Yıl: 2012 Cilt: 18 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 287 - 298 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması

Öz:
Bu çalışmada, güneş enerjili 10 kg kapasiteli bir kurutucu tasarlanmış, imal edilmiş ve domates kurutularak analiz edilmiştir. Geliştirilen kurutucu farklı şartlarda domates kurutmak için kullanılmıştır. Gerekli olan elektrik ve ısı enerjisi tamamıyla güneş enerjisiyle sağlanmıştır. 5 mm kalınlığında dilimlenmiş domatesler, 16.39 g su g kuru madde-1 başlangıç nem miktarından 0.21 g su g kuru madde-1 son nem miktarına düşünceye kadar kurutulmuştur. Domates dilimleri; 40 ºC, 45 ºC ve 50 ºC kurutma havası sıcaklıklarında ve ortalama 0.2 m s-1 hava hızında sırasıyla 8.5, 7 ve 6 saat sürede kurutulmuştur. Özgül nem çekme oranı (SMER) değerleri 40 ºCde 0.49 kg kWh-1, 45 ºCde 0.45 kg kWh-1 ve 50 ºCde 0.42 kg kWh-1 olarak hesaplanmıştır. Deney sonuçlarına göre, güneş kolektörü verimi ortalama % 49.33 olarak hesaplanmıştır.
Anahtar Kelime: nem içeriği hava sıcaklığı kurutma domates güneş enerjisi güneş toplayıcı hız mekanizasyon Lycopersicon esculentum

Konular: Enerji ve Yakıtlar

Drying of tomato in a photovoltaic and thermal solar-powered continuous dryer

Öz:
In this study, a solar energy dryer capacity of 10 kg has been designed, manufactured and analyzed by drying tomato. The developed dryer has been used to dry the tomatoes at the different conditions. The necessary electricity and heat energy was provided by solar energy completely. The tomatoes were sliced into 5 mm thickness were dried from initial moisture content 16.39 g water g dry matter-1 to final moisture content 0.21 g water g dry matter-1. Tomato slices were dried at 40 °C, 45 °C and 50 °C drying air temperatures and average 0.2 m s-1 air velocity in 8.5, 7 and 6 hours, respectively. Specific moisture extraction rates (SMER) were calculated as at 40 °C 0.49 kg kWh-1, 45 °C 0.45 kg kWh-1 and 50 °C 0.42 kg kWh-1. Average solar collector efficiency was calculated as 49.33% according to experimental results.
Anahtar Kelime: velocity mechanization Lycopersicon esculentum moisture content air temperature drying tomatoes solar energy solar collectors

