Yıl: 2012 Cilt: 53 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 7 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri

Öz:
Bu çalışma kahverengi yumurta tavukları yemlerinde farklı dozlarda kullanılan likopenin yumurta kolesterolü ve yağ asidi komposizyonu üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 72 adet benzer canlı ağırlıkta yirmi sekiz haftalık yumurtacı tavuk, her birinde 18 hayvan bulunacak şekilde 4 gruba rastgele dağıtılmıştır. Bireysel kafes sisteminde barındırılan tavuklar 8 hafta süreyle denemede tutulmuşlar ve 0, 100, 200 ve 400 ppm likopen içeren standart yumurtacı tavuk yemleriyle beslenmişlerdir. Deneme süresince 16:8 saatlik aydınlık:karanlık aydınlatma periyodu uygulanmıştır. Yem ve su ad libitum verilmiştir. Yumurta kolesterol içeriği haftalık olarak, yağ asidi komposizyonu ise deneme başı ve deneme sonunda ölçülmüştür. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, yumurta sarısı kolesterol içeriğinin (mg/dl) likopenin dozlarına bağlı olarak azalma eğilimi gösterdiği, yumurta sarısının linoleik asit düzeyinin rasyon muamelesine bağlı olarak artış gösterdiği saptanmıştır. Araştırma sonuçları rasyonda likopen kullanımının linoleik asitçe zenginleştirilmiş, düşük kolesterollü-fonksiyonel yumurta üretme potansiyeline sahip olabileceğini göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Entomoloji

Effects of supplemented lycopene to layer diets on egg cholesterol level and fatty acid composition

Öz:
The present study was conducted to evaluate whether dietary lycopene would affect egg cholesterol level and fatty acid composition of Brown layers. Seventy two similar weight layer hens at the 28 weeks age were randomly divided to four groups comprising 18 birds each. The hens were fed with standard layer diets containing 0, 100, 200 or 400 ppm lycopene for 8 weeks. The hens were housed in individual cages. A 16:8 hours light:dark photoperiod was employed. Feed and water were given ad libitum. Egg cholesterol was assessed by weekly and the fatty acid composition of the egg yolk was analyzed at the beginning and at the end of each experimental period. The results showed that dietary supplemental lycopene decreased yolk cholesterol level (P<0.05) and increased yolk linoleic acid concentration (P<0.01) in a dose related manner. The results suggest that providing dietary lycopene could have a potential to produce functional egg-low in cholesterol and -high linoleic acid composition.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkgöz, Z., Önenç, S.S. 2006. Fonksiyonel yumurta üretimi. Hayvansal Üretim 47(1): 36-46.
  • Ateşşahin, A., Karahan, İ., Türk, G., Gür, S., Yılmaz, S., Çeribaşı, A. O. 2005. Protective role of lycopene on cisplatin-induced changes in sperm characteristics, testicular damage and oxidative stress in rats. Repreductive Toxicology 1-6p.
  • Bek, Y., ve Efe, E., 1988. Araştırma ve deneme metotları I. Çukurova Üniv., Zir. Fak. Ders Kitabı, Adana.
  • Bhuvaneswari, V., Velmurugan, B., Nagini, S. 2001. Lycopene modulates circulatory antioxidants during hamster buccal pouch carcinogenesis. Nutrition Research 21(11): 1447-1453.
  • Boehringer Manheim Gmbh Biochemica, 1995. Methods of biochemical analysis and food analysis. Manheim, Germany, pp. 26-28.
  • Bourre J.M. 2004. Roles of unsaturated fatty acids (especially omega-3 fatty acids) in the brain at various ages and during ageing. J. Nutr. Health Aging 8: 163-174.
  • Breinholt, V., Lauridsen, S. T., Daneshvar, B., Jakobsen, J. 2000. Dose-respone effects of lycopene on selected drug-metabolizing and antioxidant enzymes in the rat. Cancer Letters 154: 201-210.
  • Çelik, L., Kutlu, H.R., Şahan, Z., Kiraz, A.B., Serbester, U., Hesenov, A. and Tekeli, A. 2011. Effects of the dietary flax or grape seed oils on the egg yolk fatty acid composition and on the n-3 / n-6 polyunsaturated fatty acid ratio in laying hens. Revue De Medecine Veterinaire 162(6): 297-303.
  • Dimascio, P., Kaiser, S., Sies, S. 1989. Lycopene as the most effective biologica carotenoid singlet oxygen quencher. Arch. Biochem. Biophys. 274: 532–538.
