Yıl: 2012 Cilt: 46 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 283 - 289 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması

Öz:
Çalışmamızda, sığır çiğ süt örneklerinde Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakteri (non-tu- berculous mycobacteria; NTM) türlerinin izolasyonu, tanımlanması ve kullanılan yöntemlerin tanısal per- formanslarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, Nisan 2008-Haziran 2008 döneminde Mersin ilindeki beş köyden toplanan 145 sığır çiğ süt örneği incelenmiş; bu örneklerde mikobakteri varlığı Ehr- lich-Ziehl-Neelsen (EZN) boyama yöntemi, Löwenstein-Jensen (LJ) besiyerinde kültür ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile araştırılmıştır. Toplam 145 çiğ süt örneğinden hazırlanan yaymaların EZN boyama sonucunda sadece 1 (%0.7) örnekte aside dirençli basil (ARB) görülmüş, 11 (%7.6) örneğin LJ besiyerin- de kültürü pozitif olarak belirlenmiş ve 6 (%4.1) örnekte PCR ile mikobakteri DNAsı tespit edilmiştir. Kül- tür pozitif bir örneğin, hem kaymak hem de pellet tabakasından mikobakteri izolasyonu yapılmıştır. İzo- latların tanımlanması, geleneksel biyokimyasal testler, PCR-RFLP (PCR-Restriction Fragment Length Poly- morphisms) ve spoligotiplendirme (spacer oligonucleotide typing) yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Kül- türde izole edilen toplam 12 izolattan biri Mycobacterium tuberculosis kompleks (MTC), 11i de NTM ola- rak tanımlanmıştır. PCR-RFLP sonuçlarına göre 11 NTM izolatının 6 (%54.5)sı Mycobacterium genavense , 2 (%18.2)si Mycobacterium simiae , 2 (%18.2)si Mycobacterium szulgai ve 1 (%9.1)i Mycobacterium for- tuitum olarak belirlenmiştir. MTC izolatı spoligotiplendirme yöntemiyle M.bovis olarak tanımlanmıştır. Ça- lışmamızın sonuçlarına göre, süt örneklerindeki izolasyon şansını artırmak için; hem pellet hem de kay- mak tabakalarından selektif LJ besiyerine (gliserolsüz, %0.4 sodyum pirüvatlı) ekim yapılmalı ve kültürle- rin mutlaka sekiz haftaya kadar inkübe edilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak bölgemizde sığır çiğ süt ör- neklerinde NTM %6.9 ve M.bovis %0.7 oranında izole edilmiş; insanların bu mikroorganizmalara doğru- dan temas yoluyla veya pastörize edilmemiş süt ürünlerinin tüketilmesiyle maruz kalabilecekleri bir kez daha vurgulanmıştır.
Anahtar Kelime: Mycobacteriaceae Mersin Süt Mycobacterium bovis

Konular: Biyoloji

Isolation and identification of Mycobacterium bovis and non-tuberculous mycobacteria in raw milk samples in Mersin province

Öz:
This study was aimed to isolate and identify Mycobacterium bovis and non-tuberculous mycobacte- ria (NTM) species in raw milk samples from cattles and to compare the diagnostic performance of the methods used for that purpose. A total of 145 raw milk samples from cattles were collected from five vil- lages in Mersin province (located on Mediterrenean region of Turkey) between April and June 2008. Pre- sence of mycobacteria was investigated by Ehrlich Ziehl Neelsen (EZN) staining method, culture in Lö- wenstein-Jensen (LJ) medium and polymerase chain reaction (PCR). Only 1 (0.7%, 1/145) raw milk sample was found to be acid fast bacilli (AFB) positive with EZN staining. Eleven (7.6%) samples were positive by culture and mycobacterial DNA was detected in 6 (4.1%) samples by PCR. Mycobacterium was isolated from both creamy and pellet layer of a culture positive sample. Identification was carried out with conventional biochemical tests, PCR-Restriction Fragment Length Polymorphisms (PCR-RFLP) and spoligotyping (spacer oligonucleotide typing) methods. One isolate was identified as Mycobacteri- um tuberculosis complex (MTC) and 11 isolates were identified as NTM out of 12 isolates those were iso- lated from culture. According to PCR-RFLP analysis of these 11 NTM isolates, 6 (54.5%) were Mycobac- terium genavense , 2 (18.2%) were Mycobacterium simiae , 2 (18.2%) were Mycobacterium szulgai and 1 (9.1%) was Mycobacterium fortuitum . MTC isolate was identified as M.bovis by spoligotyping. According to the results of our study, both pellet and creamy layers from raw milk samples should be cultured to selective LJ medium (without glycerol, with 0.4% sodium pyruvate) to improve the chance of isolation and must be incubated for up to eight weeks. In our region, NTM were isolated in 6.9% and M.bovis in 0.7% of the raw milk samples from cattles and this emphasized the risk of transmission of mycobacteria to man via direct contact or ingestion of unpasteurized milk products.
Anahtar Kelime: Mycobacteriaceae Mersin Milk Mycobacterium bovis

