Yıl: 2011 Cilt: 28 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 27 - 36 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu

Öz:
Son yıllarda organik tarım dünyada hızla yayılmakta ve global organik gıda pazarı da giderek büyümektedir. Türkiye, organik tarımını ihracat potansiyeline dayalı olarak geliştiren ülkelere tipik bir örnektir. Organik ürün üretimimizin çok büyük bir bölümü ihraç edilmektedir. İç pazarımız da giderek büyümektedir. Türkiye organik üretim için çok uygun ekolojik şartlara ve yüksek ihraç potansiyeline sahip olmasına rağmen, dünya organik gıda pazarındaki payı maalesef çok düşüktür. Bu çalışmanın temel amaçları öncelikle organik tarım kavramını tanımlamak, günümüzde organik tarımın dünya ve Türkiye’deki durumunu ortaya koymaktır. Sonuç olarak, ülkemizdeki organik tarım ve ilgili sektörlerdeki temel sorunlar ortaya konulacak ve bunların çözümü için önerilerde bulunacaktır. Bu sayede, Türkiye’de organik tarımın geliştirilmesi ve organik ürün ihracatımızın artırılması ile ilgili politika, araştırma-geliştirme ve eğitim programlarına yönelik önerilerde bulunulacaktır.
Anahtar Kelime: organik tarım pazarlama politikaları Türkiye

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika Ziraat Mühendisliği Çevre Mühendisliği Uluslararası İlişkiler

The Concept of Organic Agriculture and Current Status of in the World and Turkey

Öz:
Recently, organic agriculture has developed rapidly in the world and global organic food market has been growing. Turkey is a typical case among developing countries for the development of organic agriculture based on export potential. Most of the current organic production is exported mainly to the EU countries and the domestic market has been growing. Although, Turkey has suitable ecologic conditions and export potential for organic production, the share of Turkish organic products in the world market is significantly low. The main objectives of the study were to define the concept of organic agriculture and to describe the state of organic agriculture both in the world generally and in Turkey. Finally, the major issues affecting Turkish organic agriculture and present recommendations for developing organic agriculture and related sectors will be presented in order to solve problems, improve policy programmes, extension and research activities and more importantly increase our organic product export.
Anahtar Kelime: Turkey organic farming marketing policy