  • Folch J., Lees M., Stanley G.H.S. 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 226: 497- 509.
  • Fuhrman, B. Avishay, E. and Aviram, M. 1997. Hypocholesterolemic effect of lycopene and β- carotene is related to suppression of cholesterol synthesis and augmentation of LDL receptoractivity in macrophages. Biochemical and Biophysical Research Communications 233: 658-662.
  • Gianetti, J. Pedrinelli, R., Petrucci, R., Lazzerini, G., De Caterina, M., Bellomo, G. and De Caterina, R. 2002. Inverse association between carotid intima-media thickness and the antioxidant lycopene in atherosclerosis, Am. Heart J. 143: 467-74.
  • Hall, L. M., McKay, J. C. 1994. Variation in plasma cholesterol concentration over time in the domestic fowl. British Poultry Science 35(4): 631–634.
  • Hu, M.Y., Li, Y.L., Jiang, C.H. Liu, Z.Q., Qu, S.L. and Huang, Y.M. 2008. Comparison of lycopene and fluvastatin effects on atherosclerosis induced by a high-fat diet in rabbits. Nutrition 24: 1030–1038.
  • Karadaş, F., Surai, P. F., Grammenidis, E., Sparks N.H.C. and Acamovic T. 2006a. Supplementation of the maternal diet with tomato powder and marigold extract: effects on the antioxidant system of the developing quail. British Poultry Science 47(2): 200- 208.
  • Karadaş, F., Grammenidis, E., Surai, P. F., Acamovic T. and Sparks N.H.C. 2006b. Effects of carotenoids from lucerne, marigold and tomato on egg yolk pigmentation and carotenoid composition. British Poultry Science 47(5): 561-566.
  • Karahan, İ., Yılmaz, S., Ateşşahin, A., Çeribaşı, A. O., Sakin, F. 2005. Protective Effect of Lycopene on Gentamicin-Induced Oxidative Stress and Nephrotoxity in Rats. Repreductive Toxicology 215: 198-204.
  • Lászlo, B., Zsuzsanna, K., Balázs, G., Katalin, R., Aannamária, Csaba, S. 2005. Studies on the effects of lycopene in poultry (hen and quail), Isah Warsaw 2: 65-68. Animals and environment, Volume 2: Proceedings of the XIIth ISAH Congress on Animal Hygiene, Warsaw, Poland, 4-8 September 2005.
  • Leal, M., Shimada, A. Ruiz. F., Mejia, Gonzalez De, M. E. 1999. Effect of lycopene on lipit peroxidation and glutathione- dependent enzymse induced by t-2 toxin in vivo. Toxicology Letters 109: 1-10.
  • Matos, H. R., Capelozzi, V. L., Gomes, O. F., Di Masico, P., Medeiros, M. H. G. 2001. Lycopene inhibits DNA damage and liver necrosis in rats treated with ferric nitrilotriacetate. Archives of Biochemistry and Biophysics 396(2): 171- 177.
  • McClain, R., M. and Bausch, J. 2003. Summary of safety studies conducted with synthetic lycopene. Regulatory Toxicology and Pharmacology 37: 274- 285.
  • Omoni, A, O. and Aluko, R, E. 2005. The anticarcinogenic and anti-atherogenic effects of lycopene: a review. Trends in Food Science & Technology 16: 344-350.
  • Olson J. B., Ward,N. E. and Koutsos, E. A. 2008, Lycopene Incorporation into Egg Yolk and Effects on Laying Hen Immune Function. Poultry Science 87:2573–2580
  • Özçeli, B., 2007. Fonksiyonel gıdalar ve sağlık: yeni ürün tasarımları.
  • http://www.food.itu.edu.tr/Fonksiyonel_gida_BO.pd f (07.03.2007).
  • Rath, S., Olempska-Beer, Z. and Kuznesof, P. M., Lycopene extract from tomato, chemical and technical assessment (CTA)
  • http://www.fao.org/ag/agn/agns/jecfa/cta/71/Lycopene %20extract%20from%20tomato_CTA_JECFA71_Fi nal.pdf (19.07.2011)
  • SAS, 1996. Statistical Analyses System, SAS User's Guide: Statistics. SAS Inst., Inc., Cary, NC, USA, 465.
  • Sgorlon, S., Stradaioili, G., Zanin, D., Stefanon, B. 2006. Biochemical and molecular responses to antioxidant supplementation in sheep. Small Ruminant Research (64):143-151.
