Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma

Yıl: 2013 Cilt: 8 Sayı: 30 Sayfa Aralığı: 5049 - 5063 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma

Öz:
Bir ülkenin mutfak kültürü o ülkeyi ziyaret eden yabancı turistlerin tatil deneyimleri içerisindeönemli yer tutmaktadır. Bu nedenle farklı milletlerden ülkemize gelen turistlerin Türk mutfağına ilişkingörüşleri hakkında bilgi sahibi olmak turizm endüstrisine önemli katkı sağlayacaktır. Yabancıturistlerin Türk mutfağı hakkındaki görüşlerini ortaya koymak ve elde edilen sonuçlara ışığındayiyecek içecek işletmeleri ile konaklama işletmelerine öneride bulunmak amacıyla yapılan bu çalışma436 yabancı turist ile İstanbul ilinde Eylül-Aralık ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Verilerintoplanmasında anket formu kullanılmış ve elde edilen veriler SPSS 15.0 programı iledeğerlendirilmiştir. Çalışma kapsamına alınan turistler genel olarak Türk yemeklerini kesinlikle lezzetli,güzel kokulu, iştah kabartıcı, doyurucu, güzel görünümlü, diğer mutfaklardan farklı, sağlıklı, güvenli,kaliteli ve çok çeşitli bulmalarına rağmen aynı zamanda kesinlikle fazla salçalı, baharatlı, yağlı vekalorili buldukları saptanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Kültürel Çalışmalar

A study of determining foreign toursists opinion about Turkish cuisine

Öz:
The culinary culture of a country's plays an important role in foreign tourists, who visited the country, holiday experiences. Therefore, to keep abreast of foreign tourists views about Turkishcuisine will make a significant contribution to the tourism industry. This study conducted in order todetermine the opinions of foreign tourists about Turkısh cuisine and providing advice toaccommodation and food and beverage establishments according to result involves 436 foreignersvolunteers. The study was carried out between the months of September to December in Istanbul. Ingathering data, questionnaire form have been used and results have been analyzed through SPSS15.0 statistic programme. In spite of included foreign tourists in the study find Turkısh mealsabsolutely delicious, fragrant, savory, square, good-looking, different from other cuisine, healthy,safety, quality and wide range at the same time they find Turkish meals absolutely too much oily,fatty and spicy in general.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Kültürel Çalışmalar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arlı, M. (1982). Türk Mutfağına Genel Bir Bakış. Türk Mutfağı Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi. ss: 19-33.
  • Avcıkurt C.& Sarıoğlan M.& Girgin G. K. (2007) Yiyecek-İçecek Olgusuna Sosyolojik Bir Bakış 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 2007 Antalya
  • Baysal, A.(1993a). Beslenme Kültürümüz. Kültür Bakanlığı Yayınları:1230. Ankara.
  • Baysal, A. (1993b). Türk Yemek Kültüründe Değişmeler, Beslenme ve Sağlık Yönünden Değişmeler. Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları Yayın No:3, ss.12-20.
  • Budak N. & Çiçek B. (2002). Yabancı Turistlerin Ülkemizde Yemek Kültürüne İlgileri ve Yemeklerle Servis Ortamına Bakışları. Turizmde Sağlık ve Beslenme Sorunları ve Çözümleri Sempozyumu Bildiri Kitabı. Alanya. ss. 133-139
  • Tunç Azize &Saç Fruzan. Genel Turizm. Ankara: Detay Yayınevi.ss. 31.
  • Güler, S. (2007) Türk Mutfağının Değişim Nedenleri Üzerine Genel Bir Değerlendirme, 1. Ulusal
  • Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 2007 Antalya
  • Hall, C. M., & Mitchell, R. (2005). Gastronomic Tourism: Comparing Food And Wine Tourism Experiences. In M. Novelli (Ed.), Niche Tourism: Contemporary İssues, Trends And Cases. Oxford: Elsevier Butterworth-Heinemann. pp. 73-88.
  • Rızaoğlu, Bahattin & Tanrısevdi, A. (2001). Kuşadası’nı Ziyaret Eden Turistlerin İdeal Yemek Tercihleri ve Türk Yemeklerinin Bu Tercihlerdeki Yeri. 1. Turizm İşletmeciliği Kongresi. Ankara: Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
  • McKrecher, B.& Okumuş, F.&Okumuş, B. (2008). Food Tourism as a Viable Market Segment: It’s All How You Cook The Numbers. Journal of Travel&Tourism Marketing. 2(2): 137-148.
  • Nuhoğlu, F. (2005). Türk mutfağından Yedi Renk. İstanbul: Pozitif Yayıncılık.
  • Özdemir, B.&Kınay, F. (2004). Yabancı Ziyaretçilerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşleri: Antalya’yı Ziyaret Eden Alman ve Rus Turistler Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2:5-28
  • Samancı, Ö.&Croxford, S. (2006). XIX. Yüzyıl İstanbul Mutfağı, İstanbul: Medyatik Yayınları
  • Şanlıer, N. (2005). Yerli ve Yabancı Turistlerin Türk Mutfağı Hakkındaki Görüşleri. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Dergisi. 25(1): 213-227.
  • Ünver, S. (1952). Fatih Devri Yemekleri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi, İnternet Adresi: http.//www.kulturturizm. gov.tr /portal/kultur_tr.asp?belgeno=40910 (Alındığı tarih:12.10.1012).
  • Quan, S.&Wang, N. (2004). Towards a Structural Model of the Tourist Experience: An Illustration from Food Experience in Tourism. Tourism Management. 25(3):297–305.
APA ALBAYRAK A (2013). Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. , 5049 - 5063.
Chicago ALBAYRAK ASLI Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. (2013): 5049 - 5063.
MLA ALBAYRAK ASLI Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. , 2013, ss.5049 - 5063.
AMA ALBAYRAK A Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. . 2013; 5049 - 5063.
Vancouver ALBAYRAK A Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. . 2013; 5049 - 5063.
IEEE ALBAYRAK A "Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma." , ss.5049 - 5063, 2013.
ISNAD ALBAYRAK, ASLI. "Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma". (2013), 5049-5063.
APA ALBAYRAK A (2013). Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. Journal of Yasar University, 8(30), 5049 - 5063.
Chicago ALBAYRAK ASLI Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. Journal of Yasar University 8, no.30 (2013): 5049 - 5063.
MLA ALBAYRAK ASLI Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. Journal of Yasar University, vol.8, no.30, 2013, ss.5049 - 5063.
AMA ALBAYRAK A Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. Journal of Yasar University. 2013; 8(30): 5049 - 5063.
Vancouver ALBAYRAK A Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma. Journal of Yasar University. 2013; 8(30): 5049 - 5063.
IEEE ALBAYRAK A "Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma." Journal of Yasar University, 8, ss.5049 - 5063, 2013.
ISNAD ALBAYRAK, ASLI. "Farklı milletlerden turistlerin türk mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma". Journal of Yasar University 8/30 (2013), 5049-5063.