Yıl: 2012 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 23 - 31 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi

Öz:
Bu çalısmada hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının 0900 Ziraat kiraz çesidinin sogukta muhafaza süresi ve kalite özellikleri üzerine etkileri arastırılmıstır. Bu amaçla hasat edilen meyvelere daldırma yöntemi ile 1 mM dozunda putresin ve salisilik asit uygulamaları yapılmıstır. Uygulamalar sonrası meyveler polyester tabaklara konularak 00C sıcaklık ve %90±5 oransal nem kosullarında 35 gün süre ile depolanmıstır. Muhafaza süresince 7 gün aralıklarla soguk depodan çıkartılan meyvelerde agırlık kaybı, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik madde miktarı, sap rengi, çürüklük gelisimi ve duyusal analiz yapılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre kiraz muhafazasında putresin ve salisilik asit uygulamaları kontrol grubuna göre daha basarılı sonuçlar vermistir. Bunun yanında, putresin uygulaması ise duyusal analizlerde salislik asit uygulamasından daha yüksek degerler almıstır. Uygulamalara baglı olarak degismekle birlikte muhafaza süresince, suda çözünür kuru madde miktarında artma, titre edilebilir asit miktarı ve toplam fenolik madde miktarı azalma egiliminde olmustur. Muhafaza süresi sonunda kontrol meyvelerinde agırlık kaybı (%16,2) ve çürüklük gelisiminin (%22,7) önemli seviyede artmasından dolayı pazarlanabilir niteligini büyük oranda kaybetmistir. Ayrıca sap rengi degisim oranı kontrol meyvelerinde %50-75 aralıgında iken, putresin ve salisilik asit uygulamalarında bu oran %25-50 arasında kalmıstır.
Anahtar Kelime: fenolik bileşikler salisilik asit depolama çürümeleri titre edilebilir asitlik soğuk depolama Prunus avium putresin duyusal özellikler ürün kalitesi Prunus kiraz

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Effect of postharvest putrescine and salicylic acid treatments on cold storage of sweet cherries

Öz:
In the study, effects of postharvest putrescine and salicylic acid treatments on cold storage duration and quality of sweet cherry cv. 0900 Ziraat were determined. For this purpose, fruits were treated with 1 mM putrescine and salicylic acid by means of dipping method. After treatments, fruits were put into polyester container and stored at 00C and 90±5% relative humidity conditions throughout 35 days. During the storage period, weight loss, soluble solids content, titratable acidity, total phenolic compounds, stem color evaluation, development of decay, appearance analysis measurements were performed at 7 day interval. According to research results, putrescine and salicylic acid treatments were found to be more successful than control. Besides, putrescine treatment reached higher values than salicylic acid treatment in terms of organoleptic analysis. Depending on treatments, while soluble solids content was increasing, titratable acidity and total phenolic compounds tended to decrease during storage. Increasing of weight loss (16,2%) and developing of decay (22,7%) largely led to decreasing of marketable characteristics in control fruits at the end of the storage period. In addition, while the rate of change the stem color in control fruits were 50-75%, for same criteria rates remained 25-50% in putrescine and salicylic acid treatments.
Anahtar Kelime: putrescine organoleptic traits crop quality Prunus cherries phenolic compounds salicylic acid storage decay titratable acidity cold storage Prunus avium

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akbudak, B., Eris, A., Tezcan, H. ve Karabulut, Ö.A. 2002. Kiraz Muhafazasında Farklı Uygulamaların Kalite ve Fungal Hastalıklar Üzerine Etkisi. 2. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül, 2002, Çanakkale, 128-135.
  • Akbulut, M. ve Özcan, M. 1997. Kirazlarda Farklı Ambalaj Tiplerinin Muhafaza Süre ve Kaliteleri Üzerine Etkileri. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu. 21–24 Ekim 1997, Yalova, 85-89.