Konular: Enerji ve Yakıtlar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aktaş M, Ceylan İ & Doğan H (2004). Güneş enerjili kurutma sistemlerinin fındık kurutulmasına uygulanabilirliği. Teknoloji Dergisi 7(4): 557-564
  • Aktaş M, Ceylan İ & Doğan H (2005). Isı pompalı endüstriyel fındık kurutma fırınının modellenmesi. Politeknik Dergisi 8(4): 329-336
  • Aktaş M (2007). Isı pompası destekli fındık kurutma fırınının tasarımı, imalatı ve deneysel incelenmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayımlanmamış), 60, Ankara
  • Al-Muhtaseb A H, Al-Harahsheh M, Hararah M & Magee T R A (2010). Drying characteristics and quality change of unutilized-protein rich-tomato pomace with and without osmotic pre-treatment. Industrial Crops and Products 31: 171-177
  • AOAC 1990. Official Method of Analysis, Association of Official Analytical Chemist, IAC, Arlington, Virginia
  • Ashrae (1993). Tarım ürünlerinin kurutulmasında ve depolanmasında göz önüne alınacak fizyolojik etkenler, Temel El Kitabı Bölüm 10. Tesisat Mühendisleri Derneği Teknik Yayınlar 2, 10-15
  • Cernişev S (2010). Effects of conventional and multistage drying processing on non-enzymatic browning in tomato. Journal of Food Engineering 96: 114-118
  • Ceylan İ & Aktaş M (2008). Isı pompası destekli bir kurutucuda fındık kurutulması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 23(1): 215-222
  • Chang C H, Lin H Y, Chang C Y & Liu Y C (2006). Comparisons on the antioxidant properties of fresh, freeze-dried and hot-air-dried tomatoes. Journal of Food Engineering 77(3): 478-485
  • Çıtıroğlu A (2000). Güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretimi. Mühendis ve Makina 485:41: 32-33
  • Demiray E, Yahya T & Yılmaz Y (2013). Degradation kinetics of lycopene, b-carotene and ascorbic acid in tomatoes during hot air drying. LWT - Food Science and Technology 50: 172-176
  • Donald G M (2008). Chapter 4, Solar Drying in Developing Countries (Ed: Gordon Robertson & John Lupien), Possibilities and Pitfalls, Using Food Science and Technology to Improve Nutrition and Promote National Development: Selected Case Studies., International Union of Food Science & Technology, Ontario, Canada
  • Doymaz İ (2007). Air-drying characteristics of tomatoes. Journal of Food Engineering 78(4): 1291-1297
  • El-Sebaii A A, Aboul-Enein S, Ramadan, M R I & El- Gohary H G (2002). Empirical correlations for drying kinetics of some fruits and vegetables. Energy 27(9): 845-859
  • EİE (Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü) (2011). Güneş enerjisi çalışmaları. http://www.eie. gov.tr/turkce/YEK/gunes/tgunes.html
  • Gallali Y M, Abujnah Y S & Bannani F K (2000). Preservation of fruits and vegetables using solar dryer: A comparative study of natural and solar drying. Renewable Energy 19: 203-212
  • Giovanelli G, Zanoni B, Lavelli V & Nani R (2002). Water sorption, drying and antioxidant properties of dried tomato products. Journal of Food Engineering 52(2): 135-141
  • Kavak Akpinar E (2010). Drying of mint leaves in a solar dryer and under open sun: Modelling, performance analyses. Energy Conversion and Management 51: 2407-2418
  • Kerkhofs N S, Lister C E & Savage G P (2005). Change in colour and antioxidant content of tomato cultivars following forced-air drying. Plant Foods for Human Nutrition 60: 117-121
  • Lee M T & Chen B H (2002). Stability of lycopene during heating and illumination in a model system. Food Chemistry 78: 425-432
  • Lutz K, Mühlbauer W, Müller J & Reisinger G (2003). Development of a multipurpose solar crop dryer for arid zones. Institute of Agricultural Engineering Hohenheim, Germany
  • Marfil P H M, Santos E M & Telis V R N (2008). Ascorbic acid degradation kinetics in tomatoes at different drying conditions. LWT Food Science and Technology 41: 1642-1647
  • Mengeş H O (2001). Konya bölgesinde yetiştirilen vişne ve kayısıların kontrollü şartlar altında kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi, Şanlıurfa
  • Midilli A & Küçük H (2003). Mathematical modeling of thin layer drying of pistachio by using solar energy. Energy Conversion and Management 44(7): 1111-1122
  • Mutlu A (2007). Tokat’ta güneş enerjili raflı kurutucu ile domates kurutma koşullarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Osman Paşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı (Yayımlanmamış), Tokat
  • Okuyan C (1997). Güneş enerjisiyle tarımsal ürün kurutulması. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3, Şanlıurfa
  • Pitts D R & Sissom L E (1977). Theory and problems of heat transfer. McGraw-Hill Book Company, 200
  • Saçılık K, Keskin R & Eliçin A K (2006). Mathematical modelling of solar tunnel drying of thin layer organic tomato. Journal of Food Engineering 73(3): 231-238
  • Santos-Sánchez N F, Valadez-Blanco R, Gómez- Gómez M S, Pérez-Herrera A & Salas-Coronado R (2012). Effect of rotating tray drying on antioxidant components, color and rehydration ratio of tomato saladette slices. LWT - Food Science and Technology 46: 298-304
  • Shariah A, Al-Akhras M A & Al-Omari I A (2002). Optimizing the tilt angle of solar collectors. Renewable Energy 26: 587-598
  • Şevik S (2011). Isı Pompası ve Güneş Kolektörünün Birlikte Kullanıldığı, Isıtma ve Kurutma Amaçlı Sıcak Hava Üretim Sisteminin Tasarımı, İmalatı ve Deneysel İncelenmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayımlanmamış), Ankara
  • Xianquan S, Shi J, Kakuda, Y & Yueming J (2005). Stability of lycopene during food processing and storage. Journal of Medicinal Food 8: 413-422
APA AKTAŞ M, Şevik S, DOĞAN H, ÖZTÜRK M (2012). Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. , 287 - 298.
Chicago AKTAŞ Mustafa,Şevik Seyfi,DOĞAN HİKMET,ÖZTÜRK Müjdat Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. (2012): 287 - 298.
MLA AKTAŞ Mustafa,Şevik Seyfi,DOĞAN HİKMET,ÖZTÜRK Müjdat Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. , 2012, ss.287 - 298.
AMA AKTAŞ M,Şevik S,DOĞAN H,ÖZTÜRK M Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. . 2012; 287 - 298.
Vancouver AKTAŞ M,Şevik S,DOĞAN H,ÖZTÜRK M Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. . 2012; 287 - 298.
IEEE AKTAŞ M,Şevik S,DOĞAN H,ÖZTÜRK M "Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması." , ss.287 - 298, 2012.
ISNAD AKTAŞ, Mustafa vd. "Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması". (2012), 287-298.
APA AKTAŞ M, Şevik S, DOĞAN H, ÖZTÜRK M (2012). Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. Tarım Bilimleri Dergisi, 18(4), 287 - 298.
Chicago AKTAŞ Mustafa,Şevik Seyfi,DOĞAN HİKMET,ÖZTÜRK Müjdat Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. Tarım Bilimleri Dergisi 18, no.4 (2012): 287 - 298.
MLA AKTAŞ Mustafa,Şevik Seyfi,DOĞAN HİKMET,ÖZTÜRK Müjdat Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.18, no.4, 2012, ss.287 - 298.
AMA AKTAŞ M,Şevik S,DOĞAN H,ÖZTÜRK M Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2012; 18(4): 287 - 298.
Vancouver AKTAŞ M,Şevik S,DOĞAN H,ÖZTÜRK M Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2012; 18(4): 287 - 298.
IEEE AKTAŞ M,Şevik S,DOĞAN H,ÖZTÜRK M "Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması." Tarım Bilimleri Dergisi, 18, ss.287 - 298, 2012.
ISNAD AKTAŞ, Mustafa vd. "Fotovoltaik ve termal güneş enerjili sürekli bir kurutucuda domates kurutulması". Tarım Bilimleri Dergisi 18/4 (2012), 287-298.