Yıl: 2014 Cilt: 0 Sayı: 40 Sayfa Aralığı: 211 - 230 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular

Öz:
Değişen dünyayla paralel olarak genel olarak değerlerimiz, özelolarak çocuğa verdiğimiz değer değişmektedir. Toplumlar çocuklarınhaklarını korumaya yönelik bir takım tedbirler almaktadır. Bunlardanen bilineni ise çocukların çalıştırılmasını önlemeye yönelik alınantedbirlerdir. Buna rağmen çocuk işçiliğinin önlenemediğini ve hattayeni türlerin ortaya çıktığını görmekteyiz. Son yıllarda giderek artanoranda çocuğun medya sektöründe çalıştırılması buna bir örnektir.Ancak bu durumun kamunun geneli tarafından bir sorun olarakalgılanıp çocuk işçiliği kapsamında ya da yeni bir çocuk istismarıbağlamında tartışılmadığı da açıktır.Bu çalışma medya sektöründe çalıştırılan çocuk oyuncular üzerinedir.Amacı yeni bir sömürü biçimi olarak medyada çocuklarınçalıştırılmasını tartışmaya açmak ve bu durumun içinde saklı olantehlikelere dikkat çekmektir. Yapılan işin büyük bir bölümünün ekranarkasında kalmasından ve işin kendine özgü niteliğinden dolayı sözkonusu çocukların çalıştırıldıkları fark edilememektedir. Bu yüzdenoyuncu çocukların harcadıkları emek, yaptıkları işin niteliği ve hangikoşullarda çalıştırıldıkları da gözden kaçmış olmaktadır.Çalışmada herhangi bir reklam, dizi veya filmde gördüğümüz birçocuğun işe başlaması, sektör içerisinde var olma mücadelesi, süreçiçerisinde yaşadıkları ortaya koyulmaktadır. Ayrıca çalışma sırasındaneden toplumun genelinin bu durumu sempati ile karşıladığı veçocuklarını bu işlerde çalıştıran ailelerin gerçekte bunu ne sebepleyaptıkları da anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle çocuklarınıreklam ajanslarına kaydettiren annelerle derinlemesine görüşmeleryapılarak ailelerin bu davranışının nedenleri ve ajansların iç işleyişianlaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca çocukların çalıştırıldıkları sektörü dahaiyi analiz edebilmek için eski bir reklam ajansı sahibi ilegörüşülmüştür. Ailelerin yanı sıra devletin buradaki yaklaşımı datartışmaya açılan bir diğer konudur. Eğer devlet bu çocuklarınçalıştırıldığını kabul ediyorsa konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapıpbuna göre çalışma koşullarını denetlemekte midir; yoksa devlet de buçocukların aslında çalıştırıldıklarını görmezden mi gelmektedir? Sonuç olarak bu çalışmada elde edilen veriler yardımıyla oyuncuçocukların dünyasının ekranlarda temsil ettikleri çocukların dünyalarıkadar tozpembe olmadığı ortaya koyulmuş; ayrıca bu durumun içindeyer alan diğer pek çok sorun da görünür kılınmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Hukuk

