Yıl: 2011 Cilt: 53 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 264 - 270 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi

Öz:
Bu çalışma, adölesanların beslenme alışkanlıklarının ve fiziksel aktivite düzeyleri ile vücut kitle indeksi grupları arasındaki ilişkinin araştırılmasını amaçlamaktadır. Kocaeli ilindeki 3 okulun öğrencileri arasından basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 319 öğrenci ile yüz yüze görüşülerek anket formu ile veriler toplanmış, boy ve ağırlık ölçümleri alınmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin %5.6’sı zayıf, %14.7’si kilolu ve %4.1’i de şişmandır. Erkeklerde kilolu ve şişman olanların sıklığı kızlara göre daha yüksektir. Cinsiyetle vücut kitle indeksi grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Adölesanların %79’u fiziksel olarak hareketsiz (inaktif), %6.6’sı aktiftir. Fiziksel aktivite düzeyi ile vücut kitle indeksi grupları arasında anlamlı bir ilişki vardır. “Fast food” türü besinleri her gün tüketenler tüm adölesanların %15.4’ü iken, %53’ü haftada birkaç kez tüketmektedirler. Günlük meyve tüketimi 1.8 porsiyon, sebze tüketimi ise 1.5 porsiyondur. Gün boyunca televizyon başında geçirilen süre ortalama 2.3 saat, bilgisayar başında geçirilen süre ortalama 1.9 saattir. Araştırma sonuçları doğrultusunda, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve aktif yaşamla ilgili programların okul müfredatlarında yer alması önerilebilir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. World Health Organization: Nutrition in adolescence- Issues and Challenges for the Health Sector: issues in adolescent health and development. WHO Discussion Papers on Adolescence. WHO 2005, Geneva 27, Switzerland (http://www.who.int/child-adolescenthealth/ New_Publications/ADH/ISBN_92_4_159366_0. pdf) (Son erişim tarihi: 01.04.2010).
  • 2. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçları 2010. http://report.tuik.gov.tr/ reports. (Son erişim tarihi: 02.05.2011).
  • 3. Cordeiro LS, Lamstein S, Mahmud Z, Levinson FJ. Adolescent malnutrition in developing countries: a close look at the problem and at two national experience. Standing Committee on Nutrition (SCN News) Late 2005-Early 2006; 31: 6-13.
  • 4. World Health Organization: Adolescent Nutrition. h t t p : / / w w w . w h o . i n t / c h i l d - a d o l e s c e n t - h e a l t h / NUTRITION/adolescent.htm. (Son erişim tarihi: 25.02.2010).
  • 5. Chandra-Mouli V, Haider R, Moreira A. Adolescent nutrition. Lessons learnt and challenges ahead. Editorial. Standing Committee on Nutrition (SCN News) 2006; 31: 40-42.
  • 6. WHO reference 2007. Growth Reference Data for 5-19 years. http://www.who.int/growthref/en. (Son erişim tarihi: 14.07.2010).
  • 7. American College of Sports Medicine. Position stand on the recommended quantity and quality of exercise for developing and maintaining cardio respiratory and muscular fitness and flexibility in healthy adults. Med Sci Sports Exerc 1998; 30: 975-991.
  • 8. Baysal A. Beslenme. 10. Baskı. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi, 2004; 471.
  • 9. Önder FO, Kurdoğlu M, Oğuz G, Özben B, Atilla S, Oral SN. Gülveren Lisesi son sınıf öğrencilerinin bazı beslenme alışkanlıklarının saptanması ve bunun malnutrisyon prevalansı ile olan ilişkisi. Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, 2000, http://www.thb. hacettepe.edu.tr/2000/20001.shtml. (Son erişim tarihi: 22.06.2010).
  • 10. Alphan ME, Keskin Y, Tatlı F. Özel okul ve devlet okulunda öğrenim gören adolesan dönemindeki çocukların beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması. Beslenme ve Diyet Dergisi 2002; 31: 9-17.
  • 11. Topan A, Ocakcı A, Kalıncı N, Öztürk Ö. Zonguldak il merkezinde 15-17 yaş grubu genel lise öğrencilerinde fast-food tarzı yeme alışkanlığının incelenmesi. Milli Pediatri Kongresi, 8-12 Kasım 2006, Antalya. http:// www.millipediatri.org.tr/meeting.aspx?meeting. (Son erişim tarihi: 19.04.2011).
  • 12. Özgen L. Farklı eğitim düzeyindeki öğrencilerin hızlı hazır yiyecek (fast food) tüketim durumlarının ve alışkanlıklarının saptanması üzerine bir araştırma, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ev Yönetimi ve Beslenme Anabilim Dalı Bilim Uzmanlık Tezi, Ankara, 1998.
