Yıl: 2014 Cilt: 55 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 35 - 38 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri

Öz:
Hayvanların yemlerle aldıkları karotenoidler az ya da çok miktarlarda hayvansal ürünlere aktarılmakta olup ürünlere daha sarımsı bir görünüm kazandırmaktadır. Yaz beslemesinde süt ve süt ürünlerinde daha sarımsı renk, yeşil ot beslemesi ve meraya dayalı beslenmeyi çağrıştırdığından diğer ürünlere göre tüketiciler arasında daha fazla tercih sebebi olmaktadır. Fakat kış beslemesinde toplam rasyon içerisindeki yeşil kuru ot oranının yetersiz olması, kaba yem ve silaj kalitesindeki muhtemel bozulmalar, sütün karotenoid madde içeriğinin azalmasına neden olmaktadır. Sütün karotenoid madde içeriği, ırk, laktasyon dönemi ve sayısı, hayvan sağlığı, süt verimi ve sütteki yağ miktarı gibi hayvana bağlı faktörler yanında, kaba yemin yapısı, meradan yararlanma ve rasyona β-karoten ve vitamin A desteklemesi gibi beslemeye dayalı faktörler tarafından etkilenmektedir. Bu derlemede süt ve ürünlerinin karotenoid maddeler içeriği üzerine mevsimsel beslemenin etkileri irdelenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

