ise üreme tespit edilememiştir. En düşük değerlere kanatlı but numunelerinin (1.15 $log_{10}$ kob/g), en yüksek değerlere ise kıyma numunelerinin (3.17 $log_{10}$ kob/g) sahip olduğu gözlemlendi. Bu araştırmada analize alınan örneklerden, kıymaların 4 tanesinde E. coli O157 (%11.1), 2 tanesinde E. coli O157:H7 (%8.1) ve soğutulmuş hamburger köftelerinin bir tanesinde E. coli O157 ve E. coli O157:H7 (%4.34) üremesi tespit edildi. Öneri: Kıyma ve soğutulmuş hamburger köftelerinde E. coli O157 ve E. coli O157:H7’nin belirlenmesi bu ürünlerin mikrobiyolojik nitelikler yönünden düşük kalitede olduğu ve halk sağlığını tehdit edebileceği kanaatine varıldı.
Anahtar Kelime: Konular:
31 Investigations on the presence of E. coli O157:H7 in some meat products
Öz: Balpetek D, Gurbuz U. Investigations on the presence of E.coli O157:H7 in some meat products. Eurasian J Vet Sci, 2010, 26, 1, 25-31 Aim: Presence of E. coli 0157:H7 was investigated in some meat products. Materials and Methods: Sausage, salami, hamburger meat, Inegöl meat ball, pastrami, minced meat and brisket and haunch of poultry collected from different meat sellers in Konya were used as materials. Totally 173 samples were assessed for coliform bacteria E. coli, E.coli O157 and E. coli O157:H7. Results: The average amount of coliform bacteria in frozen and refrigerated hamburger and Inegöl meatballs and sucuk, sausage, brisket and haunch meat from poultry are determined as 13;3.75;4.44; 5.10; 3.44; 1.85; 3.11; 3.14 and 4.28 log10 cfu/g, respectively. The number of E. coli bacteria in analyzed samples was found between 1.15 and 3.17 $log_{10}$ cfu/g and found statistically significant (p<0.05). No proliferation was determined in sausage, salami and pastrami samples. It was found that the lowest values were in poultry haunch samples (1.15 $log_{10}$ cfu/g), the highest levels were in minced meat (3.17 log10 cfu/g). In four of the minced meat samples analyzed in this study, E.coli O157 (11.1%) was determined, in two of them E.coli O157:H7 (8.1%) and in one refrigerated hamburger meat ball sample E.coli O157 and E.coli O157:H7 (4.34%) were determined. Conclusion: The presence of E.coli O157 and E.coli O157:H7 in minced meat and refrigerated hamburger meat indicates that, these products have low microbiological quality and threaten public health.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Abdul-Raouf UM, Ammar MS, Beuchat LR, 1996. Isolation of E. coli O157:H7 from some Egyptian foods. Int J Food Microbiol, 29, 423-426.
- Akkuş F, 1996. Hazır sığır kıymalarında verotoksin oluşturan E. coli O157:H7 izolasyonu. A. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara.
- Aksu H, Arun ÖÖ, Aydın A, Uğur M 1999. E. coli O157:H7’nin hayvansal kökenli gıda maddelerinde varlığı. Pendik Vet Mikrobiyol Derg, 30, 77-81.
- Alişarlı M, Akman HN, 2004. Perakende satılan kıymaların Escherichia coli O157 yönünden incelenmesi. YYÜ Vet Fak Derg, 15, 65-69.
- Almeida CR, Schuch DMT, Gelli DS, Cuellar JA, Diez AV, Escamilla JA, 1997. Microbial contamination of street food in Latin America and socioeconomic characteristics of their vendors and consumers. World Congress on Food Hygiene, Proceedings, 24-29 August, Netherlands, p: 151.
- American Public Health Association (A.P.H.A) 1976. American Public Health Association Compendium of Methods for The Microbiological Examination Of Foods, Ed. Mervin 1 Speck. American Public Health Association Inc., Washington, USA.
- Anar Ş, Çarlı T, Şen C, Eyigör A, 1992. Bursa’da tüketime sunulan piliç butlarında S. aureus ve E. coli Tip 1 izolasyonu üzerine bir araştırma. UÜ Vet Fak Derg, 2, 135-141.
- Anon, 2009.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Türk Gıda Kodeksi-Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği. Tebliğ No: 2009/6. http://www.kkgm.gov.tr/mev/kodeks. html, Erişim Tarihi: 09.04.2009.
- Ansay SE, Kapsar CW, 1997. Survey of retail cheeses dairy processing environments and raw milk for Escherichia coli O157:H7. Lett Appl Microbiol, 25, 131-134.
- Aslantaş Ö, Yıldız P, 2002. Kars yöresinde hayvansal gıda kaynaklı E. coli O157:H7 izolasyonu. Vet Bil Derg, 18, 107-111.
- Baran F, Gülmez M, 2002. The occurence of E. coli O157:H7 in the ground beef and chicken drumsticks. Internet J Food Safety, 5, 13-15.
- Baş M, 2002. Ankara piyasasında tüketime sunulan hamburgerlerde Escherichia coli O157:H7 kontaminasyonu üzerine bir araştırma. HÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara.