New forms of child labor: Child actors

Öz:
Parallel to the changing world, our values, specifically the values weattribute to children has been transforming. Societies implementprecautions for protecting the rights of children. The most known ofthese measures focuses on the employment of children. Despite theprecautionary practices, child labor cannot be abolished and besides,its novel forms are emerging. In recent times increasing numbers ofchildren are being employed in media which is an example to thiscase. Nevertheless, it is self-evident that this situation is neitherconsidered to be a problem nor being discussed as a contemporarydimension of child labor or child exploitation by the general public.This study concentrates on the children employed in media. The aimis to initiate a discussion about the children s employment in this fieldand draw attention to the unobtrusive dangers that this phenomenoninvolves. Due to the fact that most of the work done by the childrenis carried in the backstage and because of the specificities of thelaboring process, the fact that those children are put to labor remainsunrecognized. Therefore the labor of child actors, the nature of theirwork and the conditions under which they are employed is widelyunnoticed.In this study, how child actors whom we watch in commercials, TVseries or movies enter the business, their struggle to prove themselvesand remain in the business, and their experiences are investigated.Moreover, the questions why the general public normalize and showsympathy to the laboring of children in media and what themotivations are for the parents who put their children to work in thissector, are explored. In order to carry out this research agenda, in-depth interviews were conducted with the mothers who haveregistered their children to casting agencies. In this way, the mothers motivations and the internal functioning of the agencies are tried tobe grasped. Besides, for achieving a better understanding about thesector, a former casting agent owner was interviewed. Another aspectof the children s employment in the entertainment sector isconcerned with the state s position. If the state accepts that thesechildren are being employed, does it implement appropriate legalregulations and inspect the children s working conditions or does thestate overlook the laboring children in the entertainment business? In conclusion, through the data gathered in this research, it is assertedthat the world of child actors are not as rose-colored as the worldsthat they act in and represent on the screen and the many problemswhich this phenomenon is entangled with are tried to be brought intoview.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akalın, A., (2007)“Duygulanım ve Duygulanımsal Emek Üzerine Notlar”, Birikim, 217, 114-121.
  • At ay M., Çelebi Öncü E. (2007), “Elektronik Bakıcı Televizyon”, Selda İ. A. (der.) Çocuk ve Medya içinde, Ankara: Ebabil Yayınları, 69-82.
  • Aydoğan F. (2007), “Tüketici Kitleler Olarak Çocuklar ve Çocuk Dergileri Uygulaması”, Selda İ. A. (der.), Çocuk ve Med ya içinde, Ebabil Yayınları: Ankara, 53-68.
  • Bakan, J.( 2004), Şirket (çev. R. G. Öğdül), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Buaman, Z.(2000), Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları (çev. İ. Türkmen), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Berger, J. (2009), Görme Biçimleri (çev. Y. Salman), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Bourdie, P. (1997), Televizyon Üzerine (çev. T. Ilgaz), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Değirmencioğlu, S.M. (2010), “Medyada Çocuk Emeği ve Reklamların Çocuk İşçileri”, Kemal İ. (der.), Türkiye’de Çocuk Emeği içinde, Ankara: Ütopya Yayınları, 313-329,
  • Hardt, M., Negri, A. (2004), Çokluk: İmparatorluk Çağında Savaş ve Demokrasi (çev. B. Yıldırım), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • İçin Akçalı, S. (2007), “Tüketim Toplumunda Çocukluğun Yitişi”, Selda İ. A. (der.), Çocuk ve Medya içinde, Ankara: Ebabil Yayınları, 1 -12.
  • Ka pferer, J.N. (1991), Çocuk ve Reklam (çev. Ş. Önder) , İstanbul: Afa Yayınları.
  • Kıran, A. (2010), “Türkiye’de Sinema Emekçileri ve Sine - Sen”, Ayşe B. (der.), Sınıftan Sınıfa: Fabrika Dışında Çalışma Manzaraları içinde, İstanbul: İletişim Yayınları, 69-88.
  • Kuruoğlu H., Soygüder Ş. (2007), “Televizyon Reklamlarında Çocuk: Türkiye Örneği”, Selda İ. A. (der.), Çocuk ve Medya içinde, Ankara: Ebabil Yayınları, 53-68.
  • Özgün, A. (2007), “Kılçıksız Emek, Yağsız Sermaye: Gayrı-maddi Emek Tartışması”, Birikim, 217, 31-45.
  • Postman, N. (1995), Çocukluğun Yok Oluşu (çev. K. İNAL), Ankara: İmge Yayınları.
  • Rojek, C. (2003), Şöhret (çev. S. K. Akbaş, K. Kızıltuğ), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Rutherford, P. (2000), Yeni İkonalar (çev. M. K. Gerçeker), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • İnternet Erişim Adresleri
  • Gümüş, S. (2010), “Bir Şarkısın Sen Programı Çocukları Sömürüyor”,
  • http://www.kucukinsan.com (2010)
  • Ürüt, M.(2008), “Ekranın Çocuk İşçileri”, http://www.habervesaire.com (2009)
APA TEKİN YILMAZ T (2014). Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. , 211 - 230.
Chicago TEKİN YILMAZ TÜLAY Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. (2014): 211 - 230.
MLA TEKİN YILMAZ TÜLAY Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. , 2014, ss.211 - 230.
AMA TEKİN YILMAZ T Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. . 2014; 211 - 230.
Vancouver TEKİN YILMAZ T Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. . 2014; 211 - 230.
IEEE TEKİN YILMAZ T "Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular." , ss.211 - 230, 2014.
ISNAD TEKİN YILMAZ, TÜLAY. "Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular". (2014), 211-230.
APA TEKİN YILMAZ T (2014). Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. Çalışma ve Toplum, 0(40), 211 - 230.
Chicago TEKİN YILMAZ TÜLAY Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. Çalışma ve Toplum 0, no.40 (2014): 211 - 230.
MLA TEKİN YILMAZ TÜLAY Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. Çalışma ve Toplum, vol.0, no.40, 2014, ss.211 - 230.
AMA TEKİN YILMAZ T Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. Çalışma ve Toplum. 2014; 0(40): 211 - 230.
Vancouver TEKİN YILMAZ T Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular. Çalışma ve Toplum. 2014; 0(40): 211 - 230.
IEEE TEKİN YILMAZ T "Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular." Çalışma ve Toplum, 0, ss.211 - 230, 2014.
ISNAD TEKİN YILMAZ, TÜLAY. "Çocuk işçiliğinin yeni formları: Çocuk oyuncular". Çalışma ve Toplum 40 (2014), 211-230.