Yıl: 2009 Cilt: 25 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 15 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri

Öz:
Bu çalışmada kitosan ve uçucu yağ içeren kitosan solüsyonları ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes’ e karşı antimikrobiyal etkileri gerçek gıda matriksi üzerinde değerlendirilmiştir. Kekik ve karanfil uçucu yağları yenilebilir film solüsyonlarına %0,5 ve %1 oranında ilave edilmiştir. Gıda matriksi olarak kullanılan kaşar peyniri dilimleri L. monocytogenes ile Log 5 kob/g düzeyinde kontamine edilmiştir. Yapay olarak kontamine edilen örnekler hazırlanan filmler ile kaplanmış ve 4ºC’ de 14 gün muhafaza edilmiştir. Muhafazanın 1. 7. ve 14. günlerinde yapılan sayımlar ile filmlerin L. monocytogenes karşı antimikrobiyal etkileri değerlendirilmiştir. Muhafaza periyodu sonunda tüm film tiplerinin L. monocytogenes’e karşı antimikrobiyal etkisi kontrol grubuna nazaran önemli düzeyde bulunmuştur (P<0,05). Kontrol grubuna nazaran yenilebilir filmler ile kaplanmış örneklerde L. monocytogenes sayısı 1,18 Log ile 2,39 Log arasında düşük tespit edilmiştir. Genel olarak kekik uçucu yağı içeren filmlerin karanfil uçucu yağı içeren filmlere nazaran daha güçlü antimikrobiyal etki gösterdiği tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: Origanum antimikrobiyal özellikler gıda katkı maddeleri Syzygium aromaticum peynir gıda bulaşıklılığı gıda güvenirliği karanfil gıda kaynaklı hastalıklar gıda hijyeni depolama uçucu yağ bitkileri Listeria monocytogenes kitosan

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Effects of edible films prepared with natural antimicrobials on Listeria monocytogenes

Öz:
In this study antimicrobial efficiency of edible films prepared with chitosan solution and chitosan solutions enriched with essential oils against Listeria monocytogenes were evaluated on real food matrix. Oregano and clove oil were added to edible film solutions at %0,5 and %1. Kashar cheese slices used as food matrix were contaminated with L. monocytogenes at 5 Log cfu/g. Artificially contaminated cheese samples were wrapped with preperad films and stored at 4ºC for 14 days. Antimicrobial effectiveness of films against L. monocytogenes were evaluated by counts performed on 1, 7 and 14 days of storage period. At the end of storage period antimicrobial effectiveness of all film types against L. monocytogenes were determined as significant (P<0,05). Application of edible films to samples were resulted 1,18 to 2,39 Log reduction in count of L. monocytogenes. Generally oregano oil added films were showed greater antimicrobial effect on L. monocytogenes than clove oil added films.
Anahtar Kelime: storage essential oil plants Listeria monocytogenes chitosan Origanum antimicrobial properties food additives Syzygium aromaticum cheeses food contamination food safety cloves foodborne diseases food hygiene

