MEHMET ÇİFTÇİ
(Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye)
Ülkü Gülcihan ŞİMŞEK
(Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye)
MEHMET ALİ AZMAN
(Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye)
İBRAHİM HALİL ÇERÇİ
(Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye)
Fadime TONBAK
(Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, Elazığ, Türkiye)
Yıl: 2013Cilt: 19Sayı: 4ISSN: 1300-6045 / 1309-2251Sayfa Aralığı: 595 - 599İngilizce

160 2
The effects of dietary rosemary (Rosmarinus officinalis L.) oil supplementation on performance, carcass traits and some blood parameters of Japanese quail under heat stressed condition
Bu çalışmada, karma yeme ilave edilen biberiye (Rosmarinus officinalis L.) yağının yüksek çevre sıcaklığına (34°C) maruz bırakılan Japon bıldırcınlarında performans, karkas özellikleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Toplam olarak 180 adet 15 günlük bıldırcın, her tekerrürde 10 bıldırcının bulunduğu 3 tekerrürlü 6 gruba ayrılmıştır. Tüm gruplar başlangıç canlı ağırlıkları ve cinsiyet bakımından dengelenmiştir. Bıldırcınlar, çalışma süresince sıcaklık kontrollü odalarda 22°Cde 24 saat/gün (termo nötral-TN) ve 22°Cde 16 saat/gün 34°Cde 8 saat/gün (9:00-17:00) (sıcaklık stresi-HS) tel kafeslerde barındırılmıştır. Deneme 2x3 faktöriyel deneme düzenine göre yapılmıştır. Bıldırcınlar temel yem (kontrol) (TN ve HS) ve temel yeme 125 ve 250 ppm biberiye yağı ilave edilen karma yemler ile beslenmiştir. En yüksek canlı ağırlık TN bölümünde 250 ppm biberiye yağı ile beslenen grupta, en düşük canlı ağırlık ise sıcaklık stresi uygulanan tarafta kontrol grubunda gözlenmiştir. Sıcaklık stresi (HS) bıldırcınların canlı ağırlığını olumsuz yönde etkilemiş (P<0.05), biberiye yağının bu parametre üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi bakımından araştırma grupları arasında önemli farklılıklar tespit edilmemiştir (P>0.05). Yemden yararlanma oranı her iki çevre koşulunda da biberiye yağı ilave edilen gruplarda, kontrol gruplarından daha iyi bulunmuştur (P<0.01). Sıcaklık stresi karkas verimini kötü yönde etkilemiştir (P<0.01). En yüksek sıcak ve soğuk karkas randımanı (g/100 g canlı ağırlıkta) TN şartlarında 250 ppm biberiye yağı ile beslenen grupta gözlenmiş, fakat bu farklılık istatistiksel olarak önemli çıkmamıştır. Sıcaklık stresi grubundaki bıldırcınların kan glikoz seviyesi termo-nötral gruba göre daha yüksek tespit edilmiştir (P<0.01). Sıcaklık stresi uygulanan tarafta özellikle 250 ppm biberiye yağı verilen grupta kan glikoz seviyesi düşmüştür (P<0.05). Toplam HDL, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinde deneme grupları arasında önemli farklılık tespit edilmemiştir (P>0.05). Sonuç olarak, biberiye yağı ilavesi sıcaklık stresinin olumsuz etkilerini azaltmıştır. Biberiye yağı müteakip çalışmalardan sonra, potansiyel bir doğal yem katkı maddesi olarak düşünülebilir.
Fen > Veterinerlik > Veterinerlik
DergiAraştırma MakalesiErişime Açık
  • 1. Anwar B, Khan Aslam SA, Maqbool A, Khan AKA: Effects of ascorbic acid and acetylsalicylic acid supplementation on the performance of broiler chicks exposed to heat stres. Pakistan Vet J, 24, 109-112, 2004.
  • 2. Donkoh A: Ambient temperature: A factor affecting performance and physiological response of broiler chickens. Int J Biometeorol, 33, 259-265, 1989.
  • 3. Çiftçi M, Ertaş ON, Güler T: Effects of vitamin E and vitamin C dietary supplementation on egg production and egg quality of laying hens exposed to a chronic heat stress. Revue Med Vet, 156, 107-111, 2005.
  • 4. Önol AG, Daşkıran M, Cengiz Ö, Nazlıgül A, Sarı M: Sıcaklık stresi altındaki erken yumurtlama döneminde olan tavukların rasyonlarına E vitamini ve lizin katkısının performans ve yumurta kabuk özellikleri üzerine etkisi. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 18 (1): 49-54, 2012.
  • 5. Şahin K, Smith MO, Önderci M, Şahin N, Gürsu MF, Küçük O: Supplementation of zinc from organic or inorganic source improves performance and antioxidant status of heat-distressed quail. Poult Sci, 84, 882-887, 2005.
  • 6. Şahin N, Orhan C, Tuzcu M, Şahin K, Küçük O: The effects of tomato powder supplementation on performance and lipid peroxidation in quail. Poult Sci, 87, 276-283, 2008.
  • 7. Seven PT, Seven I, Yılmaz M, Şimşek UG: The effects of Turkish propolis on growth and carcass characteristics in broilers under heat stres. Anim Feed Sci Technol, 146, 137-148, 2008.
  • 8. Şimşek UG, Çiftçi M, Dalkılıç B, Güler T, Ertaş ON: The effects of dietary antibiotic and anise oil supplementation on body weight, carcass characteristics and organoleptic analysis of meat in broilers. Revue Med Vet, 158, 514-518, 2007.
