Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği
Yıl: 2013 Cilt: 22 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 5 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği
Öz: Bünyesinde 7 tane barajın yapılmasına karar verilen ve bunlardan bir kısmının inşaatının tamamlandığıArtvin İ li nin su altında kalacak alanları başta olmak üzere ilin genelindeki mevcut yerel fasulyepopulasyonlarının toplanarak çeşitliliğinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Çalışma için2004 yılında bir ön gezi, 2005 yılında ise tohum toplama gezisi yapılmıştır. 7 ilçedeki 74 köy gezilmiş 279noktadan fasulye tohum örneği ile fasulye tarımının durumunu belirlemek için bilgi toplanmıştır. Toplanantohumlar, tohum şekli ve rengi /renkleri di kkate alınarak 400 adet alt örneğe ayrılmıştır. Tohum rengi veşekli bile bölgenin çeşitlilik açısından ne kadar zengin olduğunun ipuçlarını vermiştir. Toplanan bilgilerdenfasulyenin hemen her köyde ve her çiftçi tarafından küçük alanlarda yetiştirildiği, ticari çeşit girişininolmadığı ve çoğu materyalin yerel olduğu sonucu çıkarılmıştır. Özellikle merkez ilçeye bağlı Ortaköy(Berta)de yetiştirilen kuru fasulyenin ülkenin en önemli lokantalarına satıldığı ve fasulyenin mısır, patatesile birlikte bölgenin en önemli tarla bitkilerinden biri olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime: Konular:
Bean Bio -D iversity in Artvin province
Öz: This study was conducted in order to collect the current domestic bean populations and determine theirdiversity in Artvin Province (especially areas that will be submerged under water after completion of 7 dams, construction of some of which are already completed). For the study, an initial visit was made in2004 and in 2005 a seed collection travel was conducted. 74 villages in 7 provinces were visited to collectbean seed samples from 279 sites in order to determine the status of bean agriculture and also gathernformation about the bean agriculture. The collected seeds were separated into 400 sub samplesconsidering shape and color/colors. Seed color and shape give clue about the diversity of the region withthis respect. It was understood from the collected information that bean is grown in almost every villageand by every farmer in small areas, that there is no commercial variety entrance and that most of thematerial s are of local origin. It was especially realized that bean grown in Ortaköy (Berta) which is affiliated to central province is being sold to the most important restaurants of the country and that dry bean is oneof the most important field plants of the region together with patato and corn.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Akçin A., 1988. Yemeklik Tane Baklag iller. Selçuk Üniversitesi Yayınları:43, Ziraat Fakültesi Yayınları:8, 377 s, Konya
- Anonim, 2011. http://faostat.fao.org/ site/336/ DesktopDefault.aspx?PageID=336
- Anonim, 2011. Artvin Tarım İl Müdürlüğü, http://artvintarim.gov.tr/ menuID=3&page Anonim, 2011. Türkiye İstatistik Kurumu, http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.z u l
- Anonim,2012.http://www.cografyaegitimi.biz/forum/ artvinin-iklimi-ve-bitki -ortusu -t2501.0.html
- Castineiras L., Esquivel M., Lioiand L. and Hammer K., 1991. Origin, diversity and utilization ofthe Cuban germplasm of common bean Phaseolus vulgaris L.). Euphytica, 57:1 8.
- Özçelik H. ve Sözen Ö., 2009. Kelkit Vadisi yerel fasulye (Phaseolus vulgaris L.) populasyonlarının toplanması, karakterizasyonu, morfolojik ve agronomik değişkenliklerin belirlenmesi. Proje No: 108O013, 80 s, Ankara
- Sözen Ö. 2012. Kelkit Vadisi ve Artvin İlinden Toplanan Yerel Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Populasyonlarından Teksel Seleksiyon Metodu ile Şeker Tane Tipinde Çeşit Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Doktora tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış ), 105 s, Samsun
APA | SÖZEN Ö, BOZOĞLU H (2013). Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. , 1 - 5. |
Chicago | SÖZEN Ömer,BOZOĞLU HATICE Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. (2013): 1 - 5. |
MLA | SÖZEN Ömer,BOZOĞLU HATICE Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. , 2013, ss.1 - 5. |
AMA | SÖZEN Ö,BOZOĞLU H Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. . 2013; 1 - 5. |
Vancouver | SÖZEN Ö,BOZOĞLU H Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. . 2013; 1 - 5. |
IEEE | SÖZEN Ö,BOZOĞLU H "Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği." , ss.1 - 5, 2013. |
ISNAD | SÖZEN, Ömer - BOZOĞLU, HATICE. "Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği". (2013), 1-5. |
APA | SÖZEN Ö, BOZOĞLU H (2013). Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 22(1), 1 - 5. |
Chicago | SÖZEN Ömer,BOZOĞLU HATICE Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 22, no.1 (2013): 1 - 5. |
MLA | SÖZEN Ömer,BOZOĞLU HATICE Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol.22, no.1, 2013, ss.1 - 5. |
AMA | SÖZEN Ö,BOZOĞLU H Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013; 22(1): 1 - 5. |
Vancouver | SÖZEN Ö,BOZOĞLU H Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013; 22(1): 1 - 5. |
IEEE | SÖZEN Ö,BOZOĞLU H "Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği." Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 22, ss.1 - 5, 2013. |
ISNAD | SÖZEN, Ömer - BOZOĞLU, HATICE. "Artvin ilinde fasulye biyoçeşitliliği". Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 22/1 (2013), 1-5. |