Yıl: 2014 Cilt: 20 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 230 - 238 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri

Öz:
Cruciferae ve Fabaceae familyasına ait bazı türlerin tohumları (Brokoli, Brüksel lahanası, Soya ve İran üçgülü) filiz tüketimi amacıyla ışık, 12 saat ışık + 12 saat karanlık ve tamamen karanlık koşullarda ayrı ayrı ya da karışımlar halinde bitki büyüme kabininde 20 ± 1 oC’de 5 gün süreyle çimlendirilmiştir. Işık koşullarında çimlendirilen tüm filizlerin protein, şeker ve C vitamini içeriği, karanlıkta yetiştirilenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Protein içeriği 2.21 g 100 g-1 (Brüksel lahanası) ile 8.49 g 100 g-1 (soya) arasında değişmiştir. Filizlerin tohumlara göre daha yüksek şeker içerdiği ve filizlerin C vitamini kapsamının tohumlarla karşılaştırıldığında yaklaşık 3 ile 9 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kalsiyum, fosfor ve potasyum seviyeleri bakımından tohumlar ve filizler arasında farklılık görülmemiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Changes in chemical properties of seed sprouts of some Cruciferae and Fabaceae species and their nutritional value

Öz:
The seeds of some species in Cruciferae and Fabaceae (Broccoli, Brussels sprout, soybean, Persian clover) were germinated for sprout consumption either alone or as mixtures under the full day light, 12 hours light + 12 hours darkness and fully darkness conditions in growth chamber at 20 ± 1 oC for 5 days. Protein, sugar and vitamin C contents in all sprouts germinated under light conditions were higher than that of grown under dark conditions. Protein content was between 2.21 g 100 g-1 (Brussels sprouts) and 8.49 g 100 g-1 (soybean). The sprouts contained higher amount of sugar than seeds. Vitamin C content of sprouts were approximately three to nine fold higher than their seeds. No significant differences were found between sprouts and their seeds for calcium, phosphorus and potassium contents.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkgöz N, Akbaş M E, Moghaddam A & Özcan K (1994). PC’ler için veri tabanı esaslı türkçe istatistik paketi: TARİST, Türkiye I. Tarla Kongresi, 24-28 Nisan, İzmir, s. 264-267
  • ANYV (2008). Recommended dietary allowance of vitamins and other nutrients. www.anyvitamins.com/ rda.htm (Access Date: 22 January 2014)
  • AOAC (1999). Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC., pp. 1141
  • Arın L (1997). Sebze olarak çimlendirilmiş tohum nedir? Hasad 144-145: 41-43
  • Billings T E (2014). Sprouting: A Brief Overview. http:// www.living-foods.com/articles/sprouting.html (Access Date: 03 January 2014)
  • Fahey J W (2005). Role of glucoraphanin/sulfurophane from broccoli and broccoli sprouts in protection against cancer and other oxidative and degenerative diseases. 2005 IFT Annual Meeting, July 15-20, New Orleans, Louisiana
  • Fahey J W, Zhang Y & Talalay P (1997). Broccoli sprouts: An exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proceedings of the National Academy of Sciences of USA 94: 10367-10372
  • Farnham M W, Stephenson K K & Fahey J W (2005). Glucoraphanin level in broccoli seed is largely determined by genotype. HortScience 40(1): 50-53
  • Faulkner K, Mithen R & Williamson G (1998). Selective increase of the potential anticarcinogen 4-methylsulphinylbutyl glucosinolate in broccoli. Carcinogenesis 19(4): 605-609
  • IOM (2008). Dietary reference intakes. www.iom.edu/ Object.File/Master/21/372/0.pdf (Access Date: 22 January 2008)
  • Kim E H, Kim S H, Chung J I, Chi H Y, Kim J A & Chung I M (2006). Analysis of phenolic compounds and isoflovones in soybean seeds (Glycine max (L) Merill) and sprouts grown under different conditions. European Food Research and Technology 222: 201- 208
  • Krug H (1991). Gemüseproduktion, 2. Auflage. Verlag Paul Parey, Berlin und Hamburg
  • Kurtzweil P (1999). Questions keep sprouting about sprouts. FDA Consumer, January- February, pp. 18-22
  • Lee Y S, Kim Y H & Kim S B (2005). Changes in the respiration, growth, and vitamin C content of soybean sprouts in response to chitosan of different molecular weights. HortScience 40(5): 1333-1335