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Kısa Bildiri Erişim Türü: Bibliyografik
  • 1. Cosivi O, Grange JM, Daborn CJ, et al. Zoonotic tuberculosis due to Mycobacterium bovis in developing co- untries. Emerg Infect Dis 1998; 4(1): 59-70.
  • 2. Leite CQ, Anno IS, Leite SR, Roxo E, Morlock GP, Cooksey RC. Isolation and identification of mycobacteria from livestock specimens and milk obtained in Brazil. Mem Inst Oswaldo Cruz 2003; 98(3): 319-23.
  • 3. Jordão Junior CM, Lopes FC, David S, Farache Filho A, Leite CQ. Detection of non-tuberculous mycobacte- ria from water buffalo raw milk in Brazil. Food Microbiol 2009; 26(6): 658-61.
  • 4. Aslan G. İnsanlarda hayvan kaynaklı tüberküloz. I. Ulusal Zoonoz Kongresi, 3-6 Aralık 2007, Erzurum. Konuşma Metinleri ve Bildiri Özetleri Kitabı, s: 37-40.
  • 5. Konuk M, Korcan E, Dülgerbaki S, Altindiş M. Isolation and identification of mycobacteria from raw milk samples in Afyonkarahisar district of Turkey. Int J Food Microbiol 2007; 115(3): 343-7.
  • 6. Isenberg HD (ed). Clinical Microbiology Procedures Handbook. 2004, Volume 2. ASM Press, Washington, DC.
  • 7. Durmaz R, Günal S. Tüberkülozun tanısında polimeraz zincir reaksiyonunun kullanılması, s: 173-9. Durmaz R (ed), Uygulamalı Moleküler Mikrobiyoloji. 2001, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
  • 8. Telenti A, Marchesi F, Balz M, Bally F, Böttger EC, Bodmer T. Rapid identification of mycobacteria to the spe- cies level by polymerase chain reaction and restriction enzyme analysis. J Clin Microbiol 1993; 31(2): 175- 8.
  • 9. Kamerbeek J, Schouls L, Kolk A, et al. Simultaneous detection and strain differentiation of Mycobacterium tuberculosis for diagnosis and epidemiology. J Clin Microbiol 1997; 35(4): 907-14.
  • 10. Ünver A, Atabay Hİ, Güneş V, Çitil M, Erdoğan HM. Kars yöresinde sığır tüberkülozunun yaygınlığının PCR ile belirlenmesi. Kafkas Üniv Vet Fak Derg 2007; 13(1): 27-31.
  • 11. Ağaçayak A, Bulut Y, Seyrek A. Elazığ yöresinde tüberkülozlu hastaların balgam örneklerinde mikobakteri tür dağılımının PCR-RFLP yöntemi ile belirlenmesi. Mikrobiyol Bul 2007; 41(2): 203-9.
  • 12. Gümüşsoy KS, Atasever A, Aydın F, et al. Prevalence of tuberculosis in cattle in Turkey. Medycyna Wet 2007; 63(3): 305-8.
  • 13. Cafri U, Aslan G, Direkel S, Tarhan G, Ceyhan I, Emekdaş G. Identification and isolation of non-tuberculo- us mycobacteria from environmental samples. Mikrobiyol Bul 2010; 44(3): 395-403.
  • 14. Srivastava K, Chauhan DS, Gupta P, et al. Isolation of Mycobacterium bovis & M. tuberculosis from cattle of some farms in north India-possible relevance in human health. Indian J Med Res 2008; 128(1): 26-31.