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika Ziraat Mühendisliği Çevre Mühendisliği Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akgüngör, S., B. Miran ve C. Abay, 2007. Tüketici Tercihleri ve İç Piyasa Oluşumu. Organik Tarımda Yeni Ufuklar Toplantısı (Basılmamış), 19 - 20 Mart 2007, FAO, TKB, İBB ve İHE, İstanbul.
  • Akgüngör, S., B. Miran, C. Akbay, E. Olhan ve N.K. Nergis, 1999. İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde tüketicilerin çevre dostu tarım ürünlerine yönelik potansiyel talebinin tahminlenmesi, TEAE Raporu: 1999-3, No:15, Ankara.
  • Aksoy, U., 2001. Ekolojik Tarım: Genel Bir Bakış. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 14-16 Kasım, Antalya, NAR-SER ve ETO. TKB Tarım 2000 Vakfı Yayınları, Ankara, s.3-10.
  • Aksoy, U. ve A. Altındişli, 1999. Dünya’da ve Türkiye’de ekolojik tarım ürünleri üretimi, ihracatı ve geliştirme olanakları. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 1999-70. İstanbul, 125 s.
  • Aksoy, U. and M. Engiz, 2007. Country Report on Organic Faming in Turkey: May 2007 (Unpublished). TÜGEM, Turkish Ministry of Agriculture and Rural Affairs (MARA), Ankara, Turkey.
  • Anonim, 2010. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, Tarih: 18.08.2010, Sayı: 27676, Ankara.
  • Anonim, 2009. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, Tarih: 17.10.2009, Sayı: 27379, Ankara.
  • Anonim, 2008. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, Tarih: 25.10.2008, Sayı: 27035, Ankara.
  • Anonim, 2006. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, Tarih: 17.10.2006, Sayı: 26322, Ankara.
  • Anonim, 2005. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, Tarih: 10.06.2005, Sayı: 25841, Ankara.
  • Anonim, 2004. 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu. T.C. Resmi Gazete, Tarih: 03.12.2004, Sayı: 25659, Ankara.
  • Anonim, 2003. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, Tarih: 22.08.2003, Sayı: 25207, Ankara.
  • Anonnim, 2002. Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, Tarih: 11.07.2002, Sayı: 24812, Ankara.
  • Anonim, 1994. Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Ekolojik Metotlarla Üretilmesine İlişkin Yönetmelik. T.C. Resmi Gazete, Tarih: 18.12.1994, Sayı: 22145, Ankara.
  • Anonim, 1991. Council Regulation (EEC) No 2092/91 of 24 June 1991 on organic production of agricultural products and indications referring thereto on agricultural products and foodstuffs (OJ L 198, 22.7.1991, p. 1). http://europa.eu.int/eur-lex/en/consleg/pdf/1991/en_1991R2092_do_001.pdf
  • Demiryürek, K., 2004. Dünya ve Türkiye’de Organik Tarım. Harran Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (3-4):63-71.
  • Demiryürek, K., 2000. The Analysis of Information Systems for Organic and Conventional Hazelnut Producers in Three Villages of the Black Sea Region, Turkey. PhD Thesis. Reading: The University of Reading, UK.
  • Demiryürek, K. ve M. Aydoğan, 2010.Türkiye’nin Organik Tarım ve Gıda Ürünleri İhracatının Sosyal Ağ Analizi İle Ortaya Konulması. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, Cilt I, 333-340, Şanlıurfa.
  • Demiryürek, K. ve M. Bozoğlu, 2007. Türkiye’nin Avrupa Birliği Organik Tarım Politikası’na Uyumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(3), 316-321.
  • Demiryürek, K., C. Stopes and A. Güzel, 2008. Organic Agriculture: The Case of Turkey. Outlook on Agriculture, 37 (4), 7-13.
  • Demiryürek, K. and V. Ceyhan, 2008. Economics of organic and conventional hazelnut production in Turkey. Renewable Agriculture and Food Systems, 23 (3), 217-227.
  • Demiryürek, K. and A. Güzel, 2006. Extension in Organic Agriculture: The Case of Kelkit, Turkey. Journal of Extension Systems, 22 (1), 63-73.
  • , Engiz, M. ve R.R. Özlü, 2007. Türkiye’de ve AB’de Organik Tarım Mevzuatının Son Durumu, Organik Tarım Türkiye 1. Kongresi Raporu, İstanbul, 18-19, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul. ,
  • Francis, C.A. and G. Youngberg, 1990. Sustainable agriculture: An overview. C.A. Francis, C.B. Flora ve L.D. King (eds). Sustainable Agriculture in Temperate Zones. New York: John Wiley and Sons.
  • Günay, S., 2007. Türkiye`de Ekolojik Fındık Tarımının Başlaması ve Etkileri Üzerine Bir Örnek: Çamlıca Köyü (Samsun). Ekoloji 63: 7-15.
  • IFOAM, 2009. Definition of Organic Agriculture as approved by the IFOAM General Assembly in Vignola, Italy in June 2008. http://www.ifoam.org/growing_organic/definitions/sdhw/pdf/DOA_Turkish.pdf
  • Kayahan, H.S., 2001. Ekolojik tarımda iç pazarın gelişimi. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 14-16 Kasım, Antalya, NAR-SER ve ETO. Ankara: TKB Tarım 2000 Vakfı Yayınları, s.24-29.
  • Kenanoğlu, Z. and O. Karahan, 2002. Policy Implementations for Organic Agriculture in Turkey, British Food Journal, Vol. 104(3-5), pp.300-318 (19).
  • Lampkin, N., 1996. Impact of EC Regulation 2078/92 on the Development of Organic Farming in the European Union. Working Paper No.7. Aberystwyth: Welsh Institute of Rural Studies.
  • Lampkin, N., 1990. Organic Farming. Ipswich: Farming Press. Rehber, E. and S. Turhan, 2002. Prospects and Challenges for Developing Countries in Trade and Production of Organic Food and Fibers: The Case of Turkey, British Food Journal, Vol. 104(3-5), 371-390.
  • Sahota, A., 2009. The Global Market for Organic Food & Drink. In: Willer, H. and Klicher, L. (eds.), 2009. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2009. FIBL-IFOAM Report. IFOAM, Bonn; FiBL, Frick; ITC, Geneva. pp.59-64.
  • Sayın, C., R.G. Brumfield, B. Özkan and N.M. Mencet, 2005. The Organic Farming Movement in Turkey. Production and Marketing Report, HortTechnology, Vol. 15(4).
  • Stopes, C., 2007. Developing the Organic Option in Turkey. In: Aktar, C. (ed.) Proceedings of the First Congress on Organic Agriculture in Turkey, Bahçeşehir University, İstanbul. pp.63-65.
  • Tate, W.B., 1994. The Development of the Organic Industry and Market: An International Perspective. Lampkin N.H. and S. Padel (eds).The Economics of Organic Farming: An International Perspective. Wallingford: CAB.
  • TÜGEM, 2011. Organik Tarımla İlgili Dokümanlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara. http://www.tugem.gov.tr/UploadDocument/D20090908114258.27543.html
  • TÜGEM, 2010. Bilgiler-Veriler: Organik Tarım, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara. http://www.tugem.gov.tr/UploadDocument/D20090908114258.27543.html
  • USDA, 1980. Report and Recommendations on Organic Farming. Washington, D.C.: USDA.
  • Willer, H. and L. Klicher, (eds.), 2009. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2009. FIBL-IFOAM Report. IFOAM, Bonn; FiBL, Frick; ITC, Geneva
  • Willer, H. and L. Klicher, (eds.), 2011. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2011. FiBL-IFOAM Report. IFOAM, Bonn and FiBL, Frick
  • Yussefi, M., 2003. Development and State of Organic Agriculture Worldwide. Yussefi, M. and Willer, H. (eds.). The World of Organic Agriculture: Statistics and Future Prospects 2003 (5th revised edition). Tholey-Theley: IFOAM.
APA Demiryurek K (2011). Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. , 27 - 36.
Chicago Demiryurek Kursat Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. (2011): 27 - 36.
MLA Demiryurek Kursat Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. , 2011, ss.27 - 36.
AMA Demiryurek K Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. . 2011; 27 - 36.
Vancouver Demiryurek K Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. . 2011; 27 - 36.
IEEE Demiryurek K "Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu." , ss.27 - 36, 2011.
ISNAD Demiryurek, Kursat. "Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu". (2011), 27-36.
APA Demiryurek K (2011). Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 27 - 36.
Chicago Demiryurek Kursat Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28, no.1 (2011): 27 - 36.
MLA Demiryurek Kursat Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.28, no.1, 2011, ss.27 - 36.
AMA Demiryurek K Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011; 28(1): 27 - 36.
Vancouver Demiryurek K Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011; 28(1): 27 - 36.
IEEE Demiryurek K "Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu." Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28, ss.27 - 36, 2011.
ISNAD Demiryurek, Kursat. "Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu". Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28/1 (2011), 27-36.