Yıl: 2012 Cilt: 49 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 135 - 142 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri

Öz:
Bu çalışmada, örtüaltında topraksız çilek (Fragaria×ananassa Duch.) yetiştiriciliğinde, değişik fide tipleri ile yetiştirme ortamlarının meyve kalite kriterleri (meyve iç ve dış renk L, C ve H; kaliksin kopma durumu, meyve eni, meyve boyu, meyve eti sertliği, SÇKM, asit, C vitamini ve pH) üzerine etkileri incelenmiştir. Denemede fide tipi olarak, tüplü fide ile frigo fide; yetiştirme ortamı olarak ise torf (T), perlit (P), Hindistan cevizi torfu (H), volkanik tüf (V) ve bunların karışımları denenmiştir. Araştırma sonucunda, deneme yıllarına ve yetiştirme ortamlarına göre değişmekle beraber, meyve dış rengi L değeri 25.69 ile 32.36; C değeri 28.36 ile 41.63; H değeri 1.35 ile 2.33; meyve iç rengi L değeri ise 41.28 ile 53.03; C değeri 39.16 ile 49.35 ve H değeri 0.93 ile 1.24 arasında değişim göstermiştir. Frigo fidede kaliksin kopma direnci, meyve eti sertliği, meyve eni ve boyu, SÇKM değerleri, tüplü fideden daha yüksek belirlenmiştir. Titre edilebilir asitlik, C vitamini ve pH değerleri bakımından fide tipleri arasında çok büyük farklılıklar saptanmamıştır. Denemede ayrıca kaliksin kopma direnci ile meyve eti sertliği bakımından yetiştirme ortamları arasında farklılık belirlenmemiştir. Ortalama meyve boyu, meyve eni ve SÇKM değerleri ise en yüksek H+V ortamında belirlenirken, en düşük V ve P ortamlarında saptanmıştır. Titre edilebilir asitlik, C vitamini ve pH miktarı ise yetiştirme ortamlarına göre büyük farklılıklar göstermemiştir. 2006-2007 deneme yılında, meyve eti sertliği ile SÇKM arasında negatif yönde ve SÇKM ile C vitamini arasında ise pozitif yönde bir korelasyon belirlenmiştir. 2007-2008 deneme yılında ise sadece SÇKM ile titre edilebilir asitlik arasında negatif yönde bir korelasyon saptanmıştır. Araştırma sonucunda fide tipi bakımından frigo fidenin, yetiştirme ortamı bakımında ise H ve H+V ortamlarının avantajlı olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: pH Fragaria ananassa kaliks titre edilebilir asitlik yarılma (Tarım) askorbik asit çilek korelasyon analizleri fideler ürün kalitesi turba büyüme ortamı perlit

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

The effects of seedling types and growing media on fruit quality of strawberry

Öz:
In this study, effects of various seedling types and growing media on fruit quality criteria (fruit inner and outer color L, C and H; the rupture of calyx, fruit width, fruit length, pulp, pulp hardness, TSS, acid, C vitamin and pH) in strawberry (Fragaria×ananassa Duch) cultivation with greenhouse soilless culture are examined. In the trial, plug and frigo seedlings are tried as seedling type; and peat (T), perlite (P), cocopeat (H), volcanic tuff (V) and the combinations of these are tried as growing media. As a result of the study, while the values vary based on the trial years and growing media, fruit outer color L value varies between 25.69 and 32.36; C value between 28.36 and 41.63; H value between 1.35 and 2.33; fruit inner color L value varies between 41.28 and 53.03; C value between 39.16 and 49.35 and H value between 0.93 and 1.24. The rupture resistance of calyx, pulp hardness, fruit width and length, TSS values in frigo seedling are detected to be higher than plug seedling. Moreover, there are no big differences between seedling types in terms of titratable acidity, vitamin C and pH values. In the trial, there are no differences detected among growing media in terms of rupture resistance of calyx and pulp hardness. While average fruit length, fruit width and TSS values are the highest in H+V media, the lowest in V and P media. Titratable acidity, C vitamin and pH amount do not differ greatly according to growing media. In 2006-2007 trial year, a negative correlation between the pulp hardness and TSS is determined and a positive correlation between TSS and C vitamin is determined. In 2007-2008 trial year, a negative correlation is determined only between TSS and titratable acidity. As a result of study, frigo seedling is favorable in terms of seedling type, and H and H+V medias are favorable in terms of growing media.
Anahtar Kelime: correlation analysis seedlings crop quality peat growing media perlite pH Fragaria ananassa calyx titratable acidity rupture (Agriculture) ascorbic acid strawberries

