Yıl: 2010 Cilt: 19 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 26 - 33 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması

Öz:
Bu çalışmanın amacı Kayseri ilinde satışa sunulan çiğ süt örneklerinde Staphylococcus aureus ve enterotoksininin varlığının incelenmesidir. Bu nedenle Kayseri ilindeki çiğ süt üretimi yapan işletmelerinin süt toplama tanklarından, Aralık 2008 – Ocak 2009 ayları arasında alınan, toplam 60 adet çiğ süt örneği S.aureus sayıları ve stafilokokal enterotoksinleri (SEA, SAB, SEC, SED, SEE) yönünden incelendi. Çiğ süt örneğinde S. aureus ve enterotoksinlerinin varlığını tespit etmek için Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi, kullanıldı. İncelenen toplam 60 adet çiğ süt örneklerinin, 30 adedinin S. aureus sayısı yönünden Türk Gıda Kodeksi, 2000/6 Tebliğ Numaralı, Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’ne, 37 adedinin Stafilokokal enterotoksinlerin varlığı yönünden, Türk Gıda Kodeksi yönetmeliği gıda maddelerindeki bulaşanların maksimum limitleri hakkındaki 2008/26 nolu tebliğ’e uygun olmadığı belirlendi. Sonuç olarak, Kayseri ilinde alınan ve perakende satış ile tüketicinin beğenisine sunulan çiğ sütlerin güvenli bir gıda maddesi olarak düşünülmesinin, sağlıklı beslenme yolunda önemli bir tehdit olduğu kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Detection of staphylococcus aureus and İts enterotoxins in raw milk samples retailed in Kayseri

Öz:
The aim of this study is to evaluate the incidence of Staphylococcus aureus and its enterotoxins in raw milk samples retailed in Kayseri. Total of 60 raw milk samples were taken from the bulk tanks of different raw milk processing plants over a period from December 2008 to January 2009 and tested for the presence of S.aureus and enterotoxins (SEA, SEB, SEC, SED, SEE). Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) technique was used for the detection of enterotoxins in raw milk samples. S. aureus contamination rate of 30 out of 60 raw milk samples exceeded the corresponding Turkish Food Codex (Number: 2000/6) maximum limits whereas 37 raw milk samples were found to contain the enterotoxins over the maximum limits of corresponding Turkish Food Codex (Number: 2008/26). The results of this study indicate that raw milk sold at retail is not a safe food for well being and it is a health threatening preference to buy and consume raw milks sold at retail in Kayseri.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. İnal T. Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi. Final Ofset A.Ş. İstanbul 1990 pp: 34-59.
  • 2. Anon. Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği 2000/6 TKB 2000.
  • 3. Gran HM, Wetlesen A, Mutukumira AN. et al. Occurrence of pathogenic bacteria in raw milk, cultured pasteurized milk and naturally soured milk produced at small-scale dairies in Zimbabwe. Food Control 2003; 14:539-544.
  • 4. Tekinşen OC, Tekinşen K. Süt ve Sütü Ürünleri, Temel Bilgiler Teknoloji Kalite Kontrolü, Selçuk Üniversitesi Basımevi, ISBN: 975:95678-1-7 2005, pp: 14-34.
  • 5. Arda M, Minbay A, Aydın N. Özel Mikrobiyoloji. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara 1982; 96-106.
  • 6. Valsangiacomo C, Dolina M, Peduzzi R, Jaggli M. Antimicrobial susceptibility of Staphylococcus aureus isolates from hospitalized patients and dairy food (fresh cheese): a survey over a decade in southern Switzerland. Clinical Microbiology and Infection, 2000; 6: 7.
  • 7. Erol İ, İşeri Ö. Stafilokokal Enterotoksinler A.Ü. Veteriner fakültesi dergisi 2004;51:239-245.
  • 8. Soejima T, Nagao E, Kubota T. et al. Comparasion between ultrafiltration and trichloroacetic acid precipitation method for concentration of Staphylococcus aureus enterotoxin in dairy samples, İnternational Journal of Food microbiology 2004;93:185-194.
  • 9. Betley MJ and Mekalanos JJ. Staphylococcal enterotoxin A is encoded by phage. Science 1985; 229: 185-187.
