Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri
Yıl: 2012 Cilt: 43 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 7 - 11 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri
Öz: Bu çalışma, İğdır ekolojik şartlarında Gisela-5 anacı üzerine aşılı olarak yetiştirilen yedi yaşlı Ziraat 900 kiraz çeşidinde GA3 uygulamalarının meyve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2010-2011 yıllarında yürütülmüştür. Kiraz ağaçlarına, her iki yılda da meyveye ben düştüğü dönemde 0 (kontrol), 10, 20, 30, 40, 50 ppm dozlarında GA3 uygulamaları aynı ağaçlara püskürtme sureti ile yapılmıştır. Araştırmada meyve ağırlığı (g), meyve eni (mm), meyve boyu (mm), çekirdek ağırlığı (g), et ağırlığı (g), meyvenin delinme direnci (g/1.75 mm çaplı uç), meyve sapı uzunluğu (mm), meyve sapı ağırlığı (g), suda çözünen kuru madde miktarı (%), pH ve askorbik asit (mg/1) gibi fiziksel ve kimyasal özellikler incelenmiştir. Uygulamalara göre değişmekle beraber, iki yıllık ortalamalara göre meyve ağırlığında % 10.71, meyve eninde % 6.33, meyve boyunda % 5.20, çekirdek ağırlığında % 26.67, sap uzunluğunda % 9.73, meyvelerin delinme direncinde % 3.40, meyve suyu pH'smda % 10.20, meyvenin C vitamin içeriğinde % 81.95 oranlarında artışların olduğu tespit edilmiştir. İğdır ekolojik koşullarında kirazda meyve kalitesini artırmaya yönelik GA3'ün en ideal uygulama dozlarının 20 ile 40 ppm arasında olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: Effects of gibberellic acid (GA3) applications on fruit quality of sweet cherry cv. 0900-Ziraat
Öz: The study was conducted in İğdır ecological conditions in 2010-2011. The aim of the study was to determine the effects of GA3 applications on the fruit quality in the '0900-Ziraat' sweet cherry cultivar grafted onto a seven-year-old Gisela-5 rootstock. Sweet cherry trees cv. '0900-Ziraat' were sprayed with GA3 consisted of 0 (control), 10, 20, 30, 40 and 50 ppm GA3 same trees when fruit color was straw-yellowat the two years. In the study, sweet cherry fruits were evaluated in terms of and chemical characteristics such as; fruit weight (g), width (mm), length (mm), seed weight (g), flesh weight (g), fruit puncture resistance (g/1.75 mm pit diameter), peduncle length (mm), peduncle weight (g), soluble solid content (%), pH, ascorbic acit (mg/1). It was found that according to different GA3 applications increased fruit weight by 10.71%, width by 6.33%, length by 5.20%, seed weight by 26.67%, peduncle length by 9.73%, fruit puncture resistance by 3.40%, pH by 10.20%, ascorbic acid by 81.95% in comparison with the control. As a result, in İğdır ecological conditions, to improve fruit quality of sweet cherry, the ideal doses of GA3 application were determined to be between 20 and 40 ppm.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Anonymous, 2008. Dünya ve Türkiye Kiraz Üretimi ve Ticareti.
- Akdeniz İhracatçı Birlikleri Araştırma Serisi. No: 50. Anonymous, 2009. FAO Satistical database, www.fao.org (erişim tarihi: 15.01.2012).
- Anonymous, 2010. Türkiye İstatistik Kurumu, www.tuik.gov.tr (erişim tarihi: 08.01.2012). Arteca, R.N., 1996. Plant Growth Substances: Principles and Applications. Chapman and Hall Press, New York, USA, p. 332.
- Aslantaş, R.; Güleryüz, M., 2003. Çilekte CaO uygulamalarının meyve kalitesi ve raf ömrü üzerine etkilerinin belirlenmesi. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sepozyumu (23-25 Ekim, Ordu), s.283-287.