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adak, N. 2009. Topraksız kültürde yetiştirilen çileklerin verim ve kalitesi üzerine değişik yetiştirme ortamlarının etkileri. Doktora Tezi, Ağustos 2009, 232 sayfa.
  • Barkham, J.P. 1993. For peat´s sake: conservation or exploitation? Biodiv. Conserv. 2, 556–566.
  • Benton, J.J. 2004. Hydroponics: a Practical Guide for the Soilless Grower. 2 nd ed. CRC Press, Boca Raton, FL, USA.
  • Cantliffe, D.J., J.Z. Castellanos and A.V. Paranjpe. 2008. Yield and quality of greenhouse grown strawberries as affected by nitrogen level in coco coir and pine bark media. Proc.Fla.State Hort Soc., 120:157-161.
  • Çincaner, T. 1999. Farklı ekolojilerin bazı gün nötr ve kısa gün çilek çeşitlerinde çiçek tozu, meyve verim ve kalite kriterleri üzerine etkileri. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana, Yüksek Lisans Tezi, 105ss.
  • Çolak, A. 2000. Bazı çilek çeşitlerinde farklı ortamların verim ve kaliteye etkisi. KSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Bölümü, Kahramanmaraş, Yüksek Lisans Tezi, 74 ss.
  • Dijkstra, J., J. De Bruijn, A. Scholtens and J.M. Wijsmuller. 1993. Effects of planting distance and peat volume on strawberry production in bag and bucket culture. Acta Horticulture,348:180–184.
  • Durner, E.F, E.B. Poling, J.L. Maas. 2002. Recent advances in strawberry plug transplant technology. HortTechnology, v.12,p.545‑550.
  • Eltez, R. Z. ve Y. Tüzel. 2007. Merdiven tipi sistemde farklı topraksız tarım tekniklerinin sera çilek yetiştiriciliğinde verim ve kaliteye etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(1):15-27. FAO 2010. Statistical database. http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=5 67#ancor. Accessed 27 July 2011
  • Frolking, S., N.T. Roulet, T.R. Moore, P.J.H. Richard, Lavoie, M. and S.D. Muller. 2001. Modeling northern peatland decomposition and peat accumulation. Ecosystems, 4, 479–498.
  • García Gómez, A., M.P. Bernal and A. Roig. 2002. Growth of ornamental plants in two composts prepared from agroindustrial wastes. Bioresour. Technol. 83, 81–87.
  • Grillas, S., M. Lucas, E. Bardopoulou, S. Sarafopoulos and M. Voulgari. 2001. Perlite based soilless culture systems: current commercial applications and prospects. Acta Horticulturae 548, 105–113.
  • Gündüz, K. 2003. Bazı çilek çeşitlerinin Amik ovası koşullarında açıkta ve yüksek tünel altında yetiştiriciliğinin verim, kalite ve erkencilik üzerine etkileri. Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 106 sayfa, Antakya.
  • Lieten, P. 2008. Substrates as an alternative to mebr for strawberry fruit production in northern europa.
  • Marfa, O., M. Pages, M. Tio Sauleda and C. Cunill Prado. 1994. Strawberries sack culture step garandient soil. Evaluation of the substrates and the sack type and position on slope. Acta Horticulturae, 150. 325-332.
  • Medina L.J., A., Peralbo and F. Flores. 2003. Closed soilless growing system: a sustainable solution for strawberry crop in Huelva (Spain). Cost 836 Fınal Workshop, ISHS Euro Berry Symposium, Ancona, Italy, October 9-11, 2003. http: www. Agr.unian.it/ricerca
  • Montesano F., A, Parente and P. Santamaria. 2010. Closed cycle subirrigation with low concentration nutrient solution can be used for soilless tomato production in saline conditions. Scientia Horticulturae 124 (2010) 338–344.
  • Paranjpe A.V., D.J. Cantliffe, P.J Stoffella, E.M. Lamb and C.A Powell. 2008. Relationship of plant density to fruit yield of ‘Sweet Charlie’ strawberry grown in a pine bark soilless medium in a high-roof passively ventilated greenhouse. Scientia Horticulturae 115 : 117–123.