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arfa, A.B., Combes, S., Preziosi-Belloy, L., Gontard, N., Chalier, P. (2006). Antimicrobial activity of carvacrol related to its chemical structure. Lett. Appl. Microbiol., 43, 149-154.
  • Becerril, R., Gómez-Lus R., Goñi, P., López, P., Nerín, C. (2007). Combination of analytical and microbiological techniques to study the antimicrobial activity of a new active food packaging containing cinnamon or oregano against E. coli and S. aureus. Anal. Bioanal. Chem., 388, 1003-1011.
  • Bourtoom, T. (2008). Edible films and coatings: characteristics and properties. Int. Food. Res. J.,15, 3.
  • Burt, S. (2004). Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods-a review. Int. J. Food. Microbiol., 94, 223-253.
  • Çetinkaya, F., Soyutemiz, G.E. (2007). Evaluation of Listeria monocytogenes populations during the manufacture and vacuum-packaged storage of kashar cheese. Acta. Vet. Brno., 76, 143-148.
  • Duan, J., Park, S.I., Daeschel, M.A., Zhao, Y. (2007). Antimicrobial chitosan-lysozyme (CL) films and coatings for enhancing microbial safety of mozzarella cheese. J. Food. Sci., 72, 355-362.
  • EC, Commission Decision of 23 January (2002) amending Commission Decision 1999/217/EC as regards the register of flavouring substances used in or on foodstuffs. 2002/113/EC. Official Journal L49 20/02/2002:1-160.
  • Erol, İ. (2007). “Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi”. Pozitif Matbaacılık, Ankara.
  • Fernandez-Saiz, P., Lagaron, J.M., Ocio, M.J. (2009). Optimization of the biocide properties of chitosan for its application in the design of active films of interest in the food area. Food Hydrocolloid. 23, 913-921.
  • Genigeorgis, C., Carniciu, M., Dutulescu, D., Farver, T.B. (1991). Growth and survival of Listeria monocytogenes in market cheeses stored at 4 to 30°C. J. Food Prot. 54, 9, 662-668.
  • Ha, J.U., Kim, Y.M., Lee, D.S. (2001). Multilayered antimicrobial polyethylene films applied to the packaging of ground beef. Packag. Technol. Sci., 15, 55-62.
  • Helander, I.M., Nurmiaho-Lassila, E.L., Ahvenainen, R., Rhoades, J., Roller, S. (2001). Chitosan disrupts the barrier properties of the outer membrane of Gram-negative bacteria. Int. J. Food Microbiol., 71, 235-244.
  • HPA.(2005). Health Protection Agency, Preperation sample and dilutions, F2. Londra.
  • ISO. (1998). Microbiology of food and animal feeding stuffs-Horizontal method for the detection and enumeration of Listeria monocytogenes-Part 2: Enumeration method, 11290-2. Cenevre.
  • Joerger, R.D. (2007). Antimicrobial films for food applications: A quantitative analysis of their effectiveness. Packag. Technol. Sci., 20, 231-273.
  • Linton, M., Mackle, A.B., Upadhyay, V.K., Kelly, A.L., Patterson, M.F. (2008). The fate of Listeria monocytogenes during the manufacture of camembert-type cheese: a comparison between raw milk and milk treated with high hydrostatic pressure. Innovat. Food. Sci. Emerg. Tech., 9, 423-428.
  • Nedorostova, L., Kloucek, P., Kokoska, L., Stolcova, M., Pulkrabek, J. (2009). Antimicrobial properties of selected essential oils in vapour phase against foodborne bacteria. Food Control., 20, 157-160.
  • No, H.K., Meyers, S.P., Prinyawiwatkul, W., Xu, Z. (2007). Applications of chitosan for improvement of quality and shelf life of foods: a review. J. Food Sci., 72, 5, 87-100.
  • No, H.K., Park, N.Y., Lee, S.H., Meyers, S.P. (2002). Antibacterial activity of chitosans and chitosan oligomers with different molecular weights. Int. J. Food Microbiol., 74, 65-72.
  • Oussalah, M., Caillet, S., Saucier, L., Lacroix, M. (2007). Inhibitory effects of selected plant essential oils on the growth of four pathogenic bacteria: E. coli O157:H7, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes. Food Control., 18, 4, 14-20.
  • Oussalah, M., Caillet, S., Salmieri, S., Saucier, L., Lacroix, M. (2004). Antimicrobial and antioxidant effects of milk protein-based film containing essential oils for the preservation of whole beef muscle. J. Agric. Food Chem., 52, 18, 5598-5605.
  • Ponce, A.G., Roura, S.I., del Valle, C.E., Moreira, M.R. (2008). Antimicrobial and antioxidant activities of edible coatings enriched with natural plant extracts: In vitro and in vivo studies. Postharvest Biol. Tec., 49, 294-300.
  • Rojas-Graü, A.M., Avena-Bustillos, R.J., Olsen, C., Friedman, M., Henika, P.R., Martın-Belloso, O., Pan, Z., McHugh, T. (2007). Effects of plant essential oils and oil compounds on mechanical, barrier and antimicrobial properties of alginate-apple puree edible films. J. Food Eng., 81, 634-641.
  • TSE. (2006). Türk Standarları Enstitüsü, Kaşar Peyniri, TS 3272. Ankara.
  • Wang, G.H. (1992). Inhibition and inactivation of five species of foodborne pathogens by chitosan. J. Food Protect., 55, 916-919.
  • Ye, M., Neetoo, H., Chen, H. (2008). Control of Listeria monocytogenes on ham steaks by antimicrobials incorporated into chitosan-coated plastic films. Food Microbiol., 25, 260-268.
  • Zivanovic, S., Chi, S., Draughton, A.E. (2005). Antimicrobial activity of chitosan films enriched with essential oils. J. Food Sci. 70, M45-M51.
APA TORLAK E, NİZAMLIOĞLU M (2009). Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. , 15 - 21.
Chicago TORLAK Emrah,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. (2009): 15 - 21.
MLA TORLAK Emrah,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. , 2009, ss.15 - 21.
AMA TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. . 2009; 15 - 21.
Vancouver TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. . 2009; 15 - 21.
IEEE TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M "Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri." , ss.15 - 21, 2009.
ISNAD TORLAK, Emrah - NİZAMLIOĞLU, MUSTAFA. "Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri". (2009), 15-21.
APA TORLAK E, NİZAMLIOĞLU M (2009). Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 25(1-2), 15 - 21.
Chicago TORLAK Emrah,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 25, no.1-2 (2009): 15 - 21.
MLA TORLAK Emrah,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.25, no.1-2, 2009, ss.15 - 21.
AMA TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2009; 25(1-2): 15 - 21.
Vancouver TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2009; 25(1-2): 15 - 21.
IEEE TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M "Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri." Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 25, ss.15 - 21, 2009.
ISNAD TORLAK, Emrah - NİZAMLIOĞLU, MUSTAFA. "Doğal antimikrobiyal maddeler ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Listeria monocytogenes üzerine etkileri". Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 25/1-2 (2009), 15-21.