Yıl: 2011 Cilt: 25 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 37 - 41 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü

Öz:
Bu çalışma, kayısı (Hacıhaliloğlu) ve üzüm (Banazı Karası) meyvelerinin metanolik ekstraktlarının FeCl2+H2O2 enjeksiyonu ile oksidatif stres oluşturulan sıçan eritrositlerindeki lipid peroksidasyon, protein ve glutatyon miktarları üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacı için yapıldı. Malatya kayısılarından Hacıhaliloğlu ile üzüm türlerinden Banazı Karası olgun dönemlerinde toplandı. Meyvelerin flavonoid ve resveratrol içeriklerinin belirlenmesinden sonra hayvan grupları oluşturuldu. Çalışmada 36 adet erkek Wistar sıçan kullanıldı. Sıçanlar deneme öncesi adaptasyon sağlamak amacıyla bir hafta süreyle standart olarak fare yemi ve su ile ad libitum beslendi. Sonra tesadüfî olarak altı eşit gruba ayrılan hayvanlara meyve ekstraktları ile Fenton reaktifi intraperitonal yolla altı hafta boyunca gün aşırı olarak enjekte edildi. Çalışma sonunda kayısı ve üzüm ekstraktlarındaki polifenolik bileşiklerin eritrositlerde lipid peroksidasyon oluşumunu engelleyici etkiye sahip olduğu saptandı. Ayrıca meyve ekstraklarındaki bu moleküllerin protein ve glutatyon düzeyleri üzerine etkili olduğu tespit edildi.
Anahtar Kelime: diyetler fenolik bileşikler Prunus armeniaca elma suyu oksidatif stres glutatyon resveratrol flavonoidler sıçan lipit peroksidasyonu alyuvarlar Vitis vinifera

Konular: Biyoloji Biyokimya ve Moleküler Biyoloji

The Protectıve Role of Composıtes of Fruıt Phenolıc on The Occurıng of lıpıd Peroxıdation ın Erythrocyte of Rats Sustaıned Oxıdatıve Stress

Öz:
In this study, it is aimed the effect on the amounts of protein, glutathione and lipid peroxidation in the erythrocyte of rats composed oxidative stres and FeCl2+H2O2 injection of methanolic extracts of fruits such as apricot (Hacıhaliloglu) and grape (Banazı Karası). Hacıhaliloglu from apricots of Malatya and Banazı Karası from kinds of grapes were picked up maturely. After flavonoid and resveratrol contents of fruits were determined, animal groups were created. Total of 36 male rats were used in the study. Before the experiment, the rats were fed ad libitum by mouse fed and tap water for one week in order to adaptation. Then, the animals distinguished to 6 equal group by chance were injected with the extracts of fruits and Fenton reagent as the way intraperitonal during the 6 weeks as every other day. At the and of the study, it is concluded that polyphenolic composites in the extracts of apricot and grape had a protective effect for the formation of lipid peroxidation in erythrocyte. Furthermore, it was also determined that these molecules in the extracts of fruits had effect on the levels of protein and glutathione.
Anahtar Kelime: flavonoids rats lipid peroxidation erythrocytes Vitis vinifera diets phenolic compounds Prunus armeniaca apple juice oxidative stress glutathione resveratrol