- Başkaya R, Karaca T, Çakmak Ö, Yıldız A, Yörük M, 2004. İstanbul’da satışa sunulan hazır kıymaların ve köftelerin histolojik, mikrobiyolojik ve serolojik kalitesi. YYÜ Vet Fak Derg, 15, 41-46.
- Biomerieux TEMPO® EC, 80 004, Automated test for use with TEMPO, for the enumeration of Escherichia coli in 22-27 hours in food products. 2007/06
- Biomeriéux, 2007. VIDAS E. coli O157 (ECO), REF 30 112, Marcy l’Etoile.
- Cebiroğlu H, 1998. Dondurulmuş hamburger ve köfte numunelerinde Enterohemorajik Esherichia coli O157: H7 suşunun mevcudiyeti üzerine araştırmalar. İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek lisans tezi, İstanbul.
- Cebiroğlu H, Nazlı B, 1999. Dondurulmuş hamburger köfte ve diğer köfte çeşitlerinde Enterohemorajik E. coli O157:H7 suşunun varlığı üzerine araştırmalar. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 25, 107-121.
- Chapman PA, Cerdan Malo AT, Ellin M, Ashton R, Harkin MA, 2001. E.coli O157 in cattle, and sheep at slaughter, on beef and lamb carcasses and in raw beef and lamb products in South Yorkshire, UK. Int J Food Microbiol, 64, 139-150.
- Chapman PA, Siddons CA, Cerdan Malo AT, Harkin MA, 1996. Lamb products as a potential source of E.coli O157. Vet Rec, 26, 427-428.
- Coia JE, Johnstan Y, Steers NJ, Hanson MF, 2001. A aurvey of the prevalance of E. coli O157 in raw meats, raw cow’s milk and raw-milk cheeses in south-east Scotland. Int J Food Microb, 66, 63-69.
- Coşansu S, Athan K, 2000. Survival of enterohemorrhagic Escherichia coli O157:H7 strain in Turkish soudjouck during fermantation, drying and storage periods. Meat Sci, 54, 407-411.
- Doyle MP, Schoeni J, 1987. Isolation of Escherichia coli O157:H7 from retail fresh meats and poultry. Appl Environ Microbiol, 53, 2394-2396.
- Efe M, Gümüşsoy KS, 2005. Ankara garnizonunda tüketime sunulan tavuk etlerinin mikrobiyolojik analizi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 14, 151-157.
- Erdoğrul Ö, Ergün Ö. 2005. Kahramanmaraş piyasasında tüketime sunulan sucukların fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik özellikleri. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 31, 55-65.
- Fantelli K, Stephan R, 2001. Prevalance and chararecteristics of Shigatoxin- producing E. coli and L. monocytogenes strains isolated from minced meat in Switzerland. Int J Food Microbiol, 70, 63-69.
- Food and Drug Administration (FDA), 2002. Center for Food Safety & Applied Nutrition, Bacteriological Analytical Manual.
- Gökalp HY, Yetim H, Kaya M, 1987. Ticari kuruluşlarda dondurularak muhafaza edilen tavuk etlerinin kokuşma düzeyleri ve bakteriyolojik durumları üzerine bir araştırma. Et ve Balık End Derg, 51, 13-22.
- Gönülalan Z, Köse A, 2003. Kayseri ilinde satışa sunulan sığır kıymalarının mikrobiyolojik kalitesi. FÜ Sağlık Bil Dergisi, 17, 49-53.
- Guyon R, Dorey F, Malas JP, Grimomt F, Foret J, Rouviere B, Collobert JF, 2001. Superficial contamination of bovine carcasses by E. Coli O157:H7 in a slaugherhouse in Normandy (France). Meat Sci, 58, 329-331.
- Gürbüz Ü, 1994. Pastırma üretiminde değişik tuzlama tekniklerinin uygulanması ve kaliteye etkisi. S. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Konya.
- Gürbüz Ü, Yörük HD, Ardıç M, 2006. Determination of changes occuring in the microflora during Turkish fermented sausage production. IOFoST 13 th World Congress of Food Science and Technology “ Food is Life” Semptember 17-21 Nantes, France.
- Güven A, Gülmez M, Kamber U, 1997. Kars ilinde tüketime sunulan kıymalarda bazı patojen mikroorganizmaların araştırılması ve kıymaların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 3, 57-65.
- Halkman AK, Noveir MR, Doğan HB, 1998. Çeşitli hayvansal gıda ürünlerinde E. coli O157:H7 aranması. Proje No: VHAG-1192, TÜBİTAK.
- Harrigan WF and Mc Cance ME, 1976. Laboratory methods in food and dairy microbiology, Revised ed Academic Pres Inc., London, UK.
- İnal Ş, 2005. “Biyometri” SÜ Vet. Fak. Basım Ünitesi. Konya.
- Kaya MY, 2003. Et ürünlerinde Eschericia coli O157 izolasyonu. Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Gebze.
- Keleş A, Uçar G, Güner A, 2006. İnegöl köfte ve hamburgerlerde Escherichia coli O157:H7 varlığının araştırılması. Vet Bil Derg, 22, 51-57.