  • 9. Karslı MA, Dönmez HH: Effects of plant extract on growth performance and villi of the small bowel in heat stressed broiler. Ataturk Univ Vet Bil Derg, 2, 143-148, 2007.
  • 10. Szumny A, Figiel A, Gutierrez-Ortiz A, Carbonell-Barrachina AA: Composition of rosemary essential oil (Rosmarinus officinalis) as affected by drying method. J Food Eng 97, 253-260, 2010.
  • 11. Pino JA, Estarron M, Fuentes V: Essential oil of rosemary (Rosmarinus officinalis L.). J Essential Oil Res, 10, 111-112, 1998.
  • 12. Rao LJ, Singh M, Raghavan B, Abraham KO: Rosemary (Rosmarinus officinalis L.): Impact of drying on its flavor quality. J Food Quality, 21, 107-115, 1998.
  • 13. Diaz-Maroto MC, Sanchez Palomo E, Castro L, Gonzalez Vınas MA, Perez-Coello MS: Changes produced in the aroma compounds and structural integrity of basil (Ocimum basilicum L.) during drying. J Sci Food Agric, 84, 2070-2076, 2004.
  • 14. Janssen AM, Scheffer J, Svendsen A: Antimicrobial activity of essential oils: 1976-1986 literature review. Aspects of test methods. Planta Medica, 53, 395-398, 1987.
  • 15. Moreno S, Scheyer T, Romano CS, Vojnov AA: Antioxidant and antibacterial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol composition. Free Radic Res, 40, 223-231, 2006.
  • 16. Anonymous: Turk Standartları-Tavuk Govde Eti Parcalama Kuralları. TSE, 1989.
  • 17. AOAC: Official Methods of Analysis Association of AOAC International. 17th ed., (AOAC International Maryland), 2000.
  • 18. Crampton EW, Maynard LA: The Relation of cellulose and lignin content to nutritive value of animal feeds. J Nutr, 15, 383-395, 1983.
  • 19. SPSS, Inc. SPSS for Windows Release11.5 (6 Sep. 2002), Standard Version, Copyright SPSS Inc., Chicago, 2002.
  • 20. Hernandez F, Madrid J, Garcia V, Orengo J, Megias MD: Influence of two plant extract on broiler performance, digestibility, and digestive organ size. Poult Sci, 83, 169-174, 2004.
  • 21. Jang IS, Ko YH, Yang HY, Ha JS, Kim JY, Kang SY, Yool DH, Naml DS, Kim DH, Lee CY: Influence of essential oil components on growth performance and functional activity of the pancreas and small intestine in broiler chickens. Asian-Australasian J Anim Sci, 17, 394-400, 2004.
  • 22. Bagchi D, Carryl OR, Tran MX, Bagchi M, Garg A, Milnes MM: Acute and chronic stress-induced oxidative gastrointestinal mucosal ingury in rats and protection by bismuth subsalicylate. Mol Cell Bioch, 196, 109-116, 1999.
  • 23. Brisibe EA, Umoren UE, Brisibe F, Magalhäes PM, Ferreira JFS, Luthria D, Wu X, Prior RL: Nutritional characterization and antioxidant capacity of different tissues of Artemisia annua L. Food Chem, 115, 1240-1246, 2009.
  • 24. Jamroz D, Kamel C: Plant extracts enhance broiler performance. In non ruminant nutrition: Antimicrobial agents and plant extracts on immunity, health and performance. J Anim Sci, 80, 41 (Abstract), 2002.
  • 25. Hayashi K, Kayalı AG, Tomita Y: Reduction of corticosterone-induced growth impairment by testosterone and its mechanism. J Anim Sci Technol, 63, 1001-1008, 1992.
  • 26. Higuchi K, Hayashi K, Shımoozaki Y, Ohtsuka A, Tomita Y: Calcitonin reduces corticosterone-induced muscle proteolysis. J Nutr Sci Vitaminol, 41, 545-552, 1996.
  • 27. Alçiçek A, Bozkurt M, Çabuk M: The effect of essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. South Afr J Anim Sci, 33, 89-94, 2003.
  • 28. Bubonja-Sonje M, Giacometti J, Abram M: Antioxidant and antilisterial activity of olive oil, cocoa and rosemary extract polyphenols. Food Chem, 127, 1821-1827, 2011.
  • 29. Platel K, Srinivasan K: Plant foods in the management of diabetes mellitus: Vegetables as potential hypoglycaemic agents. Nährung, 2, 68-74, 1997.
  • 30. Eddouks M, Jouad H, Maghrani M, Lemhadri A, Burcelin R: Inhibition of endogenous glucose production accounts for hypoglycemic effect of Spergularia purpurea in streptozotocin mice. Phytomedicine, 6-7, 594-599, 2003.
  • 31. Koga K, Shibata H, Yoshino K, Nomoto K: Effect of 50% ethanol extract rosemary (Rosmarinus officinalis) on α-glucosidase inhibitory activity and the elevation of plasma glucose level in rats, and its active compound. J Food Sci, 71, 507-512, 2006.
  • 32. Bakırel T, Bakırel U, Keles OU, Ulgen SG, Yardibi H: In vitro assessment of antidiabetic and antioxidant activities of rosemary (Rosmarinus officinalis) in alloxan-diabetic rabbits. J Ethnopharmacol, 116, 64-73, 2008.

TÜBİTAK ULAKBİM Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Cahit Arf Bilgi Merkezi © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.