Yıl: 2014 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 405 - 424 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma

Öz:
Bu çalışmanın amacı, tarım sektörünün gelişmekte olan ülkeler açışından ortaya koyduğu ekonomik önemi değerlendirmek ve ülkemize sağladığı üretim, finansman, pazarlama olanaklarını incelemektir. Son yıllarda, Dünya genelinde birçok ülkede tarım sektörü gelişme göstermektedir. Buna paralel olarak tarım alet ve makine üretimi arttırılmakta ve tarımsal faaliyetlere yönelik çalışmalar hızlandırılmaktadır. Tarımsal faaliyetlere yönelik gerçekleştirilen tarım alet ve makinelerin üretimi ülkelerin ekonomik yapısına, coğrafik yapısına, gelişmişlik ve politik yapısına göre farklılık arz etmektedir. Bu sebeplerden dolayı tarım sektöründe faaliyet gösteren; tarım alet ve makinelerin üretimini gerçekleştiren bir çok işletme; piyasada yer edinmek ve rekabet güçlerini en üst seviyeye taşımak amacıyla yeni üretim, finansman ve pazarlama stratejileri geliştirmektedirler. İşletmeler, finansal stratejilerini geliştirirken barter sistemi, leasing, risk sermayesi vb. alternatif finansman kaynaklarını kullanma yolunu tercih ederek finansal sorunlarını çözebileceklerdir. Tarım alet ve makine üretimi gerçekleştiren işletmeler, ürün kalitesini arttırarak, daha az maliyet ile üretim yaparak ve ekonomik, sosyal ve teknolojik alanda üstünlük sağlayarak yoğun rekabet ortamında başarı elde edebilecektir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika İşletme Ziraat Mühendisliği İktisat İşletme Finans

The economic structure of the firms which produces agricultural tools and machines, research in Muş city

Öz:
The objective of this study was to evaluate the economic importance of agricultural sector in terms of developing countries and to examine its benefit to Turkey from viewpoint of production, finance and marketing possibilities. The agricultural sector has made great strides in a lot of countries across the world in recent years. In parallel with these developments, the production agricultural machinery and equipment sector has also been increased and the efforts related to the agricultural activities have been accelerated. The agricultural machinery and equipment production, fulfilling in accordance with the efforts directed towards to agricultural activities, shows differences by depending on countries ‘economic, geographical and development and political structure. For these reasons, numerous agricultural machinery and equipment companies develop new production, finance and marketing strategies with aim of gaining a seat in market and excelling their competitiveness. While developing financial strategies, the companies in agricultural machinery and equipment sector will have opportunities to solve their financial problems by preferring alternative financial resources such as barter system, leasing and risk capital. The companies in the sector will be successful by increasing production quality, decreasing costs and excelling economic, social and technological area in a fiercely competitive environment.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika İşletme Ziraat Mühendisliği İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Dryancour G. ( 2011), “CEMA Representing the European Agricultural Machinery Industry” http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/mechanical/files/machinery/masu-conf/ dryancour_en.pdf.
  • DPT. (2001). Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı. Tarım Alet ve Makinaları Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu, DPT: 2546 . ÖİK: 562, ss.2.
  • Ekonomi Bakanlığı (2010). Tarım Alet ve Makinaları Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme ve Etüd Merkezi.
  • European Metalworkers Federation (EMF) (2010). “European Map Agrıcultural Machınery: An Employee Perspective, Belgium”. European Metalworkers Federation,ss.7- 10.
  • Trade Map (2012). “Trade statistics for international business development”. Erişim Tarihi: 10.05.2012 http://www.trademap.org/
  • Yaltırık, A. (2002). Turkish Agricultural Machinary Market Research Report. Ankara.
APA GÜNGÖR KARYAĞDI N (2014). Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. , 405 - 424.
Chicago GÜNGÖR KARYAĞDI NAZAN Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. (2014): 405 - 424.
MLA GÜNGÖR KARYAĞDI NAZAN Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. , 2014, ss.405 - 424.
AMA GÜNGÖR KARYAĞDI N Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. . 2014; 405 - 424.
Vancouver GÜNGÖR KARYAĞDI N Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. . 2014; 405 - 424.
IEEE GÜNGÖR KARYAĞDI N "Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma." , ss.405 - 424, 2014.
ISNAD GÜNGÖR KARYAĞDI, NAZAN. "Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma". (2014), 405-424.
APA GÜNGÖR KARYAĞDI N (2014). Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1), 405 - 424.
Chicago GÜNGÖR KARYAĞDI NAZAN Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18, no.1 (2014): 405 - 424.
MLA GÜNGÖR KARYAĞDI NAZAN Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.18, no.1, 2014, ss.405 - 424.
AMA GÜNGÖR KARYAĞDI N Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 18(1): 405 - 424.
Vancouver GÜNGÖR KARYAĞDI N Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 18(1): 405 - 424.
IEEE GÜNGÖR KARYAĞDI N "Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, ss.405 - 424, 2014.
ISNAD GÜNGÖR KARYAĞDI, NAZAN. "Tarım alet ve makine üretimi yapan işletmelerin ekonomik yapısı, Muş ilinde bir araştırma". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18/1 (2014), 405-424.