  • Awad, M.A. and Jager, A. 2003. Influences of Air and Controlled Atmosphere Storage on The Concentration of Potentially Healthful Phenolics in Apples and Other Fruits. Postharvest Biol. Technol. 27: 53-58.
  • Bahar, A. ve Dündar, Ö. 1997. Aksehir Napolyunu Kiraz Çesidinin Modifiye Atmosferde Paketlenmesi ve Depolanması. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu 21-24 Ekim 1997, Yalova, 91-98.
  • Bal, E. and Çelik, S. 2010. The Effects of Postharvest Treatments of Salicylic Acid and Potassium Permanganate on the Storage of Kiwifruit. BJAS, 16(2): 576-584.
  • Davies, P.J. 1995. Plant Hormones: Physiology, Biochemistry and Molecular Biology (Second ed.). Kluwer, Dordrecht, Nederlands.
  • Derckel, J.P., Audran, J.C. Haye, B. Lambert, B. and Legendre. L. 1998. Characterisation, Induction by Wounding and Salicylic Acid and Activity against Botrytis cinerea of Chitinases and -1,3 Glucanases of Ripening Grape Berries. Physiologia Plantarum, 104: 56-62.
  • Jiang, Y.M. and Chen, F. 1995. A Study on Polyamine Change and Browning of Fruit During Cold Storage of Litchi (Litchi chinensis Sonn.). Postharvest Biol. Technol., 5: 245-250.
  • Kakkar, R.K. and Rai, K.V. 1993. Plant Polyamines in Flowering and Fruit Ripening. Phytochemistry. 33(6) : 1281-1288.
  • Khan, A. S. and Singh, Z. 2008. Influence of Pre and Postharvest Applications of Putrescine on Ethylene Production,Storage Life and Quality of Angelino Plum. Acta Horticulturae. 768: 125-133.
  • Khosroshahi, M.R.Z., Esna-Ashari, M. and Ershadi, A. 2007. Effect of Exogenous Putrescine on Postharvest Life of Strawberry (Fragaria ananassa Duch.) Fruit, Cultivar Selva. Scientia Horticulturae. 114: 27-32.
  • Khosroshahi, M.R.Z., Esna-Ashari, M. and Fattahi, M. 2008. Effect of Exogenous Putrescine on PostharvestLife of Sweet Cherry (Prunus avium) Fruit, cultivar Surati-e Hamedan. Journal of Applied Horticulture. 10(2): 154-157.
  • Koyuncu, M.A. ve Dilmaçünal, T. 2008. Modifiye Atmosfer Kosullarının 0900 Ziraat Kiraz Çesidinin Sogukta Depolanması ve Raf Ömrü Üzerine Etkisi. Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 8-11 Ekim, 2008, Antalya, 33-41.
  • Leslie, C. A. and Romani, R. J. 1988. Inhibition of Ethylene Biosynthesis by Salicylic Acid. Plant Physiol. 88: 833- 837.
  • Liu, J., Honda C. and Moriguchi, T. 2006. Involvement of Polyamine in Floral and Fruit Development. JARQ. 40(1): 51-58.
  • Lu, X., Sun, D., Li, Y., Shi, W. and Sun, G. 2011. Pre- and Post-harvest Salicylic Acid Treatments Alleviate Internal Browning and Maintain Quality of Winter Pineapple Fruit. Scientia Horticulturae. 130(1): 97-101.
  • Malik, A.U. and Singh, Z. 2005. Pre-storage Application of Polyamines Improves Shelf Life and Fruit Quality of Mango. J. Hortl. Sci. Biotechnol., 80: 363-369.
  • Martinez-Romero, D., Serrano, M., Carbonell, A., Burgos, L., Riquelme, F. and Valero, D. 2002. Effects of Postharvest Putrescine Treatment on Extending Shelf Life and Reducing Mechanical Damage in Apricot. J. Food Sci. 67: 1706-1712.