  • 10. Bone FJ, Bogie D, Morgan-Jones SC. Staphylococcal food poisoning from sheep milk cheese. Epidemiol Infect 1989;103: 449-458.
  • 11. Borst DW, Betley MJ. Phage-associated differences in staphylococcal enterotoxin A gene (sea) expression correlate with sea allele class. Infect Immun 1994; 62: 113-118.
  • 12. Betley MJ, Mekalanos JJ. Nucleotide sequence of the type A staphylococcal enterotoxin gene. J Bacteriol 1988;170: 34-41.
  • 13. Anon. Gıda maddelerindeki bulaşanların maksimum limitleri hakkındaki tebliğ 2008/26, TKB 2008.
  • 14. Scherrer D, Corti S, Muehlherr J. E. et al. Phenotypic and genotypic characteristics of Staphylococcus aureus isolates from raw bulk -tank milk samples of goats and sheep Veterinary Microbiology 2004;101:101-107.
  • 15. Normanno G, Firinu A, Virgilio S. et al. Coagulase-positive Staphylococci and Staphylococcus aureus in food products marketed in Italy. Journal of Food microbiology 2005;98:73-79.
  • 16.G, Milliar I. G. Application of a rapid automated immunosensor for the detection of Staphylococcus aureus enterotoxin B in cream, International Journal of Food microbiology 1997;35:293-297.
  • 17. SAS. SAS/STAT User's Guide (6.03); SAS Institute, Inc.: Cary, New York, 1988.
  • 18. Tkaaikova L, Tesfaye A, Mikula I. Detection of the Genes for Staphylococcus aureus Enterotoxin By PCR. Acta Veterinaria Brno 2003; 72: 627–630.
  • 19. Kısa Ö, Albay A, Erol İ ve ark. Kremalı pastalardan izole edilen koagulaz pozitif stafilokokların enterotoksin oluşturma özelliklerinin VIDAS yöntemiyle belirlenmesi. Ankara Üniv Vet Fak Dergisi 1996; 43: 405-411.
  • 20. Normannoa G, Firinub A, Virgiliob S. et al. Coagulase-positive Staphylococci and Staphylococcus aureus in food products marketed in Italy. International Journal of Food Microbiology 2005;98: 73– 79.
  • 21. Fujikawa H and Morozumi S. Modeling Staphylococcus aureus growth and enterotoxin production in milk. Food Microbiology 2006;23: 260–267.
  • 22. Belay N, Rasooly A. Staphylococcus aureus growth and enterotoxin A production in anaerobic environment. J Food Prot 2002; 65: 199-204.
APA yılmaz s, GÖNÜLALAN Z (2010). Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. , 26 - 33.
Chicago yılmaz sami,GÖNÜLALAN Zafer Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. (2010): 26 - 33.
MLA yılmaz sami,GÖNÜLALAN Zafer Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. , 2010, ss.26 - 33.
AMA yılmaz s,GÖNÜLALAN Z Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. . 2010; 26 - 33.
Vancouver yılmaz s,GÖNÜLALAN Z Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. . 2010; 26 - 33.
IEEE yılmaz s,GÖNÜLALAN Z "Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması." , ss.26 - 33, 2010.
ISNAD yılmaz, sami - GÖNÜLALAN, Zafer. "Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması". (2010), 26-33.
APA yılmaz s, GÖNÜLALAN Z (2010). Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. Sağlık Bilimleri Dergisi, 19(1), 26 - 33.
Chicago yılmaz sami,GÖNÜLALAN Zafer Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. Sağlık Bilimleri Dergisi 19, no.1 (2010): 26 - 33.
MLA yılmaz sami,GÖNÜLALAN Zafer Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.19, no.1, 2010, ss.26 - 33.
AMA yılmaz s,GÖNÜLALAN Z Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2010; 19(1): 26 - 33.
Vancouver yılmaz s,GÖNÜLALAN Z Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2010; 19(1): 26 - 33.
IEEE yılmaz s,GÖNÜLALAN Z "Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması." Sağlık Bilimleri Dergisi, 19, ss.26 - 33, 2010.
ISNAD yılmaz, sami - GÖNÜLALAN, Zafer. "Kayseri bölgesinde tüketime sunulan çiğ sütlerde staphylococcus aureus ve enterotoksin varlığının araştırılması". Sağlık Bilimleri Dergisi 19/1 (2010), 26-33.