Konular: Biyoloji Biyokimya ve Moleküler Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Freeman BA, Crapo JD. Biology of disease, free radicals and tissues injury. Lab Invest 1982; 47: 412-425.
  • Gupta MP, Khanduya KL, Sharma RR. Effects of cigarette smoke inhalation on antioxidant enzymes and lipid peroxidation in the rat. Toxicology Lett 1998; 41: 107-114.
  • Güven A, Maraşlı N, Kaya N. Karbon tetraklorür (CCI4) ve etil alkolün fare eritrosit antioksidan ve plazma lipid peroksidasyonuna etkisi. Kafkas Univ Vet Fak Derg 2003; 9: 1-4.
  • Salyi G, Mezes M, Bandihi G. Changes in the lipid peroxide status of broiler chickens in acute monensin poisoning. Acta Vet Hung 1990; 38: 263-270.
  • Sözmen EY, Onat T, Tanyalçın T, Erlaçin S. Eritrosit antioksidan enzimlerinde yaşa bağlı değişiklikler. Biyokimya Derg 1993; 18: 83-89.
  • Knekt P, Jarvinen R, Reunanen A, Maatela J. Flavonoid intake and coronary mortality in Finland: a cohort study. Br Med J 1996; 312: 478-481.
  • Pace-Asciak CR, Hahn SE, Diamandis EP, Soleas G, Goldberg DM. The red wine phenolics trans-resveratrol and quercetin block human platelet aggregation and eicosanoid synthesis: implication for protection againist coronary heart disease. Clinica Chimica Acta 1995; 235: 207-219.
  • Jang M, Cai L, Udean GO, Slowing KV, et al. Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science 1997; 275: 218-220.
  • Hasler CM. The cardiovascular effects of soy products. J Cardiovasc Nur 2002; 16: 50-63.
  • Rein D, Paglieroni TG, Pearson DA, et al. Cocoa and wine polyphenols modulate platelet activation and function. J Nutr 2000; 130: 2120-2126.
  • Nakachi K, Matsuyama S, Miyake S, Suganuma M, Imai K. Preventive effects of drinking gren tea on cancer and cardiovascular disease: epidemiological evidence for multiple targeting prevention. BioFactors 2000; 13: 49-54.
  • Bouic PJ. The role of phytosterols and phytosterolins in immune modulation: a review of the past 10 years. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2001; 4: 471-475.
  • Liu RH. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. Am J Clin Nutr 2003; 78: 517-520.
  • Klug D, Rabanı J, Frıdovıch I. A direct demonstration of the catalytic action of superoxide dismutase through the use of pulse radiolysis. J Biol Chem 1972; 247(15): 4839-4842.
  • Zu Y, Li C, Fu Y Zhao C. Simultaneous determination of catechin, rutin, quercetin kaempferol and isorhamnetin in the extract of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves by RP-HPLC with DAD. J of Pharma and Biomed Anal 2006; 41: 714-719.
  • Ohkawa H, Ohishi N, Yagi K. Assay for lipid peroxides in animal tissues by thiobarbituric acid reaction. Anal Biochem 1979, 95: 351-358.
  • Elman GI. Tissue Sulfhydryl Groups. Arch Bioc 1959; 70- 77.
  • Lowry OH, Rosenbrough NJ, Farr AL, Randall RJ. Protein measurement with the Folin-phenol reagent. The J of Biochem 1951; 193: 265-277.
  • Feng Y, Liu Y, Fratkins JD, LeBlanc MH. Grape seed extract suppresses lipid peroxidation and reduces hypoxic ischemic brain injury in neonatal rats. Brain Res Bul 2005; 66: 120-127.
  • Oboh G, Puntel RL, Rocha JBT. Hot pepper (Capsicum annuum, Tepin and Capsicum chinese, Habanero) prevents Fe2+-induced lipid peroxidation in brain in vitro. Food Chem 2007; 102: 178-185.
  • Vardi N, Parlakpinar H, Ozturk F, et al. Potent protective effect of apricot and beta-carotene on methotrexateinduced intestinal oxidative damage in rats. Food and Chem Toxicol 2008; 46: 3015-3022.
  • Konyalioglu S, Karamenderes C. The protective effects of Achillea L. species native in Turkey against H2O2 -induced oxidative damage in human erythrocytes and leucocytes. J of Ethnopharma 2005; 102: 221-227.
  • Dixit Y, Kar A. Antioxidative activity of some vegetable peels determined in vitro by inducing liver lipid peroxidation. Food Res Inter 2009; 42: 1351-1354.
  • Rodriguez J, Di Pierro D, Gioia M, et al. Effects of a natural extract from Mangifera indica L, and its active compound, mangiferin, on energy state and lipid peroxidation of red blood cells. Biochim et Biophy Acta 2006; 1760: 1333- 1342.
  • Ahmed RS, Seth V, Pasha ST, Banerjee, BD. Influence of dietary ginger (Zingiber officinales) on oxidative stress induced by malathion in rats. Food and Chem Toxicol 2000; 38: 443-450.
  • Zhang JF, Lıub H, Sun YY, Wang XR, Wu JC, Xue YQ. Responses of the antioxidant defenses of the Goldfish Carassius auratus, exposed to 2,4-dichlorophenol. Environ Toxicol and Pharma 2005; 19:185-190.
APA ÖZŞAHİN KİREÇCİ A, Yılmaz, Yilmaz Ö, Tuzcu M (2011). Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. , 37 - 41.
Chicago ÖZŞAHİN KİREÇCİ AYŞE DİLEK,Yılmaz, Yilmaz Ökkeş, Okkes,Tuzcu Mehmet Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. (2011): 37 - 41.
MLA ÖZŞAHİN KİREÇCİ AYŞE DİLEK,Yılmaz, Yilmaz Ökkeş, Okkes,Tuzcu Mehmet Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. , 2011, ss.37 - 41.
AMA ÖZŞAHİN KİREÇCİ A,Yılmaz, Yilmaz Ö,Tuzcu M Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. . 2011; 37 - 41.
Vancouver ÖZŞAHİN KİREÇCİ A,Yılmaz, Yilmaz Ö,Tuzcu M Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. . 2011; 37 - 41.
IEEE ÖZŞAHİN KİREÇCİ A,Yılmaz, Yilmaz Ö,Tuzcu M "Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü." , ss.37 - 41, 2011.
ISNAD ÖZŞAHİN KİREÇCİ, AYŞE DİLEK vd. "Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü". (2011), 37-41.
APA ÖZŞAHİN KİREÇCİ A, Yılmaz, Yilmaz Ö, Tuzcu M (2011). Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 25(1), 37 - 41.
Chicago ÖZŞAHİN KİREÇCİ AYŞE DİLEK,Yılmaz, Yilmaz Ökkeş, Okkes,Tuzcu Mehmet Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 25, no.1 (2011): 37 - 41.
MLA ÖZŞAHİN KİREÇCİ AYŞE DİLEK,Yılmaz, Yilmaz Ökkeş, Okkes,Tuzcu Mehmet Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, vol.25, no.1, 2011, ss.37 - 41.
AMA ÖZŞAHİN KİREÇCİ A,Yılmaz, Yilmaz Ö,Tuzcu M Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2011; 25(1): 37 - 41.
Vancouver ÖZŞAHİN KİREÇCİ A,Yılmaz, Yilmaz Ö,Tuzcu M Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2011; 25(1): 37 - 41.
IEEE ÖZŞAHİN KİREÇCİ A,Yılmaz, Yilmaz Ö,Tuzcu M "Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü." Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 25, ss.37 - 41, 2011.
ISNAD ÖZŞAHİN KİREÇCİ, AYŞE DİLEK vd. "Oksidatif Strese Maruz Kalan Ratların Eritrositlerinde Lipid Peroksidasyonu Oluşumu Üzerine Meyve Fenolik Bileşiklerinin Koruyucu Rolü". Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 25/1 (2011), 37-41.