  • Mirdehghan, S.H., Rahemi, M., Serrano, M., Guillén, F., Martínez-Romero, D. and Valero, D. 2007. The Application of Polyamines by Pressure or mmersion as a Tool to Maintain Functional Properties in Stored Pomegranate Arils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 55: 755-760.
  • Mitcham, E., Clayton, M., Biasi, B. and Southwick S. 1997. Evaluation of Four Cherry Firmness Measuring Devices, 13th Annual Postharvest Conference, 1997, 34-43.
  • Mo, Y., Gong, D., Liang, G., Han, R., Xie, J. and Li, W. 2008. Enhanced Preservation Effects of Sugar Apple Fruits by Salicylic Acid Treatment During Postharvest Storage. J. Sci. Food Agric. 88: 2693-2699.
  • Özdemir, E. A., Dündar, Ö., Dilbaz, R. ve Durgaç, C. 2001. Farklı Ambalaj Malzemeleri ve Uygulamaların Aksehir Napolyonu Kirazının Sogukta Muhafazasına Etkileri. I. Sert Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, 25-28 Eylül 2001, Yalova, 299-307.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E., Çelik, M. ve Dilbaz, R. 2006. Venüs Nektarin Çesidinin Sogukta Muhafazası. Tekirdag Ziraat Fakültesi Dergisi 3(3): 297-304.
  • Özeker, E. 2005. Salisilik Asit ve Bitkiler Üzerindeki Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi. 42(1): 213-223.
  • Sekse, L. 1988. Storage and Storage Potential of Sweet Cherries (Prunus avium L.) as Related to Respiration Rate. Acta Agric. Scand. 38: 59-66.
  • Serrano, M., Martinez-Romero, D., Guillen, F. and Valero, D. 2003. Effects of Exogenous Putrescine on mproving Shelf Life of Four Plum Cultivars. Postharvest Biol. Technol., 30: 259- 271.
  • Singleton, V. R. and Rossi, J. A. 1965. Colorimetry of Total Phenolics with Phosphomolybdic-Phosphotungstic Acid Reagents. AJEV. 144-153.
  • Yang, Z., Cao, S., Cai, Y. and Zheng, Y. 2011.Combination of Salicylic Acid and Ultrasound to Control Postharvest Blue Mold Caused by Penicillium expansum in Peach Fruit. Innovative Food Sci Emerging Techn. 12(3):310- 314.
  • Yao, H.J. and Tian, S.P. 2005. Effects of Pre- and Post-Harvest Application of Salicylic Acid or Methyl Jasmonate on Inducing Disease Resistance of Cherry Fruit in Storage. Postharv. Biol. Technol. 35: 253-262.
  • Zheng, Y. and Zhang, Q. 2004. Effects of Polyamines and Salicylic Acid on Postharvest Storage of. 'Ponkan' Mandarin. Acta Horticulturae. 632: 317-320.
APA BAL E (2012). Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. , 23 - 31.
Chicago BAL Erdinç Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. (2012): 23 - 31.
MLA BAL Erdinç Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. , 2012, ss.23 - 31.
AMA BAL E Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. . 2012; 23 - 31.
Vancouver BAL E Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. . 2012; 23 - 31.
IEEE BAL E "Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi." , ss.23 - 31, 2012.
ISNAD BAL, Erdinç. "Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi". (2012), 23-31.
APA BAL E (2012). Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, 7(2), 23 - 31.
Chicago BAL Erdinç Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi 7, no.2 (2012): 23 - 31.
MLA BAL Erdinç Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, vol.7, no.2, 2012, ss.23 - 31.
AMA BAL E Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi. 2012; 7(2): 23 - 31.
Vancouver BAL E Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi. 2012; 7(2): 23 - 31.
IEEE BAL E "Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi." Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, 7, ss.23 - 31, 2012.
ISNAD BAL, Erdinç. "Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisi". Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi 7/2 (2012), 23-31.