  • Liebster G (1991). Warenkunde, Gemüse, Band 2. Morion Verlagproduktion GmbH, Düsseldorf
  • Lorenz O A & Maynard D N (1988). Knott’s Handbook for Vegetable Growers (Third Edition). Wiley- Interscience Publication, New York
  • No H K, Lee K S, Kim I D, Park M J, Kim S D & Meyers S D (2003). Chitosan treatment affects yield, ascorbic acid content, and hardness of soybean sprouts. Journal of Food Science 68(2): 680-685
  • Orhun G E & Arın L (2008). Determining the best sprouting conditions for germination of radish (Raphanus sativus) seeds consumed as vegetables. Journal of Food, Agriculture & Environment 6(1): 123-127
  • Pearson D (1970). Analysis. Determination of L. Ascorbic Acid. International Federation of Fruit-Juice Producers, No: 17
  • PHY (2014). Phytochemicals. www.phytochemicals.info/ plants/broccoli.php (Access Date: 03 January 2014)
  • Plaza L, Ancos B & Cano M P (2003). Nutritional and health-related compounds in sprouts and seeds of soybean (Glycine max), wheat (Triticum aestivum L.) and alfalfa (Medicago sativa) treated by a new drying method. European Food Research and Technology 216: 138-144
  • Soylemez G, Brashears M M, Smith D A & Cuppett S L (2001). Microbial quality of alfalfa seeds and sprouts after a chlorine treatment and packaging modifications. Journal of Food Science 66(1): 153- 157
  • TOKB (1988). Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Metodları. Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Bursa
  • Weiss A & Hammes W P (2005). Efficacy of heat treatment in the reduction of salmonellae and Escherichia coli O157: H- on alfalfa, mung bean and radish seeds used for sprout production. European Food Research and Technology 221: 187-191
  • Xu M J, Dong J F & Zhu M Y (2005). Effects of germination conditions on ascorbic acid level and yield of soybean sprouts. Journal of the Science of Food and Agriculture 85(6): 943-947
  • Zielinski H, Frias J, Piskula M K, Kozlowska H & Vidal- Valverde C (2005). Vitamin B1 and B2, dietary fiber and minerals content of Cruciferae sprouts. Journal of the Science of Food and Agriculture 221: 78-83
APA ARIN L, ARICI M, polat s, ATEŞ E (2014). Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. , 230 - 238.
Chicago ARIN Levent,ARICI MUHAMMET,polat serdar,ATEŞ Ertan Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. (2014): 230 - 238.
MLA ARIN Levent,ARICI MUHAMMET,polat serdar,ATEŞ Ertan Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. , 2014, ss.230 - 238.
AMA ARIN L,ARICI M,polat s,ATEŞ E Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. . 2014; 230 - 238.
Vancouver ARIN L,ARICI M,polat s,ATEŞ E Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. . 2014; 230 - 238.
IEEE ARIN L,ARICI M,polat s,ATEŞ E "Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri." , ss.230 - 238, 2014.
ISNAD ARIN, Levent vd. "Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri". (2014), 230-238.
APA ARIN L, ARICI M, polat s, ATEŞ E (2014). Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. Tarım Bilimleri Dergisi, 20(3), 230 - 238.
Chicago ARIN Levent,ARICI MUHAMMET,polat serdar,ATEŞ Ertan Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. Tarım Bilimleri Dergisi 20, no.3 (2014): 230 - 238.
MLA ARIN Levent,ARICI MUHAMMET,polat serdar,ATEŞ Ertan Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.20, no.3, 2014, ss.230 - 238.
AMA ARIN L,ARICI M,polat s,ATEŞ E Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. Tarım Bilimleri Dergisi. 2014; 20(3): 230 - 238.
Vancouver ARIN L,ARICI M,polat s,ATEŞ E Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri. Tarım Bilimleri Dergisi. 2014; 20(3): 230 - 238.
IEEE ARIN L,ARICI M,polat s,ATEŞ E "Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri." Tarım Bilimleri Dergisi, 20, ss.230 - 238, 2014.
ISNAD ARIN, Levent vd. "Bazı lahanagil (Cruciferae) ve baklagil (Fabaceae) türlerinin tohum filizlerindeki kimyasal özelliklerin değişimi ve beslenme değeri". Tarım Bilimleri Dergisi 20/3 (2014), 230-238.