Yıl: 2010 Cilt: 10 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 12 - 19 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar

Öz:
Orman amenajman planları ormancılık çalışmalarında veri-bilgi dönüşümünü sağlamaktadır. Orman ekosistem dengesini sürdürülebilir bir şekilde geleceğe taşımak planlamanın temel hedeflerinden birisidir. Orman ekosisteminde veriler çok çeşitlidir. Verilerin eldesi; uzaktan algılama ve yersel çalışmaların kombinesiyle sağlanmaktadır. Bu sayede veriler güvenilir, güncel ve hassas bir şekilde kullanıcılara sunulmaktadır. Verilerin analizi, sorgulanması ve haritalanması Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile yapılmaktadır. CBS ile orman ekosistemlerini sayısal olarak ifade etmek kolaylaşmıştır. Bu sayede en küçük alansal özelliğe sahip orman parçaları orman amenajman planlarında rahatlıkla gösterilebilmektedir. Geçmiş yıllarda orman amenajman planlarında yol, dere yatakları ve enerji nakil hatları çizgi katmanı olarak gösterildiklerinden herhangi bir alansal ibare mevcut değildi. Ancak bu yapılar belli alana sahiptir ve planlarda poligon olarak gösterilmeleri gerekmektedir. Hazırlanan çalışmada ülkemizin Artvin Merkez, Camili ve Bulanıkdere Planlama birimlerindeki yolların, dere yataklarının ve enerji nakil hatlarının yüksek çözünürlüklü IKONOS uydu görüntüsünden yararlanılarak poligon olarak gösterilmesi amaçlanmıştır. Bu alanlara denk gelen meşcere tiplerinin hektardaki servet değerleri hesaplanmıştır. Sonuçta orman amenajman planlarında yol, dere yatağı ve enerji nakil hattı gibi özellikteki yerlerin poligon olarak gösterilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime: uzaktan algılama enerji nakil hatları coğrafi bilgi sistemleri ormanlar orman amenajmanı orman yolları Türkiye nehirler uydu görüntüsü

Konular: Orman Mühendisliği

Demonstration of the roads, rivers and power lines as polygon cover in the forest management Plans and their results

Öz:
Forest Management plans provide data-information transformation to forestry applications. Planning a sustainable balance with the forest ecosystem to move into the future is one of key objectives. Data sources have become varied in forest ecosystems. The forest ecosystems data have been obtained to combination of remote sensing and aerial inventory. In this way the data is presented to user reliable, up-to-date, and fast. GIS has been used to data analysis, querying and manipulation in this study. GIS has become to present all forest values easily to foresters. Owing to GIS has showed easily small parts of areas in forest management plans. Roads, rivers and power lines had demonstrated to line coverage in forest management plans for decades. However, these structures have showed polygon areas. It is important to use the areal information in forest management plans. In this study demonstrated to polygon coverages for roads, rivers and power lines structures using high resolution IKONOS images in Artvin, Camili and Bulanıkdere Forest Planning Units. Corresponding to these structures to intersect stand types were calculated volumes. As a result, road, river and power line structures can be necessity to presented polygon coverages in Forest Management Plan.
Anahtar Kelime: Turkey rivers satellite imagery remote sensing power lines geographical information systems forests forest management forest roads

Konular: Orman Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Başkent, E.Z., Türker M.F., 2000. Sürdürülebilir ormancılığa Doğru: Uluslararası Standardizasyon, Sertifikasyon ve Ulusal
  • Ormancılık Stratejileri, Erzurum Ormancılık Araştırma Dergisi, 3, 28-46.
  • Campbell, J.B., 1996. Introduction to Remote Sensing, London, Taylor and Francis, 146 sf.
  • Çakır, G., 2006. Orman Amenajman Planlamasında Gerekli Bilişimin Sağlanması İçin Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinden Yararlanılması, K.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, XII+127 Sayfa, Trabzon
  • Digital Globe, 2001. Home page, http://www.digitalglobe.com.
  • ERDAS. 1982-2004. ERDAS Field Guide. 6th Edition. Atlanta, Georgia: ERDAS, Inc.
  • ESRI, 1999-2004. Using Arc Map, ISBN-1- 879102-69-2, Redlands, USA
  • Jensen, R.J., 1996. Introductory Digital Image Processing, A Remote Sensing Perspective, 2ndedition, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey 07458, ISBN 0-13-205840-5, USA, 318 s.
  • Richards, A.J., JIA X., 1999. Remote Sensing, Digital Image Analysis, Third Edition, Springer, ISBN 3-540-64860-7, Australia, 363 s.
  • Space Imaging, 1999. Available From http://www.spaceimaging.com.
APA Çakir G, KÖSE S, BASKENT E (2010). Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. , 12 - 19.
Chicago Çakir Günay,KÖSE Selahattin,BASKENT Emin Zeki Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. (2010): 12 - 19.
MLA Çakir Günay,KÖSE Selahattin,BASKENT Emin Zeki Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. , 2010, ss.12 - 19.
AMA Çakir G,KÖSE S,BASKENT E Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. . 2010; 12 - 19.
Vancouver Çakir G,KÖSE S,BASKENT E Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. . 2010; 12 - 19.
IEEE Çakir G,KÖSE S,BASKENT E "Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar." , ss.12 - 19, 2010.
ISNAD Çakir, Günay vd. "Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar". (2010), 12-19.
APA Çakir G, KÖSE S, BASKENT E (2010). Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 10(1), 12 - 19.
Chicago Çakir Günay,KÖSE Selahattin,BASKENT Emin Zeki Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 10, no.1 (2010): 12 - 19.
MLA Çakir Günay,KÖSE Selahattin,BASKENT Emin Zeki Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, vol.10, no.1, 2010, ss.12 - 19.
AMA Çakir G,KÖSE S,BASKENT E Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2010; 10(1): 12 - 19.
Vancouver Çakir G,KÖSE S,BASKENT E Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2010; 10(1): 12 - 19.
IEEE Çakir G,KÖSE S,BASKENT E "Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar." Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 10, ss.12 - 19, 2010.
ISNAD Çakir, Günay vd. "Orman amenajman planlarında yol, Dere yatağı ve enerji nakil hatlarının poligon olarak gösterilmesi ve oluşturduğu sonuçlar". Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 10/1 (2010), 12-19.