Yıl: 2012 Cilt: 26 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 84 - 91 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi

Öz:
Bu çalışmada mantarın kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma süresinin belirli bir anında ürünün nem içeriğinin belirlenmesi için mevcut kuruma modellerinin uygulanabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Mantar örnekleri 50, 60 ve 70 0C kuruma havası sıcaklıklarında ve 1.0, 2.0 ve 3.0 m/s kurutma havası hızlarında kurutularak kurutma süreleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler Newton, Page, geliştirilmiş Page, Henderson ve Papis, logaritmik, iki terimli, iki terimli ve eksponansiyel, Wang ve Sign, Thompson, difüzyon yaklaşımı, geliştirilmiş Henderson ve Papis, Verma ve ark. ve Midilli ve ark. modellerine uygulanarak en uygun model belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Midilli ve ark. modelinin mantarın kuruma davranışını diğerlerinden daha iyi açıkladığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Determination of drying characteristics and modelling of drying behaviour of mushroom (agaricus bisporus)

Öz:
In this study, drying characteristics of mushroom were determined and moisture content at any time of drying process were investigated by different drying models. Drying time were examined at the drying air temperatures of 50, 60 and 70 0C and drying velocities of 1.0, 2,0 and 3,0 m/s. These data were then applied to the thin layer drying models of Newton, Page, Modified Page, Henderson and Pabis, Logaritmic, two-term, two-term exponential, Wang and Singh, Thompson, difusion approximation, Modified Henderson and Pabis, Verma et al. and Midilli et al. for determination of the best suitable mathematical model. According to the results, Midilli et al. model is superior to the others for explaining drying behavior of mushroom.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonymous, 2007. Bora erdin, http://www.tarimmerkezi. com/haber_detay.php?hid=5758
  • Ayensu, A., 1997. Dehydration of Food Crops Using a Solar Dryer With Convective Heat Flow. Solar Energy, 59 (4-6):121-126
  • Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986.Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:6, Ankara.
  • Dandamrongrak, R., Young, G. ve Mason, R., 2002. Evaluation of Various Pre-treatments for The Dehydration of Banana and Selection of Suitable Drying Models. J Food Eng., 95, 139-146.
  • Doymaz, I., 2004. Convective Air Drying Characteristics of Thin Layer Carrots. J Food Eng. 61: 359- 364.
  • Ertekin, C. ve Yaldız,O., 2001. Patlıcan Kurutmada Kurumanın Çeşitli Modellerle Açıklanması. Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı;399-403. Şanlıurfa.
  • Ergüneş, G., 1990. Çekirdeksiz Üzümün Kuruma Karakteristiklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir.
  • Ertekin, C., ve Yaldiz, O., 2004. Drying of Eggplant and Selection of A Suitable Thin Layer Drying Model. J Food Eng., 63, 349-359.
  • Hendley, A.J., 1996. Drying Foods. http://www.che. nmsu.edu
  • Karathanos, V.T, 1999. Determination of Water Content of Dried Fruits by Drying Kinetics. J Food Eng., 39:337-344.
  • Karathanos, V.T. ve V.G. Belesssiotis, 1999. Application of a Thin Layer Equation to Drying Data of Fresh and Semi-Dried Fruits. J Agric. Eng. Res., 74:355-361
  • Lahsasni, S., Kouhila, M., Mahrouz, M., ve Jaouhari, J.T., 2004. Drying Kinetics of Prickly Pear Fruit (Opuntica ficus indica). J Food Eng., 61 (2), 173- 179.
  • Liu, Q. ve Bakker-Arkema, F.W., 1997. Stochastic Modelling of Grain Drying: Part 2. Model Development. J Agric. Eng. Res., 66, 275-280.
  • Loague, K. ve Green, R.E., 1991. Statistical and Graphical Methods for Evaluating Solute Transport Models: Overview and Application. J. Contam. Hydrol.,Vol.7,pp.51-73.
  • Midilli, A., Küçük, H. ve Yapar, Z., 2002. A New Model for Single-Layer Drying. Drying Technology, 20(7):1503-1513.
  • Overhults, D.G., White, H.E., Hamilton, H.E. ve Ross, I.J., 1973. Drying Soybeans with Heated Air. Transactions of the ASAE, 16: 112-113.