- Aslantaş, R., 2012. Büyümeyi Düzenleyici Maddelerin Bahçe Bitkilerinde Kullanımı ve Önemi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü (Ders Notu), Erzurum.
- Aşkın, M.A.; Kankaya, A.; Akmcı-Yıldırım, F.; Yıldırım, A.N.; Şahin-Çevik, M., 2008. The current situation and future prospects of sweet cherry production in İsparta province of Turkey. Acta Horticulturae, 795: 541 - 544.
- Baktır, I., 2010. Bitki Büyüme Düzenleyicileri Özellikleri ve Tarımda Kullanımları. Hasad Yayıncılık, 110 s, İstanbul.
- Bradley, M.V.; Crane, J.C., 1960. Gibberellin induced inhibition of bud development in some species of prunus. Science 131:825-826.
- Byers, R.E.; Carbaugh, D.H.; Presley, C.N., 1990. The influence bloom thinning and GA sprays on flower bud numbers and distribution in peach trees. J. Hort. Sci. 65(2): 143-150.
- Choi, C.; Wiersma, P.A.; Toivonen, P.; Kappel, F., 2002. Fruit growth, frimness and cell wail hydrolytic enzyme activity during development of sweet cherry fruit treated with gibberellic acid (GA3). Journal of Horticultural Sci. & Biotechnology, 77(5):615-621.
- Clayton, M.; Biasi, W.V.; Agar, I.T.; Southwick, S.M.; Mitcham, E.J., 2003. Postharvest Quality of'Bing' Cherries Following Preharvest Treatment with Hydrogen Cyanamide, Calcium Ammonium Nitrate, or Gibberellic Acid. Hort. Sci., 38(3):407-411.
- Davis, P J., 2004. The Plant Hormones: Their Nature, Occurrence and Functions. In: Davis PJ (Ed.), Plant Hormones. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands, pp. 1-15.
- Demirsoy, L.K.; Bilgener, Ş., 1998. The effects of preharvest calcium hydroxide applications on cracking and fruit quality in 0900 Ziraat, Lambert and Van sweet cherry varieties. Acta Horticult. 468: 657-662.
- Düzgüneş, O.; Kesici, F.; Gürbüz, T., 1993. İstatistik Metotları. II. Baskı. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 1291, 218s, Ankara,.
- Facteau, T.J.; Rowe, K.E.; Chestnut, N.E., 1985. Firmness of sweet cherry fruit following multiple applications of gibberellic acid. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 110 (6):775-777.
- Güleryüz, M., 1982. Bahçe Ziraatında Büyütücü ve Engelleyici Maddelerin Kullanılması ve Önemi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 279,130s, Erzurum.
- Horvitz, S.; Godoy, C.; L6pez Camelo, A.F.; Yommi, A.; Godoy, C., 2003. Application of gibberellic acid to 'Sweetheart' sweet cherry: Effects on fruit quality at harvest and during cold Storage. Acta Horticulturae, 628:311-316
- Kappel, F.; MacDonald, R.A.; 2002. Gibberellic acid increases fruit firmness, fruit size, and delays maturity of 'Sweetheart' sweet cherry. Journal of American Pomological Society, 56(4):219-222.
- Kaşka, N., 2001. Türkiye'nin sert çekirdekli meyvelerde üretim hedefleri üzerine öneriler. I. Sert Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, Yalova, pp. 1-16.
- Looney, N.E., 1996. Principles and Practise of Plant Bioregulator Usage in Cherry Production. In A. D. Webster & N. E. Looney (Eds.), Cherries: Crop physiolohy, production and user (pp. 279-298). Cambridge: University Press.
- Proebsting, E.L.; Carter, G.H.; Mills, H.H., 1973. Quality , improvement in canned 'Rainier' cherries (P. avium L.) with gibberellic acid. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 98: 334-336.