  • 15. Kazwala RR, Daborn CJ, Kusiluka LJ, Jiwa SF, Sharp JM, Kambarage DM. Isolation of Mycobacterium species from raw milk of pastoral cattle of the Southern Highlands of Tanzania. Trop Anim Health Prod 1998; 30(4): 233-9.
  • 16. Jha VC, Morita Y, Dhakal M, et al. Isolation of Mycobacterium spp. from milking buffaloes and cattle in Ne-pal. J Vet Med Sci 2007; 69(8): 819-25.
  • 17. Shankar H, Singh SV, Singh PK, Singh AV, Sohal JS, Greenstein RJ. Presence, characterization, and genoty-pe profiles of Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis from unpasteurized individual and pooled milk, commercial pasteurized milk, and milk products in India by culture, PCR, and PCR-REA methods. Int J Infect Dis 2010; 14(2): 121-6.
APA AYDIN F, ULGER M, EMEKDAŞ G, ASLAN G, GÜNAL S (2012). Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. , 283 - 289.
Chicago AYDIN Fatma Esin,ULGER Mahmut,EMEKDAŞ Gürol,ASLAN GÖNÜL,GÜNAL Selami Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. (2012): 283 - 289.
MLA AYDIN Fatma Esin,ULGER Mahmut,EMEKDAŞ Gürol,ASLAN GÖNÜL,GÜNAL Selami Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. , 2012, ss.283 - 289.
AMA AYDIN F,ULGER M,EMEKDAŞ G,ASLAN G,GÜNAL S Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. . 2012; 283 - 289.
Vancouver AYDIN F,ULGER M,EMEKDAŞ G,ASLAN G,GÜNAL S Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. . 2012; 283 - 289.
IEEE AYDIN F,ULGER M,EMEKDAŞ G,ASLAN G,GÜNAL S "Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması." , ss.283 - 289, 2012.
ISNAD AYDIN, Fatma Esin vd. "Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması". (2012), 283-289.
APA AYDIN F, ULGER M, EMEKDAŞ G, ASLAN G, GÜNAL S (2012). Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. Mikrobiyoloji Bülteni, 46(2), 283 - 289.
Chicago AYDIN Fatma Esin,ULGER Mahmut,EMEKDAŞ Gürol,ASLAN GÖNÜL,GÜNAL Selami Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. Mikrobiyoloji Bülteni 46, no.2 (2012): 283 - 289.
MLA AYDIN Fatma Esin,ULGER Mahmut,EMEKDAŞ Gürol,ASLAN GÖNÜL,GÜNAL Selami Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. Mikrobiyoloji Bülteni, vol.46, no.2, 2012, ss.283 - 289.
AMA AYDIN F,ULGER M,EMEKDAŞ G,ASLAN G,GÜNAL S Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. Mikrobiyoloji Bülteni. 2012; 46(2): 283 - 289.
Vancouver AYDIN F,ULGER M,EMEKDAŞ G,ASLAN G,GÜNAL S Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması. Mikrobiyoloji Bülteni. 2012; 46(2): 283 - 289.
IEEE AYDIN F,ULGER M,EMEKDAŞ G,ASLAN G,GÜNAL S "Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması." Mikrobiyoloji Bülteni, 46, ss.283 - 289, 2012.
ISNAD AYDIN, Fatma Esin vd. "Mersin ilinde çiğ sütlerden Mycobacterium bovis ve tüberküloz dışı mikobakterilerin izolasyonu ve tanımlanması". Mikrobiyoloji Bülteni 46/2 (2012), 283-289.