- Kök F, Özbay G, Muz A, 2007. Aydın ilinde satışa sunulan fermente sucukların mikrobiyolojik kalitelerinin incelenmesi. FÜ Sağlık Bilim Derg, 21, 249-252.
- Kundakçı A, Yücel A, Uyluser V, Konca R, Can S, 1991.Soğuk koşullarda depolanan ve satışa sunulan piliç etlerinin mikroflorası ve kalitesi. II. Uluslar arası Gıda Sempozyumu Bildiri Kitabı, Bursa, s: 191-200.
- Nazlı B, Uğur M, Akol N, 1986. İstanbul piyasasında tüketime sunulan sucuk, salam ve sosislerin mikrobiyolojik kaliteleri üzerine araştırmalar. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 12, 1-10.
- Noveir MR, 1998. Gıda kaynaklı E. coli O157:H7 üzerine bir araştırma. Doktora Tezi. Ankara Üniv, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara.
- Öztürk U, 2007. Anatalya’da tüketime sunulan kıyma ve kırmızı et preparatlarının mikrobiyolojik kalitesi. SÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Konya.
- Ruşen İH, 2001. Tekirdağ ilinde tüketime sunulan kıymaların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi. TÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Edirne.
- Sağun E, Sancak YC, Ekici K, Durmaz H, 1996. Van’da tüketime sunulan piliç but ve göğüs etlerinin hijyenik kalitesi üzerine bir araştırma. YYÜ Vet Fak Derg, 7, 62-66.
- Sancak YC, Kayaardı, S Sağun E, İşleyici Ö, Sancak H, 1996. Van piyasasında tüketime sunulan fermente türk sucuklarının fiziksel, kimyasal ve organoleptik niteliklerinin incelenmesi YYÜ Vet Fak Derg, 7, 67-73.
- Sarımehmetoğlu B, Küplülü Ö, Kaymaz Ş, 1998. Hamburger ve İnegöl köftelerde E. coli O157:H7 izolasyonu. Ankara Üni Vet Fak Derg, 45, 221-227.
- Sırıken B, 2004. The microbiological quality of ground beef in Aydın and Afyon provinces, Turkey. Revue Med Vet, 155, 632-636.
- SPSS. 1999. SPSS for Windows. Release. 10.0.1. Standart Version. SPSS Inc.
- Stamphi S, Caprioli A, Luca GD, Quaglio P, Sacchetti R, Zanetti F, 2004. Detection of Escherichia coli O157:H7 in bovine meat products in northerm Italy. Int J Food Microbiol, 90, 257-262.
- Şengül H, 1999. Gastroenteritli hastalarda, hamburger, süt ve sığır dışkısında E. coli O157:H7 serotipinin araştırılması. İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
- Tekinşen OC, Dinçer B, Kaymaz Ş, Yücel A, 1982. Türk sucuğunun olgunlaşması sırasında mikrobiyel flora ve organoleptik niteliklerindeki değişimler. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 29, 111-130.
- Vural A, Erkan ME, Yeşilmen S, 2006. Microbiological quality of retail chicken carcasses and their products in Turkey. Med Weter, 62, 1371-1374.
- Willshaw GA, Thirlwell J, Jones AP, Parry S, Salmon RL, Hickey M, 1994. Verotoxin-producing E. coli O157 in beefburgers linked to on outbreak of diarrehea, haemorrhagic colitis and haemolytic üremic syndrome in Britain. Lett Appl Microbiol, 19, 304-307.
APA | BALPETEK KÜLCÜ D, GÜRBÜZ Ü (2010). Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. , 25 - 31. |
Chicago | BALPETEK KÜLCÜ DUYGU,GÜRBÜZ Ümit Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. (2010): 25 - 31. |
MLA | BALPETEK KÜLCÜ DUYGU,GÜRBÜZ Ümit Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. , 2010, ss.25 - 31. |
AMA | BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. . 2010; 25 - 31. |
Vancouver | BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. . 2010; 25 - 31. |
IEEE | BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü "Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması." , ss.25 - 31, 2010. |
ISNAD | BALPETEK KÜLCÜ, DUYGU - GÜRBÜZ, Ümit. "Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması". (2010), 25-31. |
APA | BALPETEK KÜLCÜ D, GÜRBÜZ Ü (2010). Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 26(1), 25 - 31. |
Chicago | BALPETEK KÜLCÜ DUYGU,GÜRBÜZ Ümit Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 26, no.1 (2010): 25 - 31. |
MLA | BALPETEK KÜLCÜ DUYGU,GÜRBÜZ Ümit Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.26, no.1, 2010, ss.25 - 31. |
AMA | BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2010; 26(1): 25 - 31. |
Vancouver | BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2010; 26(1): 25 - 31. |
IEEE | BALPETEK KÜLCÜ D,GÜRBÜZ Ü "Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması." Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 26, ss.25 - 31, 2010. |
ISNAD | BALPETEK KÜLCÜ, DUYGU - GÜRBÜZ, Ümit. "Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması". Eurasian Journal of Veterinary Sciences 26/1 (2010), 25-31. |