Yıl: 2012 Cilt: 47 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 31 - 43 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri

Öz:
Dünyada gelişmiş ülkelere bir özenti var. Gelişmekte olan ülkeler, az gelişmiş ülkeler ve gelişememiş ülkeler gelişmiş ülkelerin nasıl geliştiğini araştırmak yerine direkt onlar gibi olmak istemektedirler. Gelişmiş ülkelere baktığımızda hepsinin temelinde yardımlaşma, dayanışma, birlik, beraberlik ve tek yumruk teorileri yer almaktadır. Bu teoriler aslında kooperatifçiliğin temel unsurlarıdır. Bir yere çıkmak için muhakkak suretle ezilme ve dayanarak sabretme teorileri vardır. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in akıl hocası Şeyh Edebali’ nin nasihatinde de dediği gibi “Yüksekte olanın düşmanı çok olur.” sözü şu an çok daha iyi anlaşılmaktadır. Bu sözün tam tersi bir teori oluşturmak ta mümkün olabilir; “Alçakta olanın düşmanı çok olabilir.” Yani günümüz dünyasında gelişmiş ülkeler; gelişmekte olan ve daha alt kıstastaki ülkeleri ezerek, zorlayarak ya da yok ederek kendi yerini güvende tutma politikası izliyorlar. Kooperatifler kullanıldığı ülkelerde muhakkak kalkınmaya yardımcı olan kuruluşlardır. Bu kurumların birçok etkisi varken bunların en önemlisi sosyal boyutlardır. Sosyal boyutlar makalede geniş bir biçimde anlatılmıştır. Engelli vatandaşların ekonomiye katkı sağlayarak sosyalleşmelerine yardımcı olmak, mağdur kimselerin yardımlarına koşarak onları hayata rehabilite etmek ve onların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak kooperatifler için uygun bir eleman kaynağı olabilir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat

Social cooperatives and our country place

Öz:
There is a desire to imitate developed countries in the world. Developing countries, underdeveloped countries and undeveloped countries directly want to be like developed countries instead of searching how they succeeded in become a developed country. When we make a research about developed countries, they all have mutual aid, public spirit, combination, and cooperation teories in origin. These teories are actually basic factors of cooperative trading system. We all know that we will go thorough hard times to be in a good position in this sector. As Seyh Edebali, the mentor of Osman Bey who was founder of Ottoman Empire, said “ High degree people have much more enemies. “ , we understand this speech very well now. On the other hand it is possible to come up with a theory “ Lower degree people may have more enemies. “ Developed countries are following a certain political policy to keep their positon in safe by forcing or destroying developing and underveloped countries. Cooperatives are organizations that help countries growth and developing when it is used in a country. They have a lot of effects and maybe the most important one is social ones. Social effects are explained in details in article. It may be good source of staff for cooperatives by helping disabled people socialize and their rehabitions and helping them to reach their aims.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim,(2004). Türkiye'de Kooperatifçilik, Türk Kooperatifçilik Kurumu Yayınları, Ankara
  • Demir, E, (2003). Tarım Kredi Kooperatiflerinin Kooperatif İşletmeciliği Yönünden Analizi, Türk Kooperatifçilik Kurumu Yayınları, Ankara
  • Koç H. (2001). Kooperatifçilik Bilgileri, Ankara
  • Hazar N. (1996). Kooperatifçilik Dersleri, Türk Kooperatifçilik Eğitim Vakfı Yay, Ankara
  • Geray C, Kooperatifçiliğin Dünya'da Ve Türkiye'deki Nicel Gelişimi Kullanıcı Memnuniyeti Açısından Bir Değerlendirme: Batıkent Örneği.
  • Koç H.,Türkiye'de Kooperatifçiliğin Temel Sorunları Ve Gazi Üniversitesi Kooperatifçilik Araştırma Ve Uygulama Merkezi(Koop-Mer), Bilimsel Makale
  • www.kooperatifcilik.gen.tr/
  • www.orkoop.org.tr,
  • http://www.turkkent.coop/v2/
  • http://www.skgm.kadikoy.bel.tr/dskoop.html
  • www.kadikoykonsey.org/altsayfa.aspxlD=2032
  • engelsizis.kadikoy.bel.tr/txtContent.aspxpagename..kooperatif.html
  • tgm. sanayi.gov. tr>Anasayfa>Güncel Haberler
  • http://www.kadinkooperatifleri.org/koop/index.php?option=com
  • www.canakkaleicinde.com/karabiga-kadinlar-kooperatifi
  • www.mihalgazi.gov.tr/default_B0.aspx?content=1038
  • www.anayasa.org/images/stories/mtn/kadin_uyeler.pdf
  • http://www.izmir.bcl.tr/Details.asp?textID=7457
  • www.sabancivakfi.org/sayfa/mikro-girisimci-kadinlar-is-portali
  • www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g297986-dl894839-Rev
  • mersin33gazetesi.com/popup/haber-yazdir.asp?haber=315
APA AKGÖZ S, ERCAN E (2012). Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. , 31 - 43.
Chicago AKGÖZ S. Sedat,ERCAN Emre Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. (2012): 31 - 43.
MLA AKGÖZ S. Sedat,ERCAN Emre Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. , 2012, ss.31 - 43.
AMA AKGÖZ S,ERCAN E Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. . 2012; 31 - 43.
Vancouver AKGÖZ S,ERCAN E Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. . 2012; 31 - 43.
IEEE AKGÖZ S,ERCAN E "Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri." , ss.31 - 43, 2012.
ISNAD AKGÖZ, S. Sedat - ERCAN, Emre. "Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri". (2012), 31-43.
APA AKGÖZ S, ERCAN E (2012). Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 47(1), 31 - 43.
Chicago AKGÖZ S. Sedat,ERCAN Emre Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi 47, no.1 (2012): 31 - 43.
MLA AKGÖZ S. Sedat,ERCAN Emre Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, vol.47, no.1, 2012, ss.31 - 43.
AMA AKGÖZ S,ERCAN E Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi. 2012; 47(1): 31 - 43.
Vancouver AKGÖZ S,ERCAN E Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi. 2012; 47(1): 31 - 43.
IEEE AKGÖZ S,ERCAN E "Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri." Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 47, ss.31 - 43, 2012.
ISNAD AKGÖZ, S. Sedat - ERCAN, Emre. "Sosyal kooperatifçilik ve ülkemizdeki yeri". Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi 47/1 (2012), 31-43.