  • Şahin, K., Özercan, R., Şahin N., Önderci, M., Khanchick, F., Sarkar, F. H., Küçük, Ö. 2005.
  • Domates tozunun bıldurcınlarda ovidukt görülen fibroid tümör gelişimi üzerine etkileri. 3. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi Adana, 7-10 Eylül 2005, Çukurova Üniversitesi, Adana, s. 192-195.
  • Şahin, N., Şahin, N., Önderci, M., Karatepe, M., Smith, M. O., Küçük, O. 2006. Effects of dietary lycopene and vitamin E on egg production, antioxidant status and cholesterol levels in japanese quail. Cat. Inıst. 19(2): 224-230.
  • Vagi, E., Simandi, B., Vasarhelyine, K.P., Daood, H., Kery, A., Doleschall, F., and Nagy, B. 2007. Supercritical carbon dioxide extraction of carotenoids, tocopherols and sitosterols from industrial tomato by-products. J. of Supercritical Fluids 40: 218–226.
  • Velmurugan, B. Bhuvaneswari, V. Balasenthil, S.Nagini, S. 2001. Lycopene, an antioxidant carotenoid modulates glutathione-dependent hepatic biotransformation enzymes during experimental gastric carcinogenesis. Nutrition Research 21: 1117- 1124.
APA ÇELİK L, KUTLU H, ŞAHAN Z, BOZKURT KİRAZ A, SERBESTER U, Tekeli A, HESENOV A (2012). Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. , 1 - 7.
Chicago ÇELİK Ladine,KUTLU HASAN RÜSTÜ,ŞAHAN ZEYNEP,BOZKURT KİRAZ AYFER,SERBESTER Ugur,Tekeli AHMET,HESENOV Arif Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. (2012): 1 - 7.
MLA ÇELİK Ladine,KUTLU HASAN RÜSTÜ,ŞAHAN ZEYNEP,BOZKURT KİRAZ AYFER,SERBESTER Ugur,Tekeli AHMET,HESENOV Arif Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. , 2012, ss.1 - 7.
AMA ÇELİK L,KUTLU H,ŞAHAN Z,BOZKURT KİRAZ A,SERBESTER U,Tekeli A,HESENOV A Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. . 2012; 1 - 7.
Vancouver ÇELİK L,KUTLU H,ŞAHAN Z,BOZKURT KİRAZ A,SERBESTER U,Tekeli A,HESENOV A Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. . 2012; 1 - 7.
IEEE ÇELİK L,KUTLU H,ŞAHAN Z,BOZKURT KİRAZ A,SERBESTER U,Tekeli A,HESENOV A "Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri." , ss.1 - 7, 2012.
ISNAD ÇELİK, Ladine vd. "Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri". (2012), 1-7.
APA ÇELİK L, KUTLU H, ŞAHAN Z, BOZKURT KİRAZ A, SERBESTER U, Tekeli A, HESENOV A (2012). Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. Hayvansal Üretim, 53(2), 1 - 7.
Chicago ÇELİK Ladine,KUTLU HASAN RÜSTÜ,ŞAHAN ZEYNEP,BOZKURT KİRAZ AYFER,SERBESTER Ugur,Tekeli AHMET,HESENOV Arif Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. Hayvansal Üretim 53, no.2 (2012): 1 - 7.
MLA ÇELİK Ladine,KUTLU HASAN RÜSTÜ,ŞAHAN ZEYNEP,BOZKURT KİRAZ AYFER,SERBESTER Ugur,Tekeli AHMET,HESENOV Arif Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. Hayvansal Üretim, vol.53, no.2, 2012, ss.1 - 7.
AMA ÇELİK L,KUTLU H,ŞAHAN Z,BOZKURT KİRAZ A,SERBESTER U,Tekeli A,HESENOV A Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. Hayvansal Üretim. 2012; 53(2): 1 - 7.
Vancouver ÇELİK L,KUTLU H,ŞAHAN Z,BOZKURT KİRAZ A,SERBESTER U,Tekeli A,HESENOV A Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri. Hayvansal Üretim. 2012; 53(2): 1 - 7.
IEEE ÇELİK L,KUTLU H,ŞAHAN Z,BOZKURT KİRAZ A,SERBESTER U,Tekeli A,HESENOV A "Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri." Hayvansal Üretim, 53, ss.1 - 7, 2012.
ISNAD ÇELİK, Ladine vd. "Yumurta tavukları rasyonlarına ilave edilen likopenin yumurtanın kolesterol seviyesi ve yağ asitleri komposizyonuna etkileri". Hayvansal Üretim 53/2 (2012), 1-7.