Yıl: 2011 Cilt: 13 Sayı: 21 Sayfa Aralığı: 75 - 84 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi

Öz:
Bu araştırma; Samsun ili içme suyunun sağlandığı Çakmak Barajı etrafında organik üretimin yoğun olarak yapıldığı köylerde organik ve konvansiyonel tarım yapan üreticilerin farklı davranıp davranmadıklarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. İki üretici grubu bazı özellikler açısından karşılaştırmalı olarak analiz edilerek, organik tarım yapan üreticilerin bir farklılık yaratıp yaratmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla; 2009 yılında Ağcagüney, Koldere, Eğridere, Gökçeçakmak, Kabaceviz, Şeyhgüven, Esençay, Porsuk ve Yukarı Aksu köylerinde organik tarım yapan 110 ve konvansiyonel tarım yapan 105 işletme ile görüşülmüştür. İşletmeler arazi büyüklüğü dikkate alınarak basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle tespit edilmiştir. Üretici analizlerinde Mann Whitney U Testi, t-Testi ve Oran Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; organik ve konvansiyonel tarım yapan üretici grupları arasında toplam arazi varlığı ve aile reisinin yaşları açısından bir fark olmadığı, ancak ürün tercihlerinin farklı olduğu ortaya çıkmıştır. Organik tarım yapan üreticilerin çiftçilik mesleğine daha fazla zaman ayırdıkları tespit edilmiştir. Konvansiyonel tarım yapan üreticilerin %74,3’ünün organik tarıma geçmeyi düşündüğü ve organik tarıma geçmeyi istemede en etkili faktörün; organik tarıma verilen destekler olduğu belirlenmiştir. Konvansiyonel tarım yapan üreticilerin organik tarıma geçmek istememelerindeki en önemli faktörlerin ise; organik tarımda yaşanan verim kaybı, organik tarım hakkında bilgi sahibi olmama ve pazara yönelik üretim yapmama olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Organik tarım yapan üreticilerin; teşviklerin yetersizliği, pazar yeri sıkıntısı ve organik tarımla ilgili teknik bilgiye ulaşma konusunda sorun yaşadıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak; organik tarım desteğinin artırılması, yerel yönetimlerin pazar yeri temini konusunda üreticilere destek olması ve üreticilerin danışmanlık hizmetlerine rahatlıkla ulaşabilmesinin sağlanması gerektiği ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika İşletme Ziraat Mühendisliği Uluslararası İlişkiler Ziraat, Toprak Bilimi

A comparative analysis of organic farm and conventional farm

Öz:
The purpose of this study was to investigate the behavioral differences of organic and conventional producer groups where organic production is concentrated in the villages of Samsun Çakmak Basin. Organic and conventional producers were analyzed in comparison in terms of some features to understand the diffrences of organik producers. So interviews were conducted with 110 organic farm and 105 conventional farm in Ağcagüney, Koldere, Eğridere, Gökçeçakmak, Kabaceviz, Şeyhgüven, Esençay, Porsuk and Yukarı Aksu villages in 2009. The farms were determined by simple random sampling method by taking into consideration of land size. Mann Whitney U Test, t-Test and Proportion analysis was used for producer data and logit regression analysis was used for consumers data. According to the results of the research, it was found that there is no difference between the land properties of organic and conventional producers. On the other hand the produce preference was found different. It was observed that organic farmers spend more time in their job compare to conventional farmers. 74,3% of conventional farmers are considering to change their operation to organic farming especially due to the insentive offered by the government. The most important factors those who do not want to change their operation to organic farming are yield lost by organic farming, lack of knowledge, not to produce desired produce for he market. Some of the problems of organic producers are insufficient insentives, market place and technical knowledge. These results suggest that insentive amount for organic farming should be increased, market place arranged and consulting services should be provided to the organic farmers.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika İşletme Ziraat Mühendisliği Uluslararası İlişkiler Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKGÜL, A. ve ÇEVİK, O., (2005), İstatistiksel Analiz Teknikleri, “SPSS’te İşletme Yönetimi Uygulamaları”, Emek Ofset, s.456, Ankara.
  • ANONİM, 2009a. Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kayıtları, 2009.
  • ANONİM, 2009b. Marka Olmuş Firma Yeşil Küre, http://www.habertoprak.com/, Erişim Tarihi: 24.05.2011.
  • ANONİM, 2009c. Parametrik Olmayan Testler, http:// www.istatistikmerkezi.com.tr; (22.10.2009).
  • ANONİM, 2010a. Ekolojik Pazar Yeni Yerine Taşındı, http://www.samsun.net/ekolojik-pazar-yeni-yerine-tasindi-12621h.htm, Erişim Tarihi: 27.07.2010.
  • ANONİM, 2010b. Ekosam, http://www.ekosam.com.tr, Erişim Tarihi: 03.08.2010.
  • ANONİM, 2010c. Organik Mobilya, http://www.mobilyamarka.com, Erişim Tarihi: 28.04.2010.
  • ANONİM, 2010d. Samsun İl Özel İdaresi Strateji Planı 2010-2014, http://www.samsun.gov.tr/, Erişim Tarihi: 17,10.2010.
  • ANONİM, 2011a. Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri, http://www.bugday.org/tatuta/, Erişim Tarihi: 22.05.2011.
  • BAYRAM, N., (2009), Sosyal Bilimlerde SPSS İle Veri Analizi, Ezgi Kitapevi, s.235, Bursa.
  • GÜNEŞ, T. ve ARIKAN, R., (1989), Tarım Ekonomisi İstatistiği, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1049, Ders Kitabı: 305, Ankara.
  • KORKMAZ, A. TURAN, F. ve YETGİN, M.A., (2009), “Samsun’da Organik Tarım Çalışmaları”, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Yayınları, Samsun.
APA KARABAS S, GÜRLER A (2011). Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. , 75 - 84.
Chicago KARABAS SELMA,GÜRLER A. Zafer Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. (2011): 75 - 84.
MLA KARABAS SELMA,GÜRLER A. Zafer Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. , 2011, ss.75 - 84.
AMA KARABAS S,GÜRLER A Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. . 2011; 75 - 84.
Vancouver KARABAS S,GÜRLER A Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. . 2011; 75 - 84.
IEEE KARABAS S,GÜRLER A "Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi." , ss.75 - 84, 2011.
ISNAD KARABAS, SELMA - GÜRLER, A. Zafer. "Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi". (2011), 75-84.
APA KARABAS S, GÜRLER A (2011). Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13(21), 75 - 84.
Chicago KARABAS SELMA,GÜRLER A. Zafer Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 13, no.21 (2011): 75 - 84.
MLA KARABAS SELMA,GÜRLER A. Zafer Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol.13, no.21, 2011, ss.75 - 84.
AMA KARABAS S,GÜRLER A Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2011; 13(21): 75 - 84.
Vancouver KARABAS S,GÜRLER A Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2011; 13(21): 75 - 84.
IEEE KARABAS S,GÜRLER A "Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13, ss.75 - 84, 2011.
ISNAD KARABAS, SELMA - GÜRLER, A. Zafer. "Organik tarım ve konvansiyonel tarım yapan işletmelerin karşılaştırmalı analizi". Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 13/21 (2011), 75-84.