Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri

Yıl: 2014 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 27 - 33 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri

Öz:
Çalışmada, ön ıslatma süresi (kontrol, 6, 12 ve 24 h), sıcaklık (18, 22 ve 24 °C), sulama süresi ve sıklığı (5 sn 15 dk-1, 10 sn 30 dk-1, 20 sn 60 dk-1, 40 sn 120 dk-1, 80 sn 120 dk-1, 120 sn 120 dk-1) ile ışıklanma süresi ve rengi (beyaz, mor ve sarı – 24 h ile beyaz – 16 h ve beyaz – 20 h) uygulamalarının, yeşil yem verimleri, kuru madde ve ham protein oranları, kuru madde ve ham protein verimleri ile kayıpları üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek yeşil yem verimi (39690 ve 38990), 40 sn 120 dk -1 ile 20 sn 60 dk -1 sulama süresi ve sıklığı, 24 h - Beyaz ışıklanma süresi ve rengi uygulamalarından elde edilmiştir. En yüksek kuru madde verim değerleri ise 24 h ön ıslatma süresi ile 24 oC sıcaklık uygulamalarından elde edilmiştir (sırasıyla 5870 ve 6010). En yüksek ham protein verim değerlerine ise 24 oC sıcaklık ile 10 sn 30 dk -1 haricindeki diğer sulama süresi ve sıklığı uygulamalarından ulaşılmıştır. En yüksek kuru madde ve ham protein verim değerleri elde etmek için 24 h ön ıslatma süresi, 24 oC sıcaklık, 10 sn 30 dk -1 haricindeki diğer sulama süresi ve sıklığı uygulamaları ile bütün ışıklanma süresi ve rengi uygulamaları tavsiye edilebilir niteliktedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması

Effects of different applications on dry matter and crude protein yields in hydroponic barley grass production as a forage source

Öz:
In the study, the effects of pre-soaking time (control, 6, 12 and 24 h), temperature (18, 22 and 24 ° C), irrigation time and frequency (5 sec 15 min -1, 10 sec 30 min -1, 20 sec 60 min -1, 40 sec 120 min -1, 80 sec 120 min -1, 120 sec 120 min -1) with lightening time and color (white, violet and yellow – 24 h, white – 16 h and white – 20 h) applications on green fodder yields, dry matter and crude protein percentages, dry matter and crude protein yields and losses were investigated. According to the results of this research, the highest green fodder yields (39690 and 38990) were obtained from 40 sec 120 min -1 and 20 sec 60 min -1 irrigation time and frequency applications and, 24 h - White lightening time and color applications. The highest values of dry matter yields were obtained from 24 h pre-soaking time and 24 oC temperature applications (respectively 5870 and 6010). The highest values of crude protein yields were obtained from 24 oC temperature applications and all irrigation frequency and time applications except 10 sec 30 min -1. The highest values of dry matter and crude protein yields could be achieved with 24 h pre-soaking time, 24 o C temperature, all irrigation frequency and time applications except 10 sec 30 min -1, and all lightening time and color applications combination.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Al-Karaki, G. and Al-Hashimi, M. 2012. Green Fodder Production and Water Use Efficiency of Some Forage Crops Under Hydroponic Conditions. ISRN Agronomy, 10: 1-5.
  • Dung, D.D., Godwin, I.R. and Nolan, J.V. 2010. Nutrient Content and in Sacco Digestibility of Barley Grain and Sprouted Barley. J. Animal and Veterinary Adv., 9(19): 2485-2492.
  • El-Deeba, M.M., El-Awady, M.N., Hegazi, M.M., Abdel-Azeem, F.A. and El- Bourdiny, M.M. 2009. Engineering Factors Affecting Hydroponics Grass- Fodder Production. Agric. Eng. And Variables of the Present Epoch., The 16th Annual Conference of the Misr Society of Ag. Eng., 25 July, 2009, 1647-1666.
  • Fazaeli, H., Golmohammadi, H.A., Tabatabayee, S.N. and Asgari-Tabrizi, M. 2012. Productivity and Nutritive Value of Barley Green Fodder Yield in Hydroponic System. World Applied Sci. J., 16(4): 531-539.
  • Marsico, G., Micera, E., Dimatteo, S., Minuti, F., Vicenti, A. and Zarrilli, A. 2009. Evaluation of Animal Walfare and Milk Production of Goat Fed on Diet Containing Hydroponically Germinating Seeds. Ital. J. Anim. Sci., 8(2): 625-627.
  • Micera, E., Ragni, M., Minuti, F., Rubino, G., Marsico, G. and Zarrilli, A. 2009. Improvement of Sheep Welfare and Milk Production Fed on Diet Containing Hydroponically Germinating Seeds. Ital. J. Anim. Sci., 8(2): 634-636.
  • JMP, 2007. Statistic and Graphics Guide, Release 7, SAS Institute Inc., Cary, USA.
  • Myers, J.R. 1974. Feeding Livestock From The Hydroponic Garden. M. Sci. Thesis, Arizona State University, p 101, Arizona-USA.
  • Özkan, P. 2012. Taze Yeşil Yem Üretiminde Arpanın Çimlenme Performansının Arttırılması Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Yayınlanmamış. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 27 sayfa, Çanakkale.
  • Sneath, R. and McIntosh, F. 2003. Review of Hydroponic Fodder Production for Beef Cattle. http://www.qcl.farmonline.com.au/file s/48/20/01/000012048/Hydroponicfod der.pdf, (Accessed June 1, 2013).
  • Yavuz, H.M. 2006. Süt Sığırlarının Beslenmesinde Temel lkeler. Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi Yayınları, Bursa
APA KARAŞAHİN M (2014). Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. , 27 - 33.
Chicago KARAŞAHİN Muhammet Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. (2014): 27 - 33.
MLA KARAŞAHİN Muhammet Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. , 2014, ss.27 - 33.
AMA KARAŞAHİN M Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. . 2014; 27 - 33.
Vancouver KARAŞAHİN M Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. . 2014; 27 - 33.
IEEE KARAŞAHİN M "Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri." , ss.27 - 33, 2014.
ISNAD KARAŞAHİN, Muhammet. "Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri". (2014), 27-33.
APA KARAŞAHİN M (2014). Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, 9(1), 27 - 33.
Chicago KARAŞAHİN Muhammet Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi 9, no.1 (2014): 27 - 33.
MLA KARAŞAHİN Muhammet Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, vol.9, no.1, 2014, ss.27 - 33.
AMA KARAŞAHİN M Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi. 2014; 9(1): 27 - 33.
Vancouver KARAŞAHİN M Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi. 2014; 9(1): 27 - 33.
IEEE KARAŞAHİN M "Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri." Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, 9, ss.27 - 33, 2014.
ISNAD KARAŞAHİN, Muhammet. "Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri". Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi 9/1 (2014), 27-33.