  • Panchariya, P.C., Popovic, D. ve Sharma, A.L., 2002. Thin Layer Modeling of Black Tea Drying Process. J Food Eng., 52, 349-357.
  • Pangavhane, D.R., Sawhney, P.N. ve Sarsavadia, P.N., 1999 .Effect of Various Dipping Pretreatments on Drying Kinetics of Thompson Seedless Grapes. J Food Eng., 39:211-216
  • Park, K.S., Vohnikova, Z. ve Brod, F.P.R., 2002. Evaluation of Drying Parameters and Desorption İsotherms of Garden Mint Leaves (Mentha crispa L.). J Food Eng., 51, 193-199.
  • Rahman, M.S., Perera, C.O., ve Thebaud, C., 1998. Desorption İsotherm and Heat Pump Drying Kinetics of Peas. Food Research International, 30(7): 485-491
  • Sharaf-Eldeen, O., Blaisdell, Y.I., ve Hamdy, M.Y. 1980. A Model For Ear Corn Drying. Transactions of The ASAE, 23, 1261-1271.
  • Sun, D.W.ve Woods, J.L., 1994. Low Temperature Moisture Transfer Characteristics of Wheat in Thin Layers. Transactions of the ASAE, 37, 1919- 1926.
  • Şen, S., ve Yalçın, M., 2010. Dünya ve Türkiye’de Kültür Mantarcılığı ve Geliştirilmesi, III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 3, 1208-1216, Artvin
  • Thompson, T.L, Peart, R.M. ve Foster, G.H., 1968. Mathematical Simulation of Corn Drying a New Model. Transactions of the ASAE,11:582-586.
  • Tiris, C., Özbalta, N., Tiris, M. ve Dincer, I., 1994. Experimental Testing of A New Solar Dryer. Int. J. of Energy Research, 18, 483-490.
  • Toğrul, H., Toğrul İ., İspir. A., 2005. Mantarların İnce Tabaka Kuruma Karakteristiklerinin İncelenmesi. III. Tarımsal Ürünleri Kurutma Çalıştayı, Antalya.
  • Verma, L.R., Bucklin, J.B., Endan, F.T. ve Wratten, 1985. Effects of Drying Air Parameters on Rice Drying Models. T. of the ASAE;28:296-301.
  • Yağcıoğlu, A., 1981. Tavuk Gübresinin Değişik Hava Koşullarında Kuruma Özelliklerinin Saptanması Üzerinde Bir Araştırma, Yayınlanmamış Doçentlik Tezi, Bornova-İzmir.
  • Yağcıoğlu,A.,1999.Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:536, Bornova, İzmir.
  • Wang,C.Y. ve Singh,R.P., 1978. A Single Layer Drying Equation for Rough Rice. Paper no:78-3001. Am. Soc. Agr. Eng.:St. Joseph, MI.
APA ARICI R, MENGEŞ H (2012). Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. , 84 - 91.
Chicago ARICI Ramazan Çağatay,MENGEŞ Hakan Okyay Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. (2012): 84 - 91.
MLA ARICI Ramazan Çağatay,MENGEŞ Hakan Okyay Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. , 2012, ss.84 - 91.
AMA ARICI R,MENGEŞ H Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. . 2012; 84 - 91.
Vancouver ARICI R,MENGEŞ H Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. . 2012; 84 - 91.
IEEE ARICI R,MENGEŞ H "Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi." , ss.84 - 91, 2012.
ISNAD ARICI, Ramazan Çağatay - MENGEŞ, Hakan Okyay. "Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi". (2012), 84-91.
APA ARICI R, MENGEŞ H (2012). Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 26(1), 84 - 91.
Chicago ARICI Ramazan Çağatay,MENGEŞ Hakan Okyay Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26, no.1 (2012): 84 - 91.
MLA ARICI Ramazan Çağatay,MENGEŞ Hakan Okyay Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol.26, no.1, 2012, ss.84 - 91.
AMA ARICI R,MENGEŞ H Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2012; 26(1): 84 - 91.
Vancouver ARICI R,MENGEŞ H Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2012; 26(1): 84 - 91.
IEEE ARICI R,MENGEŞ H "Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi." Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 26, ss.84 - 91, 2012.
ISNAD ARICI, Ramazan Çağatay - MENGEŞ, Hakan Okyay. "Mantarın (agaricus bisporus) kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi ve kuruma davranışının modellenmesi". Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26/1 (2012), 84-91.