- Ramezani, S.; Shekafandeh, A., 2009. Roles of gibberellic acid and zinc sulphate in increasing size and weight of olive fruit. African J.of Biotechnology, 8(24):6791-6794.
- Southwick, S.M.; Weis, K.G.; Yeager, J.T., 1995. Controlling cropping in loadel cling peach using gibberellin: Effects on flower density, fruit distribution, fruit firmness, fruit thinning, and yield. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 120:1087-1095.
- Tromp,J. 1982. Flower-bud formation in apple as affected by various gibberellins. J. Hort. Sci. 57: 277-82.
- Usenik, V.; Kastelec, D.; Stampar, F., 2005. Physicochemical changes of sweet cherry fruits related to application of gibberellic acid. Food Chemistry, 90:663-671.
- Vursavuş, K.; Kelebek, H.; Selli, S., 2006. A study on some chemical and physico-mechanic properties of three sweet cherry varieties (Prunus avium L.) in Turkey. J. Food Eng. 74: 568-575.
- Yıldırım, A.N.; Koyuncu, F., 2010. The effect of gibberellic acid applications on the cracking rate and fruit quality in the '0900 Ziraat' sweet cherry cultivar. African Journal of Biotechnology, 9(38):6307-6311.
APA | Pehluvan M, BOZHÜYÜK M, DOĞRU ÇOKRAN B, Özden E, ASLANTAŞ R (2012). Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. , 7 - 11. |
Chicago | Pehluvan Mücahit,BOZHÜYÜK M. Ramazan,DOĞRU ÇOKRAN BERNA,Özden Eren,ASLANTAŞ Rafet Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. (2012): 7 - 11. |
MLA | Pehluvan Mücahit,BOZHÜYÜK M. Ramazan,DOĞRU ÇOKRAN BERNA,Özden Eren,ASLANTAŞ Rafet Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. , 2012, ss.7 - 11. |
AMA | Pehluvan M,BOZHÜYÜK M,DOĞRU ÇOKRAN B,Özden E,ASLANTAŞ R Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. . 2012; 7 - 11. |
Vancouver | Pehluvan M,BOZHÜYÜK M,DOĞRU ÇOKRAN B,Özden E,ASLANTAŞ R Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. . 2012; 7 - 11. |
IEEE | Pehluvan M,BOZHÜYÜK M,DOĞRU ÇOKRAN B,Özden E,ASLANTAŞ R "Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri." , ss.7 - 11, 2012. |
ISNAD | Pehluvan, Mücahit vd. "Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri". (2012), 7-11. |
APA | Pehluvan M, BOZHÜYÜK M, DOĞRU ÇOKRAN B, Özden E, ASLANTAŞ R (2012). Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1), 7 - 11. |
Chicago | Pehluvan Mücahit,BOZHÜYÜK M. Ramazan,DOĞRU ÇOKRAN BERNA,Özden Eren,ASLANTAŞ Rafet Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43, no.1 (2012): 7 - 11. |
MLA | Pehluvan Mücahit,BOZHÜYÜK M. Ramazan,DOĞRU ÇOKRAN BERNA,Özden Eren,ASLANTAŞ Rafet Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.43, no.1, 2012, ss.7 - 11. |
AMA | Pehluvan M,BOZHÜYÜK M,DOĞRU ÇOKRAN B,Özden E,ASLANTAŞ R Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2012; 43(1): 7 - 11. |
Vancouver | Pehluvan M,BOZHÜYÜK M,DOĞRU ÇOKRAN B,Özden E,ASLANTAŞ R Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2012; 43(1): 7 - 11. |
IEEE | Pehluvan M,BOZHÜYÜK M,DOĞRU ÇOKRAN B,Özden E,ASLANTAŞ R "Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43, ss.7 - 11, 2012. |
ISNAD | Pehluvan, Mücahit vd. "Giberalik asit (GA3) uygulamalarının 0900-Ziraat kiraz çeşidinin bazı meyve özelliklerine etkileri". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 43/1 (2012), 7-11. |