The effects of seasonal feeding on milk carotenoid content in dairy cows

Öz:
Dietary consumed carotenoids are transferred to animal products becoming yellow colouring. This colouring gives the information that animals are fed on pasture with green forages in summer feeding. The obtained foods are more preferable for consumers, but in winter feeding, inadequate green coloured hay within the total diet, possible deterioration in the quality of forage and silage causes a decrease in the carotenoid content. The carotenoids content of milk depends on breed, lactation period and rank, milk yield, milk fat, forage characteristics, feeding on pasture facilities, and β-carotene and vitamin A supplementation of diet. In this presentation, the effects of seasonal feeding on carotenoid content of milk and milk products were examined.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aksoy, A., Macit, M., Karaoğlu, M. 2012. Hayvan besleme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No: 220. Erzurum.
  • Arıkan, Ş., Muğlalı Ö. H. 1999. Bazı çiftlik hayvanlarının üreme fonksiyonları üzerine β- karotenin etkisi. Lalahan Hay. Arast. Enst. Derg. 39(2): 85-94.
  • Ayaşan, T. ve Karakozak, E. 2010. Hayvan beslemede β-karoten kullanılması ve etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16(4): 697- 705.
  • Baysal, T. ve Ersus, S. 1999. Karotenoidler ve insan sağlığı. Gıda 24(3): 17-185.
  • Coulon, J. B., Delacroix-Buchet, A., Martin, B., Pirisi, A. 2004. Relationships between ruminant management and sensory characteristics of cheeses: A review. Lait 84: 221–241.
  • Calderon, F., Tornambe, G., Martin,B., Paradel, P., Chauaveau-Duriot, B., Noziere, P. 2006. Effects of mountain grassland maturity stage and grazing management on carotenoids in sward and cow’s milk. Anim. Res. 55: 533–544.
  • Descalzo, A. M., Rossetti, L., Páez, R., Grigioni, G., García, P.T., Costabel, L., Negri, L., Antonacci, L., Salado, E., Bretschneider, G., Gagliostro, G., Comerón, E., Taverna, M.A. 2012. Differential characteristics of milk produced in grazing systems and their impact on dairy products. http://cdn.intechopen.com/pdfs/39316/InTech- Differential_characteristics_of_milk_produced_in_g razing_systems_and_their_impact_on_dairy_produc ts.pdf Chapter 15 (Erişim tarihi: 19.03.2014).
  • Erge, H.S. 2007. Domateste (Lycopersicum esculentum) karotenoid madde dağılımı ve antioksidant aktivite. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. http://agris.fao.org/agris- search/search.do?recordID=TR2012000727 (Erişim tarihi:11.03.2014).
  • Gökbulut A. ve Şarer, E. 2008. Karotenoitler ve sağlık. Ankara Ecz. Fak. Derg. 37(3): 235-256.
  • Görgülü, M. 2009. Büyük ve küçükbaş hayvan besleme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 224; Ders Kitapları Yayın No: A-78.
  • Hurşit, A. K. ve Akgün, A. 2008. Süt bilimi ve teknolojisi. Ondokuz Mayıs Üniv. Mühendislik Fak. Ders Kitabı. 2. Baskı. Samsun.
  • Kahyaoğlu, M. ve Kıvanç, M. 2007. Endüstriyel atık maddelerden mikrobiyal yolla beta karoten üretimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 17(2): 61-66.
  • Kalac, P. 2012. Carotenoids, ergosterol and tocopherols in fresh and preserved herbage and their transfer to bovine milk fat and adipose tissues: A review. J Agrobiol 29(1): 1–13.
  • Karakurt, H. ve Aslantaş, R. 2008. Bitki renk maddelerinin (pigmentler) oluşum ve değişim fizyolojisi. Alatarım 7(2): 34-41.
  • Koca, N. 2006. Havuçlarda (Daucus carota L.) karotenoidler ve antioksidan aktivite. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Lindqvist, H. 2012. α-Tocopherol and β-carotene in forages and their utilisation by dairy cows in organic production. Swedish University of Agricultural Sciences, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Department of Animal Environment and Health, Skara. Doctoral Thesis.
  • Martin, B., Verdier-Metz, I., Buchin, S., Hurtaud, C., Coulon, J. B. 2005. How do the nature of forages and pasture diversity influence the sensory quality of dairy livestock products? Anim. Sci. 81(2):205-212. http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract ?fromPage=online&aid=777396&fileId=S13577298 0500072X (Erişim tarihi:11.03.2014).
  • McDowell, L. R. 2002. Recent advances in minerals and vitamins on nutrition of lactating cows. Pakistan Journal of Nutrition 1(1): 8-19.
  • Mogensen, L., Kristensen, T., Søegaard, K., Jensen, S. K., Sehested, J. 2012. Alfa-tocopherol and beta- carotene in roughages and milk in organic dairy herds. Livestock Science 145: 44–54.
  • Noziere, P, Graulet, B., Lucas, A., Martin, B., Grolier, P., Doreau. M. 2006. Carotenoids for ruminants: From forages to dairy products. Anim. Feed. Sci. Tech. 131: 418–450.
  • Ölteş, S. ve Atlı, Y. 1997. Karotenoidlerin insan sağlığı açısından önemi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3(1): 249-254.
  • Toledo, P. ve Andrén, A. 2003. Content of B-carotene in organic milk. Food, Agriculture & Environment Vol.1(2):122-125. http://www.world- food.net/download/journals/2003-issue_2/j2-food- 113.pdf (Erişim tarihi: 25.03.2014).
  • Türkcan, O. ve Ökmen, G. 2012. Mikrobiyal karotenoidler. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 5(1): 115-122.
  • Yılmaz, İ. 2010. Karotenoidler. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 17(3): 223-231.
APA ÇAYIROGLU H, ERENER G, ŞAHİN A (2014). Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. , 35 - 38.
Chicago ÇAYIROGLU HAYRETTIN,ERENER Guray,ŞAHİN Ahmet Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. (2014): 35 - 38.
MLA ÇAYIROGLU HAYRETTIN,ERENER Guray,ŞAHİN Ahmet Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. , 2014, ss.35 - 38.
AMA ÇAYIROGLU H,ERENER G,ŞAHİN A Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. . 2014; 35 - 38.
Vancouver ÇAYIROGLU H,ERENER G,ŞAHİN A Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. . 2014; 35 - 38.
IEEE ÇAYIROGLU H,ERENER G,ŞAHİN A "Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri." , ss.35 - 38, 2014.
ISNAD ÇAYIROGLU, HAYRETTIN vd. "Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri". (2014), 35-38.
APA ÇAYIROGLU H, ERENER G, ŞAHİN A (2014). Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. Hayvansal Üretim, 55(1), 35 - 38.
Chicago ÇAYIROGLU HAYRETTIN,ERENER Guray,ŞAHİN Ahmet Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. Hayvansal Üretim 55, no.1 (2014): 35 - 38.
MLA ÇAYIROGLU HAYRETTIN,ERENER Guray,ŞAHİN Ahmet Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. Hayvansal Üretim, vol.55, no.1, 2014, ss.35 - 38.
AMA ÇAYIROGLU H,ERENER G,ŞAHİN A Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. Hayvansal Üretim. 2014; 55(1): 35 - 38.
Vancouver ÇAYIROGLU H,ERENER G,ŞAHİN A Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri. Hayvansal Üretim. 2014; 55(1): 35 - 38.
IEEE ÇAYIROGLU H,ERENER G,ŞAHİN A "Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri." Hayvansal Üretim, 55, ss.35 - 38, 2014.
ISNAD ÇAYIROGLU, HAYRETTIN vd. "Süt sığırlarında mevsimsel beslemenin sütün karotenoid içeriğine etkileri". Hayvansal Üretim 55/1 (2014), 35-38.