  • Papadopoulos, A.P., A. Bar-Tal, A. Silber, U.K. Saha and R. Raviv. 2008. Inorganic and synthetic organic components of soilless culture and potting mixes. In: Raviv,M., Lieth, J.H. (Eds.), Soilless Culture, Theory and Practices. Elsevier Science, Amsterdam, pp. 505–543.
  • Pearson, D. and A.A. Churchill. 1970. The chemical analyses of foods. Gloucester Place, Vol:104, 233.
  • Radajewska, B. and A. Aumiller. 1997. Influence of cultivation system on the yield of strawberries in an unheated glasshouse. Acta Horticulture, 439, 481-482.
  • Robertson, R.A. 1993. Peat, horticulture and environment. Biodiv. Conserv. 2, 541–547.
  • Sabancı, A., Z. Kişi ve M. Ilgın. 2007. Kahramanmaraş koşullarında yaz ve kış dikim sistemlerinin bazı çilek çeşitlerinde verim ve kalite üzerine etkileri. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 04-07 Eylül 2007, Erzurum, Cilt 1, 666-672.
  • Serra, G. 1994. Innovation in cultivation techniques of greenhouse ornamentals with particular regard to low energy input and pollution reduction. Acta Horticulturae, 353:149-163.
  • Silber, A., B. Bar-Yosef and I. S. Levkovitch Soryano. 2010. pHDependent surface properties of perlite: Effects of plant growth. Geoderma 158, 275–281.
  • Tagliavini, M., E. Baldi, P. Lucchi, M. Antonelli, G. Sorrenti, G. Baruzzi and W. Faedi. 2005. Dynamics of nutrients uptake by strawberry plants (Fragaria x ananassa dutch.) Grown in soil and soilless culture. Europ. J. Agronomy 23: 15-25.
  • Tropea, 1990. The control of strawberry plants nutrition in the sack culture. Isosc prooceding, 477-484.
  • Tognoni, F. and G. Serra. 1994. New technologies for protected cultivations to face environmental constraints and to meet consumer's requirements. Acta Horticulturae, 361:31-38. Ozeker, E., R.Z. Eltez, Y. Tüzel, A. Gül, K. Onal and A.
  • Tanrısever. 1999. Investigations on the effect of different growing media on the yield and quality of strawberries grown in vertical bags. Acta Horticulture, 491, 409-412.
  • Vasilakakis, M., A. Alexandridis, S.E Fadl and K. Anagnostou. 2008. Effect of substrate (new or used perlite), plant orientation on the coloumn and ırrigation frequency on strawberry plant productivity and fruit quality. ressources.ciheam.org/om/pdf/c31/CI020857.pdf
APA Unal N, PEKMEZCİ M (2012). Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. , 135 - 142.
Chicago Unal Nafiye,PEKMEZCİ Mustafa Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. (2012): 135 - 142.
MLA Unal Nafiye,PEKMEZCİ Mustafa Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. , 2012, ss.135 - 142.
AMA Unal N,PEKMEZCİ M Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. . 2012; 135 - 142.
Vancouver Unal N,PEKMEZCİ M Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. . 2012; 135 - 142.
IEEE Unal N,PEKMEZCİ M "Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri." , ss.135 - 142, 2012.
ISNAD Unal, Nafiye - PEKMEZCİ, Mustafa. "Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri". (2012), 135-142.
APA Unal N, PEKMEZCİ M (2012). Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49(2), 135 - 142.
Chicago Unal Nafiye,PEKMEZCİ Mustafa Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49, no.2 (2012): 135 - 142.
MLA Unal Nafiye,PEKMEZCİ Mustafa Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.49, no.2, 2012, ss.135 - 142.
AMA Unal N,PEKMEZCİ M Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2012; 49(2): 135 - 142.
Vancouver Unal N,PEKMEZCİ M Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2012; 49(2): 135 - 142.
IEEE Unal N,PEKMEZCİ M "Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49, ss.135 - 142, 2012.
ISNAD Unal, Nafiye - PEKMEZCİ, Mustafa. "Topraksız çilek yetiştiriciliğinde fide tipi ve yetiştirme ortamının meyve kalitesi üzerine etkileri". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49/2 (2012), 135-142.