  • 13. Yorulmaz F, Aktürk Z, Dağdeviren N, Dalkılıç A. Smoking among adolescents: relation to school success, socioeconomic status, nutrition, and self-esteem. Swiss Med Wkly 2002; 132: 449-454.
  • 14. Barclay A, Weaver L. Feeding the normal infant, child and adolescent. Medicine 2006; 34: 551-556.
  • 15. Baş M, Altan T, Dinçer D, Aran E, Kaya HG, Yüksek O. Determination of dietary habits as a risk factor of cardiovascular heart disease in Turkish adolescents. Eur J Nutr 2005; 44: 174-182.
  • 16. Kohn M, Booth M. The worldwide epidemic of obesity in adolescents. Adolesc Med 2003; 14: 1-9.
  • 17. Francis LA. Parental weight status and girls television viewing, snacking and body mass indexes. Obes Res 2003; 11: 143-151.
  • 18. Matheson DM, Kilen JD, Wang Y, Varady A, Robinson TN. Children’s food consumption during television viewing. Am J Clin Nutr 2004; 79: 1088-1094.
  • 19. Hancox RJ, Milne BJ, Poulton R. Association between child and adolescent television viewing and adult health: a longitudinal birth cohort study. Lancet 2004; 364: 257-262.
  • 20. Öztora S. İlköğretim çağındaki çocuklarda obezite prevalansının belirlenmesi ve risk faktörlerinin araştırılması. Yayınlanmamış Uzmanlık tezi. Dr. Sami Hatipoğlu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, İstanbul, 2005.
  • 21. Özumut SH. Adolesanlarda obezite prevalansının belirlenmesi ve risk faktörlerinin araştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. SSK Göztepe Eğitim Hastanesi, Pediatri Kliniği, İstanbul, 2004.
  • 22. Kayhan EŞ, Şahin TK. Konya’da iki yetiştirme yurdunda barınan adölesanların beslenme durumları. Beslenme ve Diyet Dergisi 2000; 29: 25-33.
  • 23. Şanlıer N, Güler A. İlköğretimin ikinci kademesinde eğitim gören öğrencilere verilen beslenme eğitiminin öğrencilerin beslenme bilgi düzeyi ve alışkanlıklarına etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi 2005; 32: 31-38.
  • 24. Martin L, Milot A. Assessing the diet, exercise, body image, and weight of adolescents: a guide for outof school time program practitioners. Research-to- Results Briefs. Publication #2007-06; 1-4. http://www. childtrends.org/files/child_trends (Son erişim tarihi: 03.02.2011).
  • 25. American Obesity Association AOA Fact Sheet. Obesity in Youth. 2005. http://obesity1.tempdomainname. com/subs/fastfacts/obesity_youth.shtml (Son erişim tarihi: 12.10.2010).
APA Aksoydan E, ÇAKIR N (2011). Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. , 264 - 270.
Chicago Aksoydan Emine,ÇAKIR Nihan Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. (2011): 264 - 270.
MLA Aksoydan Emine,ÇAKIR Nihan Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. , 2011, ss.264 - 270.
AMA Aksoydan E,ÇAKIR N Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. . 2011; 264 - 270.
Vancouver Aksoydan E,ÇAKIR N Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. . 2011; 264 - 270.
IEEE Aksoydan E,ÇAKIR N "Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi." , ss.264 - 270, 2011.
ISNAD Aksoydan, Emine - ÇAKIR, Nihan. "Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi". (2011), 264-270.
APA Aksoydan E, ÇAKIR N (2011). Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 53(4), 264 - 270.
Chicago Aksoydan Emine,ÇAKIR Nihan Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. Gülhane Tıp Dergisi 53, no.4 (2011): 264 - 270.
MLA Aksoydan Emine,ÇAKIR Nihan Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. Gülhane Tıp Dergisi, vol.53, no.4, 2011, ss.264 - 270.
AMA Aksoydan E,ÇAKIR N Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. Gülhane Tıp Dergisi. 2011; 53(4): 264 - 270.
Vancouver Aksoydan E,ÇAKIR N Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi. Gülhane Tıp Dergisi. 2011; 53(4): 264 - 270.
IEEE Aksoydan E,ÇAKIR N "Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi." Gülhane Tıp Dergisi, 53, ss.264 - 270, 2011.
ISNAD Aksoydan, Emine - ÇAKIR, Nihan. "Adölesanların beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kitle indekslerinin değerlendirilmesi". Gülhane Tıp Dergisi 53/4 (2011), 264-270.